»

Gygabyte napovedal Thundra Force kartice

X-Bit Labs - Gygabyte je izdal dve uradni obvestili o njihovih prihajajočih grafičnih karticah, ki temeljijo na Nvidia Titanium čipih. To so:

-GF3500-TF: Kartica je narejena na GeForce3 Ti 500 čipu in deluje pri 240 MHz. Opremljena je s 64 MB DDR SDRAM, ki deluje pri 500 MHz.

-GF3200-TF: Kartica je narejena na GeForce3 Ti 200 čipu (tega gotovo niste vedeli... :)) in deluje pri 175 MHz. Opremljena je s 64 MB DDR SDRAM, ki deluje pri 400 MHz.

Obe kartici imata TV in DVD izhode in v paketih boste našli še CyberLink POWER DVD verzija 3.0. Sicer lastnosti kartic res niso ne vem kako presunljive, samo kar je pa impresivno je pa velika izbira iger, ki jih dobit v paketu: Serious Sam, Rune, Motocross Mania, Heavy Metal F.A.K.K.2, 4x4 Evo (Lite verzija), Oni (Lite Verzija). Četudi igre niso ravno nove, pa je to še vedno zelo zanimiv paket za mnoge uporabnike.

1 komentar

Personal Cinema iz Nvidije

Nvidia - NVIDIA je danes predstavila nov produkt za digitalno obdelavo videa, ki se imenuje Personal Cinema. Samo napravico dobimo kot eksterno enoto v plastični preobleki (iMac look). Samo napravico povežemo (potem ko nanjo namestimo TV kabel) z grafično kartico. Vendar pa lahko napravico uporabljamo samo z GeForce2 MX/GTS/Pro/Ultra in GeForce3 grafičnimi karticami. V sami napravi pa je skrit TV tuner s katerim lahko potem gledamo ali digitalno posnamemo kar pač hočemo ter to dokončno obdelamo po naši želji. Seveda pa ima naprava tudi priključek za kamero. Vse skupaj pa si lahko po obdelavi ogledamo tudi na TV zaslonu. Zraven pa dobimo tudi daljinski upravljalnik, ki nam omogoča lažje upravljanje z samo napravo. Kakšna je cena naprave pa se še ne ve. Ogled naj bi bil možen tukaj vendar meni link ni deloval. Lahko je bilo kaj narobe z strežnikom, saj tudi nisem prišel na Nvidiino stran.

1 komentar

Tudi Soltek z grafičnimi karticami

X-Bit Labs - Vedno več proizvajalcev matičnih plošč se odloča tudi za izdelavo grafičnih kartic, v času, ko pa se za proizvajalce borita Nvidia in ATI, pa je položaj še hujši. Eden izmed novejših proizvajalcev, ki bo vstopil v svet grafičnih kartic je tudi Soltek, ki ga poznamo po precej posrečenih matičnih ploščah za Athlone in Durone. Odločili so se, da izdelajo grafično kartico, ki bo bazirala na GeForce 2 MX 400 čipu (200 MHz), vsebovala pa bo tudi 32 MB SDRAM pomnilnika (166 MHz). Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa grafična kartica Solteku gotovo ne bo prinesla kakšnih hudih prihodkov, ker je kartic z GeForce 2 MX čipom že tako ali tako kot listja in trave. Če pa bi Soltekovci svojo kartico priredili overclockerjem in jo "začinili" še z nizko ceno in dobrimi gonilniki, potem misel na uspeh gotovo nebi bila odveč.

0 komentarjev

QuakeCon 2001

Guru 3D - To sicer bolj spada pod kakšno gamer sekcijo, a je pomembno tudi za nas, hardtech-aše. Na QuakeCon 2001 festivalu je bil predstavljen real-time demo prihajajočega Dooma 3.
Največji vtis so naredile grafike, ki jih je predstavil John Carmack. Eden izmed udeležencev festivala je zapisal:
V nekem delu vidimo kako demon pride v kopalnico in mrtvecu odtrga kos želodca ter ga začne jest. Ampak kakšen prizor! Demon kar prekipeva od navidezne moči in mrtvec, o ja, temu lahko prav vidiš izraz na obrazu.Minimalne zahteva za to igro naj bi bile zelo visoke. Tako naj bi osnovna zahteva bila GeForce256 ali Radeon grafična kartica. Pa še to ni zagotovo, ker Carmack razmišlja, da bi to stopnjo še zvišal, tako da bi bila GeForce2 minimalna zahteva. Na GeForce3 naj bi igra delovala s 30fps.

Na opozorilo freudi-ja sem se spomnil, da so napovedali tudi izid Kvake4. O podrobnostih pa še ni nič znano.

8 komentarjev

Nov GeForce iz MSI-ja

X-Bit Labs - MX400-VIVO 32 je ime kartice, ki jo bo MSI izdal v prihodnjem mesecu. Bazirala bo na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Imela bo 128-bit-no pomnilniško vodilo, frekvenco delovanja 175MHz in 32MB SDRAM-a. Imela bo še TV-Out priključek in posebno MSI-jevo funkcijo VGA Live BIOS. To je funkcija, ki sama zazna verzijo BIOS-ov na grafični kartici in, če je ta ni najnovejša, sama poišče "update" na MSI-jevi domači strani. V paketu bodo tudi MSI DVD (standardni softwere DVD predvajalec) MSI 3D!Turbo (za določanje nastavitev zaslona, navijanje in vrsto drugih nastavitev).

