»

Kiberpipa zvoni samo štirikrat

Slo-Tech - V prihodnjem tednu se v Kiberpipi obetajo štiri poslastice.

Ponedeljek bo doc. dr. Tadej Kotnik s Fakultete za Elektrotehniko predaval o zdravljenju celic in tkiv s pomočjo elektrokemoterapije - kombinacije elektroporacije in kemoterapije.

V torek se bomo s Primožem spraševali Ali bo SELinux preživel:
SELinux ali Security-Enhanced Linux predstavlja dodatno varnost našega linux jedra, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Že dosedaj se je dodobra zakoreninil v razvojno drevo linux jedra.

Ste že slišali za XSLT? Če razvijate spletne strani in niste, potem nekaj zamujate. V sredo na Spletnih uricah boste izvedeli, da je XSLT za XML to kar je SQL za podatkovne baze. Naučili se ga boste uporabiti pri razvoju spletnih strani. Primeri bodo v PHPju in Pythonu!

Četrtek pa pridejo na račun tisti, ki bi radi svoje spletne (in druge) produkte tudi dobro prodali. Na Večeru za inovativne in podjetne bo gost Robert Rolih, predaval pa bo o direktnem marketingu. Vsi dogodki se...

19 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem obupal nad AJAXom?

Slo-Tech - Spletne urice vas v sredo, 15. februarja ob 19.00 zopet vabijo v Kiberpipo kjer bo Marko Mrdjenovič imel predvanje z naslovom Zakaj sem obupal nad AJAXom?

AJAX je sredi leta 2005 povzročil enega večjih bumov v spletni tehnologiji. Celo programerji so se začeli zanimati za frontend. Kljub temu pa se zdi, da AJAX ni tako močen, kot se je zdelo na prvi pogled, zaradi omejitev pa se je že pojavilo kar nekaj alternativnih tehnologij s podobno idejo.

Tekom predavanja bomo spoznali, kaj je osnovna filozofija AJAX pristopa, tehnično pogledali, kako se AJAX dejansko izvaja, in preverili alternative. Vse skupaj predstavljeno skozi izjemno subjektivni pogled predavatelja.


Marko Mrdjenovič je absolvent Ekonomske fakultete in vodja produkcije pri podjetju Parsek, kjer deluje že več kot 5 let. V tem času je sodeloval na večini odmevnejših projektov na različnih področjih, od svetovanja do programiranja. V prostem času razvija koščke javascript, flash in html kode ter skrbi za nekaj neprofitnih...

19 komentarjev

Spletne urice: SVG in Canvas

Slo-Tech - V sredo 1. februarja vas ob 19.00 vabimo na Spletne urice v Kiberpipo, kjer bo Ivan Leben predaval o primerjavi med tehnologijami SVG, Canvas in Flash.

Spletni surferji so vedno bolj navajeni, da imajo internetne strani lepo grafično podobo, od tistih najpomembnejših pa to že skoraj zahtevamo. Potreba po zmogljivih grafičnih pogonih znotraj brskalnika čedalje bolj narašča. Kaj nam najnovejše tehnologije ponujajo? Ali sploh delujejo v vseh brskalnikih in v kakšni meri? Govorili bomo o prednostih in slabostih zadnjih odprtih tehnologij kot sta SVG in Mozilla Canvas ter jih primerjali z že uveljavljenim animacijami Flash.

4 komentarji

Spletne urice: Nasveti za pohitritev spletnega strežnika

Slo-Tech - Tretje spletne urice se bodo odvijale v Kiberpipi v sredo, 19. oktobra ob 19.00. Udeleženci bodo deležni nasvetov za pohitritev spletnega strežnika (podnaslov: hrčki na stereoidih). Predava Primož Bratanič, ki se s preobremenjenostjo hrčkov spopada že vrsto let:

Spletni strežnik Apache je v kombinaciji s programskim jezikom PHP in podatkovno bazo močno orodje. Osnovno namestitev lahko brez večjega truda izvede vsakdo. A ne bomo si ogledali, kako se spletni strežnik postavi, temveč načine, kako poskrbeti, da bo naša umetnina pod večjimi obremenitvami preživela tudi kak ogled več.

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci. Vabljeni!

26 komentarjev

Spletne urice: Mikroformati

Slo-Tech - Spletne urice se po prvem izjemno obiskanem srečanju nadaljujejo to sredo, 12. oktobra, ob 19.00 v Kiberpipi, kjer bo Marko Mrdjenovič a.k.a. fry @ friedcellcollective predaval o Mikroformatih:

Mikroformati so skupek preprostih, odprtih formatov, namenjenih prvotno ljudem in šele nato računalnikom. Zgrajeni so na obstoječih in široko uporabljenih standardih, s katerimi poskušajo najprej rešiti preproste probleme s prilagoditvijo trenutnim pojavom in uporabniškim vzorcem (XHTML, pisanje blogov).

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme, cilj spletnih uric pa je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

0 komentarjev

Kiberpipa odpira vrata spletnim razvijalcem

Slo-Tech - Kiberpipa se oktobra zbudi iz poletnega spanca. V ponedeljek 3. oktobra bo odprla svoja vrata.

Vendar pa je internet direktno v žilo le ena od bolezni, ki se jih lahko dobi v pipi. Še bolj zanesljivo lahko namreč v pipinem podzemlju staknete predavanja, delavnice, predstavitve in še kaj!

Letošnjo sezono pripravljamo kar nekaj novosti, s prvimi bomo udarili že naslednji teden. Po izjemnem uspehu tedenskih srečanj odprtokodnikov, dodajamo še Spletne urice!

Spletne urice se bodo odvijale vsako sredo ob 19.00. Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme tega področja. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

Na prvih Spletnih uricah 5. oktobra bo Jure Koren, spletni programer in glavni administrator omrežja Kiss, predaval o PHPju v času terorizma - kako pisati kodo, da bo varna. Več o tem pa tule.

4 komentarji

London se mordenizira

CNN.com - Od včeraj naprej vas bo, če se boste hoteli peljati v sam center Londona (v Angliji [:D] ), obisk stal 5 funtov. Namen tega je zmanjšanje prometa v samem središču Londona. Vprašali se boste, kaj ima to zveze z elektroniko/računalništvom?

Strogo področje mestnega jedra nadzira preko 800 sodobnih digitalnih kamer. Vsako vozilo, ki gre v smeri centra, je posneto (beri: poslikano) zelo natančno: program potem iz slike razbere številko tablice in tako najdejo lastnika, ta pa je med stažem v mestu primoran plačati 5 funtov do 22.00 ure, sicer se znesek veča [:)]. Plačilo "cestnine" bo možno preko kreditnih kartic, SMS sporočil, na bencinskih črpalkah in poštah. Novici tukaj in tukaj.

15 komentarjev