» »

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Desna koalicija: Interventni zakon 2026

Temo vidijo: vsi
««
48 / 53
»»

delavec44 ::

Isto kot v tej temi. :))

Squirrel ::

delavec44 je izjavil:

FireSnake je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Sindikati k podpisu baje pozivajo tudi učitelje v OŠ in SŠ. Baje imajo posebna predavanja kako je zakon slab.

Je kakšen konkreten vir za tole?

Par ljudi mi je povedalo. Pa da ne bo samo rekla kazala sem tudi tole zasledil.

https://pbs.twimg.com/media/HIN4iVHWkAA...
https://x.com/zalaklopcic/status/205461...

Torej rekla-kazala. Se mi je kar zdelo, ko si rekel "baje" a pisal, kot da je res nek big deal.
Nisem pa vedel, da tako globoko pluješ v teh temah tudi izven foruma, da ti je kar par ljudi to povedalo. A je bila Kopriwa tudi med njimi?
Sem mislil, da si samo delavec, kot mi ostali smrtniki :)

Dimnik je izjavil:

No, tule se vidi očitno nagajanje bodoči novi koaliciji..

Pa z ene strani umirjenost med pogovorom in z druge, neko razburjanje, jemanje besede...

https://www.24ur.com/novice/slovenija/s...

A to je tisto, ko se hoče tip oklepati dveh stolov? Na enem igrati nevtralneža, na drugem pa koalicijo? Meni je prav impresivno, kako se gniloba med vami širi, še predno ste začeli dejansko vladati.
Pa kako je to vse okej, ker so pač tisti drugi, ki jih to moti pa ki bi po vaše morali biti tiho, ker demokracija je samo takrat, ko vam to usteza. No ni tako. Pa če je to tebi všeč ali pa ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Squirrel ()

3p ::

dronyx je izjavil:

Če bi jaz pripravljal interventni zakon, pa v bistvu bi bile potrebne sistemske rešitve, ne samo neko flikanje, bi bilo zame izhodišče - naredimo to državo privlačno za mlade, ki so tu in si želijo tu ostati. Brez tega ne bo perspektive. Mladi bodo odhajali v tujino, balkancev za uvoz počasi zmanjkuje, sedaj sledi uvoz iz Azije. Poslušam eno znanko, kako ima nekdo firmo za uvoz tujcev in prihajajo sem šoferji iz Indije, ki sploh ne razumejo, da morajo tovor na kamionu nekako privezati, da se ne razleti okrog po cesti. Mi gremo lepo po poti ostalih zavoženih zahodnih držav.

Mladi, kolikor odhajajo v tujino, odhajajo tja bolj zaradi faila slovenskega podjetništva, kot zaradi kakih davčnih ali ne-vem kakih ugodnosti, o katerih kupčka politika.

Za dobre službe rabiš uspešna podjetja. Katerih poslovni model ni ravno najcenejša možna proizvodnja nekega koščka nemških avtov. Ali pa prepodaja. Takih podjetij, z zanimivim delom in dobrimi plačami nam manjka. Naši podjetniški geniji pa za to, da takih podjetih nimamo, itak vedno krivijo le državo.

Ja, obstajajo davčno ugodnejše države. In dosti takih, ki imajo zelo podobne ali celo višje davke, pa so zelo zaželene destinacije za delo. Pri teh davčnih komedijah se na splošno pogosto opleta z odstotki, zanemarja pa se nižje kritje. Nižji davek, ob tem da je potrebno plačati zasebno zdravstveno zavarovanje, od našega občutno dražji vrtec, in šolnine, se nekomu splača, komu drugemu (ali isti osebi v drugi situaciji) pa ne.

p1nky ::

dronyx je izjavil:

c3p0 je izjavil:

V resnici bo najprej moralo bit par smrtnih žrtev, sploh pri nesrečah tovornjakarjev, preden se bo kdo zganil glede kvalificiranosti raznih voznikov.

Ob kavi sem poslušal zgodbice iz neke naše kemične firme, ki sedaj zaposluje tudi Indijce. O varnosti pri delu se jim ne sanja nič, niti ne razumejo, zakaj bi imel zaščitno opremo, ko delaš z nevarnimi snovmi. :))

Pa kaj no, nasih desnicarjev to ne moti. Saj bodo pa se par novih uvozili, no problemo
Kar vprasaj delavca

Dimnik je izjavil:

Pa z ene strani umirjenost med pogovorom in z druge, neko razburjanje, jemanje besede...

Lol, a ti to resno xD
<strong>Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili korak naprej.</strong>
Jozef horvat, nsi, 2020

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: p1nky ()

Mato989 ::

Ideja, da lahko prejemaš polno penzijo in delaš naprej, se tudi meni sliši bolj kot ujčkanje ljudi na ustreznih pozicijah, v javni upravi in seveda tudi v podjetjih (menda kdo ne verjame, da gre tam ves čas za neko optimalno učinkovitost). Produktivnost v povprečju že zelo vprašljiva, plača verjetno na plafonu, zdaj mu pa daj še penzijo poleg (bling)...

Zadeva ni tako drugačna, kot da bi zahteval, da če socialne podpore ne rabim, mi jo pa izplačajo, ker vendarle zato vplačujem že N let. In če zdravstva ne koristim, mi naj pripade bonus.

No no, dejansko se tu gre za čisto nekaj drugega... ti vplačuješ v pokojninsko blagajno z OBLJUBO da boš po 40 letih (ali pri določenih letih) začel prejemati denarno nadomestilo (pokojnino) zato ker si to vplačeval...

Pri sociali ipd, tega v zakonu ne piše... Zato je dejansko prav, da ti ta PRAVICA pripada ne glede na zmožnost ali željo po delu ali ne delu... drugače moramo pač zakon prilagodit kajne?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

harmonkar9 ::

Mato989 je izjavil:

No no, dejansko se tu gre za čisto nekaj drugega... ti vplačuješ v pokojninsko blagajno z OBLJUBO da boš po 40 letih (ali pri določenih letih) začel prejemati denarno nadomestilo (pokojnino) zato ker si to vplačeval...

Pri sociali ipd, tega v zakonu ne piše... Zato je dejansko prav, da ti ta PRAVICA pripada ne glede na zmožnost ali željo po delu ali ne delu... drugače moramo pač zakon prilagodit kajne?

Levaki bodo gotovo začeli nakladat, da v zakonih piše vse o pokojninah od a do ž glede obljub, pravic in dolžnosti, ampak se strinjam, da bi ga morali spremenit, ker je zavajujoč za nas domoljube, ki ga nismo prebrali.

