»

Dothani februarja

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da bo Intel uradno predstavil novo družino Pentiumov M za prenosnike 16. februarja prihodnje leto. Procesorji, ki se za zdaj imenujejo še s kodnim imenom Dothan, bodo dostopni s takti od 1,6 GHz do 1,8 GHz, kasneje pa tudi kaj več. Vsebovali bodo dvakrat več predpomnilnika L2 kot njihovi predhodniki Baniasi, tj. 2 MB. Zastran večjega predpomnilnika in višje frekvence bodo procesorji navzlic 0,09-mikronski tehnologiji izdelave porabili do 31 W električne energije, medtem ko je Baniasi 24 W. Več o tem.

0 komentarjev

Dothan procesor bo zamudil

X-Bit Labs - Ste si morda zaželeli, da bi imeli kar najhitrejši procesor v svojem prenosnem računalu, pa ne najdete prave izbire? Potem vam svetujem, da počakate, da bo Intel na trg poslal novi mobilni procesor Dothan. Po poročanju X-Bit Labs bo to prvi procesor za prenosne mlinčke, ki bo grajen v 0,09 mikronski tehnologiji in bo vseboval zajetna 2 MB L2-predpomnilnika. Prvi primerki bodo tiktakali pri 1,8 GHz. Pri Intelu pa so naleteli na težave in zato preložili izid. Zakaj?

1 komentar

Intel Xeon DP razkriti

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril novo družino procesorjev, Xeon DP. Najpomembnejše je, da procesorji ne bodo tekli pri 800 MHz-vodilu, temveč še vedno pri 667 MHz. Najprej lahko pričakujemo izid 3,06 GHz-inačice s 512 KB L2 in dvakrat več L3 predpomnilnika ter podporo HyperThreadingu. Cena ne bo pretirana -- 700 zelencev.

V zadnjem četrtletju pa lahko pričakujemo Nocona procesorje, ki bodo v bistvu strežniške izdaje Prescottov. Imeli bodo kar megabajt L2 predpomnilnika, prvi modeli pa bodo tiktakali pri 3,2 in 3,46 GHz.

Tretja novost, ki jo lahko pričakujemo šele prihodnje leto, bo novo dvoprocesorsko čipovje, poimenovano Lindenhurst. Podpiralo bo 667 MHz-vodilo, hitrejši pomnilnik, PCI Express in najhitrejše Nocona procesorje, ki bodo takrat tikatali tudi že pri 3,67 GHz. Več o tem.

2 komentarja

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Intel preložil izid novih Celeronov

X-Bit Labs - Intel je brez kakršnegakoli sporočila ali pojasnila preložil izid Celeronov z novimi D0 jedri (733/66, 766/66, 800/100. 850/100). Ti procesorji naj bi sprva izšli 1. junija, novi datum pa je 9. julij.
Novo jedro bo pomenilo tudi povišanje voltaže, in sicer s 1.7V na 1.75V. Prav tako je spremenjena CPUID vrednost, z 0686 na 068A.

0 komentarjev