»

Razvijalec MySQL-a izpodbija Oraclov nakup Suna

Financial Times - Ulf Michael Widenius, prvi razvijalec MySQL-a, se ne strinja z Oraclovim prevzemom podjetja Sun, ki je bil skrbnik za MySQL. Čeprav so 4,7 milijarde dolarjev težak posel podprli evropski in ameriški regulatorji trga ter delničarji obeh podjetij, ga bo Widenius izpodbijal, poroča Financial Times. Vložil je namreč ugovor na odločitev pri evropskih organih za varstvo konkurence. Evropska komisija je potrdila, da so z vložitvijo ugovora seznanjeni, ga pa ne morejo komentirati, ker vsebine še niso preučili. Predstavnik za stike z javnostmi Komisije je zgolj dejal, da bodo svojo odločitev branili na sodišču v Luksemburgu, kjer je bil vložen ugovor.

Spomnimo, da je Oracle lani prevzel Sun in da je Evropska komisija dolgo časa preiskovala, ali bo prevzem okrnil konkurenco v evropskem gospodarskem prostoru. Oracle je nato predložil seznam v desetih točkah, kjer so navedli zaveze, da bo MySQL ostal konkurenčna platforma. Problem je, da zaveze niso pravno obvezujoče, kar je Widenius že...

28 komentarjev

Sun dokončno Oraclov

Sun danes in nikdar več

X-Bit Labs - V sredo se je končala dolga zgodba o Oraclovem prevzemu Suna, ki se je napovedal že od lanskega poletja in je na koncu čakal še na blagoslov Evropske unije, ki je bil podeljen prejšnji teden. Oracle je najavil, da je prevzem končan in da je Sun zdaj pod njihovim okriljem. Zanj so odšteli 9,5 dolarja na delnico, kar je postavilo ceno na 7,4 milijarde dolarjev.

Kot pravijo, naj bi spojitev popolnoma predrugačila IT-industrijo. Oracle bo k svojim izdelkom dodal strežnike, opremo za shranjevanje podatkov, procesorje SPARC, Solaris, Javo in podatkovno bazo MySQL, s čimer se želijo poizkusiti na področju odprtih in integriranih sistemov, ki bodo v tovarni zloženi skupaj od programske opreme do diskov.

Glavno vprašanje, ki je zaviralo...

11 komentarjev

Zaslišanje pred Evropsko komisijo v primeru Oracle-Sun decembra

Reuters - Nadaljujemo zgodbo o Oraclovem prevzemu Suna, ki ga so blagoslovili prav vsi razen Evropske komisije (glej povezane novice). Slednja še vedno premišljuje, ali bo z združitvijo prišlo do prevelike koncentracije na trgu podatkovnih baz in ali se bo Oracle uspel upreti skušnjavi, da Sunov MySQL počasi in elegantno odstreli. Oracle si je zaželel uradnega soočenja z evropskimi varuhi konkurence in ga tudi dobil, tako da bo zaslišanje 10. decembra. Takrat bo Oracle lahko predstavil svoje argumente, zakaj sedemmilijardni posel ne bo ogrozil konkurenčnosti v evropskem prostoru. EU je prejšnji teden skrajni rok, do katerega mora podati svojo odločitev, podaljšala z 19. na 27. januarja.

0 komentarjev

EU nasprotuje Oraclovemu prevzemu Suna

Slashdot - Večkrat smo že pisali, da Evropska komisija budno preučuje Oraclovo ponudbo za prevzema Suna, ki je dobil zeleno luč že na vseh ostalih instancah. EU je sedaj uradno izjavila svojo nasprotovanje prevzemu, pri čemer je jabolko spora konkurenčnost na trgu podatkovnih baz. Izjavo o nestrinjanju (statement of objections) je Komisija Sunu poslala v ponedeljek. Česa novega tako ali tako nismo pričakovali: EU se boji, da bo združitev Oraclovih baz in odprtokodne MySQL, ki jo za zdaj vzdržuje Sun, hud udarec za konkurenco. Oracle med tem trmasto poudarja, da je MySQL odprtokoden in ga kot takega ne more nadzorovati nihče. Poleg tega na trgu podatkovnih baz obstaja vsaj osem vplivnih igralcev, kar je prepričalo ameriško pravosodno ministrstvo, Evrope pač ne.

Zadnjikrat so evropski regulatorji takole resno zagrenili življenje kakšni prevzemni tarči leta 2000, ko je General Electric želel prevzeti Honeywell. Tudi takrat je ZDA prevzem odobrila, Evropska komisija pa je leta 2001 izdala...

26 komentarjev

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

EU: Oracle, počakajte, prosim!

X-Bit Labs - Oracle je že dobil zeleno luč uprave, delničarjev in ameriškega regulatorja trga za prevzem Suna. Čakajoč le še na blagoslov Evropske komisije, so začeli s postopki za dokončanje prevzema, a bo Evropa vso stvar nekoliko podaljšala.

Preliminarna preiskava Komisije je namreč pokazala, da bi predlagani prevzem utegnil povzročiti nedovoljeno koncentracijo na trgu podatkovnih baz, saj sta sedaj Oraclova in Sunova baza konkurentki. Zaradi tega so začeli s temeljito preiskavo, ki bo preverila vsako ped dogovora in premotrila, kako kani Oracle nadaljevati z odprtokodno vizijo razvoja MySQL. Sedaj ima Komisija 90 dni časa, to je do 19. januarja 2010, da sprejme končno odločitev, ali bi omenjeni prevzem pomenil zaviranje konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru ali njegovem večjem delu.

19 komentarjev