»

12 GB Compact Flash Card

Monitor - Iz dokaj neznanega podjetja Pretec prihaja 12 GB Compact Flash Card. Prav tako so napovedane tudi druge kartice velikosti 3, 4 ter 6 GB. Skrivnost velikost se skriva v novi tehnologiji NAND Flash RAM, ki omogoča cenejšo proizvodnjo in nekoliko večjo kapaciteto.
Cene so še neuradne, ob koncu leta, ko bodo kartice izšle pa naj bi za model 3 GB odšteli 1,500 dolarjev, za kraljevskih 12 GB pa 10,000 dolarjev.

10 komentarjev

SD kartice prevzele prestol

The Register - Na Registru nam danes spet kažejo, kako lahko recimo nepomemben podatek (če niste ekonomist, seveda), prelijete v tiho kritiko dejstva, kako se velike, nemočne multinacionalne ali njihove marionete rešujejo majhnih, nevarnih, zahrbtnih hekerjev.

Kot navajajo, se je oktobra v Združenih državah prvič doslej zgodilo, da so Secure Digital kartice prehitele dosedanjega favorita, Compact Flash. Razlog za to naj bi med drugim ležal tudi v dejstvu, da so se kupci začeli zavedati CPRM (Content Protection for Recordable Media). Še ena v vrsti priljubljenih štiričrkovnic namreč v grobem predpostavlja, da naj bi pravice za prenos digitalnih podatkov (vsebinskih in izvršljivih) določal lastnik avtorskih pravic. Verjetno ni težko ugotoviti, da gre še na en poskus zajezitve nelegalne distrubucije.

Zakaj naj CPRM (ne) bi uspel, kaj podobnega naklepa Microsoft in še nekaj zanimivega branja pa najdete tukaj.

1 komentar

Copyright zaščita v naslednji generaciji diskov!

The Register - The Register je danes objavil eno zares šokantno novico. Obstaja namreč (velika) možnost, da bo v naslednjo generacijo trdih ATA in SCSI diskov vdelana CPRM (Content Protection for Recordable Media) zaščita. Dotično zadevo srečamo na današnjih DVDjih in določenih drugih formatih, vsakdanje delo z računalniki pa bi zelo otežila. Pobudniki te ideja so združeni v NCTIS organizacijo (IBM, Toshiba, Intel, Matsushita), naslednji sestanek pa bo februarja. Če bodo takrat sprejeli specifikacije, je zelo verjetno, da bomo CPRM generacijo diskov videli že poleti. Ena izmed večjih težav, ki se bo pojavila z uvedbo CPRMja v diske je tudi težavnost premikanja podatkov z CPRM diskov na tiste, ki CPRMja podpirajo. Modificirati bi bilo potrebno ves backup, arhivni, kopirni in RAID softver, kar bo po vsej verjetnosti povzročilo veliko protestov. Le upamo lahko, da bo pobuda propadla, saj bo drugače delo in življenje povprečnega računalničarja zelo, zelo oteženo. No ja, seveda je glavno, da se...

5 komentarjev