» »

Volan in ostalo

Volan in ostalo

twom ::

Sam nikoli nisem igral igric (minesweeper in tetris verjetno ne šteje).

Za tamaledva (11 in 14) bi nabavil kakšen volan s pedali in morda sedežem. Kakšni predlogi? Konzola ali računalnik?

Hvala

DamijanD ::

Dejansko je vseeno ali konzola ali PC (mislim dosti teh igric se bolj fokusira na fiziko, kot pa na grafiko, tako da delajo tudi na konzolah povsem ok).

Siddh ::

Dobri volani so od 200€ naprej (Logitech G29), razen če kupiš rabljeno. Vse kar je novo ceneje pa je večinoma vseeno kaj vzameš. Boljši omogočajo, da se volan obrača za 900°, kar je podobno kot na pravem avtu, slabši, cenejši pa samo 180°, torej 90 stopinj levo, desno. Dražji imajo praviloma vsi forcefeedback (čutiš kako avto vleče kolesa skozi ovinek, prekrmrajenje, luknje ipd.), cenejši pa le nekateri. Itak na cenejših, ki se obračajo samo 180°je forcefeedback bolj za okras, ker z volanom pač nimaš dovolj mannevrskega prostora kaj pametnega naredit.

So pa tisti z 900° ponavadi nerodni za mlajše otroke, ker morajo nenormalno dosti motat, sicer se da kot zasuka zmanjšat v nastavitvah. Isto jih zmede ko volan včasih gre malo pos svoje zaradi forcefeebacka.

Jaz bi na tvojem mestu vzel nekaj navadnega z ali brez forcefeedbacka pa z 180° zasukom, ker taki otroci bodo verjetno igrali need for speed in podobno, kjer je tak enostaven volan čisto dovolj. 900° volani z forcefeedbackom pa so bolj primerni za že simulacijske igre npr. assetto corsa, dirt rally, rfactor itd.

Glede konzole, Logitech G29 (PS4) in G920 (xbox) delujeta vsak na sovji konzoli in na PCju, za druge volane pa nisem prepričan, če delujejo z konzolami.


twom ::

Ker bi se tudi sam kdaj zapeljal :), kaj poleg Logitecha G29 se še gleda?
Zanimivo, sem mislil da bo konzola obvezna.
Za druge igrice, te ki so sedaj ultra popularne, in jih bosta verjetno tudi tamaledva želela probat, potem konzola?

Matevz96 ::

Poleg G29 glej še Thrustmaster volane, vendar so po spominu še dražji, sam imam G27 (praktično enak G29) in je odličen volan.

Za vozit pa obvezno navaden stol prek kolesc ker drugače je nemogoče pravilno pritiskat pedala.
#hooldthedoor

mancini ::

S tem da G27 ni za PS4.
In to je precej pomemben podatek.

mancini ::

Volan je precej velik strosek, potem pa so precej malo rabljeni.
Ce se da, si ga prvo sposodi, da boste sploh videli ali vas bo vse skupaj prepricalo. In ga potem kupis

romex ::

G29 je entry level za sim racing.. thrustmaster je že stopnico višje, sploh tisti z belt drivom. (t500, TGT). Sedež je super, se pa da tudi brez samo malo iznajdljivosti je potrebno. Čeprav slej ko prej vidiš, da je za resno vožnjo potreben sedež. Jaz imam raceroom 3055 z g29, dober combo za normalen denar.

DamijanD ::

sem ravno opazil, da G29 na mimovrste ni več na zalogi, par dni nazaj je še bil...

Daliborg ::

Vseeno ali za PC ali konzolo, kupiš rabljeno nekaj do 50-100 Eur odvisno na katero klaso ciljaš. Moraš vedeti da teli volani ponavadi ljudem nabirajo prah doma, ker pač ni za vsakdan.
Lp
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

romex ::

za 50-100e boljše, da ne kupiš nič..

sennheiser ::

Odvisno od želja.
Glede na leta, to niso več otroci, ki ne razumejo stvari. Če nakazujeta željo in velik interes, preživita veliko časa na igrah itd. Potem kak T500 je super izbira od thrustmastra. Če bo to samo na vsake toliko časa, potem G29 vrh glave. Vse ostalo kar je pod G29 je žal bolje da se izogneš.
Vse nad T500 in TGT, je pa res že za velike navdušence, take ki res to veliko uporabljajo. Torej kak Fanatec ali pa celo DirectDrive enote.
Sedež... ponovno za mogoče 1/2h na teden, ga niti nebi kupoval... se malo drugače iznajde pa je. Če bo pa to dnevno laufalo... pa se splača pogledat.
Mogoče namig, člani na Slo racing portalu lahko dodatno pomagajo.

Ijus ::

upam, da twom ne boš zameril, če izkoristim tvoj thread, da vprašam:

- pravite, da je Logitech G920/92 dober volan? zanima me nakup volana, ker sem si naročil dve igri, ki ju lahko igram z volanom in sicer: Antigraviator in Grip: Combat Racing. ... nekaj mi samo ni jasno: na uradni strani od Logitech za omenjeni volan je spisek podprtih iger med katerimi Antigraviator igre ni - to pomeni, da igre Antigraviator ne bom mogel igrat s tem volanom ali kaj/kako?

