» »

Kolikšen je kaj strošek potovanja z avtodomom?

Kolikšen je kaj strošek potovanja z avtodomom?

Netrunner ::

Ima kdo izkušnje koliko kaj to stane in kakšne stroške še prinese poleg najema?

Recimo da greš za 1 teden in je cena na dan recimo 85€, to nanese cca 600€ + končno čiščenje tam okrog 120€ + gorivo. Tako da recimo da smo na cca 800€. Kako je pa kaj s kampi oz. tam kjer lahko preničiš z avtodomom? Kakšne so cene tam?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Uizi ::

340,32€ na dan.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

smacker ::

10-200eur na dan.

Neon87 ::

Odvisno kam greš, super je npr. Avstrija, Nemčija, cestnine so poceni ali jih ni, PZA-ji z nekaj oskrbe pa nekaj EUR, spiš lahko praktično kjerkoli.
Če greš pa kam kjer prevladujejo kampi pa je drago. Po Italiji so drage cestnine,.. AD je za premikat se in ne parkirat na neko mesto za 1 teden.
Je pa super, vse imaš s sabo, se ustaviš, skuhaš kavo, poješ,.. sploh če imaš otroke je res enostavno.

Gagatronix ::

Kar se tice spanja kjerkoli, je to do neke mere res. V vecini drzav ti naceloma ne bo nihce delal tezav, ce si za eno noc na javnem parkingu.

Imajo pa nekatere drzave tudi designirane RV parkinge, kjer te lahko opilijo po denarnici ce bos prenocil kje drugje.

Netrunner ::

Kako pa je kaj v Sloveniji to pokrito? Za test bi šel en krog po Sloveniji za kak teden. Relacija: prvo proti Kranjski gori, nato trenta in bovec in dol po soški in nato čez kras do morja.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Gagatronix ::

fikus_ ::

V SLO moraš prenočit v avtokampu, drugje lahko plačaš kazen, če te ujamejo. Npr. Finska, tam lahko parkiraš praktično povsod, samo počistiti moraš za seboj.

MIHAc27 ::

Ja Slovenija, Hrvaška avtodomom in prikolicam niso pretirano prijazne. Moraš parkirat na PZA (ki se najdejo tudi brezplačni) ali v kampu oz, če je ekstra dovoljeno.

Italija, Avstrija, Nemčija... samo da ni izrecno prepovedano, komot parkiraš na navadnem parkingu. Mi smo z prikolico pogosto na Aldi ali Lidlih prespal, pa nas niso nikoli podil. Je pa res, da smo vedno v trgovini tudi kaj kupili. Ga ni boljga kot ob 8. vstat in takoj it po tople žemljice v trgovino 20m stran :D Škoda, ker imajo vedno več višinskih ovir, pa ne moreš z AD niti notri :(

Drugače je vse odvisno koliko udobja ti nudi avtodom, in koliko ga hočeš. Če imaš notri dobre akumulatorje, lahko gledaš tudi kak TV. Drugače se moraš parkirat tako, da si priklopljen na elektriko.
Če vas bo 5 in se mislite vsak dan tuširat, bo treba tudi vodo dotankat. 100l kolikor jo ima tipični AD hitro gre.
Če sta 2 in ni vročine, pa je lahko to dovolj tudi za 2-3dni.

Vodo in fekalije urediš na PZA točkah. Povečini je voda kak € za plačat. Ponekod imaš tudi elektriko za drobiž in lahko prespiš. Sam pogledam na camperstop.com, kje se nahajajo, kaj nudijo, ceno. Za kampe je tudi veliko strani.

Prvič ko sem sam najel avtodom, smo v 14. dneh bili samo 3x v kampu, prevozili pa 4000km (Nica, Pariz, Amsterdam,...).

Glede samega stroška... so razlike med ponudniki. Se najdejo tudi taki, ki imajo fiksno ceno, brez kakih dodatkov za čiščenje. Eni hočejo varščino. Stane te pa najem, kake vinjete in cestnine, odvisno kam greš. Bencin. Parkingi.
PZA so ponavadi poceni od 5 do 15€ na dan. Kampi se pa tam 20€ začne pa do 50€ komot pride (če ste 4 odrasli na primer).
Kot rečeno kak dan se da komot tudi brez PZA preživeti.

Letos mi zopet najemamo. Gremo do Barcelone. 1500km v eno smer z 2 leti starim otrokom, ki po 1 uri vožnje rata tečen, je z avtom no-go. Za prespat je tudi teško vedet, koliko daleč bomo prišli... torej je AD najboljša opcija. Greš dokler gre, ko je dovolj vožnje se poišče plac za prespat pa je. Če ti je nekje všeč ostaneš malce dlje, če ti ni pa spakiraš in greš.

TheBlueOne ::

MIHAc27 je izjavil:

Je pa res, da smo vedno v trgovini tudi kaj kupili. Ga ni boljga kot ob 8. vstat in takoj it po tople žemljice v trgovino 20m stran :D


Imas dosti boljsih variant. :D

Zame ni slabsega, kot spati na nekem XY parkingu. Vprasaj tovornjakarje, ki to pocnejo nosnstop kaksen riziko je.

MIHAc27 ::

Riziko je vedno, itak. Tko kot je riziko, da te zadane vesoljska smet iz odsluženega satelita, te lahko kak nepridiprav ponoči obišče. V večjih mestih tipa Rim, Pariz niti pomislil nisem nikoli, da bi spal na X parkingu. Tam smo vedno poiskali kamp.
V Berlinu smo bili v kampu bolj zato ker smo bili več kot 1 dan, pa po Nemčiji sem se upal spati kjerkoli.
V Španiji tudi, recimo ne nameravamo prespati kjerkoli, bomo v kampu, ampak za nazaj gremo skozi Švico, tam pa.

Drugače se pa izven mest, sploh po manjših vasicah pogosto najde kak skrit kotiček, kjer lahko v miru prespiš. Brez kake pretirane nevarnosti.

To naj pač vsak pri sebi razčisti, koliko si upa.

showsover ::

Miha 👍 Prosim, bodi še kaj dosegljiv za kakšne podobne nasvete :-)

MIHAc27 ::

Itak rad pomagam, če lahko. Nekaj sem pa le prevozil do sedaj.

Lahko tudi na ZS, če je kako konkretno vprašanje.

Netrunner ::

Hvala za nasvete. Moj plan je prvo malo po Sloveniji, da vidim kako se znajdem in nato kaj daljšega. Zanima me predvsem cca cena €/na dan naprem kakšnim mobilnim hiškam. Toliko da dobim občutek koliko me stane. Drugače pa plan je se vsak dan nekam namestit čez dan in zvečer da se zapeljemo nekam kjer se lahko prenoči.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Gagatronix ::

Cena na dan, ce izvzames ceno prenocevanja na mestih dolocenih za to, je popolnoma odvisna od tega koliko se mislis voziti in koliko pac porabite na dan za karkoli ze.

mamstrok ::

Ne išči prostora zvečer za prenočevanje, ker boš velikokrat naletel na polno zaseden PZA oz, ne bo prostora tam, kjer si želiš prenočiti. potem sledi mučno iskanje prostora, alternative, tečni otroci, tečna žena in prepir je zagotovljen. Na lokacijo, kjer maš namen prenočiti se pripelji dopoldne, in cel dan raziskuj okolico. Zvečer se vsedeš pred kamper, si odpreš mrzlo pivo in opazuješ folk, ko se navaža in išče plac za prenočit. :)

Fiksne stroške poznaš, variabilni so pa odvisni od tebe, koliko si pripravljen zapravit. Kampov se izogibaj, ker so absolutno predragi, razen, če si čustveno navezan na večerno namakanje pod tušom. Tuširanje v kamperju prinaša enak rezultat kot tuš v kampu.
Če bi rad kakšen evro prišparal na račun nočitev, se zapelji v manjšo vas, tam parkiraš pred kakšno večjo štacuno, te ne bo noben preganjal, govorim za tujino. Seveda se odpelji po možnosti pred odprtjem trgovine. NIKOLI ne prenočuj na avtocestnih počivališčih, ker ti bo zjutraj sigurno žal.
Če boš šel v tujino, ne delaj več kot 300km na dan, ker se ti bo volan zasral, pa še familji boš uničil dopust. To sem se naučil v 10 letih avtodomarstva, toliko časa si lastim AD.

c3p0 ::

Gajbice ne delujejo na PZA? Postaviš zjutraj in se zvečer vrneš kot VIPovec.

