»

Izšli trije novi procesorji Sandy Bridge E

AnandTech - Intel je predstavil novo serijo E procesorjev iz družine Sandy Bridge. Danes so izšli trije predstavniki nove serije, kasneje pa bodo sledili še drugi.

Novinec z imenom Core i7-3960X ima šest jeder, ki so zgrajena v 32 nm-proizvodni tehniki ter tiktakajo z osnovno frekvenco 3,3 GHz, uporaba tehnologije Turbo Boost 2.0 pa omogoča dvig frekvence na 3,9 GHz. Podpira tehnologijo HyperThreading, vsebuje 15 MB tretjenivojskega predpomnilnika, množilnik pa je odklenjen. Stane okroglih tisoč dolarjev brez davka, torej bo pri nas veljal okoli tisoč evrov.

Nekoliko šibkejši in cenejši je i7-3930K, ki ima prav tako šest jeder, le da so za 100 MHz...

31 komentarjev

Intel izdal nove procesorje

CPU World - Intel je danes objavil nove cenike, na katere so postavili nove modele procesorjev iz družin Celeron, Pentium, Core i3 in Core i5. Uradne najave novosti še ni bilo, pričakujemo pa jo kmalu. Medtem si poglejmo, katere nove procesorje je Intel izdal.

V družini Celeron so novinci G440 (enojedrni), G530, G530T in G540 (vsi dvojedrni). Zgrajeni so okrog jedra Sandy Bridge v 32 nm in nadomeščajo predhodno serijo E3xxx starejše arhitekture. Vsi bodo stali med 37 in 52 dolarji, odvisno od frekvence, števila jeder in količine predpomnilnika.

Razred Pentium je dobil nove člane G630, G630T in G860, ki nadomeščajo G620, G620T in G850. Vsi imajo dve jedri, tri megabajte predpomnilnika in 100 MHz višjo frekvenco od modelov, katere bodo zamenjali. Stanejo med 64 in 86 dolarji za kos v naročilih nad tisoč primerkov.

Družina Core i3 dobi člane 2120T, 2125 in 2130...

36 komentarjev

Intelov Sandy Bridge je tu!

Slo-Tech - Intel bo novo platformo Sandy Bridge uradno sicer predstavil na Consumer Electronic Showu, ki se bo v Las Vegasu začel v četrtek in sklenil v nedeljo, a včeraj pozno ponoči smo dočakali praktično splavitev, saj so se na internetu pojavile recenzije in testi. Računalniki pa naj bi se prodajali še kak dan prej.

Gre za drugo generacijo dvojedrni in štirijedrnih procesorjev Core, ki imajo 32 nm-dizajn, Turbo Boost 2.0, izboljšano podporo za grafiko (nov Intel HD), tehnologijo Wireless Display, in boljše razmerje med porabo energijo in zmogljivostjo. Čeprav ga za novo arhitekturo, bo poimenovanje ostalo staro, kot smo ga navajeni od lanskih modelov, kar lahko povzroči zmedo ob nepazljivosti.

Novi modeli so iz...

51 komentarjev

Za namizne buldožerje novo podnožje

AM2+ na levi, AM3 na desni

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Veliko je govora o prihodnjih AMD-jevih arhitekturah, Bulldozerju in energetsko varčnemu Bobcatu (za katerega pri AMD-ju raziskujejo možnost uporabe v strežniških vodah), a vedno je bil eden glavnih argumentov zagovornikov AMD-ja, da bo Bulldozer v namiznih modelih deloval v obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3. To so še posebej radi izpostavili ob dejstvu, da bo z arhitekturo Sandy Bridge Intel predstavil LGA-1155, že drugo podnožje po LGA-775, ki je bilo nazadnje uporabljeno za serijo Core 2.

Pri AMD-ju so povedali, da bi Bulldozer lahko deloval v podnožju AM3, a bi ga morali nekoliko spremeniti, kar bi sicer dvignilo stroške, a bi, pomembneje, obenem pomenilo izgubo nekaj zmogljivosti. Ker menijo, da bodo nove procesorje z vse do 8 jedri kupovali predvsem računalniški...

