»

0,13mikronski Celeron zunaj!

X-Bit Labs - Pa smo dočakali! nič cela trinajst (0,13) mikronsko Tualatin 256 jedro je končno dočakal tudi Celeron nove generacije. Procesorja sta trenutno dva. Gigaherčna ter 1.1 GHz izvedenki. Prvi so jih dobili na Japonskem, cena pa je dokaj nizka: $82,4 za en 1 GHz ter $97,7 za sto 100 megahercev več.

Dodatek by Sergio: Kot vidim v komentarjih k novici, ste nekateri imeli pripombe, in to upravičene. Alien-w je žal edino napako naredil v tem, da je napisal, da je Tualatin jedro dočakal Celeron nove generacije. To se je zgodilo že nekaj časa nazaj. Vse, kar so Intelovci naredili danes je to, da so izdali 1.0 ter 1.1 GHz izvedenko, temelječ na Tualatin jedru. Celeroni so že prej tiktakali na zgoraj omenjenih frekvencah, ampak na starem Coppermine jedru. Tako se je ponudba Tualatin Celeron procesorjev razširila - začetna frekvenca, pri kateri lahko kupimo operabilnega Tualatina, je od danes naprej pač 1.0 GHz. Za nejasnost v novici se opravičujemo....

23 komentarjev

Intelova mini cenovna strategija

Overclockers Australia - Vsi vemo, da se Intel na vso moč trudi, da bi ljudstvu čim bolj približal svoj procesor Pentium4. Kot smo slišali v marsikaterem poročilu v preteklosti, so Tualatini kar dodobra tepli P4 procesorje, zato se je Intel odločil, da le-te vrže iz prodaje. Vendar pa to ni bilo dovolj. Izgleda, da se je marsikateremu uporabniku procesor Pentium 3 dodobra sedel v spomin, zato se je Intel poslužil še zadnje taktike: zniževanja cen. Tako po novem 1,7 GHz Pentium4 stane 8 $ manj kot 1 GHz Pentium3, 1,6 GHz Pentium4 pa stane samo 2 $ več kot 933 MHz Pentium4.

0 komentarjev

Intel in "problemi" s Tualatini

The inquirer - Izgleda, da AMD-jevi Athloni niso edina konkurenca Intelovim Pentiumom 4. Intel je precej presenečeno ugotovil, da Tualatini po zmogljivosti sesujejo njegove Pentiume 4 (1.4 GHz Tualatin je prekašal 1.7 GHz Socket 423 Pentiuma 4). Pred tem pa se je zgodil še en zanimiv dogodek; Tualatini naj bi v dvojni navezi prekašali celo Intel Foster Xeon procesorje. Intel je zato že dalj časa razmišljal, da bi vse novejše Pentiume 3 predčasno "upokojil", vendar izgleda, da jih ne bo. Raje bo še nekaj časa počakal s predstavitvijo.

9 komentarjev

Prvi Tualatini že na poti

več strani - Proizvajalci matičnih plošč sporočajo, da je Intel že začel s prvimi dobavami svojih 0.13 mikronskih Pentiumov III s Tualatin jedrom. O prvih pošiljkah čipov poročajo tudi proizvajalci mobilnih računalnikov, tako da lahko z gotovostjo rečemo, da je Tualatin zelo blizu. Navadni uporabniki jih bomo deležni nekje v sredini julija, pričakovane velikoprodajne cene pa so naslednje:

CPU Frequency Price (USD)
Desktop Pentium III (Tualatin) 1.13GHz $268
1.2GHz $294
Mobile Pentium III (Tualatin) 866MHz $251
933MHz $284
1GHz $401
1.06GHz $508
1.13GHz $637

Sodeč po prvih testih...

3 komentarji

Za vse Intelaše

X-Bit Labs - Xbit-labovci so sestavili kratek pregled Intelovih načrtov za bližnjo prihodnost. Saj vem, da ste že vsi siti raznih napovedi in načrtov, toda po zmedi, ki jo je prinesel Computex, je lepo stvari strniti v pregledno obliko:

Pentium 4:
  • Julija bosta izšla 1.6 in 1.8 GHz čipa (0.18 mikronsko Willamette jedro),
  • Septembra bomo videli 1.9 in 2.0 GHz procesorje (Willamette, 0.18 mikronov),
  • V zadnjem četrtletju (verjetno oktober ali november) pridejo prvi primerki 0.13 mikronskih Northwoodov: 2 in 2.2 GHz (512 KB L2 predpomnilnika),
  • Drugo četrtletje 2002 pride 2.4 GHz Northwood
Pentium III:
  • Trenutno v prodaji ali do konca junija: 900 kHz, 1 GHz, 1.1 GHz, 1.13 GHz čipi (0.18 mikronski Coppermine),
  • Sredi julija pridejo 1.13 GHz in 1.2 GHz Tualatini (0.13 mikronov, 256 KB L2 predpomnilnika)
  • Drugih desktop Pentiumov III ne bo...
Celeron:
  • Tretje četrtletje: 900 MHz čip na Coppermine jedru s 128 KB L2 predpomnilnika,
  • Zadnje četrtletje 950 MHz Celeron s Coppermine jedrom,
  • Prvo četrtletje 2002: 1 GHz...

6 komentarjev

Tualatini na poti

X-Bit Labs - Po pravici povedano mi vse to mučkanje okoli Tualatinov že močno preseda, toda v primeru, da koga zanima: sodeč po tej strani, je Intel že začel s testno proizvodnjo prvih primerkov teh 0.13 mikronskih procesorjev. Kot že veste, bo Tualatin jedro primarno namenjeno Mobilnim procesorjem ter pozneje cenejšim Celeronom2. Pojavili se bodo tudi Desktop Tualatin Pentiumi III, toda Intel se na vso moč (beri: z nenormalno visokimi cenami) trudi, da ta procesor ne bi zasenčil Pentiuma4. Kakorkoli, ta nova poročila dokazujejo, da so govorice o Intelovih težavah s prehodom na 0.13 mikronov lažne. To je potrdil tudi Sunlin Chou, eden izmed vodilnih mož Intela.

2 komentarja

Pentium4 kot desktop procesor

Heise - Sodeč po tem članku na Heise.de se je Intel odločil Pentium4 vrniti na tržni delež, ki ga trenutno oblvaduje Pentium3, torej desktop sisteme. Da bi to dosegli bodo seveda morali precej spustiti cene. Sicer se je P4 v zadnjem času precej pocenil, toda še vedno je precej dražji od svojih starejših bratov. No, Intel razmišlja v pravo smer in tako bi naj sistemi z najslabšimi P4 procesorji do konca tega leta veljali le še okoli $1000. K temu bo pripomoglo tudi Brookdale čipovje s podporo cenenemu PC133 SDRAMu, toda vprašanje je, ali bodo uporabniki hoteli kupovati takšne sisteme, saj bodo takrat že razširjeni Athlon DDR sistemi. Postavlja se tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s Tualatinom (0.13 mikronskim P3). Intel za ta procesor ne načrtuje večjega uspeha to leto: namenjen bo predvsem presnosnikom. V letu 2002 pa bodo predstavili prve Celerone s Tualatin jedrom in takrat bi se naj bolj razširili tudi med navadnimi uporabniki. ...

1 komentar