»

Zgodovina GeForcev

HardOCP - NVidia, vodilni proizvajalec grafičnih čipov, je končno predstavil novi grafični čip NV40. Na HardOCP so predstavili celotno zgodovino GeForce grafičnih kartic, od prvega NV10 (GeForce 256) pa vse do današnjega NV40. V članku je opisana tudi vsa tehnologija, katero poseduje NV40 (od že vsem znanega T&L pogona do NVIDIA HPDR Technology). Drugi del članka pa obsega nekaj slikic same kartice ter grafičnega procesorja.

7 komentarjev

NV 40 izide 13. aprila 2004

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi nVidia svoj težko pričakovani NV40 grafični čip (vsaj na papirju) splavila že čez manj kot en mesec, točneje 13. aprila 2004 v San Franciscu. Če gre verjeti, da bo zverinica vsebovala 16 samostojnih renderirnih cevovodov ter vertex in pixel shaderje 3.0, ji lahko manjek nativnega PCI-Express vmesnika mirne duše oprostimo. Morda se Jen-Hsun Huang le ni šalil, ko je dejal, da bo zelo razočaran, če njihov nov čip ne bo vsaj 2x tako hiter kot prejšnji. Ob prihajajočih igrah kot sta Doom 3 in Half-Life 2 bo taka pospešitev vsekakor zelo dobrodošla.

ATi-jev R420 oz. R423 s predvidenimi 12 renderirnimi cevovodi bo sicer vseboval nativni PCI-Express vmesnik, na žalost pa vse bolj kaže, da bo le nekoliko izboljšan R300 in ne popolnoma nova arhitektura, ki se nam je obetala pri R400. Slednjega so pri ATi-ju ob pogledu na specifikacije NV40, v paniki kar lepo opustili in se raje lotili izboljševanja R3x0 jedra. No ja, kaj hočemo, vsaj niso...

0 komentarjev