68 komentarjev

MacBook Pro uporaben za kuhanje kave

PC Authority - Apple je po nekoliko daljšem intervalu končno osvežil svoje prenosnike MacBook Pro, kjer sta 15 in 17-palčna modela dobila nove Intelove procesorje iz serije Core i5 in Core i7. Po spletu je mogoče opaziti razna predvidevanja, zakaj enake poteze Apple ni naredil pri 13-palčnem MacBook Pro, ki še vedno uporablja procesorje iz serije Core 2 Duo, razlog pa se morda skriva tudi v dejstvu, da Intel novih čipov s kodnim imenom Arrandale še ni sposoben dobavljati dovolj hitro. Posledično je prišlo tudi do 20% podražitev procesorjev, a to v obliki pomanjkanja prenosnikov vpliva predvsem na manjše proizvajalce.

Poleg višje zmogljivosti ter načeloma daljše avtonomije, ki jo ponujajo v 32 nm-proizvodnem procesu izdelani procesorji, pa v primeru najzmogljivejšega 17-palčnika, opremljenega z 2,66 GHz Core i7-620M Arrandaleom, pride tudi do nekoliko neželenega efekta segrevanja ohišja. To so ugotovili pri PC Authority, kjer so med testom omenjenega prenosnika opazili nihanja v določenih...

94 komentarjev

Thubanom se bo prilagajala frekvenca

AMD-jev strežniški šestjedrnik, Istanbul

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMDjevi prihajajoči namizni šestjedrniki s kodnim imenom Thuban, ki bodo javnosti bolj poznani pod imenom Phenom II X6, bodo, podobno kot Intelovi procesorji iz serij Core i7 in i5, podpirali avtomatično prilagajanje frekvence. Današnji procesorji imajo vedno več jeder, a programska oprema še vedno zaostaja za tem trendom in se v mnogo primerih obnese bolje z manjšim številom hitrejših jeder. Tukaj na pomoč priskoči Intelov Turbo Boost oz....

33 komentarjev

Intelovi načrti za prihodnje leto

Tweak Town - Japonska stran Impress se je prikopala do podrobnih podatkov (strojni prevod v angleščino) o Intelovih načrtih za prihodnje leto. Ti kažejo, da se nam obetajo hitrejši procesorji serije Core i5 in i7 ter povsem nova družina i3. Med cenejšimi bosta novoizdani Core i3 530 (2,3 GHz) in Core i3 540 (3,06 GHz), ki bosta porabila do 73 W. Nekoliko zmogljivejša bosta Core i5 650 (3,2 GHz) in Core i5 660 (3,33 GHz) s prav tako 73 W, ki bosta že podpirala tehnologijo Turbo Boost. Zanimivi bodo tudi procesorji iz družine Lynnfield, ki bodo v družinah i5 in i7 dobili dodatno črko S, ki ponazarja varčnost (82 W namesto sedanjih 95 W), čeprav še ne bodo grajeni v 32 nm-tehnologiji. Core i5 750 bo tekel pri 2,4 GHz, i7 860 pa pri 2,53 GHz - od tod torej manjša poraba. Največja beštija pa bo šestjedrni Core i9 oz....

21 komentarjev

Znane cene Clarkdaleov, prva prednaročila

bit-tech.net - Prva prednaročila dvojedrnih procesorjev Clarkdale so se že pojavila na nemški spletni trgovini HPM-computer.de, a so bila tudi že odstranjena. Vseeno so dokazi o možnosti prednaročila zaokrožili po celem računalniškem svetu, z njimi pa, seveda, tudi cene. Le-te so znane za vse prihajajoče dvojedrnike, tako iz serije Core i5 kot iz serije Core i3. Slednja sta sploh ugodna, saj je (oz. bo) Core i3-530 stal 104, Core i3-540 pa 121 evrov. Procesorji Core i5 za razliko od serije i3 podpirajo naprednejšo virtualizacijo (VT-d - operacijski sistem v virtualizaciji lahko dostopa neposredno do strojne opreme, npr. USB priključkov, mrežne kartice, itd.), dodatne varnostne funkcije v obliki tehnologije TXT (Trusted Execution Technology) ter Turbo Boost oz. dviganje frekvence enega izmed jeder, ko je le to močno obremenjeno, drugo pa ne.

Posledično so...

23 komentarjev