»

PDFreaders.org tudi v slovenščini

Slo-Tech - Spletna stran PDFreaders.org, iniciativa organizacije Free Software Foundation, je zdaj na voljo tudi v slovenščini.

Iniciativa je nastala kot odgovor na dejstvo, da so praktično vse spletne strani in tudi državne organizacije, s tem ko so na spletno stran dale povezavo, "brezplačno oglaševale" rešitev zgolj enega podjetja, čeprav obstaja več različnih implementacij. Tovrstno početje je primerljivo s tem, da bi vam državni organ priporočal, da za vožnjo po slovenskih cestah uporabite vozilo znamke Audi in vam zraven podal še kontakt pooblaščenega prodajalca. Zato je FSFE postavila spletno stran, na kateri je seznam prostih pregledovalnikov PDF datotek in pozvala javni sektor, da preneha z "brezplačnim oglaševanjem".

Stran je po novem tudi v slovenščini, tako da tudi slovenski javni sektor nima več razloga, da bi oglaševal izdelek zgolj enega izbranega podjetja.

51 komentarjev

Thunderbird spet v slovenščini

Mozilla.org - Mozillin poštni odjemalec Thunderbrid 3 je odslej na voljo tudi v slovenščini. Najpomembnejša novost tretje različice odprtokodnega programa so zavihki, v katerih lahko upravljamo več sporočil naenkrat. Povsem prenovljeno je iskanje, ki ga lahko prav tako uporabljamo v zavihkih, sporočila pa lahko iščemo tudi na grafični časovnici. Olajšano je nameščanje razširitev in povsem poenostavljeno ustvarjanje poštnih računov, ki na osnovi naslova elektronske pošte in zaznave vrat samodejno nastavi strežnika za prihajajočo in odhajajočo pošto. Thunderbrid 3 je sicer na voljo že približno pol leta in je prva različica, ki je nastala pod okriljem organizacije Mozilla Messaging, podružnice Mozilla Foundation za...

43 komentarjev

Nvu 1.0

Slo-Tech - Izšel je Nvu (beri: envju) 1.0, prva uradna različica prosto dostopnega orodja za razvoj spletnih strani, ki je naslednik Mozilla Composerja. Ker je ubral podobno taktiko kot Firefox in Thunderbird, ima nekaj njunih značilnosti, predvsem podoben uporabniški vmesnik in zavihke za urejanje več strani hkrati. Prinaša tudi Upravitelja strani, orodje za delo s kodo PHP in mnogo drugih novosti.

Najbolje bo, da ga kar preizkusite. Na voljo je za različne operacijske sistema in v več jezikih, tudi v slovenščini!

Na izid je opozoril mathjazz

2 komentarja

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč

Slashdot - Skupina OASIS naznanja, da je tretji predlog (687 strani) specifikacij odprte oblike zapisa za dokumente pisarniških aplikacij (OpenDocument v1.0) sprejet kot standard OASIS.

Glede na to, da so člani skupine tudi IBM, HP, Sun, Intel, Novell, Fujitsu, Adobe, Citrix, Hitachi, CA, SAP, Oracle, Boeing in podobno zveneča imena, lahko pričakujemo, da se bo nova oblika pokončno spopadla tudi z najbolj razširjenimi: DOC, XLS in PPT.

Prednost odprtega zapisa je v tem, da uporabniki niso vezani na določenega izdelovalca, zato lahko dokumente uporabljamo v različnih aplikacijah. In seveda tudi v primeru, če ponudnik programske opreme preneha z izdelovanjem.

Za uporabnike bi bilo idealno, da tudi Microsoft začne uporabljati nov zapis, a tega (iz ekonomskega stališča povsem razumljivo) ni za pričakovati. Sicer pa bodo odločilno vlogo odigrali filtri, ki bodo pretvarjali med obema oblikama.

Omenimo še, da bo nov zapis privzet tudi v OpenOffice.org 2.

59 komentarjev

Ben Goodger odhaja k Googlu

Mozillazine - Vodja razvoja Firefoxa, Ben Goodger, je na svojem spletnem dnevniku oznanil, da ne bo več zaposlen pri Mozilla Foundation, ampak pri Googlu. Predsednica Mozilla Foundation, Mitchell Baker, ki se bo odslej ukvarjala le s projektom Mozilla, sporoča, da bo Ben kljub temu še vedno vodilni razvijalec priljubljenega brskalnika.

Omenimo še, da je število prenosov Firefoxa 1.0 ravnokar naraslo na 20 milijonov, kar lepo ponazarjata graf1 in graf2. ;)

Torej govorice o Googlovem brskalniku le niso bile iz trte zvite?

25 komentarjev

Thunderbird 1.0

Mozillazine - Slab mesec po Firefoxu 1.0 je na voljo njegov kolega, Thunderbird 1.0. Prva uradna različica Thunderbirda ponuja nepredne rešitve za upravljanje elektronske pošte, kot so pametno ustavljanje odpadne pošte, zaščita pred zlobnimi prilogami, šifriranje in digitalno podpisovanje sporočil, hitro iskanje sporočil, imeniki za shranjevanje iskanja ... Obenem je Thunderbird snovan na temeljih Firefoxa, torej ponuja tudi dodatne razširitve, teme, prilagodljiv vmesnik in drugo. Ste navdušeni? GetThunderbird.com!

11 komentarjev

Thunderbird tik pred različico 1.0

Mozillazine - Izšel je Thundebird 1.0 RC1, kar je znak, da je v odprtokodnem svetu tako čislana različica 1.0 že zelo blizu. Nova različica odpravlja hrošče in izpopolnjuje stare zmogljivosti. Izboljšan je prehod iz ostalih poštnih odjemalcev, izpopolnjena je podpora RSS, večim identitetam, skupinskim sporočilom in in še marsikaj.

Žal pa nova različica, tako kot že nekaj prejšnjih, prinaša tudi slabost, in sicer kompleksen sistem lokalizacije. Tako zadnji Thunderbird spet ni poslovenjen, zato srčno upamo, da bo čimprej prevzel Firefoxov sistem lokalizacije.

16 komentarjev

Oblikovanje spletnih strani

Kiberpipa - Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composer, začetni tečaj, Matjaž Horvat
19.5. Sreda ob 19:00, trajanje:2h, v Kiberpipi

Na delavnici lahko v dveh urah osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. Spoznali bomo orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X.

Udeležba je brezplačna, a se je potrebno prijaviti.
Prijava in dodatne informacije na matjaz@owca.info

1 komentar