»

Mars Odyssey je najdlje delujoča Marsovska sonda

vir: Wikipedia
Space - Ta teden je robotska sonda Mars Oddyssey preživela svoj 3340. dan v marsovski orbiti, s čimer je podrla prejšni rekord sonde Mars Global Surveyor. Med njene pomembnejše prispevke spadajo odkritje vode na površju Marsa in podroben pregled možnih pristajalnih območij za sondo Phoenix, igra pa tudi ključno vlogo kot komunikator med roverjema Spirit in Opportunity ter njunimi kontrolorji na zemlji.

6 komentarjev

NASA omogoča spremljanje gradnje novega roverja v živo

NASA - NASA je pred kratkim v čisto sobo, kjer gradijo novega roverja za misijo na Mars, postavila kamero, ki prenaša živo sliko na internet. Imenuje se Curiosity Cam, ker se tako neuradno imenuje tudi nov rover, ki bo dokončan do izstrelitve, ki bo med 25. novembrom in 18. decembrom 2011, na Marsu pa naj bi pristal avgusta 2012. Kamera visi pod stropom opazovalne ploščadi nad Jet Propulsion Laboratoryjem v kalifornijski Pasadeni. Tehniki so se potrudili, da kamera snema del sobe, kjer je dogajanje najbolj pogosto in pestro, a se občasno zgodi, da dela potekajo izven zornega kota.

Curiosity bo zmogljivejši od Spirita in Opportunityja, ki sta že več let na Marsu. Prevozil naj bi daljše razdalje, prav tako bo imel tudi desetkrat večjo maso znanstvenih instrumentov od svojih...

20 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev

NASA upa na obuditev Phoenixa

Phoenixov položaj

NASA - Nasina misija Phoenix na Mars se je končala novembra 2008, ko je Phoenix utihnil. Uradni konec trimesečne delovne misije je bil predviden za avgust 2008 in do takrat je Phoenix opravil vse svoje naloge, nato pa je deloval še slabe tri mesece. Ko ga znanstvenikom ni uspelo več priklicati, so 10. novembra 2008 dokončno razglasili misijo za končano.

V Nasi upajo, da Phoenix vendarle še ni umrl. Orbiter 2001 Mars Odyssey, ki že deveto leto kroži okrog Marsa, bo od 18. januarja poslušal, ali se nemara Phoenix še oglaša. Območje, kjer je Phoenix pristal, bo naslednjih nekaj dni preletaval desetkrat dnevno in iskal radijske signale s Phoenixa. V Nasi sicer niso preveč optimistični in Phoenixu...

3 komentarji

Novi osvajalec Marsa

vir: Space
Space - Medtem ko oba Nasina robotka pošiljata koristne znanstvene podatke z Marsa in s svojim delom v svetovni javnosti znova budita že zamrlo zanimanje za raziskovanje vesolja, v kalifornijskem JPLJU pridno sestavljajo njunega naslednika.

Mars science laboratory, katerega izstrelitev je načrtovana za leto 2009, bo petkrat večji od dvojčkov, Spirit in Opportunity. Velikost, primerljiva z današnjimi avtomobili, mu bo omogočala, da se bo podal na veliko daljša popotavnja kot predhodniki. Za energijo ne bodo več skrbele sončne celice, temveč bo imel na krovu majhen jedrski reaktor, nujnost za večletno misijo (sončne celice imajo že po nekaj mesecih opazne težave zaradi nanešenga prahu, ki ustrajno zmanjšuje njihovo učinkovitost). Tako bodo na krov lahko pritrdili tudi...

16 komentarjev

Nova priložnost na Marsu!

Nepopisno navdušenje ...

NASA - Kmalu po polnoči je na površju Marsa pristal že drugi raziskovalni robot v treh tednih, Opportunity, ki bo, tako kot njegov dvojček Spirit, poskušal odkriti sledove življenja na Rdečem planetu. Nahaja se v nižini Meridiani Planum, ki je prekrita s plastjo sivega hematita, minerala, ki na Zemlji nastaja v bližini vode. Znanstveniki bodo poskušali ugotoviti, ali je sivi hematit posledica usedlin izginulega oceana, z vročo vodo spremenjene vulkanske mase, ali kakšnega drugega delovanja v daljnji preteklosti. Oglejte si prve slike!

Veselje v NASI pa je še večje, saj so le nekaj ur pred pristankom Opportunityja uspeli izboljšati zvezo s Spiritom, ki se nahaja na drugem koncu Marsa, v...

5 komentarjev