»

Registracije domen .si za fizične osebe

Arnes - Dolgo pričakovane spremembe na področju registracije vrhnjih domen .si končno stopijo v veljavo s 6. novembrom 2008. Novi splošni pogoji sedaj dovoljujejo registracijo domen fizičnim osebam, kot tudi tujim subjektom. Odpravljena bo omejitev 20 domen na nosilca, dodana možnost podaljševanja domen od 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi popolnoma numerične domene.

Na voljo je tudi cenik transakcij, ob katerem je potrebno še upoštevati razliko dodano s strani registrarja. Odgovore na dodatna vprašanja pa lahko poiščete v Pogosto zastavljenih vprašanjih.

49 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

Registrarji so v nemilost prepustili skoraj 5-tisoč domen .SI

Finance - Kot poročajo pri Financah, so (nekateri) registrarji domen .SI pozabili obvestiti lastnike domen o izteku registracije, s čimer je ARNES v skladu z pravili o registraciji domen .SI 6. junija vse sporne domene postavil v karanteto in lastnikom nesrečnih domen povzročil izpad delovanja spletne predstavitve ter elektronske pošte.

Kot so sporočili iz ARNES-a, podatkov o vestnih in malo manj vestnih registrarjih ne morejo objaviti, pravzaprav pa naj bi tokrat dobrodušno sami obvestili 7-tisoč lastnikov domen .SI pred skorajšnjim iztekom registracije domene. V Sloveniji tudi nimamo nadzora za spremljanje kakovosti dela registrarjev.

Pravzaprav se lahko na osnovi ARNES-ovih pravil, ki naj bi kmalu omogočila registracijo domen .SI tudi za fizične osebe, ukvarja tudi naš sosed v garaži, da o tem, kako delikatna je lahko izguba elektronskih sporočil ali celo izguba lastništva domene, niti ne govorimo.

30 komentarjev

Evropske domene gredo za med

The Register - Končno smo le dočakali dan, ko lahko slehernik registrira svojo evropsko domeno .eu. Domene so bile sicer na voljo že od lanskega decembra, a le za lastnike registriranih blagovnih znamk in dobrodelne organizacije. The Register poroča, da so danes od 11.00, ko so se domene začele tržiti, v eni uri uporabniki registrirali več kot 300.000 novih domen. Na prvem mestu po njihovem številu je Velika Britanija z dobrimi 170.000 domenami, sledita pa ji Nemčija (144.000) in Danska (102.000). Evropski registrat EURid pričakuje, da bodo zgolj podjetja do konca leta registriranih več kot 240.000.

Še nekaj statistike. Prve registrirane domene danes so bile dekoration.eu, buchung.eu, tankstellen.eu in exhibitionist.eu, največje zanimanje pa je seveda za legendarno domeno sex.eu. Do sedaj je zanjo zaprosilo že 280 oseb.

6 komentarjev

Arnesove igračke

Arnes - Včeraj so registrarji domen .si dobili naslednje obvestilo:

Zaradi nadgradnje strojne opreme bo strežnik za registracijo domen to nedeljo 28.08.2005 nedosegljiv od 16:00 do predvidoma 17:00. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

Človek se vpraša, kam so torej vložili denar štirih tisočakov po registrirani domeni. Prvi dan trženja z domenami .si je bilo registriranih preko 9000 domen, kar nanese okoli 36 milijonov SIT, Arnes pa očitno nima sredstev za nakup nekaj redundančnih strežnikov, čeprav naj bi bile cene "stroškovno naravnane" in namenjene pokrivanju obratovalnih stroškov registrarja, da ne omenjamo, da so med najvišjimi daleč naokoli.

Omenimo še to, da se k domenam, ki se prenesejo, ne prišteje čas, ki še manjka do izteka enega leta, kar je drugače praksa v svetu (domene .net, .com, .org). Drugače povedano - dvakrat plačujemo za isto storitev.

Morda ne bi bilo slabo, če bi nekdo nekoč pokazal stroškovnik upravljanja s to igračko.

28 komentarjev

Domena .SI še vedno za izbrance

Finance - Pri Arnesu, kjer so pooblaščeni za registracijo domen z oznako .si, so odpravo omejitev in možnost registracije slovenskih domen tudi za posameznike obljubili do konca prejšnjega leta, a še vedno ostajajo edini pristojni v naši spletni druščini. Prav tako še niso določeni pristojni subjekti, ki bodo pooblaščeni za registracijo. Tako lahko še vedno domeno .si registrajo le pravne osebe (podjetja), samostojni podjetniki in lastniki blagovnih znamk.

Javni zavod naj bi se za "zavlačevanje" do konca letošnjega leta odločili zaradi nevarnosti sporov o intelektualni lastnini, posamezniki pa bodo na registracijo lastne domene morali počakati tudi po tem obdobju. Tržišče bo tisto, ki bo udejanilo ceno domene in stroške vzdrževanja, pooblaščenim registrarjem, kot jim pravijo Akademiki, pa domenskih storitev naj ne bi zaračunavali v visokih zneskih. Registracija domen pri Arnesu poteka trikrat tedensko, do konca maja 2003 pa so v vrhnji DNS vpisali že več kot 17 tisoč domen. Izvorna...

7 komentarjev

.si

Arnes - Tole je od trillian po Andrazevi zahtevi. Greetingz from Zürich.

Od 15.10.2001 je domena pod .si lahko enaka tudi blagovni oz. storitveni znamki. ARNES je dne 3.10.2001 sprejel spremembo pravil za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Bistvena novost je, da imetniki blagovnih oz. storitvenih znamk, registriranih za območje Slovenije, od 15.10.2001 lahko registrirajo domeno, ki je enaka njihovi znamki oz. besednemu delu znamke. Domeno pod .si še vedno lahko registrirajo le poslovni subjekti s sedežem v Sloveniji. ARNES bo pričel sprejemati vloge za registracijo domen po novih pravilih 15.10.2001 ob 00:00. Obravnavane bodo le popolne vloge in sicer po vrstnem redu prispetja na ARNES. Vse vloge za registracijo domen na podlagi blagovnih oz. storitvenih znamk, ki bodo prispele na ARNES pred 15.10.2001, bodo zavržene. Več o spremembi preberite v novih pravilih.
Omenjena sprememba je prvi korak k popolni prenovi pravil za registracijo domen pod .si, ki je predvidena v začetku leta...

2 komentarja