»

Linuxova Ahilova tetiva?

OSNews - Najnovejše distribucije Linuxa še vedno ne zmorejo opravila, ki mu je z lahkoto kos celo Windows 95 - da, 95! -, in sicer ne delujejo pravilno z večino zvočnih kartic. Na ta način je cena komercialnih, plačljivih distribucij Linuxa dramatično višja.

Takole je prepričan Fred Langa, ki je v obsežnem članku na strani InformationWeek orisal po njegovem mnenju veliko pomanjkljivost Linuxa. Je že res, da zvok v Linuxu lahko ponagaja, vendar so ti primerki v sodobnih distribucijah, še posebej pri arhitekturi ALSA, vse preveč redki, da bi jim pripisali tak pomen, kot Langa. Kakšne pa so vaše izkušnje z zvokom v Linuxu?

71 komentarjev

Nove razpoke v Linuxu

Debian - Medtem ko se mi prevaja novo jedro za moj mali spletni strežniček, se mi zdi prav, da še vas opozorim na kopico napak v jedru Linux, ki imajo lahko usodne posledice za zdravje sistema. Gre za 5 različnih pomanjkljivosti v jedru, ki potencialno omogočijo napadalcu, da dobi skrbniški dostop do vašega sistema. Nova različica, ki te napake odpravlja, je seveda že na voljo.

Zjutraj Okna, zvečer Linux. Me je kar strah, kaj bo prinesel jutrišnji dan.

23 komentarjev

Nova razpoka v jedru Linux

isec - V nekaj kratkih urah bo panika ponovno preplavila deželo Linuxaško. Odkrili so namreč novo varnostno razpoko v jedru, ki neposvečenemu procesu omogoča, da dobi popoln nadzor nad sistemom. Napaka se skriva v sistemski funkciji mremap(2), ki ne preverja vrednosti rezultata določenih klicanih funkcij. Najditelji so avtorjem poleg samega obvestila o varnostni luknji prijazno priložili še popravek. Tako so vam zdaj, skrbnim administratorjem, že na voljo nova jedra: 2.2.25, 2.4.25 (spremembe) in 2.6.3 (spremembe). Jedra vsebujejo poleg varnostnega popravka še mnoge druge izboljšave.

Glede na komentarje mnogih naših bralcev pa je edina prava zaščita seveda prehod na varne Microsoftove rešitve. Hvala za pozornost.

56 komentarjev

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev