»

Specifikacije za Blu-ray bodo prenovljene

Daily Tech - Kljub temu, da se predvajalniki s podporo najnovejšim ploščkom že na veliko šopirijo po trgovinskih policah, so se vrhovni možje, ki skrbijo za specifikacije standarda Blu-ray, odločili, da ga malce prenovijo.

Od oktobra letos bodo morali vsi modrožarkovski predvajalniki podpirati BD-Javo, variacijo popularnega programskega jezika, s pomočjo katerega bodo Blu-ray ploščki lahko kupcem ponujali različne posebne funkcije, kot je na primer slika v sliki. Sicer naj bi kljub spremembam standarda novi mediji delovali tudi na starejših komponentah, le da bodo uporabniki pri tem oropani vseh bombončkov. Poleg tega bodo morali jesenski in kasnejši modeli v svojem drobovju imeti 256 MB oz 1 GB (tisti, z omrežnimi zmogljivostmi) spomina. Več na DailyTech-u.

5 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Toshiba bo predstavila nov HD-DVD predvajalnik

PC World - Že v začetku tega leta so se pojavili HD-DVD in nato še Bluray predvajalniki prve generacije, po besedah PC Worlda pa naj bi Toshiba na splavitev pripravljala posodobljene izdelke. Ti bodo podpirali standard HD vse do najvišje možne ločljivosti, 1080p, opremljeni pa bodo tudi z najnovejšim vmesnikom HDMI. Cene se bodo posledično dvignile, šibkejši model, dobavljiv oktobra, bo stal petsto zelencev, za predvajalnik višjega razreda pa boste decembra odšteli dolarskega tisočaka.

Vprašanje je le, če se stvar izplača. Proizvajalci periodično dodajajo nove funkcije v svoje predvajalnike, kot da standard še ni popolnoma definiran, poleg tega pa se tudi ne ve, kdo bo tokrat zasedel prestol. Pametnih rešitev zaenkrat ni, lahko le preberete izvorno novico.

2 komentarja

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

Kopiranje HD DVD in Blu-Ray vsebine uspešno

Ars Technica - Večini naših obiskovalcev je znano, da je bil algoritem za zaščito pred kopiranjem DVD-jev, Content Scramble System - CSS, tako enostavno zlomljiv, da bi se kodo dalo natisniti na majico (trenutni rekord je 434 bytov). Zato je bilo treba pri novi generaciji zapisljivih medijev poskrbeti za močnejši algoritem – AACS. Vendar, zaščita je močna točno toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen.

Kako so uspeli kopirati vsebino? Prav enostavno, "pritiskali" so tipko Print Screen. Ta ukaz omogoča, da se digitalno zajame vsaka slika natančno tako, kot je prikazana na zaslonu. Ker pa bi bilo izredno duhamorno sedeti pred računalnikom in pritiskati tipko, je delo opravila skripta. Vsaka zajeta slika (frame) je bila dolga 2 MB, računalnik pa je bil dovolj hiter, da je bil sposoben zajeti 30 slik na sekundo. Za standardni 90 minutni film to pomeni 162.000 sličic, oziroma približno 324 GB prostora na disku. Zvok mora biti zajet posebej in potem vstavljen v film. Ni tako trivialno, kot se...

32 komentarjev

Nič več kopiranja DVD?

Los Angeles Times - Slashdot poroča, da so pri Macrovision razvili novo zaščito pred kopiranjem DVD-jev, ki naj bi zmedla kar 97 odstotkov sedanje programske opreme za njihovo kopiranje (bomo torej kopirali z ostalimi tremi odstotki?!), po drugi strani pa bo še vedno združljiva z današnjimi bralniki in ne bo vplivala na kvaliteto slike. Macrovision še poudarja, da Hollywood vsako leto izgubi milijardo dolarjev od 27,5 zaradi kopiranja DVD-jev in da vsako leto izdajo stotine milijard DVD-jev (kar očitno ne drži!).

Macrovision je že sedaj največji ponudnik zaščite za onemogočanje analognega presnemavanja, kar pa v dobi DVD-jev nekako ni več moderno, saj lahko film 'zripamo' na disk v nekaj minutah. Zaradi tega je potrebno razviti zaščite pred digitalnim kopiranjem, pravi Danny Kaye, podpredsednik pri 20th Century Fox Home Entertainment.

Kljub temu ostajajo mnogi ob Macrovisionovi ponudbi skeptični, da jim je res uspelo kaj inovativnega. RipGuard, kakor se tehnika imenuje, naj bi preslepila programe...

16 komentarjev