Dimnik ::

Takole je realno stanje v resnici...

Ministerstvo za solidarno prihodnost, je ustanovitelj javnega zavoda...

https://svet24.si/lokalno/pomurje/novic...

Gambino ::

Kako je rekel Vizjak v JJevi vladi za davke? Glupi davki.

No zgleda ga je Golob upošteval, ko ni hotel plačati davka ob 40 letnici njegove Tince. Človek je hotel plačati pogostitev brez računa, s tem da na začetku sploh ni hotel plačati in so ga klicali, da naj pride poravnat račun v vrednosti čež 10kE.

GregiB ::

Mato989 je izjavil:

ti vplačuješ v pokojninsko blagajno z OBLJUBO da boš po 40 letih (ali pri določenih letih) začel prejemati denarno nadomestilo (pokojnino) zato ker si to vplačeval...

Tole je pa malo posilstvo slovenskega jezika... ne gre za obljubo (mi lahko navedeš vir, kjer se zakon začne s "Obljubljamo, da"...), gre za obveznost. Pokojnina je pravica iz naslova pokojninskega zavarovanja in izvajanje te pravice je obveznost (ne obljuba) države. Ker po tvoji interpretaciji vsako obligacijsko razmerje temelji na obljubah. To pa je, kot pravim, posilstvo jezika... Pa saj poznaš razliko med obljubo in obveznostjo?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

ti vplačuješ v pokojninsko blagajno z OBLJUBO da boš po 40 letih (ali pri določenih letih) začel prejemati denarno nadomestilo (pokojnino) zato ker si to vplačeval...

Tole je pa malo posilstvo slovenskega jezika... ne gre za obljubo (mi lahko navedeš vir, kjer se zakon začne s "Obljubljamo, da"...), gre za obveznost. Pokojnina je pravica iz naslova pokojninskega zavarovanja in izvajanje te pravice je obveznost (ne obljuba) države. Ker po tvoji interpretaciji vsako obligacijsko razmerje temelji na obljubah. To pa je, kot pravim, posilstvo jezika... Pa saj poznaš razliko med obljubo in obveznostjo?

Ni se mi dalo napisat narekovajev... bistvo je enako... oni ti z zakonom garantirajo (obljubljajo) da ko boš oddelal 40 let ali star XY let da si boš ZASLUŽIL pokojnino... če imamo tako logiko mora biti taka pravica neomejena po teh 2 odkljukanih zadevah... ker ti v socialo ne vplačuješ NAMENSKO

dronyx ::

Mato989 je izjavil:

Kot rečeno, jaz teh dvojnih statusov sploh ne bi dopuščal. Ali si upokojen in nisi več redno zaposlen ter prejemaš pokojnino, ali pa si redno zaposlen, in nisi upokojen ter prejemaš plačo. Meni se že to zdi velika boniteta, da lahko še naprej delaš, ko izpolnjuješ pogoje za upokojitev in prejemaš plačo, namesto pokojnine, ki je običajno precej nižja. Obstajajo pa tudi če si v pokoju možnosti, kjer še vedno lahko nekaj delaš, ne pa da si kar redno zaposlen. Tako, kot je JJ predvidel sedaj, bodo izkoriščali po moje predvsem razni izbranci v pisarniških službah, ki niso izgarani in jim nihče nič noče, tudi če ni efekta. S tem ne pridobimo nič. Bolje, da bi šli ti v pokoj, ko izpolnjujejo pogoje in pridejo namesto njih mladi, ki so pripravljeni delat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

GregiB je izjavil:

Tole je pa malo posilstvo slovenskega jezika... ne gre za obljubo (mi lahko navedeš vir, kjer se zakon začne s "Obljubljamo, da"...), gre za obveznost. Pokojnina je pravica iz naslova pokojninskega zavarovanja in izvajanje te pravice je obveznost (ne obljuba) države.

Kdaj pa boš lahko to pravico uveljavljal, pa je v pristojnosti vlad(e), ki bo izpeljala naslednje pokojninske reforme... Ta je eno izpeljala še pred nastopom.

FireSnake ::

Dimnik je izjavil:

Mene zmrazi vsakič, ko poslušam tole kačo. Im faco kot, da bo potegnila nož in začela štihati vse naokoli.
Kot tempirana bomba.
Besedo si pa kar samo vzame.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

gen Maister ::

Mato989 je izjavil:

Ideja, da lahko prejemaš polno penzijo in delaš naprej, se tudi meni sliši bolj kot ujčkanje ljudi na ustreznih pozicijah, v javni upravi in seveda tudi v podjetjih (menda kdo ne verjame, da gre tam ves čas za neko optimalno učinkovitost). Produktivnost v povprečju že zelo vprašljiva, plača verjetno na plafonu, zdaj mu pa daj še penzijo poleg (bling)...

Zadeva ni tako drugačna, kot da bi zahteval, da če socialne podpore ne rabim, mi jo pa izplačajo, ker vendarle zato vplačujem že N let. In če zdravstva ne koristim, mi naj pripade bonus.

Saj zakon je prilagojen, kolikor je!
Moraš pa tudi PRAVILNO razumeti (in napisati), kaj pokojnina pravzaprav sploh je!!?
Pokojnina je SOCIALNA pravica, in ZAKONSKA; ima podlago v zakonu in je zakonsko opredeljena (in dostopna, tudi zakonsko); ki TEMELJI na delovni dobi občana! Ta delovna doba opredeljuje, po zakonu, kdaj se lahko upokojiš, pod kakšnimi pogoji in seveda tudi sama 'višina' pokojnina.
Torej, lahko se upokojiš celo pred 40 letom dopolnjene delovne dobe; imaš maluse; in lahko se upokojiš tudi krepko po 40. letih, imaš stimulacijo in nagrajevanje za te zadeve, tudi za višjo samo pokojnino! Tako se ti je pokojnina za vsako leto čez 40let dvignila za 3% v naslednjih 3 letih torej skupaj za 9%. Poleg plače si ta leta kot stimulacijo dobival-prejemal še cca 30% pokojnine, ki bi ti pripadala, če bi se upokojil!

