»

Radeon HD 3850 za AGP

Radeon HD 3850 AGP

vir: PowerColor
več strani - Kljub temu, da so matične plošče z AGP vodilom že pred časom večinoma izginile s prodajnih polic nas proizvajalci grafičnih kartic vsake toliko presenetijo z novimi grafičnimi karticami za omenjeno vodilo. Tokrat sta skorajda sočasno svoji različici grafične kartice Radeon HD 3850 za AGP vodilo predstavila Sapphire in PoweColor. Prvi kupcem ponuja grafično kartico s 512 MB pomnilnika s frekvenco 846 MHz (1700 MHz upoštevajoč DDR) ter frekvenco jedra 702 MHz, medtem ko ima PowerColorjeva različica ob enaki količini pomnilnika nižji frekvenci tako jedra (668 MHz) kot pomnilnika (828 MHz).

Več o obeh grafičnih karticah si preberite v Sapphirovem sporočilu za javnost oziroma na spletni strani PowerColorja.

26 komentarjev

12000 točk R600 XT v 3DMark06?

več strani - Po poročanju VR-Zone naj bi AMD-jeva prihajajoča grafična zverina z jedrom R600 dosegla kar dvanajst tisoč točk v programu 3DMark 06. Radeon HD 2900 XT, kot naj bi se glasilo uradno ime kartice, bo kot prva na voljo z omenjenim grafičnim jedrom, sledila pa ji bo zmogljivejša različica z oznako XTX. Za različico XT, s frekvenco jedra 750 MHz, naj bi bilo potrebno odšteti slabih štiristo ameriških dolarjev, dodajajo v izvorni novici.

Poleg tega so luč sveta zagledale nove podrobnosti o prihajajočih AMD-jevih DX10 grafičnih karticah, ki govorijo o poimenovanju Radeon HD 2000, o 320 stream procesorjih pri Radeon HD 2900 ter o poimenovanju šibkejših različic grafičnih kartic. Več o novih podrobnostih si preberite na daily Tech-u.

Pojavile so se tudi nove slike grafične kartice z jedrom R600, najdete jih na HardOCP

28 komentarjev

Nova anketa: koliko grafičnih procesorjev vam riše sliko v igrah?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko monitorjev prikazuje sliko iz vašega računalnika. Slaba petina (17) že uživa v udobnem delu z (vsaj) dvema monitorjema, trdno smo pa prepričani, da si bo dodaten monitor omislilo še nekaj več uporabnikov.

Sliko iz mojega primarnega računalnika mi prikazuje:
1 zaslon79%
(834)
2 zaslona15%
(160)
nevronski vmesnik5%
(51)
3 zasloni1%
(10)
4 zasloni1%
(7)
Skupaj glasov: 1062


Tokat vas v anketi sprašujemo o številu grafičnih kartic v vašem sistemu. NVidia SLi sistemi so z nami že kar nekaj časa, ATi pa s Crossfire, zaradi različnih težav, caplja zadaj.

Če vas v nakup dveh grafičnih kartic ni prepričala pospešitev pri številu izrisa sličic na sekundo, vas bo morda prenos izračuna fizike na grafični procesor. Na tem seveda zelo pospešeno delata tako ATi kot nVidia.

14 komentarjev

Nova anketa: število monitorjev

Slo-Tech - Tokrat vas sprašujemo po tem, koliko monitorjev je priklopljeno na vaš primarni računalnik. Operacijski sistemi že nekaj časa (od Win98 naprej, kolegi, ki uporabljajo druge sisteme, me bodo dopolnili v komentarju na novico) podpirajo prikaz slike na več monitorjih. Davno (od jeder RV250 in NV25 naprej) so tudi minili časi, ko smo uparjali AGP in PCI grafično kartico (vsako za en monitor), saj vse nove grafične kartice že v jedru nosijo dva RAMDAC-a. Tako zadošča že kartica, ki je trenutno v vašem računalniku, da ima le dva izhoda (VGA+DVI).



Kljub temu, da je namestitev popolnoma nezahtevna, rešitev pa izredno uporabna, se v širšem krogu uporabnikov ni prijela. Veliki večini...

103 komentarji

Pasivno hlajen Geforce 7800 GT

Asus Geforce 7800 GT

Slo-Tech - Davno so minili časi, ko smo zlahka prenašali bučanje vsaj dvanajstih ventilatorjev, ki so hladili pregreto jedro notranjosti navitih računalnikov in tako preprečevali Kitajski sindrom.

Tega se zavedajo tudi proizvajalci. Pri sodobnih grafičnih karticah je že postalo nekaj povsem običajnega, da kartica deluje z različno hitrostjo takrat, ko mora izrisovati samo 2D sliko, kot pa takrat, ko jo polno zaposlimo z najljubšo igro.

Tudi to omogoča proizvajalcem, da (skoraj) najhitrejše izvedenke kartic opremljajo samo s pasivnim hlajenjem. Asus bo tako decembra predstavil pasivno hlajenega Geforca 7800 GT. Kartica ima celo povišan takt jedra s 400 na 420 MHz. Začetna cena je postavljena na 450 Evrov...

12 komentarjev

Trojanci novo orodje spamerjev

The Register - Kot kaže, so minili časi, ko je bilo pisanje trojancev in podobne nesnage zgolj izkazovanje znanja, avtorji pa so se lahko ponašali samo s števili okuženih računalnikov. Kot kaže, se je tudi v te vode prikradel duh ekonomije, saj so nekateri ugotovili, da lahko s pisanjem te vrste programov tudi zaslužijo.

Kot danes poroča Register, so pri nemški reviji c't šli po sledi virusa Randex. Izkazalo se je, da je avtor naslove okuženih računalnikov prodajal kupcem, ki so v večini primerov le-te uporabljali za pošiljanje neželene pošte. Tako se je potrdilo mnenje strokovnjakov za spletno varnosti, ki so že nekaj časa menili, da je večina nelegalnih strani za prikrivanje identitete uporablja okužene računalnike brez vednosti njihovih uporabnikov. To pa kaže tudi, kot se je pokazalo že v tem primeru, da veliko skrbnikov ali lastnikov sploh ne spremlja, kaj se z njimi dogaja.

Izvorno novico najdete tukaj.

1 komentar