»

S3-jeva D3D10 grafična kartica

Hexus - Na Hexus.net so objavili prve slike grafične kartice proizvajalca S3, ki podpira D3D10 in Shader Model 4.0. Iz slik je razvidno da ima grafična kartica po en DVI in HDMI priključek ter precej enostaven hladilnik.



S3 z omenjeno grafično kartico cilja na srednji cenovni in zmogljivostni razred, kjer želi z njo postaviti resno konkurenco ATi-ju in nVidii. Vendar S3 čaka še ogromno dela do takrat, predvsem na področju gonilnikov. Uradne predstavitve dotične grafične kartice do prihoda Viste še ne bo.

Več o tem si preberite v izvorni novici na Hexus.net.

53 komentarjev

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

Guillemot/Hercules se umika iz trga grafičnih kartic ter LCD monitorjev.

Digit Life - Francosko podjetje Guillemot je svojim delničarjem najavilo ukininitev proizvodnje grafičnih pospeševalcev ter LCD monitorjev. V prihodnosti naj bi se posvetili samo še rešitvam za avdio in video obdelavo.

Kljub temu, da se je že nekaj časa šušljalo, da se vezi med ATI-jem in Herculesom krhajo, Guillemot kot razloga za ukinitev navaja zasičenost trga s podobnimi izdelki ter nizkek donos.

Potrdili pa so, da sprememba ne bo vplivala na garancijo že prodanih izdelkov.

Povezava do originalne novice.

4 komentarji

Povratek S3 Graphics

X-Bit Labs - S3 Graphics, nekoč težkokategornik na trgu grafičnih kartic, je po več kot treh letih od kar so splavili Savage2000, končno izdelalo njegovega naslednika, ki ima vse možnosti, da se znajde sredi "vojne" med ATI-jem in NVIDIO.

DeltaChrome, kot se novinec imenuje, bo posedoval (uradno še ni na voljo) do 256 MB DDR SDRAMa, 8 izrisovalnih cevovodov, vsak s po eno enoto za obdelovanje tekstur, podporo za pixel shaderje 2.0+ in vertex shaderje 2.0+, izhod za TV, TMDS, vgrajeno video podporo (YPbPr, 480p/720p/1080i/1080p načini), vse skupaj pa bo priključeno na AGP 8x vodilo. Na papirju torej DeltaChrome niti ne izgleda tako slabo in ker S3 cilja na srednji trg grafičnih kartic, je pričakovati, da bo temu primerno tudi cena.

Kako pa se DeltaChrome obnese v praksi? Kot so ugotovili na X-bit labs, se je v nekaterih igrah zadovoljivo hiter, med tem ko v drugih (predvsem OpenGL), konkurentom ne seže niti do pasu. A če vzamemo v račun dejstvo, da gre za prototip, ki gonilnikov za OpenGL...

13 komentarjev

Test 46 grafičnih kartic

Tom's Hardware - Vsem precej dobro poznani striček Tom je za praznično poslastico postregel s testom kar šestinštiridesetih grafičnih kartic nVidiine, ATi-jeve, Matroxove, S3 in XGI-jeve izdelave. Testirali so kartice DirectX 8.1 in 9 generacije.

Po pričakovanjih se na vrhu izmenjujo trenutno najmočnejši ATI-jevi in nVidiini modeli, predstavniki ostali podjetij pa bolj kot ne "capljajo" zadaj. Od XGI-jevih obljub o novem tekmecu na trgu grafičnih kartic pa ni ostalo prav veliko -- ali so to le začetni problemi relativno mladega podjetja in so bili krivec tudi slabi gonilniki ali pa so bile njihove obljube pretirane.

Zanimivo branje, če v teh prazničnih dneh kupujete kakšno računalniško darilo zase ali za kakšnega znanca -- Klik!

10 komentarjev

"Nov" igralec na trgu grafičnih kartic

Testna različica

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - S3 verjetno poznate vsi, ki sledite računalništvu že od sredine devetdesetih let (jao, sliši se kot kamena doba). Grafični gigant, ki je proizvajal dobre in hitre grafične kartice je s pojavom Vuduja počasi utonil v pozabo. Sedaj se vrača z novimi DirectX 9.0 procesorji - DeltaChrome. V začetku bo zanje kartice skupaj pacal Club3D in zaenkrat samo za podoročje Evropske unije. A verjamem, da se bo ob uspehih kmalu razširil še na druga področja.

Prva kartica z DeltaChrome procesorjem bo z 256 megabajti DDR pomnilnika opremljena različica z najmočnejšim procesorjem iz družine - F1 (Seveda pa se bo poleg tega procesorja pojavilo še več ali manj bratcev - DeltaChrome S8, S4, M128 in tako naprej in tako nazaj.) F1 ima 8...

21 komentarjev

S3 Graphics DeltaChrome VPU

X-Bit Labs - Da, S3 Graphics je izdal DeltaChrome VPU. Naj vas takoj na začetku pomirim, gre za t.i. paper launch, kar pomeni, da omenjen grafični procesor še nekaj časa ne bo dostopen. Natančneje, še pol leta, tako pravijo na X-Bit Labs. Ker nam torej do začetka masovne prodaje ne preostane nič drugega, si poglejmo specifikacije tega čuda:
  • 0.13-mikronska tehnologija
  • osem cevovodov
  • podpora DirectX 9 ter OpenGL1.4
  • 400 MHz RAMDAC
  • TV-Out priključek
  • fonts antialiasing ter
  • že pričakovana podpora AGP 8x
Cena in uraden pričetek masovne prodaje še, jasno, nista znana. Klik!

5 komentarjev

Basovec, da te kap

Overclockers Australia - Se še spominjate filma Back to the future, v katerem je Michael J. Fox priključil električno kitaro na ogromen basovec, navil glas do konca in uničil zvočnik kot za šalo. Se? No, morda vam bo uspelo priklicati pozabljene spomine na ta zares odtrgan film, ko boste obiskali to stran. Človek, ki je postavil to preprosto stran se je prav tako spravil na izdelavo ogromnega basovca, ki pa tistemu iz filma ne seže niti do kolen. No, kljub temu je zvočnik še vedno...

0 komentarjev