»

Konec domene .yu

Heise - Najprej je umrla država, nato pa še njena domena. Zadnji dan marca opoldne je srbski regulator domen RNIDS izključil domeno .yu, ki je bila tedanji Jugoslaviji dodeljena leta 1989. S tem je umrla še ena izmed zadnjih relikvij naše bivše skupne države.

Prva registrarja za domeno .yu sta bila Inštitut Jožef Štefan in Univerza v Mariboru, ki sta to ostala tudi po razpadu Jugoslavije in izbruhu vojne. Skrbništvo nad domeno je tedaj želela prevzeti Univerza v Beogradu, a Slovenija prenosa ni izvedla, ker je morala dobiti najprej svojo domeno. Želela si je domeno .sl, a ker je bila ta dodeljena Sierri Leone, smo dobili bolj simpatično domeno .si. Šele leta 1994 je IANA z dekretom odredila, da se skrbništvo prenese na takratno Zvezno republiko Jugoslavijo.

Ko se je tvorba februarja 2003 preimenovala v Srbijo in Črno goro, se je začel konec domene .yu. Julija 2003 so državi dodelili novo vrhovno domeno .cs, ki pa ni bil nikoli v uporabi. Z razpadom unije na samostojni Srbijo in Črno goro...

15 komentarjev

Petindvajset let domene .com

vir: BBC
BBC - Domena .com je bila ena izmed prvih vrhovnih domen, ki so bile vzpostavljene po zagonu Domain Name Systema januarja 1985. Prvo domeno iz te družine je točno pred 25 leti, 15. marca 1985, registriralo podjetje Symbolics Computers iz Cambridgea v ZDA. Istega leta je bilo registriranih le še pet dodatnih domen, in sicer bbn.com, think.com, mcc.com, dec.com in northrop.com.

Sprva je potencial interneta in domen videlo le malo ljudi, zato so nove domene nastajale le počasi. Na začetku se internet ni zdel kot mesto za posel, marveč bolj okolje, namenjeno vladnim in izobraževalnim agencijam. Spremembo paradigme je prinesel šele Netscape z brskalnikom Mosaic, ki je na splet popeljal množice....

2 komentarja

Tri milijone evrodomen

ORF - Skupna evropska vrhovna domena .eu je na svet privekala decembra 2005, ko so lahko prednostni upravičenci, tj. lastniki blagovnih znamk, javne organizacije in podobni, registrirali prve domene. Za aprila 2006 je bilo odločeno, da je domena zrela za prehod v fazo registracij po načelu Kdor prej pride, prej melje, in od takrat jo lahko registrira vsakdo. V poltretjem letu smo počasi prilezli do številke tri milijone, poroča ORF. Domeno z okroglo zaporedno številko je kupil neki Nemec, čigar imena ali domene zaradi varstva zasebnosti niso objavili. S tem se je domena .eu utrdila na desetem mestu na svetovni lestvici največjih vrhovnih domen. Prvo mesto še vedno prepričljivo zaseda .com, sledita pa ji .net in .org.

Najbolj so nad evropsko domeno navdušeni Ciprčani, ki so registrirali 66,1 domene na 1000 prebivalcev, sledijo pa Luksemburžani (54,9), Nizozemci (24,7), Irci (13,1) in Nemci (11,1). Slovenci smo na seznamu bolj spodaj, saj smo se z 2,9 domene na 1000 prebivalcev prebili na...

2 komentarja

Kitajska domena .cn druga največja

InternetNews - O hitri širitvi interneta na Kitajskem priča tudi podatek o priljubljenosti njihove vrhovne domene .cn, v svojem poročilu ugotavlja registrar VeriSign. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem so v letošnjem Kitajci registrirali 76 odstotkov več domen (lani je napram predlani rast znašala več kot 400 odstotkov!), tako da so sedaj na drugem mestu prehiteli Nemce. Že lani so premagali Angleže. Najbolj priljubljena domena seveda ostaja .com.

Skupaj je bilo registriranih 174 milijonov domen, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega jih 68,9 milijona odpade na dvočrkovne domene držav, 89,4 pa na .com in .net domene. Vrstni red je tako: .com, .cn, .de, .net, .org, .uk, .info, .nl, .eu in .biz.

7 komentarjev

Se nam obeta nova vrhovna domena?

Ars Technica - Ob množici vrhovnih domen, ki jih je internetni upravljavec ICANN uvedel od leta 2000 - info, .biz, .jobs, .travel in .mobi, se nam morda obeta še ena nova. Trenutno namreč pri ICANN-u resno razmišljajo o uvedbi nove vrhovne domene .tel, dokončna odločitev pa bo znana koncem tega meseca. Če bo sklep pozitiven, lahko domene pričakujemo že prihodnje leto.

Razlog za uvedbo novih domen je bojda ureditev naraščajoče količine kontaktnih informacij, saj bi jih tako lahko podjetja enostavno zbrala na imepodjetja.tel, posamezniki pa na imepriimek.tel. Nasprotniki trdijo, da je uvedba nove vrhovne domene samo za kontaktne informacije nesmiselna in pretirana, saj bi se lahko podjetja znašla drugače - denimo tel.imepodjetja.tld. Prav tako bodo nastopile težave pri domenah, kjer ima isto domeno z drugo končnico registriranih več različnih organizacij, poroča Ars Technica. Kakorkoli že, če bo do sprejetja prišlo, bosta najbolj zadovoljna registrarja VeriSign in GoDaddy. Več domen, več...

19 komentarjev