»

Dothani odloženi

X-Bit Labs - Predstavitev Dothanov, nove generacije Intelovih procesorjev za prenosnike, o katerih smo že poročali, ki naj bi se pojavili na trgu 16. februarja letos, je Intel še malce odložil. Po besedah Paula Otellinija je razlog nedavno odkrit hrošč v načrtih, ki so ga sicer že odpravili, vendar pa bodo Dothani zaradi njega predstavljeni šele v drugem četrtletju letošnjega leta. To je že druga prestavitev predstavitve, ki bi morala prvotno biti na sporedu že sredi leta 2003. Več o tem.

4 komentarji

Dothani februarja

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da bo Intel uradno predstavil novo družino Pentiumov M za prenosnike 16. februarja prihodnje leto. Procesorji, ki se za zdaj imenujejo še s kodnim imenom Dothan, bodo dostopni s takti od 1,6 GHz do 1,8 GHz, kasneje pa tudi kaj več. Vsebovali bodo dvakrat več predpomnilnika L2 kot njihovi predhodniki Baniasi, tj. 2 MB. Zastran večjega predpomnilnika in višje frekvence bodo procesorji navzlic 0,09-mikronski tehnologiji izdelave porabili do 31 W električne energije, medtem ko je Baniasi 24 W. Več o tem.

0 komentarjev

Dothan procesor bo zamudil

X-Bit Labs - Ste si morda zaželeli, da bi imeli kar najhitrejši procesor v svojem prenosnem računalu, pa ne najdete prave izbire? Potem vam svetujem, da počakate, da bo Intel na trg poslal novi mobilni procesor Dothan. Po poročanju X-Bit Labs bo to prvi procesor za prenosne mlinčke, ki bo grajen v 0,09 mikronski tehnologiji in bo vseboval zajetna 2 MB L2-predpomnilnika. Prvi primerki bodo tiktakali pri 1,8 GHz. Pri Intelu pa so naleteli na težave in zato preložili izid. Zakaj?

1 komentar

Prvi Intelov 0.09 mikronski čip

X-Bit Labs - Nismo še dobro vstopili v svet 0.13 mikronskih čipov, ko se že pojavljajo prvi zametki 0.09 mikronske tehnologije. Intel je namreč pred kratkim proizvedel prvi delujoč SRAM pomnilnik. Pomnilnik je velik 52 megabitov (1 byte vsebuje 8 bitov; če se vam da izračunajte njegovo velikost v bytih :) ) in vsebuje kar 330 milijonov (!) tranzistorjev. Kar impresiven dosežek, kajne? No, kljub vsemu so te zaenkrat še zelo zgodnji zametki tega, kar se nam po nekaterih podatkih obeta v letu 2003.

6 komentarjev

Govorice o Intel Banias

X-Bit Labs - O Intelovem novem precesorju Banias je še vedno znano sorazmerno malo, vendar pa se iz dneva v dan pojavljajo nove govorice o temu projektu, ki se včasih izkažejo za malce bolj točne, včasih za malce manj. Njihovo pristnost so preverili na X-bit labsih, kjer nam prinašajo nekaj informacij o prihajajočem projektu: Banias bo procesor, ki bo namenjen lahkim prenosnikom, datum predstavitve pa je še daleč, saj namerava Intel poslati čip v proizvodnjo šele v drugi četrtini leta 2003, prve primerke pa naj bi videli julija 2002. Čeprav se o samem čipu še vedno ne ve veliko, pa je v javnost pricurljala novica o Baniasovih chipsetih. Chipseta bosta dva: Odum bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, Monterra pa bo namenjen manj zahtevnejšim, saj bo vseboval integrirano grafično jedro. Znano je tudi, da bo Banias osnovan na popolnoma novem jedru, ki ne bo imel nič skupnega z jedrom Pentiuma 3 ali 4, vendar bo kljub temu vseboval vse napredne ukaze, ki jih vsebuje Penitum4 - tudi SSE2. Ker dela na...

0 komentarjev