Menda, če prav razumem in berem, bi zdaj po noven predlaganem zakonu dobil nqmesto teh 30% kar 100%, se pravi polno penzijo, poleg plače!
Matematično se to zapiše:
Za 40 let delovne dobe dobiš polno pokojnino + polno plačo; menda je notri varovalka, da te podjetje, zavod, d.o.o ali s.p. povabi oz odobri, po domače POŽEGNA tvoje delo in nenadomestljivost!
Do sedaj, pri 3 letih in 30% te niso mogli zbrcati v pokoj, zdaj te morajo pa menda celo požegnati oz zaprositi! ;)

Tako, kakor moški ZAPROSI za roko svoje izvoljenke. :)):)):))

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kot rečeno, jaz teh dvojnih statusov sploh ne bi dopuščal. Ali si upokojen in nisi več redno zaposlen ter prejemaš pokojnino, ali pa si redno zaposlen, in nisi upokojen ter prejemaš plačo. Meni se že to zdi velika boniteta, da lahko še naprej delaš, ko izpolnjuješ pogoje za upokojitev in prejemaš plačo, namesto pokojnine, ki je običajno precej nižja. Obstajajo pa tudi če si v pokoju možnosti, kjer še vedno lahko nekaj delaš, ne pa da si kar redno zaposlen. Tako, kot je JJ predvidel sedaj, bodo izkoriščali po moje predvsem razni izbranci v pisarniških službah, ki niso izgarani in jim nihče nič noče, tudi če ni efekta. S tem ne pridobimo nič. Bolje, da bi šli ti v pokoj, ko izpolnjujejo pogoje in pridejo namesto njih mladi, ki so pripravljeni delat.

Se strinjam, samo ptoem bi morali za vsako leto dela dalj, prejeti BISTVENO višji procent dodatka... to pa zato da prineseš not manj let prejemanja pokojnine...

Moški povprečno živimo do kakega 77 leta... če greš pri 67 v penzijo lahko in seo dločiš delat 3 leta dalj pač moraš potem dobit ene 10% bonusa k penziji, ne pa neke minorne procente.

gen Maister je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj zakon je prilagojen, kolikor je!
Moraš pa tudi PRAVILNO razumeti (in napisati), kaj pokojnina pravzaprav sploh je!!?
Pokojnina je SOCIALNA pravica, in ZAKONSKA; ima podlago v zakonu in je zakonsko opredeljena (in dostopna, tudi zakonsko); ki TEMELJI na delovni dobi občana! Ta delovna doba opredeljuje, po zakonu, kdaj se lahko upokojiš, pod kakšnimi pogoji in seveda tudi sama 'višina' pokojnina.
Torej, lahko se upokojiš celo pred 40 letom dopolnjene delovne dobe; imaš maluse; in lahko se upokojiš tudi krepko po 40. letih, imaš stimulacijo in nagrajevanje za te zadeve, tudi za višjo samo pokojnino! Tako se ti je pokojnina za vsako leto čez 40let dvignila za 3% v naslednjih 3 letih torej skupaj za 9%. Poleg plače si ta leta kot stimulacijo dobival-prejemal še cca 30% pokojnine, ki bi ti pripadala, če bi se upokojil!

Menda, če prav razumem in berem, bi zdaj po noven predlaganem zakonu dobil nqmesto teh 30% kar 100%, se pravi polno penzijo, poleg plače!
Matematično se to zapiše:
Za 40 let delovne dobe dobiš polno pokojnino + polno plačo; menda je notri varovalka, da te podjetje, zavod, d.o.o ali s.p. povabi oz odobri, po domače POŽEGNA tvoje delo in nenadomestljivost!
Do sedaj, pri 3 letih in 30% te niso mogli zbrcati v pokoj, zdaj te morajo pa menda celo požegnati oz zaprositi! ;)

Tako, kakor moški ZAPROSI za roko svoje izvoljenke. :)):)):))

Saj tu je ravno napaka v naši penziji (če odmisliva makro zadeve)

Pokojnina NE BI SMELA biti SOCIALNA PRAVICA ampak izključno ZAKONSKA...

Torej ko 40 let oddelaš (ali če želijo ohranit min 15 let in 65/67 let bi ti morala začet ta pravica BREZPOGOJNO PRIPADAT...

Seveda bi pa moral da lahko delaš naprej dobit "povabilo" oz pogodbo od firme... če nočejo ti pač to ne pripada, namesto zdaj ko te niso mogli vržt ko si dopolnil.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

FireSnake je izjavil:

Dimnik je izjavil:

Mene zmrazi vsakič, ko poslušam tole kačo. Im faco kot, da bo potegnila nož in začela štihati vse naokoli.
Kot tempirana bomba.
Besedo si pa kar samo vzame.

Kača kači oči ne izkljuje; ali kako gre že tisti stari slovenski pregovor!?? :))

Kje je zdaj tisti DOMOLJUBNI harmonikar, da nam domoljubno razloži ta domoljubni domači izrek!?? :)):)):))

FireSnake je izjavil:

WimpySnake, si ti?

Ja, saj vas ima dosti ta sindrom.

Nekdo iz levice: "Dvignili bomo minimalno plačo pa blablabla..."
Domoljub, prejemnik minimalca: "Ne, ne, ne! Vsi bomo crknili, gospodarstvo bo takoj kaput, večni socializem nas bo zadel in vsi bomo prisiljeni v salonsko levuharjenje, če bomo to sprejeli!"
:))

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

+1

Mogoče v skrajni sili le tam kjer je veliko pomanjkanje delovnega kadra ali strokovnjakov. Pa da v izrednih razmerah lahko tudi upokojence pokličejo nazaj.
Drugače bi pa jaz prisilno upokojeval takoj, ko so pogoji izpolnjeni. Tole podaljševanje in izboljševanje odmernega odstotka mi ni všeč. Kot da smo sužnji in moramo do smrti hoditi v službo za par % več.

Mato989 je izjavil:

Se strinjam, samo ptoem bi morali za vsako leto dela dalj, prejeti BISTVENO višji procent dodatka... to pa zato da prineseš not manj let prejemanja pokojnine...

Moški povprečno živimo do kakega 77 leta... če greš pri 67 v penzijo lahko in seo dločiš delat 3 leta dalj pač moraš potem dobit ene 10% bonusa k penziji, ne pa neke minorne procente.

Seveda, to bi se pač moralo ustrezno upoštevati. Če je slučajno sedaj tako, da ti kot zaposleni imaš pravico podaljševat zaposlitev v nedogled je zame tudi neumnost. To bi morala biti odločitev delodajalca, ali te še potrebuje, sicer pa upokojitev ali odpoved. Če imam jaz firmo nočem imeti 70 letnikov na plačilnih listah, ki ne želijo v pokoj, nič mu pa ne moreš dati za delat, ker ga lahko uščipne v križu, da ne more več vstat. Malo karikiram...

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda, to bi se pač moralo ustrezno upoštevati. Če je slučajno sedaj tako, da ti kot zaposleni imaš pravico podaljševat zaposlitev v nedogled je zame tudi neumnost. To bi morala biti odločitev delodajalca, ali te še potrebuje, sicer pa upokojitev ali odpoved. Če imam jaz firmo nočem imeti 70 letnikov na plačilnih listah, ki ne želijo v pokoj, nič mu pa ne moreš dati za delat, ker ga lahko uščipne v križu, da ne more več vstat. Malo karikiram...

Ampak vidiš, to je zdaj spet en tak ZGOVOREN primer v našem sistemu kako se UKVARJAMO s tem s čemer se sploh ne bi rabli ukvarjat, če bi imeli individualne pokojninske račune kamor bi vsak svoj denar nalagal...

Preprosto bi se vsak odločil zase kdaj po 65tem bo začel črpat in bi lahko delal... ker bi bil itak njegov denar, pa naj črpa če hoče.. saj je sam odgovoren, ampak mi v imenu generacijske solidarnosti pa smo to vse spravili v neko blagajno in zdaj bi spet nek uradnik in Nanny state odločal kdaj bom jaz lahko šel v penzijo in pod kakimi pogoji.

Če bi imeli individualni pokojninski račun bi preprosto imeli zakonsko par stavkov med njimi to da lahko iz Pokojninskega individualnega računa črpaš po 65tem ko se sam odločiš...

Tako pa ima politika spet nekaj s katerim se ukvarja, namesto da bi se ukvarjali z dejanskim razvojem države se ukvarjamo s "socialo"

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Čeprav sem kot desničar proti temu zakonu, je potrebno povedat da dobivanje penzije in delo naprej je EDINO SMISELNO... Razen če hočeš argumentirat da Pokojnina ni pravica iz zakona ampak SOCIALNA pravica kot Socialna pomoč?

Dajmo naredit en miselni preizkus, izven zakonov tokrat... Če nekomu obljubiš da si zasluži pokojnino po 40 letih dela in on 40 let oddela, a ni POŠTENO da mu jo po 40 letih dela nakazuješ? Če on dela naprej zakaj ne bi smel? Saj pokojnina ni socialna pravica.

Ne, nikomur nikdar ni bilo obljubljeno, da bo po 40 letih dela dobil polno pokojnino ne glede na vse. To obljubo so si izmislili letos.

Če se pogoji za upokojitev spremenijo tako, da so bolj ugodni za upokojence, to pomeni večje odlive, kar bi posledično pomenilo, da bi se morale pokojnine temu primerno znižati. To bi recimo bilo pošteno, če se že gremo spreminjanja pogojev za prejem penzije.
Ker to, da so oni v pokojninsko blagajno plačevali manj, ker njihovi predhodniki niso mogli ob delu prejemati polne pokojnine, sami pa bodo to ugodnost lahko izkoristili, pač ni pošteno.
Če se kar iz nič nekomu dodeli dodatna pravica, ki vpliva na odhodke in za katero ni vplačeval ustreznih prispevkov, je to nepošteno.
To je rezultat miselnega preizkusa.

Gambino je izjavil:

Heh, kolega, ki dela v JU se veseli tega zakona. Imel bo izplačano penzijo, na šiht bo prišel pa počivat, mal na kavico in pogovor.

Najbrž bo cel kup raznih ostarelih predstojnikov oddelkov po bolnišnicah ter zdravstvenih domovih in profesorjev, ki bi že davno lahko šli v penzijo, pa raznih drugih višjih birokratov, tega veselo, ker bodo lahko po novem prejemali polno penzijo in visoko plačo hkrati.
Ampak itak svetla prihodnost slovenije temelji na ultra visoki sposobnosti in produktivnosti tovrstnih kadrov, ki bodo zdaj slovensko konkurenčnost bistveno izboljšali.
Klinc gleda mlade inženirje ali mlade zdravnike, ki delajo kot konji, oni naj še naprej bodo enako obdavčeni in plačujejo še dodatne dolgove za nove ugodnosti zgoraj omenjene ultrasposobne ultraproduktivne elite.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Tu jaz razumem, da gre za tehtanjem med pravicami delavcev, pravicami delodajalcev, potrebami...

V ZDA delodajalec praviloma ne sme odpustiti delavca samo zaradi starosti, tudi če je ta dosegel pogoje za upokojitev (npr. 65 ali 67 let). Delavec lahko načeloma vztraja pri delu tudi do 70, 75 let ali dlje, dokler opravlja delo ustrezno. To ureja zvezni zakon Age Discrimination in Employment Act (ADEA) iz 1967 (z dopolnitvami).

To se mi zdi zanimivo. Ne bi si mislil za ZDA.

Zgodovina sprememb…

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Čeprav sem kot desničar proti temu zakonu, je potrebno povedat da dobivanje penzije in delo naprej je EDINO SMISELNO... Razen če hočeš argumentirat da Pokojnina ni pravica iz zakona ampak SOCIALNA pravica kot Socialna pomoč?

Dajmo naredit en miselni preizkus, izven zakonov tokrat... Če nekomu obljubiš da si zasluži pokojnino po 40 letih dela in on 40 let oddela, a ni POŠTENO da mu jo po 40 letih dela nakazuješ? Če on dela naprej zakaj ne bi smel? Saj pokojnina ni socialna pravica.

Ne, nikomur nikdar ni bilo obljubljeno, da bo po 40 letih dela dobil polno pokojnino ne glede na vse. To obljubo so si izmislili letos.

Če se pogoji za upokojitev spremenijo tako, da so bolj ugodni za upokojence, to pomeni večje odlive, kar bi posledično pomenilo, da bi se morale pokojnine temu primerno znižati. To bi recimo bilo pošteno, če se že gremo spreminjanja pogojev za prejem penzije.
Ker to, da so oni v pokojninsko blagajno plačevali manj, ker njihovi predhodniki niso mogli ob delu prejemati polne pokojnine, sami pa bodo to ugodnost lahko izkoristili, pač ni pošteno.
Če se kar iz nič nekomu dodeli dodatna pravica, ki vpliva na odhodke in za katero ni vplačeval ustreznih prispevkov, je to nepošteno.

Dejansko je vse to s pogoji odveč, individualne penzijske račune pa naj gre vsak sam pod svojimi pogoji v penzijo, če ne more pa naj dela, če pa je invalid pa naj zaprosi za invalidnino...

Mato989 je izjavil:

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Dejansko je vse to s pogoji odveč, individualne penzijske račune pa naj gre vsak sam pod svojimi pogoji v penzijo, če ne more pa naj dela, če pa je invalid pa naj zaprosi za invalidnino...

In potem, ko zajebe, ia dve možnost:
A) zaprosi za socialno pomoč državo
B) živi pod mostom in prosjači za hrano mimoidoče!?

Drugače pa gre takole, za TELEBANE!!:

Ideja (naj bi bila), da bi obstajali 3, z besedo: TRIJE stebri!!

Prvi steber bi bil ta državni, kot je zdaj!
DRUGI steber je individualno nalaganje v pokojninske sklade, kjer sodelujeta delavec in delodajalec! To ravno pri nas nikoli ni zaživelo! So se nekaj trudili, nato pa je vse zamrlo in je danes, razen redkih izjem firm, verjetno čisti (nepomemben) drobiž!
TRETJI STEBER naj bi bil čisto individualni in prostovoljen, se pravi, kolikor se sam odločiš in daš na stran za svoja starejša leta!

In razumeti te tri stebre je vsa UMETNOST!

Res pa je, da vas veliko tega NE razume in kar naprej nekaj jamrate in jamrate! Vključno s sindikati in levico vred!

primoz4p ::

delavec44 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

+1

Mogoče v skrajni sili le tam kjer je veliko pomanjkanje delovnega kadra ali strokovnjakov. Pa da v izrednih razmerah lahko tudi upokojence pokličejo nazaj.
Drugače bi pa jaz prisilno upokojeval takoj, ko so pogoji izpolnjeni. Tole podaljševanje in izboljševanje odmernega odstotka mi ni všeč. Kot da smo sužnji in moramo do smrti hoditi v službo za par % več.

Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani so proti prisilnemu upokojevanju.

gen Maister je izjavil:

DRUGI steber je individualno nalaganje v pokojninske sklade, kjer sodelujeta delavec in delodajalec! To ravno pri nas nikoli ni zaživelo! So se nekaj trudili, nato pa je vse zamrlo in je danes, razen redkih izjem firm, verjetno čisti (nepomemben) drobiž!
TRETJI STEBER naj bi bil čisto individualni in prostovoljen, se pravi, kolikor se sam odločiš in daš na stran za svoja starejša leta!

Res pa je, da vas veliko tega NE razume in kar naprej nekaj jamrate in jamrate! Vključno s sindikati in levico vred!

Da, s tem da ima tudi drugi steber (v ZDA "401k") posebna pravila glede tega, kdaj in pod kakimi pogoji začneš denar od tam trošiti.

Tretji steber seveda že imamo. Pač, kar si daš na koncu meseca "pod pojšter".

Na en način smo naredili korak v to smer stebrov 2-3 z "individualnimi investicijskimi računi".
---
Problem je prehod z medgeneracijskega sistema na tega, trenutno bolj časom primernega (predvsem zaradi demografije). Sedanja generacija mora plačati celotne penzije sedanje generacije hitro upokojenih upokojencev, ki so vplačevali večinoma le v 1. steber. Hkrati pa vlagati v svojega 2. in 3. Skratka, pri tem prehodu, zna kaka generacija ali dve "pasti z voza". ;)

primoz4p je izjavil:

Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani so proti prisilnemu upokojevanju.

Ja, vemo, da redni profesorji radi vlečejo dokler se da. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 3p ()

Da ti bolj plastično poenostavim ker se vtikuješ na tehnikalije

1. To da nekdo ki mu ni izračunana penzija 800EUR (recimo daj e 800 po zakonu minimalna) pa jo vseeno dobi KER ima 40 let delovne dobe je SOCIALNOST

2. Če bi vsak dobil penzije TOČNO TOLIKO kot se izračuna bi pa to bila samo "ZAKONSKOST" o kateri jaz pišem

To, za kar si si ti izmislil izraz "zakonskost", se sicer imenuje aktuarska pravičnost.
Ampak to ravno pomeni tisto, kar sem zgoraj zapisal. Če se upokojencem dodeli neka dodatna pravica, bi se morale višine pokojnin na novo ovrednotiti in se v tem primeru ustrezno znižati, za toliko, kolikor je ta pravica vredna.
Ker če se jim jo kar prizna, to pomeni, da so plačevali manj, kot bi morali, oziroma bodo za to njihovo dodatno pravico današnji mladi morali v blagajno plačati več kot sicer.

Zgodovina sprememb…

• odbrisalo: Samael ()

krepelce ::

Mato989 je izjavil:

Seveda bi pa moral da lahko delaš naprej dobit "povabilo" oz pogodbo od firme... če nočejo ti pač to ne pripada, namesto zdaj ko te niso mogli vržt ko si dopolnil.

Kar je spet ozko gledanje.

Zdaj pa poglej iz druge strani, ena podjetniška pizda se odloči, da ti bo ponudil pol nižjo plačo, ker boš itak imel "penzijo".

Gre se samo še za eno izkoriščanje nič drugega. Sicer meni osebno dol visi, ker se bom upokojil naslednjo sekundo ko dopolnim
prve pogoje, ampak imaš pa ljudi, ki od penzije ne bodo mogli živeti in jim tisto delo čez upokojitveno starost veliko pomeni.

Razen tega je dodatno delo zniževalo stroške za pokojninsko blagajno, kar pomeni, da bo zvišalo stroške, kompenzacija pa je
znižanje pokojnin.

Mislim, da sem ti že enkrat povedal, da nehaj gledati na probleme skozi kartonasti tulec od papirnatih brisačk.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

gen Maister je izjavil:

Mato989 je izjavil:

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Dejansko bi ideja morala biti preprosta

INDIVIDUALNI NALOŽBENI RAČUN (Tukaj ne bi smelo bit nobenih ovir, vse bi moralo biti davka prosto, lahko bi trgoval kolikor želiš (BREZ VZVODOV seveda)) In edina ovira bi morala biti starost ko lahko začneš črpati, to bi jaz postavil na 65/67 let.

Potem pa imaš državno socialno pomoč kot failsafe, ki naj bo kot je zdaj, s tem da če karkoli imaš ti vzamejo po smrti.

Malidelničar ::

gen Maister je izjavil:

Mato989 je izjavil:

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Evo, to je to, podpišem 100%.
O tem je potrebno izobraževati ljudi.

Sicer pa: Tudi INR je v bistvu III. steber - kar je plus, ker bo več ljudi prišlo tudi pod III. steber, ampak v II. stebru je vsaj iz privat sektorja malo ljudi.
II. steber v Sloveniji je dejansko v JU in ga fura Modra Zavarovalnica, a pravilno razumem?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Sicer pa: Tudi INR je v bistvu III. steber - kar je plus, ker bo več ljudi prišlo tudi pod III. steber, ampak v II. stebru je vsaj iz privat sektorja malo ljudi.
II. steber v Sloveniji je dejansko v JU in ga fura Modra Zavarovalnica, a pravilno razumem?

