»

Bug na bug ... Pentium!

X-Bit Labs -

Naj še kdo poreče, da se Intel ne trudi. Na dan so priplavale informacije, da ima Intelov mobilni procesor, Pentium M zgolj štirinajst do sedaj odkritih napak, kar ga postavlja na čelo Intelovih procesorjev, zakaj vsi Penitum-procesorji izdani v zadnjem desetletju so jih imeli več.

Za primerjavo, Pentium 4 jih ima vsaj 73, Pentium III vsaj 83, Pentium II celih 92, prvotni Pentium pa 72 napak. Veliko večino izmed njih so kajpada kasneje popravili. Celoten seznam vseh do sedaj odkritih napak najdete v izvirni novici. Napake niso velike in ne vplivajo v veliki meri na delovanje, a omeniti velja še, da Intel še ne namerava izdati kakršnihkoli popravkov zanje.

Nemara čakajo na odkritje novih in dobili bomo Pentium M SP1. [>:D]

14 komentarjev

Prenosniki z desktop Pentiumi4

Yahoo News - Že kar dolgo časa je znano, da je eden izmed dejavnikov za poceni prenosnik vdelava desktop različic procesorja. Tak poseg je resda cenejši, vendar pa prinaša bore malo ugodnosti, saj taki procesorji niso opremljeni z naprednimi varčevalnimi tehnikami, poleg tega pa porabijo vse preveč energije. Tako nas nekateri poznavalci opozarjajo, da lahko vdelava desktop primerkov v prenosnike povzroči številne probleme. In tako naj bi bilo v primeru prenosnikov s procesorji Pentium4, ki bodo prišli na trg še prej, kot prenosniki z mobilnimi različicami teh procesorjev, ki bodo predstavljeni že čez nekaj mesecev. Vsekakor previdnost ni odveč. Več tukaj.

0 komentarjev

Desktop-Tualatin mrtev?

The inquirer - Naslednikov trenutnega P3 procesorja, 0.13 mikronskega Tualatina, naj ne bi bilo več. No sicer pa sem o tej možnosti že nekaj časa nazaj govoril, sedaj pa naj bi se izkazalo za resnično. Tako naj bi Intel vse stavil na njihove P4 procesorje. Trenutna situacija pri Tualatin procesorjih je zelo zanimiva. Medtem ko lahko na Japonskem že kupujejo 1133MHz in 1200MHz procesorje Intel še vedno ni uradno najavil teh procesorjev. Pa tudi na uradni strani Intela lahko dobimo sheme in podatke o teh procesorjih. Vendar pa teh procesorjev ne najdemo med tabelo produktov, kot tudi ni nobenih cen za ta dva procesorja. Pri serverski različici Tualatina pa je podobno. No kakorkoli že. Bomo videli kako se bo vse razpletlo. Po poročanju The Inquirerja naj bi serverska različica bila dobavljiva. Prav tako pa lahko pričakujemo Celeron različico Tualatin procesorja.

0 komentarjev

CompaQ zapušča Tajvanske proizvajalce prenosnikov

The inquirer - Veliko "proizvajalcev" prenosnih računalnikov, le-te naročijo pri Tajvanskih proizvajalcih. Eden izmed teh "proizvajalcev" laptopv je tudi CompaQ, ki se je pred kratkim odločil, da bo zaradi prestrukturiranja podjetja zapusti dva od štirih Tajvanskih proizvajalcev prenosnikov. CompaQ-ove prenosnike so do nedavnega izdelovala 4 podjetja - Quanta, Mitac, Arima in Inventec. Mitac je že izpadel iz "igre", kdo pa je drugi nesrečnež pa se še ne ve. Ali bo CompaQ-ova odločitev vplivala na trg prenosnikov še ni znano, zagotovo pa bo vplivala (oz. je že vplivala) na njegove delnice .

5 komentarjev

Pocenitev Pentium 3 chipsetov

The inquirer - Pentium 3 umira. To je dejstvo. Sodeč po tej novici na The Inquirerju naj bi se Intel čimprej rad znebil starih zalog, ki se nanašajo na (desktop) Pentium 3 procesorje, zato bo znižal ceno chipsetom. Znižanje naj bi napovedala tudi VIA. Izgleda, da se nam obetajo cenejše Pentium 3 matične plošče na katerih dobro delujejo tudi Celeroni hehe . Bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo.

4 komentarji

Zakaj je CompaQ prodal Alpho?

The inquirer - Na The Inquirer so se dokopali do nekaj skopih podatkov, ki govorijo o tem, zakaj je CompaQ prodal Alpho. CompaQ je izjavil, da je Alpho prodal predvsem zato, ker se je soočil s precej hudo konkurenco. Če bi se CompaQ lotil prilagajanja na ta del trga (zmogljivi procesorji) in bi mu spodletelo, potem bi utrpel kar precejšnjo škodo. Mogoče je tudi, da je CompaQ preprosto izgubil živce in vse skupaj prepustil tistim, ki se na te stvari razumejo. Skratka, bomo videli, kaj bo Intelu uspelo narediti iz tega nekdaj precej čislanega procesorja.

3 komentarji

Nersrečni Pentium 3

The inquirer - Zadnje čase so novi Tualatini kar lepo poživili trg in dogajanje na računalniški sceni. Vendar izgleda, da zo za Intela ni bilo dovolj. Po poročanju The Inquirerja bodo Pentiumi 3 umaknjeni še predčasno, nadomestili pa naj bi jih Pentiumi 4 in Celeroni. Kar se tiče avgustovske izdaje najnovejšega 0.13 mikronskega Tualatina, je možno, da bo le-ta namenjen samo ozkemu krogu potrošnikov (CompaQ, Dell, ...). Inquirer še navaja, da naj bi desktop Pentiumi 3 v roku enega (ali raje dveh) mesecev postali na trgu precej redki. Več tukaj.

0 komentarjev

Nova jedra za Celerone

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bi počasi bilo prav malce posodobiti tudi Celerončke. Podobno, kot so to že storili za mobilne in desktop Pentiume3, bodo zamenjali jedra tudi Celeronom. 733, 766, 800 in 850MHz (slednji še ni najavljen) modeli bodo tako deležni novega, D0 steppinga. Novi Celeroni bodo delovali pri 1.75V namesto 1.7V, prve masovne pošiljke pa bodo na voljo v začetku junija.

4 komentarji