»

Zbogom, Windows 7

Microsoft - Sprva se je zdelo, da ta dan ne bo nikoli napočil, a jutri bo ta žalostni dan za Windows 7. Vse mine in tako se jutri izteka brezplačna podpora za Windows 7, s čimer ta zelo priljubljeni operacijski sistem začenja romanje na smetišče zgodovine. Čisto umrl Windows 7 vseeno še ne bo, je pa za domače uporabnike to znak, da bo res treba nadgraditi, če se ne želijo izpostavljati nevarnostim nezakrpanih sistemov. Jutri bodo na voljo še zadnji popravki (patch Tuesday).

Microsoft je Windows 7 izdal pred dobrimi desetimi leti (22. oktobra 2009), zato sedaj podporo ukinja. Uporaba bo možna še naprej, a bomo tvegali, da nas prizadenejo kasneje odkrite in nezakrpane luknje, ranljivosti ali hrošči. Nadaljevanje prejemanja varnostnih popravkov bo mogoče v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Ta bo trajal tri leta (do 10. januarja 2023), v tem času pa bo Microsoft še dobavljal kritične in pomembne popravke. ESU je namenjen podjetjem, ki še niso uspela migrirati svojih sistemov na...

64 komentarjev

Konec podpore za Windows 2000 in XP SP2

Po 10 letih se Windows 2000 poslavlja

Microsoft - Včeraj se je iztekla podpora za operacijska sistema Windows 2000 in Windows XP z drugim servisnim paketom popravkom. Uporabniki Windows XP morajo svoje sisteme nadgraditi na Service Pack 3, če želijo še naprej ostati na tekočem z najnovejšimi popravki, medtem ko bodo tisti z Windows 2000 morali koreniteje posodobiti sistem. Včasih je prenehanje podpore pomenilo, da Microsoft sploh ne bo nudil več nobene pomoči za izdelke, a so aprila politiko nekoliko omilili. Čeprav popravkov ne bodo več izdajali, bodo velike organizacije z Windows XP SP2 še vedno lahko dobile telefonsko pomoč in omejeno podporo. Prenehanje podpore ne pomeni, da doslej izdani popravki ne bodo več dostopni na spletu.

83 komentarjev

Prenehanje podpore za Windows 2000 Server ter odjemalcema Windows 2000 in Windows XP v juliju 2010

Microsoft - Naslednje leto bo s 13-im julijem 2010 potekla uradna podpora Windows 2000 strežniku in namiznemu sistemu, ter operacijskemu sistemu Windows XP SP2.

Microsoft je v ta namen pripravil “End-of-Support Solution Center” spletno mesto, ki bo v pomoč k pripravi migracije iz Windows 2000 ali Windows XP na sisteme Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 ali Windows Server 2008 R2.

Neposredna migracija iz Windows 2000 ali Windows XP (brez SP2 oz SP3) na Windows 7 z uporabo “User State Migration Tool (USMT)” ne bo mogoča. Najprej bo potrebno sistem nadgraditi na Windows XP Service Pack 2/3 in šele nato uporabiti USMT migracijo na Windows 7 z uporabo orodja USMT 4.0, ki je vključeno v Windows Automated Installation Kit (AIK).

Več informacij in navodil boste našlu na strani The Windows Blog. Vodnik po User State Migration Tool 4.0 najdete na Microsoft TechNet straneh.

14 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev

Windows 2000 SP4 Update Rollup 1 je tu

Microsoft - Microsoft je 28. junija izdal novi paket popravkov za operacijski sistem Windows 2000 z nameščenim SP4, ki se imenuje Update Rollup 1.

Update Rollup 1 vsebuje vse varnostne popravke od izdaje SP4 do 28. aprila 2005, vsebuje pa tudi manjse stevilo pomembnih popravkov, ki niso povezani z varnostjo.

Microsoft meni, da bo Update Rollup 1 bolje zadovolil potrebe strank kot pa nov servisni paket, saj vsebuje povečini le varnostne popravke (medtem ko servisni paket vsebuje tudi popravke, ki zadevajo zelo majhno število strank), tako da je zmanjšana možnost nestabilnosti in tudi čas, potreben za testiranje pred namestitvijo.

Service Pack 4 je tako bil zadnji servisni paket za Windows 2000.

Več informacij ter dolpoteg (31 MB)

22 komentarjev