»

NVidia predstavila GeForce 7950 GX2

Slo-Tech - NVidia svoje nove produkte (vsaj tiste pomembnejše) običajno predstavlja ob torkih. Šesti junij (torek!) je izkoristila za predstavitev in splavitev nove grafične kartice, GeForce 7950 GX2.



Gre za eno kartico, sestavljeno iz dveh PCB-jev, pri čemer vsaka plošča nosi jedro NV71 (ta jedra sicer najdemo na modelih 7900 GTX). Dejansko gre za osnovni gradnik Quad-SLi grafičnih podsistemov, k čemur se bomo vrnili kasneje. Že pred tem (če se omejimo na zadnji dve leti) so se nekatera podjetja trudila brez uradne podpore izdelati grafične kartice z dvema grafičnima procesorjema, s to razliko, da so jih posadila na eno samo tiskanino. Predvsem so znani bolj ali manj (komercialno) uspešni...

31 komentarjev

Asus Extreme N7800 GT Dual

Slashdot - Se še spomnite Gigabyte 3D-1 ter Asus dual 6800GT grafičnih kartic? Od večine se namreč razlikujeta po dveh grafičnih procesorjih na eni kartici, ki sta povezana s SLI tehnologijo. Asus pa je izdelal novo revizijo 6800 GT verzije, saj na njej počivata dva G70 čipa. In dobili smo Asus Extreme N7800 GT Dual.

Kartico so testirali na Hot Hardware. Kartica pa ima tudi lep spominek iz preteklosti. Se spomnite zloglasne Voodoo5 6000? Ta kartica je nujno potrebovala eksterno napajanje, kar pri n7800 GT Dual sicer ni potrebno, a zraven kartice vseeno dobite 80 W napajalec, ki je z zadnje strani ohišja strani speljan na 6-pinski PCI Express prključek. Z njegovo uporabo lahko močno razbremenite...

16 komentarjev

Gigabyte 3D1-68GT (Dual GeForce 6800GT)

Gigabyte 3D1-68GT (Dual GeForce 6800GT)

vir: Digit Life
Digit Life - Nvidiino tehnologijo SLi lahko uporabimo tudi drugače kot tako, da povežemo dve (ločeni) grafični kartici. Na PCB pricinimo dva grafična procesorja, za povezavo med njima pa jasno skrbi SLi.

Gigabyte je med prvimi predstavil pravo (SLi!) dvoprocesorsko kartico, uporabil je dva 6600 GT GPU-ja. Kasneje so tudi ostali proizvajalci, denimo Leadtek in Asus, predstavili svoje izpeljanke take rešitve. Asus je na letos sejmih kazal izpeljanke s precej močnejšim GPU-jem, s 6800 GT, nedavno pa je od masovno proizvodnje odstopil. Za ta korak so se verjetno odločili potem, ko so se prepričali o zmogljivosti novega Geforca 7800 GTX in/ali zaradi stroškov izdelave.

Pri Gigabytu so se odločili, da...

11 komentarjev

Masovni test grafičnih pospeševalcev.

Digit Life - Na Digit-Life so se potrudili in stestirali večino grafičnih pospeševalcev narejenih po letu 1999 in vse do danes. Spisek obsega kar 80 kartic, in se začne pri Rivi TNT2 Ultra, konča pa se seveda s trenutno najmočnejšima pospeševalcema: nVidinim GeForceom FX 5950 in ATIjevim Radeonom 9800XT.

Test je zelo obsežen, zato vsi, ki vas zanima kakšen napredek je industrija grafičnih kartic naredila v štirih letih, kar veselo na branje testa.

18 komentarjev

QuadroFX 1000 in 2000

Digit Life - Digit-Life je objavil zanimiv test dveh nVidiinih grafičnih kartic -- profesionalnih QuadraFX 1000 in QuadraFX 2000, namenjeni predvsem profesionalni rabi in poganjanju zelo zahtevnih aplikacij. Kartici se razlikujeta pri frekvencah jedra in spomina ter pri nekaterih dodatnih funkcijah. V celoti gledano je QuadroFX 1000 počasnejša od svoje zmogljivejše sestrice. Avtor je grafikulji, ki so ju poganjali gonilniki Detonator 43.51, testiral v petih profesionalnih programih. Pri preizkusih ju je primerjal še z njuno predhodnico, Quadro 4, in ugotovil, da je nova serjia FX prinesla kar nekaj izboljšav. Klik!

0 komentarjev

Triinšestdeset grafikulj na preizkusu

Legendarni 3dfx-ov Voodoo 2

vir: Digit Life
Digit Life -

Zgodovina grafičnih kartic je zelo zanimiva, tu ni kaj. Z njihovim razvojem so postali potrebni tudi vse zmogljivejši procesorji za uspešno delovanje grafičnih kartic in danes najmočnejše kartice le stežka najdejo ustrezno zmogljive procesorje.

Tokrat pa kratek pogled v preteklost; na Digit Lifeu so opravili zanimiv test in sicer so preizkusili, kako se obnsejo starejše grafične kartice (in novejše) na Pentiumu 2 350 MHz. Praktično uprabne vrednosti ta test nima, saj je bolj ali manj zanimivost, a nakljub temu lepo pokaže, da najzmogljivejše kartice brez ustreznega procesorja ne pomenijo nič. Klik!

27 komentarjev