»

Naslednji 3DMark le za DirectX 11, DX 11 GeForca zamujata

GTXa prihajata z nekoliko zamude

vir: Expreview.com
Expreview.com - Naslednika 3DMark Vantage, ki je nekoliko bolj obremenil takratne grafične kartice v primerjavi s 3DMark 2005 in 2006, bomo očitno ugledali še letos. 3DMark 2010, kot bi se utegnil imenovati, bo sledil v stopinjah Vantagea in prav tako dodobra obremenil najnovejšo strojno opremo, predvsem grafične kartice. A le najnovejše grafične kartice. Letos prihajajoči 3DMark bo namreč podpiral zgolj nabor inštrukcij za DirectX 11, torej ga bo mogoče poganjati le na grafičnih kartica iz ATIjeve serije 5000 in v kratkem prihajajočih GeForcih s kodnim imenom Fermi oz. GTX 480 in 470. Ko rečemo v kratkem prihajajočih, najverjetneje pomislite na 26. marec, ko naj bi nVidia pripravila uradno predstavitev. Čeprav so sprva zagotavljali, da ne bo šlo za papirnato...

21 komentarjev

V sliki še GeForce GTX 470

Tokrat gre za GeForce GTX 470

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po GeForce GTX 480 smo zdaj dobili tudi slike tiskanega vezja s komponentami in spodnjo stran hladilnika manj zmogljive in cenejše kartice iz iste družine, GeForce GTX 470. Napajanje je tokrat 5-fazno, kjer za grafični procesor skrbijo 4 faze. Nekoliko zanimiva je razporeditev, saj so faze usmerjene pravokotno glede na PCIe režo, medtem ko je bolj običajna vzporedna razporeditev, pri večjem številu čez celo širino tiskanine. Za to razporeditev so se odločili zaradi izreza v tiskanini, ki ventilatorju v hladilniku omogoča lažji zajem zraka, najverjetneje predvsem v SLI konfiguraciji. Pomnilniških čipov je 10 za 320-bitno vodilo, to pa pomeni tudi, da najverjetneje lahko pričakujemo 1280 MB pomnilnika. Za napajanje skrbita dva 6-pinska PCI-e priključka, ki skupaj z režo kartici lahko...

7 komentarjev

Slike grafičnega Fermija, preimenovanja zahtevali partnerji?

GeForce GTX 4xx

vir: Expreview.com
Expreview.com - CeBIT bo predvsem na grafičnem področju očitno prinesel dobršno bero novosti, saj bo poleg Radeonov mogoče videti tudi težko pričakovane nVidiine grafične kartice s podporo Direct X 11, poznane tudi pod kodnim imenom Fermi. Pri PC Games Hardware so uspeli poslikati in izbrskati nekaj informacij o prihajajočih grafičnih Fermiji, GeForce GTX 470 in GTX 480.

Napovedi o požrešnosti so bile verjetno resnične, saj je kartica, za katero točen model ni znan, opremljena z enim 6 in enim 8-pinskim napajalnim priključkom, kar pomeni porabo do 300 W, zagotovo pa prek 225 W. Hladilnik je tipičen za današnje grafične kartice in je pretočne narave. Za lažji zajem zraka ventilatorja so luknje izrezane tudi v tiskano vezje. Za prikaz slike bosta skrbela dva priključka DVI in en...

44 komentarjev

Prednaročila za Fermi, uradna predstavitev 26. marca?

GeForce GTX 400

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včeraj so pri nVidii potrdili, da bodo javnosti tudi uradno predstavili svoje grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 11, 26. marca letos, približno pol leta za AMD-jem. Kljub zamudi so pri nVidii samozavestni, da jo bodo uspeli nadomestiti z višjo zmogljivostjo svoje nove arhitekture, najverjetneje v primerjavi z AMD-jevimi Radeoni serije 5000.

Kartice GeForce GTX 400 bodo predstavljene na festivalu PAX (Penny Arcade eXpo) East v ameriškem Bostonu. Festival je zbirališče igralcev namiznih, splošnih videoiger (npr. Pac-Mana in ostalih arkadnih iger) in računalniških iger ter bo potekal med 26. in 28. marcem v konvencijskem centru John B. Hynes Veterans Memorial Convention Centre.

S...

34 komentarjev

ATI Hemlock že novembra?

