Forum » Loža » Eksplozije pozivnikov
Eksplozije pozivnikov
dronyx ::
Vprašanje. Ampak glede na vse skupaj, se mi Irančani ne zdijo tako naivni. Občutek imam, da se precej bolj držijo zase in da poizkušajo stvari hendlati brez neke večje eskalacije.
Ja, saj to je lastnost dobrih zdraharjev. Doma relativno vse v miru, okoli njih pa vse gori. Ampak gori zato, ker so jih sami sprovocirali in podpirali.
bm1973 ::
Iztrebijo lahko kogarkoli, če hočejo.
Sam tega nihče noče tvegat. Vodilni predobro živijo.
Treba je vedeti, da kljub temu, da arabska zemlja zavzema precej velike površine, tam ne živi prav veliko ljudi. Arabcev ni 10x več od Izraelcev.
BTW. Iranci niso Arabci, so Perzijci...
Sam tega nihče noče tvegat. Vodilni predobro živijo.
Treba je vedeti, da kljub temu, da arabska zemlja zavzema precej velike površine, tam ne živi prav veliko ljudi. Arabcev ni 10x več od Izraelcev.
kow ::
Mimogrede, ko je (zaradi Izraelskega odkritja polj plina) zasluzil tudi Libanon, je prislo do dogovora:
Israeli%E2%80%93Lebanese maritime border dispute @ Wikipedia
Israeli%E2%80%93Lebanese maritime border dispute @ Wikipedia
johnnyyy ::
Ja, saj to je lastnost dobrih zdraharjev. Doma relativno vse v miru, okoli njih pa vse gori. Ampak gori zato, ker so jih sami sprovocirali in podpirali.
Zdraharji lahko obstajajo samo v okoljih, kjer so bedaki. Ker le bedak, bo nasedel zdraharju, da naj dela piz***, ko pa dobi povračilne ukrepe pa ostane sam.
˙janezvalva ::
da so lahko pozivnike lahko detonirali preko signala mi je jasno, ker delujejo v skupnem omrežju.
malo težje razumem, kako so walkie talkije detonirali, ker nimajo skupnega omrežja?
malo težje razumem, kako so walkie talkije detonirali, ker nimajo skupnega omrežja?
StarMafijec ::
kunigunda ::
˙janezvalva je izjavil:
da so lahko pozivnike lahko detonirali preko signala mi je jasno, ker delujejo v skupnem omrežju.
Tvoja predpostavka je, da so imeli "integriran sistem", ki je bil vgrajen v pozivnik. A to ni bilo nikjer navedeno ne dokazano. Lahko so imeli samo "predelano baterijo" s svojo elektroniko, anteno, eksplozivom itd. In kot sem napisal, za AM sprejemnik rabiš pod 10 (ne)linearnih elektronskih komponent in to nekam integrirati ni večji problem. Nikjer ne piše, da so dobili kakršno koli sporočilo, ampak da so "pozivniki zvonili".
Torej ti imaš bateijo, ki ima vse integrirano, sedaj rabiš samo še nek "svoj" oddajnik ki bo na določeni frekvenci spustil pulz določene dolžine in pozivniki/UKW se aktivirajo na način da najprej zvoni potem pa se proži eksploziv. In pri tem ni važno ali je naprava prižgana/ugasnjena in na kateri frekvenci je.
Kot sem rekel, tehničnih rešitev za to implementacijo je ogromno. In zgoraj opisana je ena izmed najbolj enostavnih in bullet proof - in to ti en malce boljši elektronik/radioamater sestavi. Potem pa imaš še tiste, ko predelaš celoten HW in SW da naprava eksplodira.
Okapi ::
˙janezvalva je izjavil:
Recimo tako, da so vanje skrivaj vgradili še en čip, ki je "lovil" neko določeno radijsko frekvenco, prek katere so poslali signal za detonacijo.
mikhaair ::
StarMafijec je izjavil:
Arabcev je vsaj 350 milijonov, Izraelcev še 10 ne. Torej vsaj 35x več.
In teh 350 milijonov bi se najraje med sabo poklalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mikhaair ()
Furbo ::
˙janezvalva je izjavil:
Kako da ne, walkie talkie ima samo eno 'omrežje', vse kar lovi pač.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
˙janezvalva je izjavil:
Kako da ne, walkie talkie ima samo eno 'omrežje', vse kar lovi pač.
Nekoč, v osnovni šoli sem bil radio-amater in sem delal z Icom radijsko postajo. Se spomnim še danes kako sem se veselil, ko sem vstal ob treh ponoči in uspel vzpostaviti radijsko zvezo z Južno Afriko na KV (7 MHz). Uporabljena telegrafija, je pa moral velikokrat ponovit, da sem sploh uspel kaj dešifrirat med vsem šumom. Še danes imam doma shranjene vse QSL kartice. Tej zvezi se je reklo DX - long distance.
Radijska postaja pokriva neko frekvenčno področje. To pa ne pomeni, da pokriva kar vse frekvence hkrati. Ti se postaviš na neko frekvenco in tam poslušaš, lahko se pa pomikaš po frekvenčnem področju. CB ne poznam toliko, se mi pa zdi da so tam diskretni frekvenčni kanali. En kanal za klicanje, potem se pa dogovoriš na kateri prost kanal greš.
Se pa spomnim moje prve službe, kjer so se v 90 letih ukvarjali z mobilno telefonijo. Tam so imeli neko napravo Schlumberger, ki je preskenirala širše frekvenčno podoročje in izrisala črte, kje so aktivni pogovori (to so časi NMT tehnologije). Potem si se lahko postavil na to črto in...pogovor poslušal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
bm1973 ::
StarMafijec je izjavil:
Arabcev je vsaj 350 milijonov, Izraelcev še 10 ne. Torej vsaj 35x več.
Ne v okolici Izraela...
Kot zanimivost tole moja QSL kartica iz japonske:
Avgusta leta 87, pozivni znak JH3CBN iz Osake, frekvenca 7 MHz (telegrafija).
Avgusta leta 87, pozivni znak JH3CBN iz Osake, frekvenca 7 MHz (telegrafija).
Zgodovina sprememb…
FrRoSt ::
Tako, da meni je najbolj zanimivo, da so kupili pozivnike od EU podjetja, ki ima TW licenco - torej od zaveznikov svojih sovražnikov. Kaj se ti modeli ne znajo vsest na letalo/ladjo iti na kitajsko se zdilati za HW in ga v 5 kovčkih pripeljati v svojo državo?!
Zdaj so se naučili.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
˙janezvalva je izjavil:
Tvoja predpostavka je, da so imeli "integriran sistem", ki je bil vgrajen v pozivnik. A to ni bilo nikjer navedeno ne dokazano. Lahko so imeli samo "predelano baterijo" s svojo elektroniko, anteno, eksplozivom itd. In kot sem napisal, za AM sprejemnik rabiš pod 10 (ne)linearnih elektronskih komponent in to nekam integrirati ni večji problem. Nikjer ne piše, da so dobili kakršno koli sporočilo, ampak da so "pozivniki zvonili".
Torej ti imaš bateijo, ki ima vse integrirano, sedaj rabiš samo še nek "svoj" oddajnik ki bo na določeni frekvenci spustil pulz določene dolžine in pozivniki/UKW se aktivirajo na način da najprej zvoni potem pa se proži eksploziv. In pri tem ni važno ali je naprava prižgana/ugasnjena in na kateri frekvenci je.
Kot sem rekel, tehničnih rešitev za to implementacijo je ogromno. In zgoraj opisana je ena izmed najbolj enostavnih in bullet proof - in to ti en malce boljši elektronik/radioamater sestavi. Potem pa imaš še tiste, ko predelaš celoten HW in SW da naprava eksplodira.
Pager ni samo piskac ampak sprejemnik sporocil (predhodnik danasnjih sms) tko da ni dost sam frekvence spuscat ampak mors dejansko poslat pravi pocsag ce hoces da reagira. Znotraj sporocila imas se ID (ric) kateri pager bo sporocilo sprejel. Ponavadi imas osebnega ter grupnega tko da ce grupi posljes bojo vsi prikazali. Dobis pa pagerje prazne ko ga kupis kar pomeni da moras manage sw konektat z z njim da mu jih zapises. Zlo verjetno je bil v firmwaru zapecen se dodatni, s katerim so jim poslali sporocilo in ni bil viden sw da bi ga zbrisal.
