»

AMD: informacije o R600, Fusion komaj leta 2010

več strani - Na Inquirerju so postregli z novimi infomacijami o prihajajoči AMD-jevi (prej ATI-jevi) grafični kartici, temelječi na grafičnem čipu R600. Kljub nekaterim idejam o vodnem hlajenju naj bi imela običajen ventilator, hladilnik pa bo seveda primerne velikosti za odvajanje toplote s tako požrešne kartice. Poleg tega se naj bi uradno poimenovanje najzmogljivejše grafične kartice temeljoče na R600 glasilo Radeon X2800 XTX. Opremljena naj bi bilo z 1 GB GDDR4 512-bitnega pomnilnika, več o oznakah in domnevnih karakteristikah prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic preberite v izvorni novici.

X-bit labs pa poroča o zamudi AMD-jevega Fusiona, pri katerem gre za združitev grafičnega in centralnega procesorja, ki naj bi po najnovejših informacijah bil namesto leta 2008 predstavljen šele v naslednjem desetletju. Več o tem na X-bit labs-u.

40 komentarjev

nVidia Quadro vs. ATI FireGL

X-Bit Labs - Testi grafičnih kartic za profesionalno uporabo so precej manj številni, kot testi grafičnih kartic za domačo uporabo. Tako velja omeniti nov test na X-bit labs-u, kjer so opravili zanimiv test ATI-jevih in nVidiinih, grafičnih kartic za profesionalno uporabo, FireGL oziroma Quadro. Test je zajel ATi-jeve modele ATI FireGL V7350, V7200, V5200 in 3400 ter nVidiine Nvidia Quadro FX 5500, FX 3500, FX 1500 in FX 560. Zmogljivosti grafičnih kartic so primerjali v aplikacijah SPECviewperf 8.1, 3ds max 7 ,Maya 6.5, SolidWorks 2005, AutoCAD 2006, PRO/Engineer Wildfire 2.0, CINEBENCH 2003 in 3DMark06. Rezultati posameznih testov so precej različni, v določenih aplikacijah prednjači Quadro, v drugih FireGL.

Za ostale podrobnosti in rezultate si oglejte celoten test.

20 komentarjev

Novi ThinkPad T60p z Mobility FireGL V5200

ATI - Kanadski ATI je predstavil svoj najnovejši grafični procesor za prenosne računalnike, ki je namenjen profesionalnemu delu v 3D grafiki, Mobility FireGL™ V5200. Grafični procesor bo na voljo kupcem v prenosnikih proizvajalca Lenovo ThinkPad T60p.

Mobility FireGL V5200 je namenjen delu s profesionalnimi 3D aplikacijami, kot so AutoCAD, Catia, ICEM Surf, SolidWorks, 3dsmax, Maya in Softimage/XSI. Ima 256MB pomnilnika, ter 12 pixel shader procesorjev in pet vertex shader enot. Prenosniki ThinkPad T60p so opremljeni z Intelovim Core Duo procesorjem (modeli T2400, T2500 in T2600), imajo 512MB pomnilnika in 60 ali 80 GB trdi disk. ThinkPad T60p je tako zmogljiva in kar je najbolj pomembno, mobilna grafična postaja.

ATI-jevo sporočilo za javnost.

4 komentarji

Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticah

X-Bit Labs - S pojavom vedno novejših grafičnih kartic, se je konstantno povečevala tudi njihova poraba električne energije. Septembra 2005 so pri X-bit labs za Radeon X1800 izmerili porabo kar 112,2 W ( klik). Nekaj mesecev kasneje so test ponovili z enako kartico in enakim BIOS-om, rezultat pa je bil ''le'' 103,1 W ( klik). Poraba se je tako zmanjšala za skoraj 10%.

ATI je poleg tega predstavil nove različice BIOS-ev za grafične kartice najvišjega razreda, ki v primeru, da trenutne aplikacije ne potrebujejo polnega 3D izkoristka, zniža frekvence grafične kartice. Obenem je ATI v svoje grafične procesorje vgradil t. i. dynamic clock gating technology , ki je sprva bila uporabljena v grafičnih čipih, namenjenih prenosnikom. Le-ta omogoča, da se neuporabljeni deli grafičnega procesorja izklopijo in s tem pripomorejo k znižanju porabe.

Podobnih prijemov so se lotili tudi pri konkurenčni nVidii, saj so tudi oni uporabili tehnologije, sprva namenjene grafičnim procesorjem za prenosnike. Poleg...

12 komentarjev

Koliko vatov?

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali, koliko troši vaša grafična kartica? Se sprašujete, zakaj točno imamo na grafičnih karticah dodatne priključke za napajanje?

Na večino odgovorov vam bosta odgovorila dva testa, ki so ju izvedli na X-bit Labs. Preskusili so vse grafične kartice obeh večjih proizvajalcev na trgu -- od najšibkejših do najmočnejših. Izmerili so tudi koliko dodatne moči potrebujete, če kartico navijete, in ugotovili, da napajalnik moči 300 W le ni tako neprimeren za napajanje GF6800 Ultra.

Ne verjamete? No, potem pa kar na branje prvega dela, kjer so opisane ATI-jeve kartice, in drugega, kjer so si ogledali še nVidiine ter naredili premerjavo vseh kartic.

