» »

Izpad in ponovna vzpostavitev elektrike-priklopljene naprave

Izpad in ponovna vzpostavitev elektrike-priklopljene naprave

Hardon ::

Pozdravljeni.
Preden recete, kaksna “glupa” vprasanja postavljam, naj povem, da o eletriki ne vem veliko, oz. skoraj nic.

Ta teden smo cel teden imeli delavce, ki so iz varnostnih razlogov, veckrat na dan izklapljali glavno stikalo za elektriko. Ves ta cas sem v stikala imel prikljucena racunalnik in TV. Nekje sem prebral, da nenaden izpad iz omrezja za naprave ni skodljiv, da pa je za le te skodljivo ponovno priklapljanje elektrike (ce niso odklopljene), saj lahko v tistem momentu pride do previskoke napetosti, kar pa lahko skuri posamezne komponente. Zanima me, ce je to res, glede na vse varovalke v bajti in ce je, koliko je dejansko slabo. Bi kaksen majster te stvari znal pojasniti bolj podrobno?

DamijanD ::

Če ste to v hiši izklapljali, je imho to isto kot, da si za posamezno napravo dal ven in notr kabl v vtičnico. Nekako ni nek hud problem. Sploh, če so bile naprave pred izklopom v standby načinu.

mirator ::

Ta teden smo cel teden imeli delavce, ki so iz varnostnih razlogov, veckrat na dan izklapljali glavno stikalo za elektriko. Ves ta cas sem v stikala imel prikljucena racunalnik in TV
Si mislil v vtičnice? Če si imel samo kabel priključen v vtičnici, ne pa vklopljenih stikal na računalniku in TV, potem se ne bi zgodilo nič. Če pa sta obe napravi bili vključeni, pa to ni zdravo zanju in obstaja možnost, da bo prišlo do okvare, zato jih je pač treba izklopiti, še sploh ko veš, da bodo izpadi elektrike ali pa si omisliš UPS.

telexdell ::

Večina hišnih naprav se ne zažene samodejno, če zmanjka elektrike in se ta nato vrne ampak jih je treba ponovno ročno vklopiti. Tiste, katere pa se samodejno vključijo (npr. razsvetljava, fen, kakšen kuhalnik, kakšen model namiznega računalnika...) pa običajno nimajo elektronike ali pa imajo daljšo vklopno sekvenco. Zaradi tega v gospodinjstvih ob povrnitvi napetosti ni kratkotrajnega velikega skoka moči in s tem toka kateri bi lahko induciral prenapetosti takšne višine in oblike, da bi lahko poškodovale priključene naprave. Seveda pa je večji problem prekinitev napetosti na napravah, katere imajo elektronske komponente. Tam pa zaradi tega lahko pride do kakšnih okvar zaradi nepravilnega delovanja ali izgube podatkov ali...
Če se pričakuje nestabilno napajanje je električne aparate vsekakor bolje izključiti kot pa jih nekontrolirano izklapljati in nato večkrat vklapljati.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Ravno v temu je problem, da se je nekajkrat zgodilo ko je tv bil prizgan. Za racunalnik mi je vseeno, gre se za tv, ki je cisto nov OLED in ni bil poceni. Torej pri lokalnem vklapljanju elektrike, torej samo v hisi, ne more priti do nekega sunka, prevec elektrike?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hardon ()

Invictus ::

To je samo fama, da stvari crknejo, ko zmanjka elektrike.

Saj mehansko stikalo za vklop/izklop dela ravno isto, kot odklop glavne varovalke.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mirator ::

Ni problem enkratni izklop in ponovni vklop temveč več zaporednih. Tudi če boš sam parkrat vklopil in izklopil stikalo, lahko pride do okvare.

Kaj ti glavno varovalko ven meče v intervalu 3 sekund?

Invictus je izjavil:

Kaj ti glavno varovalko ven meče v intervalu 3 sekund?

Ne, kot sem napisal zgoraj, imeli smo delavce in je foter vceraj trikrat v dveh urah vrgel elektriko ven, medtem ko je bil TV prizgan.

Brez zveze, ne bo nič.

GupeM ::

Ma nič ne bo. Zelo verjetno. To je podobno kot promet. Promet je tudi nevaren, pa moraš imeti kar precej nesreče, da se ubiješ, če gledaš koliko ljudi je dnevno v prometu, koliko ur to nanese, umrejo pa redki.

Tudi ti električni šoki se lahko zgodijo in lahko poškodujejo opremo, ampak je res zelo malo verjetno. Bolje verjetno ti ga bo indirektni udar strele skuril med nevihto.

Drugo je pa s podatki, ki se zapisujejo na nek medij, recimo disk. Tam pa je večja verjetnost, da pride do "okvare". Ampak ne fizične. Disk/USB ključek bo še vedno uporaben, samo podatki na njem ni nujno da bojo.

DamijanD ::

Hardon je izjavil:

Ravno v temu je problem, da se je nekajkrat zgodilo ko je tv bil prizgan. Za racunalnik mi je vseeno, gre se za tv, ki je cisto nov OLED in ni bil poceni. Torej pri lokalnem vklapljanju elektrike, torej samo v hisi, ne more priti do nekega sunka, prevec elektrike?

Mene bi pa v taki situaciji vedno bolj skrbelo za računalnik, kot pa za TV, ki je po definiciji samo read(see)only naprava.

telexdell ::

Invictus je izjavil:

To je samo fama, da stvari crknejo, ko zmanjka elektrike.

Saj mehansko stikalo za vklop/izklop dela ravno isto, kot odklop glavne varovalke.

Če bi pozorno prebral bi opazil, da nisem pisal, da kaj crkne ampak, da lahko nepravilno deluje ali se izgubijo podatki. Pa sodobne elektronske naprave skoraj nimajo več klasičnih mehanskih stikal ampak elektronska. Tam pa se po pritisku na gumb za izklop lahko izvede poljubna izklopna procedura.

Drugače pa je OP lahko pomirjen- če bi se imelo kaj za zgoditi, bi se že zgodilo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Hvala lepa vsem.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Električni števec

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
335455 (1855) starfotr
»

Stik faze in nule

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika