☰

» »

optika in ruter v Neo

optika in ruter v Neo

nenno80 ::

Pozdravljeni,
dobil sem optiko, ampak v mansardo mi katastrofalno dela internet. Torej imamo kabel iz modema v mansardo, kjer je priklopljen Neo.
Kakšna je najboljša opcija za dober wifi v mansardi? Predvidevam, da na ta kabel, kjer imam sedaj Neo, dam ruter, ki podpira gigabitne hitrosti in priklopim gor še Neo?

Kater ruter mi priporočate, da bo Neo delal normalno, da bo res dober wifi na računalniku? Vmes imam dve steni oziroma ena vrata. Rad bi, da je čimbolj enostaven za nastavitve, ampak da vseeno zadeva dela kot mora. Cena mi ni tako važna.

Ganon ::

Modem je innbox U92

unn:doo ::

"2 steni vmes" in "dober wifi" ne gre ravno skupaj.

Rabis dodatni AP (ali vec njih), ne pa router (ker ne bos tu nic routal nikamor), ter pravilno namesceno in umerjeno glede na objekt in potrebe, motnje in vse ostalo relevantno, sicer si naredil prakticno nic.

Kar Telekom naj ti to uredi, ker sam ocitno niti osnov ne poznas in bos kupoval na pamet po trgovinah neko magicno opremo, po moznosti veckrat.
Za NEO potrebujes urediti multicast (VLAN) in dovodni vmesnik nastaviti kot TRUNK.

Kaj si imel pa do sedaj, in je bilo "ne-katastrofalno"?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: unn:doo ()

starfotr ::

Vsi operaterji, tudi TS nudijo rešitev za tvojo težavo.
Konkretno pri TS:
https://www.telekom.si/internet/turbo-w...
Sicer proizvajalec tvojega CPE tudi nudi MESH:
https://www.iskratel.com/en/solutions/b...

Moj predlog je drugačen. Najemi električarja in naj ti pride inštalirat dodatne mrežne kable po objektu. Kupi neki svoj, lasten neodvisen MESH sistem, poglej zgoraj predlagano temo. Recimo TP link deco. V vsako nadstropje daj vsaj eno točko in jo s kablom poveži na glavni sistem. Tako rešiš mnogo težav in neodvisen si od menjave operaterja.

STB (neo) pa poveži s kablom na modem - direktno.

Dejansko rabim samo eno točko zgoraj.
Sem razmišljal, če bi kupil kak tp link ax55 ali celo ax72, dam v AP mode. Direkt v porte bi priklopil Neo in xiaomi stick za stremio. En port pa bi poskusil še spravit kabel čez podstrešje do PCja. V tem primeru mi je vseeno, je lahko cenejši ax55. Trenutno ne morem preveriti, če lahko pripeljam kabel do PCja. Bi kar vzel ax72 za ziher, da bo boljši wifi na računalniku.

Neo bo v tem primeru delal normalno, če bo TP link v AP mode?