»

Avtor Ctrl+Alt+Del zapušča IBM

The Miami Herald - Verjetno ga ni bralca tega portala, ki ne bi poznal učinka sočasnega pritiska na tipke Ctrl, Alt in Delete. Kretenj za doseg teh treh tipk smo se navadili predvsem v prvi polovici 90. let, ko so bili komercialni Unixi še, milo rečeno, svinjsko dragi, odprtokodne alternative z Linuxom na čelu še globoko v plenicah, OS/2 nas nekako nikoli ni povsem prepričal, tako da nam je ostal samo še DOS z vsemi svojimi "posladki".


Avtorstvo te magične kombinacije tipk pripisujemo Davidu Bradleyu, ki velja tudi za enega "očetov" osebnega računalnika, bolj znanega pod kratico PC. Poleg tega očitno pozna tudi pregovor, da je skromnost lepa čednost, saj je na proslavljanju 20. obletnice omenjenega računalnika pred že skoraj dvema letoma in pol pripomnil, da je za "popularnost" njegove "iznajdbe" (ki naj bi mu vzela le 5 minut njegovega življenja) bolj od njega zaslužen Bill Gates. Kaže pa, da se je po več kot 28 letih naveličal službe pri IBM, saj je s koncem januarja dal odpoved. Ker pa je pri 55...

6 komentarjev

Avtor triprstnega pozdrava

Slashdot - Pri Gannett News so spisali zgodbo o Davidu Bradleyu, IBM-ovem inžinirju, ki je leta 1980 določil vlogo triprstnemu pozdravu -- Ctrl-Alt-Delete. Zadeva ni bila prvotno mišljena kot orodje za končne uporabnike, ki se bodo s tem prijavljali v računalnik in podobno, vendar je Microsoft kasneje prevzel to kombinacijo.

In zakaj ravno te tri tipke? Potreboval je dve kontrolni tipki ter eno navadno. Delete je izbral, ker je daleč stran in tako ni mogoče ponesreči ponovno zagnati računalnika.

1 komentar