»

"Modificirani" Athloni XP naprodaj. Pazite se!

"Modificiran" AthlonXP

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

AMD je danes posvaril kupce in prodajalce svojih procesorjev, da so se med zaloge Athlonov XP, namenjenih prodaji, pomešali nekateri "modificirani" procesorji. Glavnina njih naj bi bila v vzhodni Evropi, Rusiji in Aziji, a kakšen se lahko pojavi tudi pri nas.

Nekaj prebrisancev je namreč ugotovilo, kako lahko z malo trudi počasnejše Athlone XP predelajo v hitrejše (za nepoučene: navijejo) in jih dražje prodajo. Takšni procesorji naj bi bili potencialno nestabilni in predvsem neoverclockabilni, kar gotovo ni želja slehernega Slo-Techerja. Več o tem in kako razlikovati prave procesorje od...

26 komentarjev

Navijanje Thunderbird AXIAR-Y procesorja

Xoverclocker - AMD-jeve skrivnostne oznake na procesorjih še vedno burijo duhove. Največ prahu je naredila "skrivnostna" oznaka AXIA, ki takoj obveljala za sinonim dobrega procesorja, katerega frekvence lahko z navitjem poletijo v višave. Takoj za AXIA procesorji, so se pojavili še drugi, kot so AYJHAR, AYJHA in seveda AXIAR. Za srednja dva že vemo, da se navijata dokaj dobro in da bolj ali manj sledita AXIA procesorjem, AXIAR-jeve zmogljivosti pa so ostajale uganka, vendar ne za dolgo. Fantje na strani X-Overclocker so se odločili, da preizkusijo Thunderbird 1.2 GHz : AXIAR-Y iz 26. tedna. Navijanje so opravili na Epoxovi plošči 8KTA3 in z nekim hudim hlajenjem, ki je procesor ohladilo na -20 stopinj C (!). In kako se procesor obnese? Z navadnim hladilnikom tipa Taisol z Deltinim 38 CFM ventilatorjev, se je zbudil na 1500 MHz, z ekstremnim hlajenjem in z voltažo povečano na 2,3 V, pa se je zbudil na 1733 MHz. Kar občudovanja vreden rezultata, kajne? Vendar nič takega, kar nebi zmogel tudi...

0 komentarjev

Hudo navita procesorja

več strani - Overclocaknju še kar ni in ni videti konca. Zanesenjaki nas namreč vedno znova presenetijo s svojimi navitimi procesorji. Najbolj zanimiva so še vedno ekstremna navijanja, saj se tam pokaže, koliko človek zares obvlada stvar. Poglejmo si nekaj primerov:

Thunderbird 1000 MHz@1723 Mhz (Xoverclocker) Xoverclocker imajo že od prej izkušnje, saj jim je uspelo naviti 1 Ghz Thunderbirda na 1,67 Ghz, vendar s starim supercooler hlajenjem. Že star dosežek je bil navdušujoč, ta pa je še toliko bolj, saj 1 GHz Thunderbirda ni tako lahko naviti na tako visoko frekvenco. Seveda je pri tem potrebno tudi odlično hlajenje. Overclocker je za navijanje uporablil procesor tipa AXIA z 9 v tretji vrstici, za hlajenje pa je uporabil doma narejen hladilni sistem, ki se imenuje Supercooler II. Pri najnovejšem dosežku so morali tudi modificirati svojo Abit KT7A matično ploščo, ker so za stabilno delovanje procesorja potrebovali višjo napetost, kot jo je podpirala matična plošča. Rezultat: Thunderbird, ki...

1 komentar

Unisys se opravičuje za "posledice"

Overclockers Australia - No, tole opravičilo proizvajalca ni mišljeno čisto zares, ampak samo popestri običajno precej suhoparne članke. Novica je sicer stara že kar nekaj tednov, vendar se nekaj tednov pri 50. letih ne pozna kaj preveč. Skratka, Unisys se v tem članku "opravičuje" za "posledice", ki jih je prizadejal računalništvu z izdajo prvega komercialnega računalnika UNIVAC 14. junija 1951. UNIVAC pomeni Universal Automatic Computer, narejen pa je bil predvsem za to, da bi zadovoljil potrebe poslovnega sektorja. Kljub temu so računalnik kmalu vzeli za svojega tudi v ameriški vojski, ameriškemu letalstvu, ... Pionirstvo se je vsekakor obrestovalo, saj je Unisys še danes prisotno na trgu. Mimogrede, da ne boste mislili, da ima Unisys najstarejšo tradicijo. Med najstarejša računalniška podjetja zagotovo spada IBM, katerega korenine segajo tja v 19. stoletje. Vendar o tem kdaj drugič.

