»

Naslednici Santa Rose

bit-tech.net - Santa Rosa, četrta generacija Intelove mobilne platforme, bolj znane pod imenom Centrino, bo, jasno, tekom letošnjega leta dobila naslednico. Na Intel Developer Forumu, ki poteka danes in jutri, je bilo namreč že govora o Montevini. Povedanega ni bilo nič specifičnega o strojnih specifikacijah, obljubljajo pa precej boljše zmogljivosti integriranega grafičnega čipa in zmožnost gledanja BluRay filmov brez zatikanja ob uporabi napajanja le iz baterije! Obljubljajo pa še, da bo nekaj baterije ostalo še za poznejše delo po ogledu filma. Glede na Wikipedijo bo nova platforma zgrajena okrog mobilne verzije veznega čipa serije 45 in ICH9M južnega mostu, s čimer bomo dobili podporo za DDR3. Osrednji procesorji bodo seveda narejeni v 45 nm proizvodnem procesu.

Ve pa se tudi že, da bo Montevina zadnja platforma, kjer bo krmilnik pomnilnika v veznem čipovju - Calpella bo namreč zgrajena okrog procesorjev Nehalem. Ker pa je videz vedno bolj pomemben faktor za nakup prenosnika, vedno večje...

0 komentarjev

Santa Rosa je tu

AnandTech - Včeraj je Intel uradno predstavil že dolgo obljubljano posodobitev svoje mobilne platforme, znano pod imenom Santa Rosa. Med manjšimi posodobitvami, kot je recimo malce višji FSB sicer praktično nespremenjenega Core 2 Duo jedra ter podpora brezžičnemu standardu 802.11n (tudi to so proizvajalci vdelovali že v obstoječe prenosnike), še najbolj izstopa dodaten medpomnilnik, Intel Turbo Memory (kodno ime Robson), odgovoren za prevzemanje bremena trdega diska.

Kot ponavadi je med prvimi dobil prenosnik na test Anand, rezultati pa niso preveč navdušujoči. Performančne razlike so precej zanemarljive, tudi energetska učinkovitost je malce izboljšana le v prostem teku, zato smo zaenkrat lahko razočarani. Intel sicer obljublja, da naj bi se Santa Rosa bolj izkazala, tako da bo treba z realnimi ocenami počakati še kak teden ali dva.

Izvorni test.

10 komentarjev

Intel predstavil Santa Roso

Hartware.net - Na pravkar odvijajočem se CeBIT-u je Intel javnosti prikazal novo platformo za prenosne računalnike, ki smo jo do zdaj poznali pod kodnim imenom Santa Rosa. Poglavitni novosti ki ju omenjena platforma prinaša sta hitrejša in zmogljivejša brezžična povezava, t.i. Wireless-N (802.11n) in Intel Turbo Memory, flash pomnilnik, ki služi kot medpomnilnik pri uporabi trdega diska. Le-to naj bi omogočalo kar dvakrat višje hitrosti delovanja sistema. Obe novosti naj bi pripomogli tudi k manjši porabi in daljšemu delovanju baterije.Na Intelovem veznem 965GM naboru temelječa platforma naj bi na police trgovin prišla predvidoma v drugem četrtletju letošnjega leta.

Več o tem na hartware.net

16 komentarjev

Novi Core 2 Duo procesorji z 2 MB L2

Hkepc - Intel bo februarja prihodnje leto predstavil Core 2 Duo procesorje z le dvema megabajtoma drugonivojskega prepomnilnika. Za tak korak so se pri Intelu odločili predvsem zaradi proizvodnih stroškov ter s tem povezano ceno procesorjev, saj imajo vsi sedanji Core 2 Duo procesorji 4 MB drugonivojskega prepomnilnika, pri čemer je pri različicah z le dvema megabajtoma polovica drugonivojskega prepomnilnika onemogočena. Z novimi procesorji bo Intel napovedal cenovno vojno prihajajočim AMD-jevim 65-nanometrskim procesorjem.

Več na HKEPC

45 komentarjev

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

Nizkonapetostni Meromi, Santa Rosa in nov Celeron-M

Hkepc - Januarja prihodnje leto naj bi Intel predstavil nizkonapetostna procesorja za prenosne računalnike Core 2 Duo L7200 in L7400. Nova procesorja s frekvenco 1,33 oziroma 1,4 GHz bosta podpirala platformo Napa Refresh, njuna poraba pa naj bi znašala 17 W. V drugem četrtletju prihodnjega leta naj bi jima sledil model z oznako Core 2 Duo U7500 s frekvenco 1,06 GHz ter porabo vsega 11 W.

Obenem bo naslednjo pomlad s prihodom platforme Santa Rosa ter novega podnožja Socket P, ki bo zamenjal dosedanji Socket M, zaradi nekompatibilnosti starih procesorjev z novim podnožjem Intel tako predstavil nova procesorja L7300 in L7500, ki bosta nadomestila dosedanji različici L7200 in L7400.

Več o tem preberite na HKEPC.

V enakem obdobju bo luč sveta zagledala tudi nova serija procesorjev Celeron-M 500, ki bodo temeljili na enem jedru Merom, kot prvi pa bo predstavljen Celeron-M 520 s frekvenco 1,6 GHz ter enim megabajtom drugonivojskega prepomnilnika. Tudi o tem več na HKEPC.

2 komentarja

Intel predstavil Core 2 Duo za prenosnike

Slo-Tech - Po predstavitvi Core 2 Duo procesorjev za namizne računalnike sredi preteklega meseca je Intel danes uradno predstavil omenjeno serijo procesorjev tudi za prenosne računalnike. Ti temeljijo na jedru Merom, ki premore 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, razdeljenega med obe jedri. Za najdražji model, T7600 s frekvenco 2,33 GHz, bo potrebno odšteti 637 ameriških dolarjev, medtem ko bo najcenejši T5500, z le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika, in frekvenco 1,66 GHz, stal 209 ameriških dolarjev.

Več o Core 2 Duo procesorjih za prenosne računalnike lahko preberete na NotebookReview, kjer lahko najdete tudi spisek prenosnikov z omenjenimi procesorji, oziroma na Daily Tech-u.

15 komentarjev