»

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

ABIT & nVidia - konec ljubezni

The inquirer - The Inquirer poroča da sta Abit in nVidia prenehala s sodelovanjem tako na grafičnem področju kot na področju osnovnih plošč. To sta potrdila že oba proizvajalca. Abit tudi zatrjuje da se ne ločujejo zaradi morebitnega povezovanja s kanadskim podjetjem ATI, temveč zaradi razhajanj v idejah. Torej lahko pozabimo na kakršnekoli Abit-ove nForce matične plošče in nVidia grafične kartice. Kako pa bo s podporo dosedanjim produktom bomo pa še videli.

Kljub Abitovemu zanikanju, pa so vse glasnejše govorice, da bo Abit pričel s proizvodnjo grafičnih kartic in matičnih plošč na osnovi ATI-jevih čipovij. Povezava do originalne novice.

6 komentarjev

Gigabyteova hči

Digit Life - Gigabyte se je odločil ustanoviti nov pododdelek za proizvodnjo grafičnih kartic poimenovan JingXing. V bližnji prihodnjosti naj bi ta oddelek skrbel za izdajanje grafičnih kartic na R350 in RV280 grafičnih procesorjih. JingXing bo tako deloval ločeno od Gigabytea, ki se bo odslej posvečal predvsem high-end rešitvam. Prva blagovna znamka, ki jo bo JingXing uporabljal, bo GigaXCube. Obetajo se nam torej naslednje dobrote:
  • dve različici Radeona 9800 Pro s 128 in z 256 MB DDR pomnilnika,
  • štiri različice Radeona 9600: ena s 64 in tri s 128 MB DDR pomnilnika, od teh Pro in VIVO verziji,
  • tri Radeon 9200 (ATX) različice: s 64 in 128 MB DDR pomnilnika, na voljo tudi VIVO verzija in
  • dve verziji Radeona 9200 Pro -- s 64 in 128 MB DDR pomnilnika.
Radeoni 9800 Pro so nam obljubljeni še ta mesec, medtem ko bodo ostali dostopni prihodnji. O cenah še ni podatkov. Izvirna novica.

2 komentarja

Gigabyte in ATI

X-Bit Labs - Za Gigabyte je bilo znano, da se bo spravil v proizvodnjo grafičnih kartic, temelječ na procesorjih podjetja ATI. Podjetje je napovedalo, da bo izdajalo samo OEM izvedenke, sedaj pa popravljajo svojo izjavo ter naznanjajo, da se bodo spravili v produkcijo Retail (šatulja + gonilniki + igrica + kabli) kartic. Družina Gigabytovih lepotic se bo imenovala Maya ter bila grajena na čipih od R200 (ki ga uporablja Radeon 8500) pa vse do Rage 128 PRO. Sicer točnih specifikacij še niso izdali, tako da moramo za to počakati še kakšen dan ali dva, saj naj bi kartice prišle v prodajo že naslednji teden. Bomo ugledali hipernaspidirane, ultraoverclockabilne Radeone?

2 komentarja

Test ASUS-ove nForce plošče

hARDWAREMANIA - Končno so se na spletu pojavili tudi testi uradnih nForce plošč. Ena izmed takih je A7N266, ki prinaša kar nekaj zanimivih rešitev. Najprej pade v oči za 45 stopinj zavrteni Northbridge ali IGP (Integrated Graphics Processor), kakor ga imenuje Nvidia, Southbridge ali MCP (Media and Communications Processor) pa je v normalni legi. Če povzamemo še enkrat celotno strukturo nForca, lahko rečemo, da IGP skrbi za Twinbank tehnologijo, integrirano grafično kartico, HyperTransport in DASP, MCP pa ima pod seboj I/O naprave, ATA100 in PCI krmilnik. HyperTransport povezuje IGP z MCP z vodilom, ki ima prepustnost kar 800 MB/s in naj bi onemogočalo nastajanje ozkih grl ali tako imenovanih bottleneckov. Zaradi posebne Twinbank arhitekture naj bi nForce omogočal prepustnost s pomnilnikom kar 4,2 GB/s, vendar pa se v praksi izkaže, da prepustnost znaša le 900-1000 MB/s. Za doseganje te prepustnosti moramo v pomnilniške reže dati dva pomnilniška modula DDR, drugače bodo prepustnosti mnogo manjše....

2 komentarja

S3 prihaja nazaj

ZDNet - Nekaj je treba priznati: S3 nikoli ni bil znan po hitrih grafičnih karticah, toda zaradi nizkih cen so njihovi produkti našli dom v marsikaterem računalniku. Pred nekaj časa je podjetje celoten grafični del prodalo VIAi, ki se je takoj lotila izdelave čipovij z integrirano Savage grafiko. Medtem nas je večina na S3 že pozabila, potem pa je med nas treščila ta novica na ZDNetu. Glavnina novice govori o popolnoma drugi stvari, toda na koncu je mogoče zaslediti izjavo S3jevega predstavnika, da se bo podjetje čez 12-18 mesec vrnilo v proizvodnjo grafičnih kartic! Ali jim bo to uspelo ali ne bomo še videli, vsaka konkurenca "velikim" pa je še kako dobrodošla!

3 komentarji