0 komentarjev

Primerjava 3. Thunderbirdov 1,33 Ghz z različnimi jedri

Club Overclocker - Thunderbird - ime, ki ni nikoli uradno obstajalo (bilo je samo kodno ime za kvadratne Athlone) je danes še kako živo. AMD Thunderbird je še vedno eden izmed najboljših procesorjev - tudi za navijanje. Kar se navijanja tiče, velja pri Thuderbirdih velika zmeda, za katero je kriv AMD. Zelo odmevna je bila novica, ko je AMD poslal na tržišče procesorje z AXIA jedrom, ki so se noro navijali. Od takrat naprej ljudje pri Thunderbirdih gledajo samo še procesorske oznake. Vendar pa procesorji z AXIA jedrom niso več edini, ki naj bi dosegali visoke frekvence. Nekaj časa krožijo po internetu govorice o Thuderbirdih z jedrom AYHJA. Procesorji s tem jedrom naj bi iz 1,33 Ghz skočili tudi na 1.5, 1.6 ali 1.7 Ghz. Če se procesorji tudi v praksi tako dobro obnesejo, kot se govori o njih, so se prepričali na ClubOC. Seveda pri kupovanju svojega Athlona ne smemo biti pozorni samo na ime jedra, ampak tudi na raznorazne številke in črke, ki se pojavljajo ob imenu. Če ste vse skupaj že malce pozabili,...

0 komentarjev

1.4GHz Athlon + 950MHz Duron

Slo-Tech - AMD je danes uradno predstavil dva nova procesorja, in sicer 1.4GHz Athlona (TBird jedro) in 950MHz Durona (Spitfire jedro). Athlon je na voljo v obeh izvedenkah, torej s 200 in 266MHz zunanjo frekvenco, njega velikoprodajna cena pa znaša $253. Še zanimivost: procesorji naj bi bili v bistvu 1.5GHz, tako da tudi z navijanjem dobro kaže. Prvi primerki so brez kakršnegakoli višanja voltaže dosegli frekvence 1533MHz! Bodite pozorni na AYHJA oznako jedra. Tudi Duronček (sicer stanejo $122) je navijanju prijazen, toda nadvse očitno je, da je meja trenutnega Spitfire jedra nekje pri 1GHz+. Prvi primerki so tako dosegli 1150MHz, brez povišanja voltaže, seveda.
AMD je tako končno ujel rep Intelovih P4 procesorjev, kar se tiče frekvenc seveda. Tako bi primerjava med 1.4GHz Athlonom in 1.4GHz Pentiumom4 bila nadvse zanimiva, saj lahko procesorje končno primerjamo pri uradnih frekvencah. Thnx OZZY!

Dodatek: Pojavili so se tudi prvi testi novih procesorjev:

0 komentarjev

AXIA vs. AVIA

AthlonOC - Kateri je boljši ???

Pri AthlonOC so želeli izvedeti in so zato testirali naslednje primerke :

A1000AMS3B AXIA0113CPCW 95144480299

A1000AMS3B AXIA0113CPCW Y6026030036

A1000AMS3B AVIA0113CPCW 95141480274

A1000AMS3B AVIA0113CPCW Y6077280097

Vsi so 1Ghz(serija 9 in Y) Pri tem pa so dobili nasledne rezultate:

 • AXIA95144480299 1396 Mhz, 10.5x133
 • AXIAY6026030036 1440 Mhz, 10x144
 • AVIA95141480274 1360 Mhz, 10x136
 • AVIAY6077280097 1463 Mhz, 11x133


 • Celoten članek se nahaja tukaj.