Pager ni samo piskac ampak sprejemnik sporocil (predhodnik danasnjih sms) tko da ni dost sam frekvence spuscat ampak mors dejansko poslat pravi pocsag ce hoces da reagira. Znotraj sporocila imas se ID (ric) kateri pager bo sporocilo sprejel. Ponavadi imas osebnega ter grupnega tko da ce grupi posljes bojo vsi prikazali. Dobis pa pagerje prazne ko ga kupis kar pomeni da moras manage sw konektat z z njim da mu jih zapises. Zlo verjetno je bil v firmwaru zapecen se dodatni, s katerim so jim poslali sporocilo in ni bil viden sw da bi ga zbrisal.
Še enkrat. Ti lahko imaš znotraj pagerja (baterije) svojo elektroniko in svojo logiko, ki je neodvisna od naprave. Pač v baterijo/napravo vgradiš eksploziv, in malce elektronike z anteno. In ta koncept lahko uporabiš pri pozivniku, UKW, računalniku, pralnem stroju, bor mašini ... kjer koli. In je precej lažje kot se fokusirat na FW in HW naprave, kjer eksploziv boš moral itak nekako podtaknit.
pegasus ::
To drži, a pagerji so najprej sprejeli poročilo, preden so počili. Vprašanje, kaj je lažje ... poslati vsem pagerjem eno sporočilo in par sekund kasneje poslati še en ločen signal? Ali pa "dodati funkcionalnost" v obstoječe sprejemno vezje in logiko pagerja?
PS. Še vedno nimam ideje, kako so izvedli proženje radiev.
fikus_ ::
Jaz bi rekel, da je bila "dodana funkcija" da ob določenem sporočilu naredi bum. Zato so morali "prestreči" pagerje in jih dodelati.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Pengič 2-0 ::
Budanov bi se moral malo pogovorit z mosadom kako pa kaj. Baje da je prislo do eksplozij tudi v Rusiji. Če so se Izraelci pretihotapil v dobavne verige Libanona bog ve katere trike imajo še na zalogi. Hezbolah kanta itak nič ne proizvaja in mora vse uvažat. Rusija pa nič kaj boljša ni.
S tole operacijo je Izrael odprl novo poglavje asimetričnega bojevanja. Operacija je precizna zahtevna a ni tako draga.
S tole operacijo je Izrael odprl novo poglavje asimetričnega bojevanja. Operacija je precizna zahtevna a ni tako draga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pengič 2-0 ()
Jure14 ::
...Vprašanje, kaj je lažje ... poslati vsem pagerjem eno sporočilo in par sekund kasneje poslati še en ločen signal? Ali pa "dodati funkcionalnost" v obstoječe sprejemno vezje in logiko pagerja?
Jaz bi rekel, da sta to bili dve popolnoma ločeni sporočili.
Najprej klasično sporočilo na pager, da je zapiskal, potem pa še radijski signal da je sprožil eksploziv v bateriji.
Tisto prvo sporočilo na pager je bilo samo zato, da zapiska in da uporabnik pager prime in dvigne proti glavi, da vidi sporočilo. Potem pa še signal za buuuum.
Tudi logistično je veliko lažje posebej narediti 5000 baterij z ekskluzivno eksplozivno lastnostjo, pa jih samo premontirat v pošiljko pagerjev, kot pa že med proizvodnjo podtaknit eksploziv, pa FW hekat.
LeQuack ::
Kako so pa vedli številke od vseh pagerjev, in kako so jih naenkrat vse poklicali?
Quack !
Malidelničar ::
A je bil koncept pri radiih isti kot pri pagerjih? Torej tudi spremenjena teža ni bila problem in se jo je dalo zamaskirati, kot tudi morebitna dodatna (sprožitvena, detonatorska) komponenta?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
WizzardOfOZ ::
Glede na to, da naj bi bila "fabrika" na madžarskem samo poštni nabiralnik, je vprašanje, kje so izdelali te pagerje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Okapi ::
To drži, a pagerji so najprej sprejeli poročilo, preden so počili. Vprašanje, kaj je lažje ... poslati vsem pagerjem eno sporočilo in par sekund kasneje poslati še en ločen signal? Ali pa "dodati funkcionalnost" v obstoječe sprejemno vezje in logiko pagerja?
Vsebina sporočila še ni znana in vprašanje je če je sporočilo sploh bilo. Če ti zvoni telefon za SMS in ko ga imaš v rokah eksplodira imaš vprašanje ali je bil sms, ali pa se je predvajal samo zvok . Si predstavljaš, da imaš telefon/pager/pralni stroj in začne "naključno" zvonit/piskat/whatever, večina od nas ne bi bežala stran, ampak bi ga vzela v roke/šla do njega in pogledala, kaj je z njim narobe da "nekaj piska" in vmes ko gledaš poči ... .
s1m0n ::
˙janezvalva je izjavil:
Na pamet mi edino pride APRS...
