»

Začetek prodaje procesorjev Pentium4 1.6A

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da Intel s svojim Northwood jedrom ne namerava oplemenititi samo najnovejših procesorjev, ampak tudi starejše. Tako smo pred kratkim dočakali procesorja Pentium4 1.6A in 1.8A. Cena šibkejše različice je 177 $, kar je malenkost dražje od procesorja na jedru Wilamette. Močnejša različica pa se prodaja po ceni 245 $, kar pa je spet dražje od enakovrednega sorodnika na starejšem jedru. S tema procesorjema Intel najbrž namerava zmanjšati porabo tudi v nižjem cenovnem razredu in procesorja pripraviti bolj privlačna za navijanje. Res je, da se procesorja neverjetno dobro navijata, vendar pa je naložba vanju vprašljiva, saj za isti denar dobimo bolj zmogljive AMD-jeve Athlone.

0 komentarjev

In saga se nadaljuje

The inquirer - Še pred kratkim je kazalo, da bo AMD za malo malico pospravil Intela s svojimi Athloni, vendar pa smo bili kmalu priča preobratu, ki je Intel popeljal zopet med proizvajalce najzmogljivejših procesorjev za PC tržišče. Sicer je Intelova zmaga popolna samo na papirju, saj so 0.13 mikronski Pentiumi4 še vedno predragi, Athloni pa še vedno uspejo prepričati dobršen del kupcev ravno zaradi svoje nizke cene. Vendar o cenovni politiki kdaj drugič.
Čeprav ima Intel trenutno boljše izhodišče v tekmi za najbolj zmogljive procesorje, AMD prav nič ne zaostaja, saj uspešno lovi tempo, ki mu ga zastavlja Intel. Po roadmapih sodeč, se bo to sledenje uspešno nadaljevalo tudi v tem letu, saj ima AMD v vseh četrtinah najavljene ustrezne procesorje, ki bodo konkurirali Intelovi pestri ponudbi. Ne smemo pa pozabiti tudi dejstva, da se bo AMD-jev veliki naskok začel s predstavitvijo 0.13 mikronskih Athlonov, ki bodo zlahka dosegali višje hitrosti od danes najhitrejših Palominov. Več o vsem tem si...

0 komentarjev

AMD Duron 1.2 GHz

Sharky Extreme - Podjetji AMD in Intel vedno oglašujeta najnovejše procesorje in tako se zgodi, da recimo izid do sedaj najhitrejšega Durona ostane nekje v ozadju. Novi Duron tiktaka pri 1.2 GHz, je zasnovan na Morgan jedru in zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji. S tem procesorjem AMD tudi z Duroni vstopa na srednje zahteven trg računalnikov, čeprav se z njim tudi približuje mejam 0.18 mikronske izdelave, saj je zelo slabo overclockabilen. Zmogel je le 1.25 GHz pri voltaži 1.85 V. Klik!

2 komentarja

AMD pošilja 1.5GHz čipe v škatlah od 1GHz procesorjev?

The Register - Očitno so Athloni (Thunderbirdi), ki so sposobni doseganja hitrosti 1.5GHz in več, že v prodaji!
Vendar se še ne prodajajo kot 1.5GHz modeli, temveč kot navadni "stari" 1GHz in 1.33GHz verziji. Takšni procesorji nosijo oznako AXIA in so glavni razlog, zakaj so nekateri overclockerji uspeli spraviti svoje Athlone na tako visoke frekvence.
Nek angleški overclocker je povedal, da so takšni procesorji na voljo že nekaj tednov, vendar so to samo tisti procesorji, ki nosijo oznako AXIA!
Procesorji s to oznako naj bi bili sposobni doseči hitrosti 1.5GHz že z normalnim hlajenjem (ne mislim na neko ultra voda+peltier kombinacijo, ampak samo malce boljše zračno hlajenje)!
No, če kupujete nov procesor (Athlona), poskusite dobiti takšnega, ki ima oznako AXIA!

P.S.: Menja kdo Athlona z oznako AXIA za navadnega 800MHz?

10 komentarjev

Novi Pentium4 stepping

X-Bit Labs - Med priprave na izzid 1.7GHz Pentiuma4 sodi tudi novi stepping jedra. Procesor, ki bo izšel nekje konec aprila/začetek maja bo tako s seboj prinesel tudi novi stepping z oznako C-1. V osnovi novi stepping ne prinaša nič drugega, saj so jedro spremenili le malenkostno: povišali so Vcore na 1.75V, kar bi moralo zagotoviti stabilno delovanje pri 1.7GHz. Sicer pa bodo prvi procesorji z novim steppingom na voljo že marca, in sicer gre za počasnejše modele. Če gre sklepati po dosedanjih izkušnjah, bodo novi C-1 Pentiumi4 precej bolj navijanju prijazni...

0 komentarjev

1.7GHz Athlon... sanje ali resničnost?

The Register - AMD je danes v Londonu med drugim predstavil tudi svoje načrte za prihodnje leto. Med temi se je znašel tudi 1.7GHz Athlon, ki naj bi izšel nekje v drugi polovici 2001. Največja zanimivost je ravno to, da bo procesor izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji ( seveda, saj bo 0.13 mikronski Dresden pripravljen komaj koncem naslednjega leta ), kar pomeni veliko težav. Namreč, že 1.2GHz Thunderbird oddaja več toplote kot 0.18 mikronski Pentium4 1.5GHz@1.6GHz, kaj šele 1.7GHz različica. Nekateri celo ugibajo, da je meja 0.18 mikronskih Athlonov pri približno 1.5GHz in da AMDju poteza ne bo uspela brez nekih novih rešitev. Bomo videli... AMD se je v zadnjem letu izkazal kot zelo zanesljiv pri svojih napovedih in po moje jim bo uspela tudi ta poteza... Več na TheRegisterju.

2 komentarja