Problem je kot zmeraj v zapletenosti naših sistemov.

Naredili bi INR, in tam bi lahko bilo vse brez omejitev razen črpanje po 65 letu (če imaš 40 let delovne dobe, drugače po 67tem...

In vse davek/birorkacija free...

Malidelničar je izjavil:

Razloži še, kako, oziroma kdo, bo financiral prehod iz paygo sistema v 3-steberni anglosaksonski model?

3p je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Razloži še, kako, oziroma kdo, bo financiral prehod iz paygo sistema v 3-steberni anglosaksonski model?

Pufi, in zmanjšanje zdravljenja onih nad 65 let >:D

Miki N ::

Mato989 je izjavil:

3p je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Pufi, in zmanjšanje zdravljenja onih nad 65 let >:D

Če bi bil Mato PV dolgotrajna oskrba res ne bi bila več problem. :))

Malidelničar je izjavil:

NE! Niti približno in niti pod točko Razno NE razumeš, kaj sem hotel povedati!! Saj tudi krepelci ni jasno, tako da se ne sekiraj preveč. Ste v VEČINI na tem.

Zdaj pa še podvprašanje: Ali se je potrebno in vredno ukvarjati s tem kamenčkom (iz mozaika), ALI se je bolje vrniti na višjo in širšo temo in območje (interventnega zakona) in tam pogledati, kaj vam ni jasno in česa tam ne razumete!!?

Mato989 je izjavil:

Kakor jaz pri nas sistem razumem gre za pokojninsko ZAVAROVANJE. Ti v bistvu plačuješ ZAVAROVANJE, da ko ne boš mogel več delat in boš izpolnjeval pogoje, ti sistem izplačuje pokojnino. Tu ne gre za nobeno obljubo. Mi tudi nimamo takega sistema, da bi ti varčeval za pokojnino na posebnem računu. To je dejansko ZAVAROVANJE za čas, ko ne boš mogle več delat. Če pa delaš, pa nimaš kaj dobivat izplačila ZAVAROVANJA! Če jaz avta ne zaletim, mi zavarovalnica nič ne izplača kar tako, ker sem 20 let redno plačeval kasko. :))

Ne vem kaj pravijo moji odvetniki, ampak lahko da celo vložimo ustavno pritožbo. Že dolgo nisem vlagal ustavnih pritožb, tako da malo še to potreniram. ;)

Zgodovina sprememb…

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kakor jaz pri nas sistem razumem gre za pokojninsko ZAVAROVANJE. Ti v bistvu plačuješ ZAVAROVANJE, da ko ne boš mogel več delat in boš izpolnjeval pogoje, ti sistem izplačuje pokojnino. Tu ne gre za nobeno obljubo. Mi tudi nimamo takega sistema, da bi ti varčeval za pokojnino na posebnem računu. To je dejansko ZAVAROVANJE za čas, ko ne boš mogle več delat. Če pa delaš, pa nimaš kaj dobivat izplačila ZAVAROVANJA! Če jaz avta ne zaletim, mi zavarovalnica nič ne izplača kar tako, ker sem 20 let redno plačeval kasko. :))

Ne vem kaj pravijo moji odvetniki, ampak lahko da celo vložimo ustavno pritožbo. Že dolgo nisem vlagal ustavnih pritožb, tako da malo še to potreniram. ;)

Pokojnina nima veze z zmoznostjo dela ampak z dosego upokojitvenega praga in let zavarovalne dobe

Nikjer v zakonu ne govori da ti pokojnina pripada samo ce ne zmores vec delat ti lahko komot se zmores delat pa gres v penzion

Ker ce bi bilo po tvoji logiki potem bi meli ZPIZ KOMISIJO ki bi te pregledala in odlocila da ne mors vec delat

Tu se pa ti sam odlocis da ne bos vec delal

Dimnik ::

Telbanc:)) spet si napačno prebral iz kristalne krogle...kot do sedaj, tričetrt tvojih želja, napovedovanj je šlo v drugo smer

Koliko si napovedoval? 2 glasova demokratov se prodata?:D

https://www.24ur.com/novice/slovenija-o...

Telbanc ::

Kdo je reku da se prodata? Nista to butasta desničarja, ampak prava demokrata, ki bosta po izvolitvi J.J postala nepovezana poslanca. :D

Sam ti ne brini. Sve ide po planu. :))

Pol bo padu interventni zakon, ker je prisilno upokojevanje že padlo na ustavnem sodišču, 2021, zzzzzzzzzzzeeee....hhhhh, al pa ga bomo pojedli z referendumom....:))

:))https://siol.net/novice/slovenija/ustav...

Desničarji so pa res ene ovce.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

bbbbbb2024 ::

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če zgleda kot ponzijeva shema, kvaka kot ponzijeva shema in se obnaša kot ponzijeva shema... je ponzijeva shema!
Težava z ZPIZ oziroma pokojnino je, da je vplačevalcev malo, prejemnikov pa dosti. Nekateri pa so se zaslužni in dobijo še več in nekateri zasluge tudi dedujejo.

Trenutna generacija, ki dela, futra s penzijami prejšnjo generacijo. Na žalost je tako, da se razmerje penzioniranih/delavcev podira, kot prvič. Ter kot drugič, trenutna generacija vplačuje malo, premalo. Še Musarca si ni plačevala max. plače, kot bi si lahko. Zgled pa tak.

Drugi steber je bedarija. Kako misliš, da je "Prva" zavarovalnica obogatela? Pobirajo od ljudi denar, ter predvsem sami dobro živijo. Jaz sem vplačeval (ker so nas vpisali) v nek drug steber. In to 10 let. To je bila kar zajetna suma, delodajalec je plačeval malenkost. Po 20 letih si menda lahko dvignil, jaz sem 10 let vplačeval, potem je minilo še 10 let, rekel sem nič, to likvidiram, brezveze. Dobil sem ven manj kot pol naloženega denarja. Povedano drugače, če bi si denar puščal na banki, bi to bilo za 100% več, kot sem takrat dobil tisto revščino ven.

Tretji steber pa se vsak znajde sam. Eni kupujejo nepremičnine, eni nalagajo v tujini, vse živo.

V grobem, ZPIZ pa je ponzijeva shema. Tisti ki dobro služijo, nima smisla, da si plačujejo visoko plačo.

bbbbbb2024 ::

Telbanc je izjavil:

Kdo je reku da se prodata? Nista to butasta desničarja, ampak prava demokrata, ki bosta po izvolitvi J.J postala nepovezana poslanca. :D

Sam ti ne brini. Sve ide po planu. :))

Pol bo padu interventni zakon, ker je prisilno upokojevanje že padlo na ustavnem sodišču, 2021, zzzzzzzzzzzeeee....hhhhh, al pa ga bomo pojedli z referendumom....:))

:))https://siol.net/novice/slovenija/ustav...