  3 komentarji

  Raziskava AMD AXIA Thunderbird-ov

  Blarg Overclocking - Kot vsi vemo, je AMD poslal v prodajo serijo Thunderbird-ov, ki se odlično navijajo. Nosijo oznako AXIA. Ali je AMD to storil zanalašč ali pa sploh ni vedel kako visoko so procesorji zmožni iti, še ni znano. dejstvo je, da se dajo naviti zelo visoko. V testu primerja različne verzije AXII. Eno s frekvenoco 1GHz in drugo s frekvenco 1.2GHz. Škoda, da nima ne testu še 1.33GHz verzije. Tukaj je članek.

  6 komentarjev

  AMD pošilja 1.5GHz čipe v škatlah od 1GHz procesorjev?

  The Register - Očitno so Athloni (Thunderbirdi), ki so sposobni doseganja hitrosti 1.5GHz in več, že v prodaji!
  Vendar se še ne prodajajo kot 1.5GHz modeli, temveč kot navadni "stari" 1GHz in 1.33GHz verziji. Takšni procesorji nosijo oznako AXIA in so glavni razlog, zakaj so nekateri overclockerji uspeli spraviti svoje Athlone na tako visoke frekvence.
  Nek angleški overclocker je povedal, da so takšni procesorji na voljo že nekaj tednov, vendar so to samo tisti procesorji, ki nosijo oznako AXIA!
  Procesorji s to oznako naj bi bili sposobni doseči hitrosti 1.5GHz že z normalnim hlajenjem (ne mislim na neko ultra voda+peltier kombinacijo, ampak samo malce boljše zračno hlajenje)!
  No, če kupujete nov procesor (Athlona), poskusite dobiti takšnega, ki ima oznako AXIA!

  P.S.: Menja kdo Athlona z oznako AXIA za navadnega 800MHz?

  10 komentarjev

  Novi P4

  X-Bit Labs - Intel še kar ne odneha in še kar naprej pošilja na trg nove P4. Zdaj je objavil, da bo najnovejši član P4 družine, 1.7GHz, izšel 23. aprila. Cena procesorja bo okoli $700. Kljub visoki nazivni hitrosti pa novi P4 1.7GHz ne bo prekašal svojega tekmeca, AMD Athlon-a 1.33Ghz, v večini testov. Razen v Quake3, kjer je P4 najboljši.
  Sočasno z izidom P4 1.7GHz pa bo Intel naznanil svoj nov procesor za strežnike, Pentium 4 Xeon. Ta procesor bo zgrajen na novem Foster jedru. Procesorji na Foster jedru se bodo od drugih P4 razlikovali po dvoprocesorski (dual-processor) podpori. Potrebovali pa bodo ploščo z novim Socket 603 ležiščem. Novi Foster-ji bodo izšli v 1.4GHz, 1.5GHz in 1.7GHz različicah.

  15 komentarjev

  1.5 GHz Athlon

  HardOCP - Uf uf... Na forumu malih [T]rdih Amerikancev so se pojavile prve slike 1.5 GHz Palamino procesorja (znano kodno ime? ). Potil se bo na podnožju s 462 pini ter imel 5 L1 mostičev, ki bodo po vsej verjetnosti namenjeni navijanju. Predstavljen naj bi bil na CeBitu, na prodajnih polical pa julija. Utra slin ali mega slin? Nekaj od tega že... . Klik!

  1 komentar

  1.7GHz Athlon... sanje ali resničnost?

  The Register - AMD je danes v Londonu med drugim predstavil tudi svoje načrte za prihodnje leto. Med temi se je znašel tudi 1.7GHz Athlon, ki naj bi izšel nekje v drugi polovici 2001. Največja zanimivost je ravno to, da bo procesor izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji ( seveda, saj bo 0.13 mikronski Dresden pripravljen komaj koncem naslednjega leta ), kar pomeni veliko težav. Namreč, že 1.2GHz Thunderbird oddaja več toplote kot 0.18 mikronski Pentium4 1.5GHz@1.6GHz, kaj šele 1.7GHz različica. Nekateri celo ugibajo, da je meja 0.18 mikronskih Athlonov pri približno 1.5GHz in da AMDju poteza ne bo uspela brez nekih novih rešitev. Bomo videli... AMD se je v zadnjem letu izkazal kot zelo zanesljiv pri svojih napovedih in po moje jim bo uspela tudi ta poteza... Več na TheRegisterju.

  2 komentarja