»

Meteorski roj - Perzeidi

Bolid magnitude -9 v noči z 11. na 12. avgust 2010. Foto: Jure Atanackov

Slo-Tech - Perzeidi so eden najlepših vsakoletnih meteorskih rojev pri nas. Vidni so od julija do avgusta in letos bo njihov maksimum nastopil danes ponoči (v noči iz 12. na 13. avgust). Pozoren opazovalec bo lahko naštel prek 50 meteorjev zvečer in okoli 100 proti jutru, ko nam bo opazovalna geometrija bolj naklonjena zaradi največje višine radianta roja. Tudi v noči iz 11. na 12. avgust smo lahko videli nekaj spektakularnih bolidov tudi do -9 magnitude, danes pa pričakujemo še kaj več. Na Medvedjem Brdu pravkar poteka Mladinski astronomski raziskovalni tabor (MART), od koder je tudi zgornja slika, ki je postavljen na ta datum prav zaradi velike aktivnosti Perzeidov. In prav zagnani martovci, ki bomo prav gotovo celo noč...

27 komentarjev

Predvidoma najboljši meteorski roj leta 2009 šele prihaja

Space - Če ste zamudili Leonide, Orionide, Perzeide ter ostale podobne meteorne roje, ne skrbite. Glede na napovedi najboljše letos šele prihaja. In sicer meteorski roj Gemindov, kateri so posledica šele pred dobrimi 20 leti odkritega delovanja asteroida oz. najverjetneje ugaslega kometa, imenovanega 3200 Phaethon.

Meteorski roj Geminidov bo imel vrh akrivnosti v ponedeljek, 14. decembra ob 6:00 po našem času. Vendar ne skrbite, saj je ta meteorski roj poznan po širokem časovnem razponu vrha aktivnosti, zato je primerni čas opazovanja lahko tudi eno noč prej/kasneje. Predvidena aktivnost je 100 meteorjev na uro. Za njih je značilno počasno gibanje po nebu in relativno velika svetlost, ob zelo svetlih meteorjih pa tudi tudi obarvanost. Ker gre pretežno za ostanke kamnin in ne ledu, kot je to pri večini ostalih meteorskih rojev, so ti meteorji na nebu dlje časa in se večkrat zgodi, da prepotujejo velik del horizonta, predno ugasnejo.

Za opazovanje letošnjih Geminidov boste vsekakor...

9 komentarjev

Nocoj meteorski dež Perzeidov

Posnetek iz leta 2007

Slo-Tech - Danes zvečer se vam splača zazreti v nebo in si zaželeti kakšno željo. Vsako leto konec julija in v začetku avgusta namreč Zemlja potuje skozi meteorski roj Prezeidov, najbolj pa bo ta pojav viden prav danes. Opazujejo ga že več kot 2000 let, vir vseh teh delcev pa je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodni čas 133 let. Letos nam bo nekoliko ponagajala Luna, saj je jutri zadnji krajec, tako da bo Mesec oddajal kar precej svetlobe. Zaradi tega se splača v nebo pogledati zgodaj zvečer, pred 22.30, ko vzide Mesec. Kljub temu lahko pričakujemo lep meteorski dež, ki ob vrhuncu lahko doseže do 60 utrinkov na uro. Astronomski vrhunec bo dosegel med 19.30 in 22.00 uro,...

65 komentarjev

Meteorski dež 12. avgusta

Perzeidi 2008, Vir: NASA

vir: Space
Space - Rad bi opozoril na meteorski dež Perzeidov dne 12. avgusta zgodaj zjutraj. To je najboljši čas za opazovanje tega vsakoletnega in verjetno najbolj slikovitega meteorskega roja (počasne, dolge in ponavadi obarvane sledi), ki se imenuje po ozvezdju Perzej, iz katerega ti meteoriti navidezno prihajajo kot ostanek repa kometa Swift-Turtle. Pričakovano število meteoritov znaša 1-2/minuto (kar je prav visoka številka), čeprav je dajati takšne napovedi izjemno nehvaležno delo.

Na žalost je trenutno luna že skoraj polna. Zaradi njene svetlobe bodo vidni le najsvetlejši meteoriti. Zato bo najboljši čas za opazovanje meteorskega...