Desničarji so pa res ene ovce.

Sicer nisem desničar, ampak brezveze se hihitaš. Nihče ni rekel, da je "prisilno" upokojevanje padlo na sodišču per se. Padlo je zato, ker je bil mehanizem enostranski, ter čez odpoved ni bilo sodnega varstva.

Zdaj je to fazni postopek, kjer se delodajalec odloči, da pogodbe več ne nadaljuje, delavcu pošlje obrazložitev.
Drugače rečeno, ne gre za odpoved iz poslovnih razlogov ampak svojo ekstra kategorijo. Glej, v življenju sem nekaj teh fikusov, prevsem v javni upravi - že videl. In je iz aviona vidno, da delati (učinkovito) ne zmorejo. Ampak, ker vlečejo dobro plačo, ker ni ustrezih mehanizmov, da jim nekdo reče, dost je, spokaj v penzijo, taki ljudje fikusirajo v nedogled. Eni dobesedno dokler ne umrejo. Zao je tak člen korektno napisan. Ljudje, ki kljub visoki starosti fikusirajo v javnosektrstvu, izkoriščajo dejstvo, da ni mehanizmov, da nekoga odslovijo, ker dobesedno ni sposoben učinkovito opravljati delo.

Zapovrh je dodano:

(5) V zvezi z odločitvijo delodajalca lahko delavec v 30 dneh od pisnega odgovora delodajalca zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem.«.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2024 je izjavil:

Drugače rečeno, ne gre za odpoved iz poslovnih razlogov ampak svojo ekstra kategorijo. Glej, v življenju sem nekaj teh fikusov, prevsem v javni upravi - že videl. In je iz aviona vidno, da delati (učinkovito) ne zmorejo. Ampak, ker vlečejo dobro plačo
A ni super, da bodo ti fikusi po novem za nagrado poleg dobre plače prejemali še polno pokojnino? A ni super, da bo takih, ki se jim bo dalo hodit v pisarno v vlogo fikusa še več, ker zaradi tega ne bodo ob pokojnino?

Kdo bo pa metal v penzijo razne ostarele redne profesorje, predstojnike oddelkov po bolnišnicah in druge kalibre, zlizane z vodstvom? Točno, nobeden.
Šli bodo tisti, ki jih nadrejeni ne marajo, ampak taki itak komaj čakajo, da lahko gredo sami, ker ne želijo prostovoljno delat v sovražnem okolju. Dokler v JS ni jasnih meril uspešnosti, zaradi katerih bi tudi nadrejeni avtomatsko odleteli, se bo kadrovalo po vezah in poznanstvih, ne po kompetencah.

Še posebej pozitivno pa je, da bo ta ukrep v pokojninsko blagajno zvrtal še dodatno luknjo, poleg obstoječe, ki je že tako velika. In kdo jo bo moral pokrivati? Tisti ki delajo in ustvarjajo, jasno. Ker oni so očitno še premalo obremenjeni s prispevki in jim je treba še malo odvzeti, zato, da bodo lahko 70+ letniki, ki so prihodnost razvoja slovenskega gospodarstva, našo konkurenčnost končno dvignili na višjo raven s tem, ko bodo ob delu prejemali polno pokojnino.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

"5) V zvezi z odločitvijo delodajalca lahko delavec v 30 dneh od pisnega odgovora delodajalca zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem."

In to rešuje problem!?? Se malo hecaš!??? Pristojno delovno sodišče bo rešilo problem/čke!???
Če obstajajo sodne škarje za take in drugačne fikuse, se ti to zdi rešitev problema!??
Očitno se ti sanja ne, kako ljudje uporabljajo škarje, po kakšnih kriterijih, kdo daje naloge za brezovanje in kdo obrezuje (v tem primeru fikuse in ostalo cvetje in drevje)! ;)

bbbbbb2024 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če zgleda kot ponzijeva shema, kvaka kot ponzijeva shema in se obnaša kot ponzijeva shema... je ponzijeva shema!
Težava z ZPIZ oziroma pokojnino je, da je vplačevalcev malo, prejemnikov pa dosti. Nekateri pa so se zaslužni in dobijo še več in nekateri zasluge tudi dedujejo.

Trenutna generacija, ki dela, futra s penzijami prejšnjo generacijo. Na žalost je tako, da se razmerje penzioniranih/delavcev podira, kot prvič. Ter kot drugič, trenutna generacija vplačuje malo, premalo. Še Musarca si ni plačevala max. plače, kot bi si lahko. Zgled pa tak.

Drugi steber je bedarija. Kako misliš, da je "Prva" zavarovalnica obogatela? Pobirajo od ljudi denar, ter predvsem sami dobro živijo. Jaz sem vplačeval (ker so nas vpisali) v nek drug steber. In to 10 let. To je bila kar zajetna suma, delodajalec je plačeval malenkost. Po 20 letih si menda lahko dvignil, jaz sem 10 let vplačeval, potem je minilo še 10 let, rekel sem nič, to likvidiram, brezveze. Dobil sem ven manj kot pol naloženega denarja. Povedano drugače, če bi si denar puščal na banki, bi to bilo za 100% več, kot sem takrat dobil tisto revščino ven.

Tretji steber pa se vsak znajde sam. Eni kupujejo nepremičnine, eni nalagajo v tujini, vse živo.

V grobem, ZPIZ pa je ponzijeva shema. Tisti ki dobro služijo, nima smisla, da si plačujejo visoko plačo.

BRAVO!! :)
Lepo te prosim, poskusi še enkrat! Morda se nam bo pa uspelo prebiti čez ta vrata!??

Samo drugi steber me moti!! Vse drugo si lepo popisal in razložil, samo na drugem stebru si (tehnično) padel!
Drugi steber je tisti steber, kjer delavec in delodajalec SODELUJETA, tako in/ali drugače, pri vlaganjih in naporih za delavčevo penzijo.
Kaj bi bilo potrebno spremeniti, določiti, popraviti, da zaživi tudi ta steber!?? To je ključno vprašanje!

Velja za vse. Bo šlo!?

