»

ARNES širi hrbtenično omrežje

vir: Arnes
Arnes - ARNES, slovensko akademsko in raziskovalno omrežje, je v hrbtenično optično slovensko omrežje povezal Mursko Soboto, kar odpira možnosti, da se v omrežje povežejo tudi raziskovalne in izobraževalne organizacije ne le iz murske Sobote, temveč tudi iz Ljutomera in Ormoža. Nova povezava poteka med Mursko Soboto in Mariborom, obstaja pa tudi možnost, da se v prihodnosti priklopi tudi Gornjo Radgono ter Radence. Hrbtenico so pri ARNESu potegnili tudi do Kamnika, vsi ti kraji pa so, poleg slovenskega, povezani v Evropsko raziskovalno omrežje GEANT2.

32 komentarjev

Registracije domen .si za fizične osebe

Arnes - Dolgo pričakovane spremembe na področju registracije vrhnjih domen .si končno stopijo v veljavo s 6. novembrom 2008. Novi splošni pogoji sedaj dovoljujejo registracijo domen fizičnim osebam, kot tudi tujim subjektom. Odpravljena bo omejitev 20 domen na nosilca, dodana možnost podaljševanja domen od 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi popolnoma numerične domene.

Na voljo je tudi cenik transakcij, ob katerem je potrebno še upoštevati razliko dodano s strani registrarja. Odgovore na dodatna vprašanja pa lahko poiščete v Pogosto zastavljenih vprašanjih.

49 komentarjev

Arnes nudi digitalna strežniška potrdila

Arnes - Arnes je uradno pričel izdajati overjena digitalna potrdila (certifikate) za strežnike strank omrežja Arnes. Potrdila so brezplačna, število izdanih potrdil na organizacijo pa ni omejeno.

Sicer je cena enega strežniškega potrdila na trgu nekaj sto evrov, odvisno od tipa potrdila, trajanja in izbranega overitelja, kar lahko strankam raziskovalnih in izobraževalnih omrežij pomeni dokajšnji strošek, zato so evropska izobraževalna omrežja pooblastila svoje združenje Terena, da je z razpisom izbralo znanega overitelja, ki pod ugodnimi pogoji omogoča, da izobraževalna omrežja svojim strankam izdajajo potrdila, ki so povsem primerljiva s komercialnimi.

Arnes izdaja strežniška potrdila samo svojim strankam (ustanovam, ki so upravičene do uporabe Arnesovih storitev). Tu je še povezava na postopek.

10 komentarjev

ARNES in forumi

Slo-Tech - Akademska in raziskovalna mreža Slovenije se je že pred časom odločila uporabnikom ponuditi novo storitev, in sicer gostovanje spletnih forumov. Sodeč po številu forumov večina uporabnikov storitve očitno še ne pozna, zato vam jo predstavljamo mi. Tako lahko odslej organizacije s področja raziskovanja, razvoja, izobraževanja in kulture, ki izpolnjujejo kriterije Vlade RS, obiskovalcem svojih spletišč za ničelno vsoto ponudijo tudi forum. Klik!

Sporočilo nam je posredoval CaqKa.

9 komentarjev

Država spet podcenjuje Arnes?

Finance - Arnes, javni zavod, ki skrbi za omreženost celotne akadamske sfere skupaj z izobražujočo se slovensko populacijo, je bil le delno uslišan pri obsegu finančnih sredstev, ki jih bo prejel od ustanovitelja, t.j. države, za delovanje in razvoj. Namesto 1,76 je naša vlada potrdila 1,08 milijarde tolarjev za Arnes, kjer zaradi pomanjkanja denarja napovedujejo težave pri povezavi s tujino.

Pravzaprav izdatke, izključujoč stroške mednarodne povezave, ocenjujejo za minimalne, kamen spotike pa je zagotovo v visoki ceni infrastrukture, kot posledice neliberaliziranega slovenskega teletrga. Cene za zakupljene telekomunikacijske vode v Sloveniji naj bi tako bile tudi do 100-krat višje kot v tujini. Vode Arnesu zagotavlja Telekom Slovenije, saj ostala podjetja bojda tega še ne morejo ponuditi (ponudbo vodov so namreč dolžna ponuditi kot posebno podjetje). Evropa Arnesu za izobraževalno delo in razvoju hitrejšega interneta, interneta druge generacije, namenja 200 milijonov tolarjev. Izvorna...

12 komentarjev

Izpad Metulja

Slo-Tech - Vsi tisti, ki se čudite kaj je danes narobe z internetom... Očitno so mrežni škrati po Siolu zagodli tudi drugim. Tokrat je padel Metulj. Iz ARNESa:
Danes, 05.02.02, je ob pribl.12:45 prislo do prekinitve povezave med omrezjem ARNES in omrezjem METULJ (Univerza v Ljubljani). Vzrok za prekinitev je okvara usmerjevalnika v omrezju METULJ. Od kontaktne osebe omrezja METULJ smo izvedeli, da dela na zamenjavi okvarjene opreme ze potekajo.

3 komentarji