59 komentarjev

V noči na četrtek Lunin mrk

vir: NASA
NASA - Danes se dobro naspite, kajti naslednja noč bo za vse zvezdoglede sila kratka. V noči s srede na četrtek, natančneje 21. februarja 2008 kmalu po polnoči, bo Luna zašla v Zemljino senco, tako da bomo lahko opazovali prvi letošnji Lunin mrk. Kronologija dogodkov po našem času bo:
  • 1:35. Luna vstopi v Zemljino polsenco.
  • 2:43. Luna vstopi v Zemljino senco, kar pomeni začetek izginjanja Lune.
  • 4:01. Luna je popolnoma v senci, začne se faza totalnega mrka.
  • 4:51. Luna začne zapuščati Zemljino senco, konec totalne faze.
  • 6:09. Luna zapusti Zemljino senco, konec mrka.
  • 7:17. Luna zapusti Zemljino polsenco.
Vse faze bodo iz naših krajev vidne, saj bo Luna vzšla že ob 18:07 prejšnjega dne, zašla...

70 komentarjev

Najava meteorskega dežja leonidov 19. novembra

NASA - 19. novembra zjutraj (4:45 UT oz. 5:45 po našem času) bo Zemlja prešla trajektorijo kometa Tempel iz leta 1932. Obeta se nam meteorski dež leonidov. Evropa, severna Afrika in Bližnji Vzhod bodo ugodna mesta za opazovanje.

Meteorski dež leonidov se pojavlja vsako leto, imenuje pa se po ozvezdju Lev (Leo - leonidi), iz katerega navidezno švigajo meteoriti. Meteoriti leonidov so ostanki kometa Tempel, ki pride v bližino Sonca vsakih 33 let. Število utrinkov/minuto oziroma spektakularnost predstave se razlikuje od leta do leta. Leonidi novembra 2001 in 2002 so priredili kar lepo predstavo, za letos pa simulacije ne napovedujejo "meteorske nevihte" (meteor storm), ampak zgolj "meteorsko ploho". Kljub temu je potrebno pripomniti, da je s simulacijami intezitete meteorskega dežja podobno, kot s simulacijami vremena - niso točne. Zato se pustimo presenetiti [;)]

Upam, da je tokratna astro-novica prišla do vas pravočasno. [:D]

Več informacij: www.arm.ac.uk
Novica na nasinem portalu:

37 komentarjev

Napoved kometa 73P / Schwassmann - Wachmann 3

Slo-Tech - ESO (European Southern Observatory) VLT (Very Large Telescope) je v noči med 23. in 24. aprilom opazoval razpad kometa P73/Schwassmann-Wachmann 3. Komet je razpadel na vsaj 7 fragmentov.

Obstaja velika verjetnost, da bo vsaj eden od fragmentov viden s prostim očesom, nekje med 11. in 14. majem letos, ko se bodo fragmenti nahajali najbližje Zemlji. Tudi če fragmenti s prostim očesom ne bodo vidni, vseeno obstaja verjetnost, da se nam obeta spektakularen meteorski dež.


Vir slike: European Southern Observatory

Vir novice:
- European Southern Observatory
- Astronomy...

19 komentarjev

MP3 v avtih

HardOCP - Verjetno se nihče ne bi branil poštenega MP3 predvajalnika v avtu, razlogov pa mi tudi ni potrebno naštevati, saj ste sami še kako dobro seznanjeni s prednostmi tega standarda. Dejansko uporabni MP3 avtoradiji so se začeli pojavljati komaj pred kratkim, marsikdo pa seveda ni čakal tako dolgo. Tu prednjačijo američani, ki so si v svoje avtomobile montirali celotne računalnike. En tak projekt lahko vidite tukaj in moram priznati, da je avtor opravil kar pošteno delo. Vseeno pa je ta "Digital Blazer" prava umetnija. Ni mi povsem jasno ali se takšni avti dejansko prodajajo v ameriki, ali pa je lastnik pravi mojster. Vsekakor vredno ogleda.

vir: HardOCP

vir: HardOCP

4 komentarji