Mato989 je izjavil:

Pokojnina nima veze z zmoznostjo dela ampak z dosego upokojitvenega praga in let zavarovalne dobe
Nikjer v zakonu ne govori da ti pokojnina pripada samo ce ne zmores vec delat ti lahko komot se zmores delat pa gres v penzion
Ker ce bi bilo po tvoji logiki potem bi meli ZPIZ KOMISIJO ki bi te pregledala in odlocila da ne mors vec delat

Jaz tega nikjer nisem trdil. Trdim pa, da je naš pokojninski sistem zavarovanje, ne pa varčevanje za starost! To je pomembna razlika. Plačuješ vsak mesec zavarovalnino zato, da ko boš starejši in boš dosegel pogoje, boš lahko prenehal delat in ti bodo plačevali pokojnino. Če pa se ne želiš upokojit, ko dosežeš pogoje in bi še delal pa potem nisi upokojen, ampak zaposlen in za delo prejemaš plačo. Se pa strinjam s tem, da če po izpolnitvi pogojev za upokojitev še naprej delaš, da se preneha plačevati neke prispevke, tudi za pokojninsko zavarovanje. Tako si za delodajalca cenejša delovna sila in na ta račun ti lahko da višjo plačo. Pa tudi pokojnina bi morala biti ustrezno višja, saj boš statistično gledano manj časa dobival pokojnino, kot če bi se upokojil ob izpolnitvi pogojev. Je pa seveda smiselno, da se tudi upokojenim omogoči neka oblika dodatnega dela, da si lahko, če zmorejo in želijo izboljšajo materialni položaj, saj so pokojnine čedalje manjše. Ampak to mora biti omejeno, kot je predvidevam že sedaj. Jaz še vedno zagovarjam sistem, ki je perspektiven za mlade, starejšim pa omogoči dostojno starost. Jaz nisem za to, da po pisarnah sedi tisoče 80 letnikov, delavce za fizična dela uvažamo pa iz Azije. Ponavadi pri 80 letih si težko kak fizični delavec ali kaj podobnega, v pisarni pa lahko sediš, če si še kolikor toliko zdrav.

Zgodovina sprememb…

enavlaka ::

Te starci lahko sedijo doma ali v domu za ostarele. Res je, da lahko čičo še malo miga ampak v realnosti je cokla in bremza za vse ostale, tudi za mlade.
To je samo še ena subvencija za nonote, samo, da jo plačujejo gospodarstveniki iz svojega žepa in pa mladi iz plačilne liste. Ni koristi ampak samo gužva.
Tako ali tako so potem več kakor 50% časa na bolniški, preostanek pa so na dopustu.
Geriatriki v javnem zdravstvu imajo 100 efektivnih delovnih dni v letu, če še to ne delajo za 4 ure.

Samo oni imajo baje toliko izkušenj in sposobnosti, da v 100 dneh naredijo enako kot drugi v 200. :P

DA! Imajo toliko izkušenj!
Pa še mladih NI, ki bi vpisovali in se šolali za družinsko medicino!!?

Potem se pa čudite, da ljudje stojijo v vrstah za družinskega zdravnika kot na Poljskem za kruh, ko je oblast prevzela Solidarnost!??

Kdo je že takrat prevzel Poljsko vlado!?? Je bil Leh Kačinski!??

dronyx je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Jaz tega nikjer nisem trdil. Trdim pa, da je naš pokojninski sistem zavarovanje, ne pa varčevanje za starost! To je pomembna razlika. Plačuješ vsak mesec zavarovalnino zato, da ko boš starejši in boš dosegel pogoje, boš lahko prenehal delat in ti bodo plačevali pokojnino. Če pa se ne želiš upokojit, ko dosežeš pogoje in bi še delal pa potem nisi upokojen, ampak zaposlen in za delo prejemaš plačo. Se pa strinjam s tem, da če po izpolnitvi pogojev za upokojitev še naprej delaš, da se preneha plačevati neke prispevke, tudi za pokojninsko zavarovanje. Tako si za delodajalca cenejša delovna sila in na ta račun ti lahko da višjo plačo. Pa tudi pokojnina bi morala biti ustrezno višja, saj boš statistično gledano manj časa dobival pokojnino, kot če bi se upokojil ob izpolnitvi pogojev. Je pa seveda smiselno, da se tudi upokojenim omogoči neka oblika dodatnega dela, da si lahko, če zmorejo in želijo izboljšajo materialni položaj, saj so pokojnine čedalje manjše. Ampak to mora biti omejeno, kot je predvidevam že sedaj. Jaz še vedno zagovarjam sistem, ki je perspektiven za mlade, starejšim pa omogoči dostojno starost. Jaz nisem za to, da po pisarnah sedi tisoče 80 letnikov, delavce za fizična dela uvažamo pa iz Azije. Ponavadi pri 80 letih si težko kak fizični delavec ali kaj podobnega, v pisarni pa lahko sediš, če si še kolikor toliko zdrav.

Se pravi po domače spet kompliciramo... namesto da bi bilo vse na skupnem imenovalcu spet izumljamo (in smo v preteklosti tudi že) neke posebne oblike... VIdiš tu je težava naše države, namesto da bi bilo vse enako ves čas in bi samo oseba po določeni starosti nekaj dobila (penzijo) ki si jo je PRISLUŽILA ker je dejansko XY(40) let vplačevala, imamo mi pri čisto vsaki pravici not vgrajen SOCIALIZEM in kvazi sleparsko socialnost... to je največja rak rana naše države dejansko...

Saj isto delamo s študenti kajne? Namesto da bi študenti pač podpisovali pogodbe za 10h/teden imamo spet neko specialno obliko dela imenovano ŠTUDENTSKO DELO in spet nek specialen status in posebnosti... in spet nek posebn način vrednotenja in minimalne urne postavke...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

bbbbbb2024 je izjavil:

Jao, regljaš kot žaba, torej si žaba.

Paygo penzija ni ponzijeva shema. Kot prvo, so pravila jasna. Nihče ne obljublja mastnih dobičkov od proizvodnje zlata iz peska. Novih članov se ne novači na natego.
Gre pač za medgeneracijski socialni prispevek, ki ima resne težave, ko se demografska piramida obrne tako, kot se je trenutno zgodilo ali pa se dogaja povsod po svetu. Manj frocov mora nahraniti več starcev. Ampak ob višji produktivnosti.

---
Da te bo čisto namedlo, pa mi, če se ti zdijo paygo penzije ponzi, zakaj niso ponzi investicije v delniške trge in napremičnine? Kaj se bo zgodilo z vrednostjo le teh, če bo populacija manjša in stanovanj preveč? Kaj se bo zgodilo z vrednostjo delnic, ko bojo boomerji na veliko odprodajali svoje prihranke, kupcev pa bo manj?
««
48 / 53
»»