- kako je z Logitech Extreme 3D Pro Joystickom? vidim na Geizhals.EU, da je bil vnešen v njihovo bazo leta 2003. to je precej staro. kako je dandanes s tem joystickom? ima smisel to kupovat ali ne? drugega pa kakor vidim na njihovi uradni strani nimajo v ponudbi.

rad bi imel vse od Logitech, če je to smiselno/smotrno. Sedaj imam njihovo miško in sicer MX Master 2S. ne vem, nekako imam feeling, da so Logitech izdelki zelo dobri. sicer pa nisem nek vrhunski igralec tako, da, kakor gledam po Geizhals.EU, ne potrebujem unih ta dragih Thrustmaster izdelkov. vidim, da sicer Thrustmaster ima tudi cenejše izdelka ampak bi rad imel vse od Logitech. saj pravim: če je to smiselno/smotno.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

bedarija ::

G29 alo G920 (g29 je lešpi, boljša psotavitev tipk, sama funkcionalnost volana ista), morda pa še Thrustmaster 300RS, ki je sam po sebi boljši volan ampak ima samo dve pedalki. potem pa Thrustamaster 300RD GT edition, ki ima 3 pedalke. samo to so že cene.

če dobiš G29 za 250€ kolkr je bil na mimovrste je to super cena

Ijus ::

https://www.ceneje.si/Izdelek/5234024/r...

se ga dobi - g920 - že za 230EUR kar je kar precej ugodno.

pa pri anni majo g92 za 250EUR + poštnina.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ijus ()

romex ::

razlika med g29 in g920 je v tem, da je g29 za ps4/pc, g920 pa za x1/pc. tudi če nimaš konzole je pomembno kaj kupiš, če ga misliš enkrat prodat naprej. g29 gre bolj v promet kakor pa 920.

če ti tistih 300e ni problem kupi sedež.. tudi za 1/2h na teden.. uporabniška izkušnja je neprimerno boljša.

Siddh ::

Ijus je izjavil:

upam, da twom ne boš zameril, če izkoristim tvoj thread, da vprašam:

- pravite, da je Logitech G920/92 dober volan? zanima me nakup volana, ker sem si naročil dve igri, ki ju lahko igram z volanom in sicer: Antigraviator in Grip: Combat Racing. ... nekaj mi samo ni jasno: na uradni strani od Logitech za omenjeni volan je spisek podprtih iger med katerimi Antigraviator igre ni - to pomeni, da igre Antigraviator ne bom mogel igrat s tem volanom ali kaj/kako?



Za te gre se ti ne splača dajat 200 € za volan. G29 in volani višjega ranga so za simulacije. Te dve igri pa sta čisti arkadi in vprašanje če sploh podpirata forcefeedback, ki je nekako celoten point teh volanov. Za te igre bolje vzeti poceni volan z vzmetjo brez forcefeedbacka. Dejansko bo te igre bolj zabavno igrati z poceni volanom kot z g29 in podobnimi. Igranje arkadnih iger z 900° volanom je razočaranje, polno motanja volana za brezveze, ker so igre narejene za tipkovnico, kjer lahko hitro menjaš smer in poceni volane, kjer tudi zaradi 180° zasuka lahko hitro menjuješ smeri.

Moraš pa še vedeti da na G29 imaš neverjetno trdo zavoro. Na običajnem pisarniškem stolu je ne moreš brez zajebavanja pritistniti do konca - zakaj? - zato ker je volan mišljen za igranje simulacijskih iger in ima imitacijo pravih stopalk.


Ijus ::

ja ja štekam štekam.

drugače na logitech uradni strani pod izdelkoma g920/g92 je spisek podprith iger in med njimi je omenjena igra grip:combat racing ki sem jo naročil.
za antigraviator pa ne vem.

bi bilo bolj smotrno kupit joystick? iz teh razlogov kot si jih ti navedel - predrago za antigraviator pa grip:c.r. češ ker ne gre za prave pro simulacijske igre.

jaz sem že igral antigraviator (sem smao za probo dol potegnil piratsko verzijo) in je tolk fkn zoprno igrat na tipke da ni res. res. bv mi je blo. k se prov vidi da je špil narejen al za joystick al za volan. ne vem no. men na tipke ni šlo. nikamor. pa mi je špil tolk dober da ni res.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

romex ::

ko imaš enkrat taprav volan voziš vse. ne samo arkad.. glede na to, da lahko nastaviš koliko stopinj imaš efektivnih lahko z 900° volanom voziš vse. bremzo se da enostavno skalibrirat, da prime na začetku, lahko tudi odpreš in vzameš gumico ven pa bo pedal čisto mehak..

springfield ::

m0LN4r ::

G29 - Playstation + PC
G920 - XBOX + PC

Mehanika volana prakticno enaka, razlicne tipke in razlicna podpora za konzole.

