»

Novi trdi diski s šifriranjem iz Toshibe

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila novo družino 2,5-palčnih trdih diskov MKxx61GSYD, ki imajo vgrajeno šifriranje AES-256 že v same krmilnike. V tej družini najdemo diske velikosti 160, 250, 320, 500 in 640 GB. Plošče se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, diski imajo 16 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms.

Zanimivo je predvsem vgrajeno šifriranje, zaradi česar so diski prvenstveno namenjeni prenosnikom za podjetja in uporabo v okoljih, kjer je varnost informacij ključnega pomena. Vse skupaj je zgrajeno po sistemu Opal Security Subsystem Class, ki ga je predpisala Trusted Computing Group. Implementacijo AES-256 v Toshibinih diskih je certificiral ameriški NIST v...

1 komentar

Western Digital predstavil triterabajtni zunanji disk

X-Bit Labs - Western Digital je predstavil svoj prvi triterabajtni zunanji trdi disk, ki je namenjen domačim uporabnikom. Disk iz družine My Book Essential se na računalnik priključi prek vmesnika USB 3.0, ki v teoriji podpira hitrosti prenosov do 5 Gb/s, čeravno diski še niso tako hitri. Doslej predstavljeni diski My Book Essential imajo kapacitete 1, 1,5 in 2 TB ter zmorejo okoli 150 MB/s. Disk ima štiri plošče Caviar Green s kapaciteto 750 GB in priporočeno maloprodajno ceno 250 dolarjev.

5 komentarjev

WD RaptorX

PC Stats - Proizvajalec trdih diskov Western Digital je nedavno predstavil novo pošast za najzahtevneše uporabnike, disk poimenovan Raptor 150GB. Ta je naslednik znane serije diskov Raptor, ki še zdaj spadajo med najhitrejše izdelke na SATA vodilu. Kot kaže, je novi model uspešen naslednik, sedaj pa so ga še malce predelali.

Da vam osvežim spomin - plošče diska Raptor 150 GB se vrtijo pri 10.000 obratih v minuti, za hitrejše delovanje skrbi 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas znaša 4,6 milisekunde, seveda podpira tudi NCQ, kapaciteta diska pa znaša 150 GB, kar je občutno zvišanje glede na predhodnika. Predelan model, poimenovan RaptorX, ima poleg specifikacij običajnega...

22 komentarjev

Novi diski za prenosnike

The inquirer - Hitachi je predstavil nove diske za prenosnike s hitrostjo vrtenja plošč 5400 obratov na minuto in podporo vodilu S-ATA. Novi diski bodo na voljo v velikostih od 40 do 100 GB, v prodajo pa bosta prišla dva modela. Modeli 5K100 so namenjeni bolj običajni uporabi v prenosnikih, medtem ko bi naj bili modeli E5K100 namenjeni zahtevnejšim uporabnikom. Diski bodo na voljo tudi v izvedbi P-ATA. Hitachijevo objavo za medije lahko najdete tukaj.

4 komentarji

Prvi 400 GB disk nared

Hitachi 7K400

vir: AnandTech
AnandTech - 400 GB, pet 80 GB plošč, povprečni dostopni čas 8,5 ms, 8 MB predpomnilnika in hitrost 7200 RPM so odlike najnovejšega Hitachijevega 7K400 trdega diska. Njegova kapaciteta ga postavlja na vrh lestvice trdih diskov, saj boste, v primeru, da ga boste kupili, bogatejši za 400 GB ([:)]). Tudi v opravljenih testih se je odrezal zelo dobro. Resda so ga nekateri diski, na primer WD Raptor, skoraj vedno prehiteli, a je potrebno upoštevati, da ima Raptor manjšo kapaciteto in tudi višjo hitrost vrtenja plošč. Za celoten opis in preizkus pa si preberite celoten članek.

51 komentarjev

Toshiba najavila prvi 100 GB disk za prenosnike

Slashdot - Prenosniki računalniki so vse manj v zaostanku za običajnimi PC-ji, tako po hitrostih procesorjev, kot tudi po količini pomnilnika, grafičnih karticah in velikosti diskov. In prav slednji so sedaj dosegli magično mejo 100 GB. Toshiba je namreč predstavila prvi 2.5-palčni disk s kapaciteto 100 GB, ki v debelino meri vsega 9.5 mm. MK1031GAS, kot se model uradno imenuje, lahko doseže do 4200 obratov v minuti in ima povprečni iskalni čas 12ms. Priklopljen je preko vodila ATA 100 in tehta 99g. Razen nekoliko nizkih obratov nadvse primeren tudi za PC-je.

0 komentarjev

SATA tudi v prenosnikih

X-Bit Labs - Naslednik že starega paralelnega ATA, SATA, se je v namiznih računalnikih že dobro prijel, medtem ko mu preboj v prenosnike uspeva šele sedaj. Fujitsu je tako danes najavil nov disk MHT-BH, ki je namenjen prenosnim računalnikom, in kot prvi 2,5'' disk podpira standard SATA. Plošče se bodo vrtele s 5400 obrati na minuto, disk pa bo dostopen kot 40, 60 in 80 GB različica. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Več o tem.

0 komentarjev

200 gigabajtni trdi diski

X-Bit Labs - Western Digital je napovedal novo serijo diskov z 60 GB ploščami, vrtečimi se pri 7.200 obratih v minuti. Razen tega je znano samo še to, da bodo imeli FDB (Fluid Dynamic Bearings) in da bodo na voljo velikosti od 60 pa vse do 200 GB.

Drugega ni znanega nič - ne vemo niti detajlov o kapaciteti, hrupnosti, o velikosti predpomnilnika, kaj šele kaj o vmesniku.

Se pa pojavlja vprašanje o velikosti. Z 60 GB/ploščo bi pričakovali, da bodo velikosti diskov večkratnik 60 - se pravi 60, 120, 180, 240 GB. Tako da se zdi malo čudno, da bi imeli disk z 200 GB - vanj bi morali dati štiri plošče in eno tretjino zadnje preprosto pustiti neuporabljene. Čudno.

7 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk

X-Bit Labs - Pred kratkim je WD predstavil nov disk velikosti 100 GB, ki se vrti s hitrostjo 7200 RPM (obratov na minuto). Disk bazira na treh ploščah (vsaka 33 GB), spada pa v družino Caviar. Western Digital je s predstavitvijo svojega 100 GB diska postalo podjetje, ki ima trenutno najhitrejši IDE disk s tako kapaciteto. Disk naj bi videli v trgovinah že ta mesec. Več tukaj.

4 komentarji