»

V Nemčiji svetovno prvenstvo v robotskem jadranju

Heise - V nemškem Lübecku se je včeraj začelo 4. svetovno prvenstvo v robotskem jadranju (WRSC 2011), na katerem sodeluje 16 ekip iz šestih držav. Merijo se v treh kategorijah, v katerih tekmujejo avtomatizirane robotske jadrnice več velikosti. Svetovno prvenstvo se je razvilo iz projekta prečkanja Atlantika z robotsko jadrnico Microtransat Challenge, ki prav tako poteka vsako leto od leta 2006 dalje. Roland Stelzer, ki je član lanske zmagovalne ekipe na WRSC, pojasnjuje, da je Microtransat zahteven izziv, ki mu manj bogate ekipe ne morejo biti kos, zato se je razvil WRSC, kjer je krog tekmovalcev dosti širši. Sodelujejo lahko manjša plovila, prav tako pa preizkušnja ni tako brutalno težka.

...

0 komentarjev

Slovensko Univerzitetno Prvenstvo v Programiranju

Slo-Tech - To soboto, 14. 05. se bo zgodilo poskusno kolo SUPP - Slovenskega Univerzitetnega Prvenstva v Programiranju. Na tekmovanju sodelujejo ekipe z največ tremi člani, vsaka pa ima na voljo en sam računalnik, zmagovalce pa po štirih kolih čaka večna slava. V primeru, da so študentje ali srednješolci, pa tudi udeležba na srednjeevropskem tekmovanju ACM. Tekmovanje bo potekalo obenem na treh lokacijah: v Ljubljani na FMF (Jadranska 19), v Kopru na Pedagoški fakulteti in v Mariboru, na FERI (Smetanova ul. 17).

Več o tekmovanju je mogoče prebrati na spletni strani FMF.

31 komentarjev

Matjaž Rogelj

Jaz - Še malo o njem. Po tem, ko je luni objavil, da so Roglja zaprli, se ustavimo malo tu. Čeferin, njegov odvetnik, ni prišel do besede z njim do 22:00 ure zvečer. Kratenje ustavne pravice do odvetnika? Mogoče... Dejstvo tudi ostaja: Matjaž Rogelj je bil izpuščen, in citiram "ker oblasti niso našle razloga za nadaljno pridržanje, mu bo morebitni sodni nalog poslan po pošti". Ta zgodba se bo še nadaljevala...

13 komentarjev

Matjaž Rogelj prijet

Jaz - Ja, ok, saj vem, da spet zamujam s takimi novicami. So sue me , Kakorkoli, Canser mi je poslal novico, da je Matjaž Rogelj na podlagi razpisane tiralice bil prijet na Brniškem letališču 12. marca.
Torej so ga končno dobili... Mwahah, me prav zanima, kako bo potekalo sojenje (in upam, da bo do njega prišlo). Če bo odprto za javnost se takoj odpravim gledat (pa zraven vzamem kakšen gnili paradajz ali kaj podobnega ).

19 komentarjev

Ali je Rogljev uspeh prevara?

Jaz - Nekaj bralcev Slo-Techa me je napotilo na to Monitorjevo novico, ki govori o zadnjem dosežku Matjaža Roglja, ki je zmagal na SP v računalništvi v Riu de Janeiru. Avtor novice se sprašuje, ali je vse skupaj le prevara, oziroma preizkušanje budnosti slovenskih medijev (kar je bila novica o genetskih poskusih v inštitutu Jožefa Štefana pred leti). Moram priznati, da je nekaj vprašanj, ki jih postavlja kar zanimiv: recimo to, da o zmagi ni poročal noben drugi svetovni medij, da inštitut, ki organizira tekmovanje ne odgovarja na klice ali e-maile, da je spletna stran tekmovanja "v prenovi" do junija 2001 in tako naprej... Vseeno se mi zdi prezgodaj, da se potegnejo kakršnikoli zaključki, toda če gre za prevaro, je bila izpeljana zelo dobro!

8 komentarjev

Matjaž Rogelj zmagal na svetovnem računalniškem tekmovanju

Jaz - Yay, naš (oziroma Evropski) favorit, Matjaž Rogelj, je dejansko zmagal na svetovnem tekmovanju v računalništvu, ki je potekalo v Rio de Jeneiru. Matjaž je od 100ih mogočih točk zbral kar 98,64... kaj naj rečem: tipo seka in je pravkar postal eden izmed mojih idolov. Če vzamemo v zakup, da se je na to tekmovanje pripravljal kar štiri leta, obenem pa tudi uspešno študiral na pravni fakulteti, dobi njegov podvig še dodatno veljavo. Res pa je prav sramotno, kako je večina "medijev" spregledala ta dosežek. Medtem, ko govorijo o vsakem prdcu naše smučarske reprezentance (to je samo primer, da me ne boste pristaši smučanja linčali), jih takšni računalniški dosežki očitno ne zanimajo. Sramota!

V Forumu o vsemu skupaj že poteka debata, ki jo najdete tukaj.

4 komentarji

Članek o našem računalniškem guruju

Jaz - O Matjažu Rogelju je na našem Forumu že potekala debata in takrat smo vsi ugotavljali, da more biti res en zelo kulerski tipo, da mu je uspelo kaj takega. Če še ne veste: Matjaž Rogelj je zmagal na evropskem tekmovanju iz računalništva in bo tako predstavljal našo celino na svetovnem prvenstvu, na katerem bodo tekmovali predstavniki posameznih celin. Na žalost to zelo fascinantno dejstvo nikjer ni bilo na veliko razglaševano, čeprav gre po mojem mnenju za bolj pomembno in zanimivo novico, kot smučanje z Everesta . Kakorkoli, če o Rogelju ne veste še ničesar, potem vam priporočam ogled tega člančiča na Finance-on.net. Thnx, Šunki!

3 komentarji