0 komentarjev

PowerColor grafična kartica

X-Bit Labs - PowerColor je danes tudi uradno naznanil izid grafične kartice na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Pha. Nič posebnega boste rekli. Saj na tržišču vlada prava poplava MX400 grafičnih kartic. Samo ta je nekaj posebnega. Ima namreč, za razliko od tekmic, DDR SDRAM. CMX2D je ime kartice, ki nosi 32MB DDR SDRAM-a, 64bit-no pomnilniško vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 366MHz. Poleg standardnega modela (CMX2D) se bo dalo kupiti tudi takega s TV-Out izhodom (CMX2D-TV). V paketu boste poleg kartice našli še program, za predvajanje DVD filmov in igrico Unreal.
Čudno se mi pa zdi, da dajo na tako dober RAM, samo 64bit-no pomnilniško vodilo. Res je, da DDR kompenzira za izgubo, samo zakaj potem dajejo dražji DDR SDRAM, ko potem vse pokvarijo z pomnilniškim vodilom? No ja. Oni že vejo.

4 komentarji

Še več Geforce2 MX kartic

X-Bit Labs - Tokrat iz ABIT-a, ki je znan predvsem po svojih superiornih osnovnih ploščah. Pa k podrobnostim. Izšle bodo štiri kartice in sicer:
  • ABIT Siluro T200 32MB s TV-OUT izhodom.
  • ABIT Siluro T400 64MB s TV-OUT izhodom.
  • ABIT Siluro MX200 32MB brez TV-OUT izhoda.
  • ABIT Siluro MX400 64MB brez TV-OUT izhoda.
Vse kartice bodo imele standardne lastnosti svoje družine. Nič posebnega torej. Ali pač? Prišle pa bodo v čudni črni barvi. Masovna proizvodnja teh kartic naj bi se začela konec meseca, kar pomeni, da bodo dosegljive nekje v sredini maja.

3 komentarji

Nove PowerColor grafične kartice

PowerColor - Tudi PowerColor se je danes odločil objaviti nove grafične kartice na GeForce2 MX400 čipu. Prišle bodo v treh različicah:
  • CMXL na GeForce2 MX200 čipu, 32MB SDRAM-a, 64bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMX2S na GeForce2 MX400 čipu, 64MB SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMXDV na GeForce2 MX400 čipu, 64MB DDR SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 175MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
Za podrobnosti toplo priporočam njihov on-line katalog.

0 komentarjev

Nove grafične kartice iz ASUS-a

X-Bit Labs - Tako kot Gigabyte je tudi ASUS danes objavil dve novi grafični kartici (naključje?). ASUS-ovi kartci sta obe bazirani na GeForce2 MX400 čipu. ASUS je celotno serijo, bazirano na GeForce2 MX400, poimenoval V7100PRO. Izšli bosta dve kartici (za zdaj):
  • V7100PRO/PURE bo imela 32MB SDRAM-a, frekvenco čipa 200MHz, frekvenco pomnilnika 200MHz.
  • V7100PRO/T/32MB bo imela 32MB SDRAM-a, frekvenco čipa 200MHz, frekvenco pomnilnika 200MHz, TV-out izhod, TwinView podporo.
Kot vidite, so ASUS-ove kartice bolj privlačne, ker jim pomnilnik deluje pri frekvenci 200MHz in ne 166MHz, tako kot Gigabyte-ove. Da pa bi naredil ASUS ponudbo še bolj zanimivo, bo h kartici priložil še ASUS SmartDoctor program, ki nadzoruje število vrtjajev na ventilatorju, varovanje pred pregrevanjem,... Zraven pa bo še program za predvajanje DVD-jev in popularna računalniška igrica, v polni verziji.

0 komentarjev

Gigabyte-ove nove grafične kartice

X-Bit Labs - Gigabyte je danes objavil dve novi grafični kartici. Obe sta iz nove, razdeljene GeForce2 MX družine.
  • GF1280-32P je zasnovana na GeForce MX400 čipu, ima 32MB SDRAM-a, spominsko vodilo je 128bit-no, frekvenca čipa je 200Mhz, frekvenca pomnilnika pa standardnih 166MHz.
  • GF 1280-32E je zasnovana na GeForce2 MX 200 čipu, ima 32MB SDRAM-a, spominsko vodilo je 64bit-no (), frekvenca čipa je 175MHz, frekvenca pomnilnika pa, tako kot pri GF1280-32P, 166MHz.
V prodaji pa bo mogoče dobiti tudi verzije z TV-out, DVI vhodom in dvojnim VGA izhodom. Naštete funkcije podpirajo Nvidiino TwinView tehnologijo. Kdaj se bodo dotične kartice pojavile pri nas, še ni znano.

0 komentarjev

Kartice z GeForci 3

X-Bit Labs - 27. februar, ko bo Nvidia dejansko predstavila GeForce3 se približuje in z njim tudi veliko informacij o prihajajočih produktih. Tako so na dan splavale informacije o dveh dodatnih karticah (o Prophetu III ste lahko že brali...). Gre za ASUSov V8200 in Elsin Gladiac 920. Specifkacije slednjega so:
  • Nvida GeForce3 grafični čip (d0h),
  • 350MHz RAMDAC,
  • 64MB DDR DRAMa (3.8ns čipi ),
  • 200MHz jedro in 460MHz pomnilnik (je kdo rekel overclockanje?),
  • 3.2Gtexel/sec zapolnjevalna hitrost,
  • AGP 2x/4x vodilo s podporo FastWrites funkciji,
  • TV-Out
Če se sedaj že slinite nad specifikacijami kartice naj vas opozorim, da se priporočene cene gibajo okoli $699. To je za naš standard pravo premoženje in dvomim, da si bo veliko ljudi lahko privoščilo nakup novitete. Kakorkoli, zelo verjetno je, da bodo cene še dodatno padle po izidu kartic, posebej s predstavitvijo močnejših modelov (Pro in Ultra style). Le upamo lahko, da se bo Nvidia odločila predstaviti tudi GeForce3 MX ....

3 komentarji