6 komentarjev

Najbolj pospešena grafična kartica

X-Bit Labs - Navkljub precej občutnem znižanju cen grafičnih kartic v zadnjem času so le-te za mnoge še vedno previsoke, kar še posebej drži za kartice višjega cenovnega razreda. GeForce FX 5900 in predvsem Radeon 9800 Pro sta danes sicer resda bistveno cenejša, a zakaj bi plačevali več, če pa lahko bistveno cenejša 9800 SE in 5900 XT z malo znanja in sreče pretvorimo v povsem enako hitri kartici.

Na X-Bit Labs so se potrudili in spisali odličen članek prav na to temo, kako za čim manj denarja dobiti čim več FPS (frames per second -- slik na sekundo). Ker je za veliko ljudi grafična kartica ena izmed najpomembnejših komponent v osebnem računalniku, vam ogled članka toplo priporočam, če ne drugega vsaj povzetek za ATi-jeve in nVidiine grafične kartice.

Dolgo, predolgo smo bili brez dobre grafične kartice srednjega in višjega sredjega cenovnega razreda, a kot kaže so se stvari končno popravile. Radeon 9600 Pro je trenutno sploh zelo ugodna kartica, ki bi jo priporočal vsem, ki ste na lovu...

9 komentarjev

FSAA v praksi

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so si zastavili vprašanje, kako FSAA oziroma celozaslonsko mehčanje robov vpliva na performanse grafične kartice. Tako so dobili VisionTekov Xtasy 9800 PRO kot najmočnejšega predstavnika kanadskega ATI-ja in pa LeadTekov WinFast A350 THD VIVO, ki je zastopal nVidiio. Obe kartici so nato preizkusili z različnimi FSAA nastavitvami v petih igrah ter v programu CodeCreatures, kako sta se kartici odrezali pa si preberite v petnajst strani dolgem testu.

0 komentarjev

Quadro FX 3000 in 3D Studio Max 5

X-Bit Labs - Pred dobrima dvema tednoma smo poročali o zelo visoki ceni Quadra FX 3000 - profesionalne nVdiine grafikulje. Vendar se vas je večina ob prebrani novici vprašala ali je izdelek res vreden svojega denarja. Na X-Bit Labs so zverino preizkusili v profesionalnem programu za 3D modeliranje - 3D Studio Max 5. Izdelek so primerjali z njegovim starejšim bratom, Quadrom FX 2000, najhitrejšo kartico za domačo rabo FX 5900 Ultra ter ATi-jevim FireGL X1. "Profesionalec" je v skoraj vseh preizkusih prekašal ostale.

Dejstvo, da je FX 3000 hitrejši od FX 2000 je povsem logično, že zaradi višje frekvence pomnilnika, ki je pri 3000-ki kar 1700 MHz (pri 2000-ki 1 GHz). Pri GPUju takih hitrostnih...

1 komentar

Hrošč rogač v 3DMarku03

Warp2Search - Zakaj prav rogač? Ker je to ata vseh hroščev, saj je velik močan in dobro poznan povsod. Prav tak pa je hrošč v kodi tega novega programa, ki testira naše sisteme in na koncu izpljune točke, s katerimi se potem postavljamo ali skrivamo. Zakaj gre?

Fantje na Warp2Search so opazili, da hitrost naših 3D pospeševalcev program preveri ob samem zagonu programa in ne ob začetku testiranja, zato izgleda tako, kot da bi bile točke, ki smo jih dobili z nenavito grafično kartico. Kako to narediti? Preprosto:
  • 1.) Nastavite hitrost vaše garične kartice na privzete hitrosti;
  • 2.) odprite 3DMark2003 in
  • 3.) začnite z benčmarkom, a ga predčasno s tipko ESC prekinite.
  • 4.) Sedaj odprite ponovno program za navijanje in kartico navijte na maksimalno možno frekvenco, pri kateri je še stabilna.
  • 5.) Ponovno zaženite test, a tokrat pustite da se izvede do konca,
  • 6) sedaj pa lahko z Online Browserjem objavite svoje točke, ob katerih pa bo pisalo, da je to z nenavito grafično kartico.
Tukaj si oglejte prvotno...

5 komentarjev

Test OpenGL kartic

Tom's Hardware - Tokrat so na Tom's Hardware testirali tri grafične kartice, ki so namenjene profesionalni grafiki. Upam, da ni treba poudarjati, da so take kartice namenjene samo tistim, ki se ukvarjajo z zahtevnimi risarskimi programi in da niti slučajno ne sodijo v računalnik navadnega smrtnika. V navaden računalnik ne sodijo predvsem zaradi enega razloga - cene. Take in podobne profesionalne kartice stanejo veliko denarja in so bolj v domeni visokozmogljivih delovnih postaj. Testirane so bile naslednje tri kartice:
*Elsa Gloria III
*ATI Fire GL 4
*3DLabs Wildcat II 5110

Test teh treh kartic napisan zelo podrobno in temu primerno dolgo. Gotovo ne bo noben posameznik šel kupovati kakšnih Wildcat ali Fire GL grafičnih kartic, zanimiva pa utegne biti Gloria III, vendar ne zaradi cene. Na Gloriji III je pricinjen čip Quadro II, ki ga lahko precej poceni dobimo iz GeForce 2 grafičnih kartic (cinjenje uporčkov), zato si test le-te še posebej oglejte. ...

1 komentar

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev