»

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - Tehnokomuna Kiberpipa še naprej išče in predstavlja teme za sodobne tehnologe, geeke, intra in ekstravertirance. Nekaj informacij, nekaj druženja z ljudmi, ki jih sicer ne bi nikoli srečali.

Redkokdaj imate priložnost od blizu ogledati si mainframe računalnike. V Kiberpipi pa se enega lahko dotaknete in o njem celo nekaj izveste. V torek ob 19.00 bo predavanje o velikanu IBM S/390, ki ga je Kiberpipinemu muzeju podarilo Ministrstvo za javno upravo. Svoj čas...

16 komentarjev

Kiberpipa zvoni samo štirikrat

Slo-Tech - V prihodnjem tednu se v Kiberpipi obetajo štiri poslastice.

Ponedeljek bo doc. dr. Tadej Kotnik s Fakultete za Elektrotehniko predaval o zdravljenju celic in tkiv s pomočjo elektrokemoterapije - kombinacije elektroporacije in kemoterapije.

V torek se bomo s Primožem spraševali Ali bo SELinux preživel:
SELinux ali Security-Enhanced Linux predstavlja dodatno varnost našega linux jedra, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Že dosedaj se je dodobra zakoreninil v razvojno drevo linux jedra.

Ste že slišali za XSLT? Če razvijate spletne strani in niste, potem nekaj zamujate. V sredo na Spletnih uricah boste izvedeli, da je XSLT za XML to kar je SQL za podatkovne baze. Naučili se ga boste uporabiti pri razvoju spletnih strani. Primeri bodo v PHPju in Pythonu!

Četrtek pa pridejo na račun tisti, ki bi radi svoje spletne (in druge) produkte tudi dobro prodali. Na Večeru za inovativne in podjetne bo gost Robert Rolih, predaval pa bo o direktnem marketingu. Vsi dogodki se...

19 komentarjev

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

Spletne urice: TurboGears

Slo-Tech - V sredo, 19. aprila, vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o programerskem ogrodju TurboGears.

Ruby on Rails je podrl jez. Preplavila so nas ogrodja za izdelavo spletnih aplikacij ter strani. Žal je šele sledeča zmešnjava končno spodbudila Python skupnost, da je opustila dolgotrajno tradicijo in se, namesto brezbrižnega podpiranja, začela za neko področje resno boriti.

Rezultat je kopica živahnih projektov, ki jih izvrstno pooseblja TurboGears. Ogrodje je uspešno, ker pripelje pod isto streho najboljše, kar ima Python ponuditi. Na predavanju bomo spoznali, kako ti, povsem samosvoji koščki, sestavljajo koherentno celoto, kaj vse lahko z njo postorimo ter si za konec ogledali nekaj najpogostejših pristopov.

Simon Belak je razvijalec TurboGears in vodja razvoja pri agenciji Hruška.

16 komentarjev

Pipin odprti termin: Shifting the paradigms

Slo-Tech - V torek, 18. aprila, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Kristjana Pečanca z naslovom Shifting the paradigms.

Posel kot evolucija? Katere so in kako delujejo gonilne sile poslovne evolucije? Je denar posledica evolucijskih sprememb - paradigm shift? Kako prepoznamo spremembo paradigme in jo izkoristimo?

Kristjan Pečanac, znan slovenski podjetnik, je eden prvih in redkih, ki je uspel v Slovenijo pritegniti tuj tvegani kapital v visokotehnološke startupe (Digital Development, Daisy Technologies). Kot podjetnik na treh celinah sveta si je nabral ogromno izkušenj in se na lastne oči prepričal, kaj in kako v svetu razvitega kapitalizma deluje in kaj ne.

0 komentarjev

Spletne urice: Osnove protokola HTTP ali kako streči čim manj vsebine

Slo-Tech - V sredo 5. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Primož Bratanič predaval o osnovah protokola HTTP oziroma kako streči čim manj vsebine.

Tokrat si bomo skupaj ogledali, kako lahko z uporabo nekaj osnovnih trikov, ki jih omogoča protokol HTTP, obremenitev našega strežnika zmanjšamo za več kot polovico. Primož Bratanič je glavni programer portala Slo-tech in odgovorni trener veleznane hrčkovske reprezentance.

5 komentarjev

Spletne urice: Novosti v Flash 8.5

Slo-Tech - V sredo, 1. marca vas ob 19.00 vabimo v Kibepripo na Spletne urice, kjer bo Boris Miljković - Krokar predaval o Novostih v Flash 8.5.

Prejšnjo jesen je Macromedia predstavila novo različico Flash-a. V različici 8 je obilo novih možnosti za razvijanje spletnih aplikacij, vendar pravo revolucijo prinaša različica 8.5. Z novo različico ActionScripta (3.0) in funkcijami, ki omogočajo do včeraj neverjetne možnosti, se je Flash približal bolj resnim konkurentom na tržišču.

5 komentarjev

Spletne urice: Izdelava orodne vrstice za Firefox

Slo-Tech - V sredo, 26. oktobra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice, v katerih bo Jaka Železnikar predaval o izdelavi orodne vrstice za Firefox.

Izvedeli boste vse potrebno za izdelavo lastne orodne vrstice za pregledovalnik spleta Firefox, kakšne so prednosti in slabosti orodnih vrstic in do kam seže njihova uporaba. Zvedeli boste katera orodja potrebujemo, katere tehnologije uporabljamo (css, javascript, rdf, xul), kje najdemo vire informacij in kje dokumentacijo. Vabljeni!

Za lažje razumevanje je zaželjeno osnovno poznavanje omenjenih tehnologij. Spoznavanje razvoja na podlagi platfofrme Mozilla pa bomo nadaljevali tudi v novembru.

12 komentarjev

Spletne urice: Nasveti za pohitritev spletnega strežnika

Slo-Tech - Tretje spletne urice se bodo odvijale v Kiberpipi v sredo, 19. oktobra ob 19.00. Udeleženci bodo deležni nasvetov za pohitritev spletnega strežnika (podnaslov: hrčki na stereoidih). Predava Primož Bratanič, ki se s preobremenjenostjo hrčkov spopada že vrsto let:

Spletni strežnik Apache je v kombinaciji s programskim jezikom PHP in podatkovno bazo močno orodje. Osnovno namestitev lahko brez večjega truda izvede vsakdo. A ne bomo si ogledali, kako se spletni strežnik postavi, temveč načine, kako poskrbeti, da bo naša umetnina pod večjimi obremenitvami preživela tudi kak ogled več.

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci. Vabljeni!

26 komentarjev

Predavanje: Omejevanje prometa v Linuxu

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek, 27. februarja ob 19.00 na vrsti predavanje z naslovom Linux traffic shaping

Primož Bratanič, glavni programer portala Slo-Tech, bo predstavil, kako v Linuxu uporabljati omejevanje prometa.

V predavanju bodo na kratko predstavljene osnove omejevanja pasovne širine na Linux strežniku. Pokazano bo nekaj različnih načinov zagotavljanja stopnje kakovosti povezave določenim uporabnikom, nastavljanje višje prioritete določenim paketkom in posledice teh dejanj za končnega uporabnika.

Popravek: datum je res 27.2.2003 [:D]

18 komentarjev