»

Resnične cene

X-Bit Labs - Iz Nvidie so ušle dejanske cene njihovih grafičnih čipov. Spodaj navedena cena pove, za koliko Nvidia proda proizvajalcu grafičnih kartic svoj čip. Vsi čipi razen GeForce3 so brez pomnilnika.
  • GeForce2 MX - $35
  • GeForce2 MX 200 - $27
  • GeForce2 MX 400 - $36.5
  • GeForce2 Pro - $42
  • GeForce2 Ultra - $105
  • GeForce3 with 64MB 3.8ns DDR SDRAM - $205
Torej... Kot vidite Nvidia še vedno prodaja Ultra in Pro čipe. Ker pa je, v primerjevi z boljšo GeForce3, tako navila cene, jih proizvajalci raje ne kupujejo. Ne pozabite, da pri GeForce3 paketu dobijo pomnilnik že zraven pri Ultri in Pro-ju pa ga morajo namestiti sami! Tukaj se tudi jasno vidi, kako dobro služijo proizvajalci. Za navaden GeForce3, pri katerem je pomnilnik že priložen, pokasirajo povprečno $150. To je zelo veliko, če upoštevate, da je njihov edini strošek PCB in par priključkov.
GeForce2 MX je še vedno v prodaji. Ker pa je cena tako podobna boljši GeForc2 MX400 se proizvajalci raje odločijo za MX400.
Iz tega dokumenta je jasno razvidno (če...

0 komentarjev

Kakšna pozornost!

X-Bit Labs - ATI-jev Radeon 2 bo izšel kmalu. Ker pa ATI ni tako nepošten kot Nvidia, je vseeno posodobil tudi svojo Radeon družino. Kot veste, je Nvidia iz prodaje vzela GeForce2 Ultra čip, ker je (vsaj po surovi hitrosti) boljša od GeForce3. Tudi GeForce2 Pro čip, naslednjik GTS čipa, je bil vzet iz prodaje, ker je malo boljši od MX400, a slabši od GeForce3. Če pogledam "širšo" sliko, se mi zdi, da hoče Nvidia umetno ustvariti dve strogo ločeni tržišči. Eno zelo, zelo visoko (GeForce3) in drugo nizko (MX400). Vmes pa ni nič.
No, pa da se vrnem k ATI-ju. ATI je posodobil svoje Radeone s hitrejšim RAM-om. Do sedaj je retail verzija Radeona 64MB DDR imela na sebi 5.5 ns čipe in frekvenco čipa in pomnilnika 183MHz. Sedaj ima na sebi 5ns čipe in frekvenco delovanja čipa in pomnilnika 200MHz. Enako je pri OEM verziji, kjer je s prejšnih 175MHz, frekvenca prišla na 183MHz.
Dvomim sicer, da se bo zaradi tega kdo sedaj odločil za Radeona, če se prej ni mislil. Ampak vseeno se mi zdi pošteno od ATI-ja,...

0 komentarjev

ATI zaenkrat po načrtih...

X-Bit Labs - Če spremljate dogajanje okoli ATIja in Radeona2, potem veste, da bi se po njihovih načrtih prva testna proizvodnja čipov že morala začeti. Sodeč po tej strani je tem res tako, še več: ATI že uspešno proizvaja A3 revizije R200 čipa, ki so že skoraj končane. To pomeni, da bo na tem Computexu zelo verjetno predstavil tudi prve Radeon2 kartice. Na žalost bo prve primerke videlo le malo ljudi, predvsem predstavniki OEM izdelovalcev grafičnih kartic. ATI je namreč nekaj dni nazaj najavil namero o začetku prodaje svojih čipov OEM izdelovalcem. Trenutno pa OEM trg povsem obvladuje Nvidia, tako da sama namera nikakor ni dovolj in ATI upa, da bo z novimi Radeon2 primerki k sebi pritegnil čimveč proizvajalcev. Zaenkrat mu kaže dobro, saj specifikacije Radeona2 (ki naj bi se pojavil septembra) izgledajo dobro tudi v primerjavi z GeForcom3: 0.15 mikronska tehnologija izdelave, 250MHz jedro, 4 renderirni cevovodi, TRUFROM tehnologija, popolna DX 8 kompatibilnost......

2 komentarja

ATI si je premislil

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi sem vam sporočil, da bo ATI v kratkem na trg poslal novo grafično kartico, imenovano Radeon SE. Temu ni tako. ATI je danes tudi uradno zanikal to novico in sporočil, da ne ve nič o tem.
Radeon SE verjetno obstaja. Samo ATI kartice ne bo izdal, ker s tem ne bi nič pridobil. Radeon je bil namenjen kot konkurenca Nvidiinemu GeForce2 GTS-u. Sedaj, ko je Nvidia ustavila proizvodnjo GTS modelov in jo zamenjala s Pro serijo, Radeon ne more več konkurirati Nvidii. Zato so nameravali izdati Radeon SE, ki bi bil malo izboljšan originalni Radeon. Ampak kmalu so ugotovili, da se jim to ne splača. V koncu poletja, začetku jeseni, bo izšel Radeon II in njegove izpeljanke. Zakaj bi torej trošili goro denarja za izboljšavo kartice, ki jo bo nov, izboljšan model zamenjal čez 4 mesece? Radeon SE pa obstaja, samo ni naprodaj. Če pa bi se po nekem čudnem naklučju kateri od vas dokopal do nje, naj mi jo, ali pa nam, pošlje v test. Sicer o takem slučaju zelo dvomim, pa le......

3 komentarji

ATI Radeon SE

X-Bit Labs - Danes sem uspel izvedeti še malo več o skrivnostnem ATI-jevem Radeon-u SE. SE pomeni Second Edition. Kakor je bilo že rečeno, bo SE le zelo navit Radeon 64MB DDR VIVO. Le da bo SE imel hitrejši pomnilnik in dodatne hladilnike in ventilatorje. Frekvenca čipa naj bi bila 250MHz, frekvenca pomnilnika pa 250MHz DDR. Če to preračunamo, se frekvenca pomnilnika DDR spremeni v 500MHz! Pri kartici bo zanimiva tudi cena, ki bo, v primerjavi z drugimi podobnimi grafičnimi karticami (GeForce3), imela relativno nizko ceno. Seveda se novi Radeon ne bo mogel kosati z GeForce3, ampak bitka bo pa vseeno zelo zanimiva... Sploh do prihoda Radeon-a II.

1 komentar

Fotografije čipov

X-Bit Labs - Danes so se pojavile prve fotografije uradnih GeForce3 čipov. Vem, rekli boste, da ste jih vi že videli. Pa jih niste. Videli ste NV20 čipe, ki si jih lahko ogledate tu. Da bi videli nove, se odpravite sem. V resnici bistvene razlike ni. Edino ta je, da na prvem piše NV20 na drugem pa GeForce3. Razlikujejo se tudi v reviziji. V prvem primeru je to A3, v drugem pa A5. Nvidia je začela čipe izdelovati v 13. tednu, kar pomeni nekje v koncu marca, kar je razvidno iz fotografij.

0 komentarjev

Kitajci razkrivajo skrivnosti

PC Pop - S tem naslovom ne mislim trenutno aktualne politične teme v zvezi z ameriškim letalom in kitajsko zemljo. Kitajska stran PCPOP je namreč prva objavila fotografijo skrivnostnega ATI Radeon-a SE. Ta čip naj bi bil navit Radeon DDR64MB VIVO. ATI (iz meni neznanih razlogov) podrobnosti o čipu skrbno skriva. No, Kitajčki so se do informacij uspeli dokopati. Čip naj bi deloval pri frekvenci 230MHz, pomnilnik pa pri 200MHz. ATI naj bi začel s prodajo Radeon-a SE še v tej četrtini leta! Torej v Q2.

1 komentar

Novi GeForce2 Goji

Nvidia - Glede na to, da je začetno navdušenje nad GeForcom2 Go že precej zbledelo (za kar je zaslužen tudi ATI s svojim Radeon Mobilityem), je Nvidia morala ponuditi nekaj novega. Tako bosta kmalu na voljo dva nova člana GeForce2 Go familije, GeForce2 Go 100 (32 bitno DDR vodilo) in GeForce2 Go 200 (64 bitno DDR vodilo). Nova procesorja sta izboljšana predvsem v pogledu prenosljivosti, saj sta precej manjša, kot stari Go. Velikost samega čipa so namreč zmanjšali za kar 45%, s tem pa se je zmanjšala tudi poraba, ki tako znaša okoli 0.5W pri 1.575V. Čipa sta po drugih funkcijah popolnoma enaka kot stari Go, kar pomeni, da imata T&L enoto, sposobnost obdelave 17 milijonov trikotnikov na sekundo, zapolnjevalno hitrost 250 oziroma 286 milijonov pikslov in tako naprej. Vsekakor korak v pravo smer, toda Radeon Mobility je po mojem mnenju še vedno bolj privlačna opcija...

0 komentarjev