Unigine Heaven

vir: Expreview.com
Expreview.com - Izkazalo se je, da bo ATIjeva nova serija 5900 le uporabljena za dvojedrne kartice, ki jih poznamo pod kodnim imenom Hemlock. Tokrat bomo očitno tudi prvič ugledali dve uradni izdaji dvojedrnikov (Radeon 4850 X2 je bil delo Sapphirea), saj bosta na voljo tako Radeon HD 5970 kot HD 5950. TDP 5970 se bo povzpel nad 300 W, z nekaj varčevanja pa bi lahko 5950 pristal pod magično mejo, če uporablja enaka jedra, kot Radeon HD 5850. Ob izidu bosta to najhitrejši grafični kartici na trgu, saj bosta zlahka prehiteli GeForce GTX 295.

Vsi lastniki novih ATIjevih grafičnih kartic, ki podpirajo DirectX 11, pa lahko že poženete test, ki izkorišča najnovejše razširitve. Heaven, delo razvijalskega studia Unigine, nativno podpira DirectX 9, 10 in 11 ter OpenGL, v DirectX 11...

65 komentarjev

AMD pocenil Radeon HD 4870 X2

X-Bit Labs - AMD oz. njegov grafični del ATI je pretekli teden objavil dobrodošlo novico, da bo znižal priporočeno maloprodajno ceno za Radeon HD 4870 X2. Stara cena je znašala 549 dolarjev, AMD pa jo je velikodušno spustil za okroglih 100 dolarjev. X-Bit Labs poroča, da nekateri AMD-jevi partnerji ponujajo celo dodatni 50-dolarski rabat, tako da kartica efektivno stane 400 dolarjev. Razlog za te poteze gre bržkone iskati pri tekmecu, saj naj bil Nvidiin GeForce GTX 295 prekosil AMD-jev model. AMD je že ob predstavitvi zadnjih poslovnih rezultatov napovedal, da je njegov cilj ponovno osvojiti 50-odstotni tržni delež, in takšne akcije so ena izmed poti do cilja. Žal se je bati, da to ne bo dovolj, saj je trg za še vedno razmeroma drago dvojedrno kartico z ogromno porabo prostora in elektrike plitev.

13 komentarjev

Primerjava višjega razreda grafičnih kartic

del testnega nabora

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Poletje je že v polnem zamahu, mulcem pa je med počitnicami dolgačs, zato igrajo igrice. Seveda najnovejše in grafično najbolj zahtevne, kar pa ne pomeni nič dobrega za staro in dotrajano grafično kartico oz. za denarnice staršev.

Vseeno pa so si na bit-techu ogledali celoten performance razred trenutnih grafičnih kartic - zdaj že precej redko 8800 Ultra, na G92 jedru bazirano 8800 GT ter, prav tako osnovano okrog G92 jedra, celotno družino 9800 (GTX, GX2 ter GTX+, ki za razliko od ostalih G92 kartic uporablja pomanjšano, v 55 nm proizvodnem procesu narejeno G92 jedro) ter najnovejši vrh ponudbe, Geforce GTX 280 ter GTX 260. Iz rdečega (oz. že nekaj...

14 komentarjev

Uradni testi Radeona HD 4850

Slo-Tech - AMD je na presenečenje mnogih objavil konec NDA za grafične kartice Radeon HD 4850. Prvi uradni testi nove, na jedru RV770 temelječe grafične kartice so tako luč sveta zagledali že danes. Samo jedro grafične kartice s frekvenco 625 MHz premore 800 Shader enot, družbo pa mu dela 512 MB 256-bitnega pomnilnika s frekvenco 993 MHz. Cena novih grafičnih kartic znaša slabih dvesto zelencev. Kako se je Radeon HD 4850 odrezal v primerjavi z ostalimi grafičnimi karticami, si lahko ogledate v uradnih testih, ki jih najdete na Techpowerup.com, Computerbase.de in PCGH, ter na Tweaktown.com, kjer so testirali dva Radeona HD 4850 v CrossFire.

Svoj odgovor na omenjeno grafično kartico pa je z novim GeForcom 9800 GTX+ že napovedala nVidia.

63 komentarjev

Informacije o prihajajočih grafičnih karticah

Slo-Tech - Minulih nekaj dni je bilo vsaj z vidika prihajajočih grafičnih kartic izjemno pestrih. Najprej so prihod novih AMD-jevih grafičnih kartic napovedali za 18. junij, nakar so za isti teden (nekateri viri govorijo celo o istem dnevu) napovedali prihod prvih GeForcov nove generacije, poleg tega pa razkrili nova imena prihajajočih nVidiinih grafičnih kartic. Kot vse kaže bo nVidia prekinila s sedanjo prakso poimenovanja grafičnih kartic in ubrala nekoliko drugačno pot: novi GeForci bodo namreč nosili oznake GeForce GTX 200. Grafična kartica, ki so jo napovedovali kot GeForce 9900 GTX bo tako nosila ime GeForce GTX 280.

Očitno pa AMD-ju ne diši predstavitev nove generacije grafičnih kartic na isti dan kot konkurenca, zaradi česar so datum predstavitve prestavili za dva dni, tako naj bi bila Radeon HD 4850 in 4870 uradno predstavljena šestnajstega junija. Kljub temu bo po predstavitvi dobavljiva le različica 4850, kajti z GDDR5 pomnilnikom opremlejen 4870 bo zaradi težav pri dobavi...

46 komentarjev

Radeon HD 4870 maja?

Hartware.net - Kljub temu, da so dosedanje novice o AMD-jevih grafičnih karticah nove generacije govorile o tem, da bodo prve na grafičnem jedru RV770 temelječe grafične kartice luč sveta zagledale junija, so se na spletu pojavile nove informacije, po katerih sodeč naj bi se prvi primerki grafičnih kartic na policah trgovin znašli že maja. Pri tem naj bi šlo za grafične kartice z jedrom RV770 XT ter GDDR3 pomnilnikom, saj je GDDR5 trenutno še v povojih, njegova testiranja pa naj bi potekala počasneje od AMD-jevih pričakovanj. Z izbiro GDDR3 bi se tako poleg visokih stroškov izognili tudi morebitni počasni dobavi pomninika in s tem povezanih težav.

Naslednji član nove generacije AMD-jevih grafičnih kartic, RV770 Pro (predvidoma Radeon HD 4850) naj bi luč sveta zagledal šele julija, kljub temu, da naj bi se od svojega velikega brata razlikoval le v frekvencah jedra in pomnilnika.

Več o tem si preberite na Hartware.net

36 komentarjev

GeForce 9600 GT šele osemindvajsetega

več strani - Pred časom smo poročali o prestavitvi uradne predstavitve prvega Geforca devete generacije, GeForce 9600 GT, ki naj bi tako luč sveta zagledala enaindvajsetega tega meseca. Razlog za zamudo naj bi bile težave z napetostjo nekaterih primerkov grafične kartice. Po poročanju The Inquirerja pa naj bi datum uradne predstavitve bil ponovno prestavljen za teden dni, tako bo nova grafična kartica luč sveta zagledana osemindvajsetega februarja. Vzrok za ponovno predstavitev je menda še vedno enak, prste vmes pa bi utegnilo imeti tudi kitajski novoletni prazniki, med katerimi imajo na Kitajskem in na Tajvanu dela proste dni.

Znane pa so cene grafičnih kartic GeForce 9600 GT, tako naj bi bilo za 256 MB različico potrebno odšteti 169 ameriških dolarjev, medtem ko bo različica s 512 MB pomnilnika stala 189 ameriških dolarjev. Več o tem na Expreview.

5 komentarjev

Nove informacije o GeForce 8600

VR - Zone - Pred dnevi smo že poročali o specifikacijah prihajajočih grafičnih kartic GeForce 8600 ter 8300. Med drugim so se pojavile informacije o 256 bitni pomnilniški širini pri GeForce 8600 karticah, vendar naj bi po poročanju VR-Zone vseeno šlo za 128 bitni pomnilnik. Poleg tega naj bi bile tudi same oznake kartic drugačne, saj bo zmogljivejša različica nosila oznako GT, njegov manjši brat pa GS, podobno kot pri GeForce 7600 seriji. Frekvenca grafičnega procesorja ter pomnilnika različice GT naj bi znašala 650 oziroma 1800MHz, medtem, ko bo frekvenca jedra različice GS 550 MHz, pomnilnika pa 1400 MHz. Obe različici naj bi imeli 64 Shader enot.

Več na VR-Zone.

34 komentarjev