Gagatronix ::

Gajbicarstvo je blokovski fenomen, koristijo ga pa predvsem debili, ki si domisljajo da so nekaj vec.

mamstrok ::

c3p0 je izjavil:

Gajbice ne delujejo na PZA? Postaviš zjutraj in se zvečer vrneš kot VIPovec.

Če ni prostora in če so stoli postavljeni za "rezervacijo" jih pospravim zraven smetnjaka in parkiram na to mesto svoj AD. Če se hočeš igre rezervacije je za to kamp.

Gagatronix ::

Tocno tako.

MIHAc27 ::

Mamstrok ima definitivno dobre nasvete. Jaz bi le dodal, da je veliko odvisno od lokacije. Smo že pogosto prišli pozno na PZA in je bilo placa dovolj, če smo šli nekam bolj odročno. V bližini zelo znanih turističnih točk ali večjih mest to definitivno velja, čim prej si tam, tem bolje.

Cenovno z AD ne privarčuješ prav veliko. Bistvo AD-ja je mobilnost. Če imaš rezerviran in plačan apartma za 5 dni... boš tam 5 dni pa tudi če ti ni všeč (ali pa vržeš denar stran). Z AD pa spelješ in greš drugam tudi sredi noči, če ti paše.

Jaz sem z AD, pa tudi prikolico ponavadi delal 'rukerje'. Se pravi prvi in zadnji dan več vožnje. Npr za Paris 1.dan 400km, 2. dan spet 400, 3-12.dan pa od 0 do max 200km. Zadnja dva dneva spet po cca. 400km

Z 400km greš že 2x okrog Slovenije, tko da toliko definitivno ne rabiš vozit.

Za Slovenijo priporočam PZA Štrk blizu Murske Sobote, če imaš male otroke. V Polzeli je tudi eden, super odskočna deska (Gaj, Pekel,..). Kako so v Kranski gori in Trenti ne vem, vem pa da je kampov kar nekaj zrastlo zadnja leta.

Zimonem ::

Cenovno z AD ne privarčuješ prav veliko. Bistvo AD-ja je mobilnost. Če imaš rezerviran in plačan apartma za 5 dni... boš tam 5 dni pa tudi če ti ni všeč (ali pa vržeš denar stran). Z AD pa spelješ in greš drugam tudi sredi noči, če ti paše.

Tako nekako. Sploh če greš izven sezone in po odročnih krajih.
Sredi poletja smučarija, apartma 170e za teden. Lahko vzamem za manj dni. Ne. Ok plačaš poveš da greš čez 4 dni. Oboji zadovoljni.

MIHAc27 ::

V kampih še nikoli nisem imel težav. So navajeni, da nekateri samo prespijo 1 dan drugi ostanejo več dni.
Večji problem je, če prepozno prideš. V Franciji sem hotel na enem prespati, pa ob 19h nikjer nisem našel nobenega na recepciji.
Šel potem v drug kamp par km stran.

Čeprav za Barcelono mal gledam, pa jih ima ene par omejitev, da moraš biti 3 dni v visoki sezoni. Lahko da to velja samo za rezervacijo preko spleta.

Do sedaj sem rezerviral plac samo 1x, ko so v istem kampu na Pagu že bili znanci, in smo želeli biti skupaj.
Ampak je bilo še prostora.

GupeM ::

Pa res ne moreš manj kot 3 dni? Recimo kamp Stella Maris pri Umagu ima to foro, da plačaš 20 % (na pamet) več, če si tam manj kot 3 dni. Še vedno pa si lahko manj kot 3 dni.

MIHAc27 ::

Na spletu moraš izbrat datum prihoda in odhoda, če hočeš videti ceno, in manj kot 3 dni ne pusti izbrat.

Saj pravim, preko spleta je tako, če greš osebno tja, mogoče lahko tudi samo 1 dan prespiš po isti ceni. Se ne obremenjujem preveč, ker bi tako ali tako bili v Barceloni vsaj 3 dni, mogoče še kaj več. Bolj pomembno mi je, da cena ni zasoljena.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najem avtodoma in pasti

Oddelek: Loža
448999 (3295) Mike_Rotch
»

Kampiranje, spanje v avtu ob obali, kje najceneje

Oddelek: Loža
176386 (5337) nejclp
»

Dopust 2017 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8928761 (26082) maco-maco
»

Po Evropi z avtomobilom

Oddelek: Loža
103738 (3087) fosil
»

Kampiranje na Pagu

Oddelek: Loža
347768 (6576) c00L3r

Več podobnih tem