Šef Hezbolaha sanja o nekih rdečih linijah. Ko začnejo o tem bluzit je jasno, da so dotolčeni. Mar bi se ukvarjali s kozami in ovcami, ne pa napadali profesor doktorje za njih. Bo pa po moje še veliko batin, preden pridejo ti teroristi k pameti. Očitno so device v raju preveč mamljive. Samo hint - device v raju so marketinški nateg. Tudi raj je nateg. Izmišljotina.
Zgodovina sprememb…
Comandante ::
Šef Hezbolaha sanja o nekih rdečih linijah.
Ocitno so se ucili od Rusov. Vsak nov kamion pomoci iz Zahoda je nova rdeca linija. Slabse kot jim gre, vec je rdecih linij.
Izrael akumulira tezke oklepne enote na meji z Libanonom. Izgleda, da so se odlocili, da imajo dovolj kozojebov in njihovega teroriziranja civilistov. Bomo videli, ce bodo popucali samo juzni del Libanona in naredili demilitarizirano buffer cono, ali bodo sli all-in. Hezbolah bo sel po poti Hamasa, Iran pa bo samo lajal, naredil pa nic.
Še enkrat. Ti lahko imaš znotraj pagerja (baterije) svojo elektroniko in svojo logiko, ki je neodvisna od naprave. Pač v baterijo/napravo vgradiš eksploziv, in malce elektronike z anteno. In ta koncept lahko uporabiš pri pozivniku, UKW, računalniku, pralnem stroju, bor mašini ... kjer koli. In je precej lažje kot se fokusirat na FW in HW naprave, kjer eksploziv boš moral itak nekako podtaknit.
Ampak potem bojo vsi naenkrat eksplodirali in jih ne mores sproziti samo posamezne. S frekvencami je potem stale se, ker je dandanes ze ful spektra pokritega, kar pomeni, da
bi lahko prislo tudi do nenamerne detonacije, ce bi tak signal (oz. vrsta signalov prislo). Tehnicno je lazje pustiti njegovo funkcionalnost in samo spremeniti del firmwara, da ob dolocenem sporocilu da signal na dodatno elektronko/cip ali na baterijo(ce je bilo vse v enem kosu, baterija,eksploziv in elektronika)
Pa tud niso samo pagerji, ze od 70 letih pridno uporabljajo eksplozive na komunikacijskih napravah, se na analognih telefonih, v zacetku so jih z radijskim signalom raznesli, kasneje pa ze ob dolocenem klicu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kunigunda ()
mtosev ::
Israeli military says it is striking targets in Lebanon
https://edition.cnn.com/world/live-news...
https://edition.cnn.com/world/live-news...
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
shmandi ::
. Tehnicno je lazje pustiti njegovo funkcionalnost in samo spremeniti del firmwara, da ob dolocenem sporocilu da signal na dodatno elektronko/cip ali na baterijo(ce je bilo vse v enem kosu, baterija,eksploziv in elektronika)
Točno tako. Ob določenwm sporočilu oz. Številki (v primeru pagerja) pošlje procesor signal na elektroniko, kjer je detonator, ki sproži eksploziv verjetno v bateriji.
Vse ostale teorije so bluzenje kavč strokovnjakov.
Ampak potem bojo vsi naenkrat eksplodirali in jih ne mores sproziti samo posamezne. S frekvencami je potem stale se, ker je dandanes ze ful spektra pokritega, kar pomeni, da
bi lahko prislo tudi do nenamerne detonacije, ce bi tak signal (oz. vrsta signalov prislo). Tehnicno je lazje pustiti njegovo funkcionalnost in samo spremeniti del firmwara, da ob dolocenem sporocilu da signal na dodatno elektronko/cip ali na baterijo(ce je bilo vse v enem kosu, baterija,eksploziv in elektronika)
Pa tud niso samo pagerji, ze od 70 letih pridno uporabljajo eksplozive na komunikacijskih napravah, se na analognih telefonih, v zacetku so jih z radijskim signalom raznesli, kasneje pa ze ob dolocenem klicu.
Saj so vsi naenkrat eksplodirali. Posamezne eksplozije so fail, saj se prej kot slej izve da določena naprava eksplodira in nihče se je ne bo dotaknil. Poleg tega imaš možnost, da jo v neki "kleti" razmontiraš in ugotoviš, kako so implementirali eksplozivno napravo. Ogromno frekvenčnega spektra še ni pokritega, to opaziš če imaš UKW postajo, kjer je več tišine, kot pa da bi se nekaj dogajalo.
Kaj je tehnično lažje je odvisno od resourcev. Če imaš možnost podkupiti softweraša priredit funkcionalonst v SW, potem ti je lažje na ta način. V primeru, da tega nimaš in lahko vplivaš na ljudi, ki hendlajo pošiljko, je pa lažje z drugega konca .
Irbis ::
Lahko so vgradili v radijske postaje dodatni mikro sprejemnik (anteno lahko uporabi od postaje), ki je spremljal določeno frekvenco in ko je sprejel programirano kodo sprožil eksploziv.
Lahko bi uporabili kar dodaten CTCSS.
redtech ::
Comandante je izjavil:
Ocitno so se ucili od Rusov. Vsak nov kamion pomoci iz Zahoda je nova rdeca linija. Slabse kot jim gre, vec je rdecih linij.
Izrael akumulira tezke oklepne enote na meji z Libanonom. Izgleda, da so se odlocili, da imajo dovolj kozojebov in njihovega teroriziranja civilistov. Bomo videli, ce bodo popucali samo juzni del Libanona in naredili demilitarizirano buffer cono, ali bodo sli all-in. Hezbolah bo sel po poti Hamasa, Iran pa bo samo lajal, naredil pa nic.
Tam je malo več ATGM-jev. Zato elenski tako hiti, ker ga bo US potem odrezala, ko se začne v Libanonu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
shmandi ::
Comandante je izjavil:
Tam je malo več ATGM-jev. Zato elenski tako hiti, ker ga bo US potem odrezala, ko se začne v Libanonu.
Samo što nije, a ne?
LeQuack ::
Nekdo je napisal zanimivo misel, da zdaj ko so po novem baterije tako nevarne, ali bodo telefoni še dovoljeni na letalih?
Quack !
Malidelničar ::
Mene pa zanima, a obstaja kontraukrep takšni sabotaži npr. hipotetično da bi neka high-value skupina v neki stavbi želela sebe zaščititi in bi imela inštaliran nek motilec radijskih signalov v tej isti stavbi, tako da onemogoči vsakršen 'tampering' z elektroniko na daljavo (podobno kot motilci dronov v Ukrajini)? Obstaja kakšna takšna tehnologija?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
kow ::
Malidelničar je izjavil:
Mene pa zanima, a obstaja kontraukrep takšni sabotaži npr. hipotetično da bi neka high-value skupina v neki stavbi želela sebe zaščititi in bi imela inštaliran nek motilec radijskih signalov v tej isti stavbi, tako da onemogoči vsakršen 'tampering' z elektroniko na daljavo (podobno kot motilci dronov v Ukrajini)? Obstaja kakšna takšna tehnologija?
"Keep it simple, stupid". Naroci nove pagerje (preverjena roba) in jih uporabljaj se naprej. Vse ostalo je idiotizem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
WizzardOfOZ ::
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Malidelničar je izjavil:
Ponavadi ko se obravnava kakšne zelo tajne zadeve morajo pustiti vsi elektronske naprave zunaj pred vrati, pohištvo je prozorno, soba pregledana itd. Ampak tu gre bolj za ukrepe proti prisluškovanju, ne da koga raznese. Eksploziv imaš ti lahko recimo v podplatu čevlja. To ne vem če pregledajo, lahko pa da tudi.
mojsterleo ::
Hezbolah preverja stanje po eksplozijah pagerjev in walki talkijev:
https://x.com/skade_eth/status/18367072...
mojsterleo je izjavil:
Hezbolah preverja stanje po eksplozijah pagerjev in walki talkijev:
To me spominja na tole:
Jaz običajno režem jajca, samo pri vas pa ne vem kaj naj naredim, ker vi jajc nimate.
citat iz filma Joker: Imbécile Ordinaire
Zgodovina sprememb…
Gambino ::
Saj so ti povedali. V baterijo poleg eksploziva vgradiš še sprejemnik neke radijske frekvence, prek katere sprožiš bombo.
Daj ne sanjaj. Baterije v pagerjih so ponavadi navadne AA oz AAA in niso polnilne in se menjajo, tako da eksploziva v baterijah 100% ni bilo!