»

Precenjeni Amazon posloval z izgubo

Slate - Amazon je največji spletni trgovec, ki je resda začel kot internetna knjigarna, danes pa prodaja vse od knjig do elektronike in pohištva. Promet povečujejo iz leta v leto in temu ustrezno raste tudi tečaj njihove delnice. A podroben pogled razkriva, da je po nekaterih kazalnikih njegova borzna vrednost napihnjena kot že dolgo noben balon.

Tovrstne razmisleke je vzpodbudila objava poslovnih rezultatov za letošnje tretje četrtletje, v katerem je Amazon zašel v rdeče številke. Prihodki od prodaje so se (v primerjavi z lanskim tretjim kvartalom) zvišali za 27 odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev. Če odštejemo negativni vpliv tečajnih razlik, je zvišanje celo 30-odstotno. A Amazon je pridelal izgubo. Ta je v zadnjih treh mesecih znašala 274 milijonov dolarjev. Levji delež...

52 komentarjev

AMD še vedno z izgubo

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje. V teh treh mesecih so se odrezali bolje, kot so pričakovali analitiki, in slabše, kot bi si želeli delničarji. Ob prihodkih v višini 1,62 milijarde dolarjev, kar je za dva odstotka manj kot četrtletje poprej, so pridelali 118 milijonov dolarjev izgube, kar je skoraj trikrat več kot četrtletje poprej. Najbolje je posloval njihov grafični oddelek ATI, ki je ob prometu milijarde dolarjev dodal podjetju 390 milijonov dolarjev dobička. Investitorji niso reagirali, saj je bila izguba pričakovana in vračunana v ceno delnice, ki je zato ostala na enakih nivojih kot pred objavo rezultatov.

9 komentarjev

Palm spet v rdečem

Yahoo News - Poslovni rezultati (PDF) za tretje fiskalno četrtletje leta 2010 kažejo, da se umiranje Palma na obroke nadaljuje. V zadnjem kvartalu so zabeležili izgubo v višini 22 milijonov dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot v četrtletju poprej, a manj od 98 milijonov dolarjev v tretjem kvartalu fiskalnega leta 2009. Prodajo so uspeli povečati na 350 milijonov dolarjev, kar je dobro desetino več od pričakovanj analitikov. V tem obdobju so distributerjem prodali 960 tisoč pametnih telefonov, a le 408 tisoč so jih dejansko kupili tudi končni kupci, kar je 29 odstotkov manj kot v preteklem četrtletju.

Palmov izvršni direktor Jon Rubinstein ni skrival razočaranja, ki je rezultate označil za zelo slabe, a kljub temu optimistično dodal, da se na trgu kaže potencial za Palm. V novem kvartalu načrtujejo prodajo zgolj v višini 150 milijonov dolarjev, saj so...

1 komentar

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

Poslovni rezultati Seagata nad pričakovanji

The Register - Poslovni rezultati Seagata za tretje fiskalno četrtletje v letu 2009 so nekoliko slabši od četrtletja poprej, a vseeno ne tako slabi, kot so se bali, da bodo. Prihodki od prodaje so znašali 2,1 milijarde dolarjev, kar je za 170 milijonov dolarjev manj kot v prejšnjem četrtletju, a še vedno bolje od načrtovanih 1,6 do 2 milijard. Preliminarni izidi kažejo, da skupni rezultat negativen, tako da dividend ne bo. V predpreteklem četrtletju so izplačali tri cente na delnico, kar jih je stalo 60 milijonov dolarjev (kljub izgubi skoraj pol milijarde dolarjev). Prav tako bodo nadaljevali s prestrukturiranjem z namenom zniževanja stroškov in doseganja dobička v letu 2010.

0 komentarjev

Rekordno četrtletje za nVidio

Hartware.net - Z oktobrom se je zaključilo nVidiino tretje fiskalno četrtletje, poslovni rezultati pa kažejo na izjemen uspeh. Po lastnih podatkih naj bi imela 820,6 milijona dolarjev prometa, kar je za slabo petino več kot četrtletje prej in kar za štirideset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sorazmerno se je povečal tudi dobiček, ki je znašal 106,5 milijona dolarjev, kar je za slabo četrtino več kot četrtletje poprej in za skoraj dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Podobno je tudi letna rast četrtinska. Jen-Hsun Huang, nVidiin CEO, je spričo teh dosežkov pretekle tri mesece ponosno obeležil kot najuspešnje v zgodovini podjetja. Klik!

9 komentarjev