Jaz ti predlagam, da zacnes z enim izmed teh dveh. Poznam ogromno semi-profijev, ki vozijo s temi volani in so tudi boljsi od marsikaterega preseranta z T500 ali kakim rich kid fanatec setupom itd. ce bos vozil arkade, pa itak ne meci denarja v to. To se splaca, ce gres vozit igre tipa Assetto Corsa in tudi z logitech volani se da prit do ta najhitrejsih casov. Tu ni nic drugega, kot vaja dela mojsta.
Potem, ko vec ne ves kako naprej pride finetuning in sicer malo ojacas bremzo, FFB clip, razne confige in .ini datoteke nastavis in imas spet neki casa mir.

Potem, ko bos pa ze hotel kake rekorde podirati pa nadgradis, prodas to kaj imas in nabavis kak T300, potem bos pa rabil ogromno casa za nastavitve, ker _uradne_ podpore za volana ni s strani proizvajalca. Volan je delan za Playstation v prvi vrsti. Za vse ostalo pa gres na racedepartment, ker ce ne nastavis volana pravilno, bo na koncu se slabse kot, ce ostanes na G29/920.

Tako zdaj pa se nazaj, Cosacco ca. 10 let nazaj profi v rfactorju, nekateri rekordi so se danes nedosegljivi, vozil pa je z G25 xD samo v razmislek.


Sem videl tudi nekaj starejsih privat videjev, pa sem se samo za glavo drzal.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

bedarija ::

m0LN4r je izjavil:

ki vozijo s temi volani in so tudi boljsi od marsikaterega preseranta z T500 ali kakim rich kid fanatec setupom itd.

tako kot pri vsaki stvari je seveda tudi tu važn skill, ampak primerjat g29 s t500 je absurd. že t300 ima boljši občutek zarad jermena. če pač nimaš dnarja da si privoščiš neki high end oziroma je to prvi volan je G29 več kot dovolj, če je pa dnar pa valda kupiš nekaj kar je boljše, ne pa da kupiš nekaj slabega samo zato da lahko zmagaš nekoga ki ima dražji volan in se nato okol hvalisiš. zgrešena logika. sam sem tudi v COD-u nabijal folk s stock logitech miško, pa bi vseeno raje imel kako gamersko takrat pa nisem imel denarja.

m0LN4r ::

ja ja štekam štekam.

drugače na logitech uradni strani pod izdelkoma g920/g92 je spisek podprith iger in med njimi je omenjena igra grip:combat racing ki sem jo naročil.
za antigraviator pa ne vem.
Bolj je fora, da igre morajo podpirati volan, ne pa volan igro. Volan je samo input device, vsaka kolko tolko "znana" igra, bo delala z volanom. Razne fore, kot pa BUS SIMULATOR pa je bolj tko tko, bolj ne kot ja. Za take spile pa je dobr tut volan za 90 evrov.

Moj prvi volan pri 12ih letih je bil Logitech Wingman Formula Force GP - Takrat 199 Nemskih Mark
Tam sem se naucil osnove in sploh videl ali me te stvari zanimajo, volan ni imel FFB, nic, samo en feder, ki je vlekel volan na sredino. Ampak ja tudi stem se je dalo dobre case delati.
Potem 2-3 leta pozneje zamenjal za Logitech Driving Force Pro, tut krs volan, ampak jebiga za ucit dovolj.
Dolga leta pozneje sem zamenjal za G29, tu me je motilo da Windows 10 in tale volan se nista glih marala prevec. Je pa bil fenomenalen volan, znjim sem zmagal dirko COTY RD3 - Race B - Nissan GT3 SQ500-900:


No in leta 2017 nabavil Thrustmaster T300 GT Edition Alcantara za Black Friday po ceni navadnega T300 8-) Volan je preciznejsi, mocnejsi in boljsi, ampak treba je vse posteno nastaviti ne pa na default pustit.
Zraven sem se nabavil zlozljiv Playseat Challenge, saj so casi ko sem vsak dan vozil mimo in ga vzamem in pospravim, ko se mi zalusta, da sam sebe lovim.

Volan ima toliko rezerv, da se mi zdi nabava cesar boljsega povsem brezveze, RAZEN ce se mislis it profi tekmovanj itn. za zabavo in tudi za postavljanje rekordnih casov je pa volan povsem dovolj. Od tu naprej pa je vse samo 99% skill.
Recimo majhen 60Hz monitor in kakih 6ms, te bo bolj oviralo kot pa razlika med volanoma.

No ja, poznam tudi brazilca, ki nas je vse sisal na 15" Fujitsu Siemens laptopu in Logitech Force Pro volanom, hehehe.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

m0LN4r ::

bedarija je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

ki vozijo s temi volani in so tudi boljsi od marsikaterega preseranta z T500 ali kakim rich kid fanatec setupom itd.

tako kot pri vsaki stvari je seveda tudi tu važn skill, ampak primerjat g29 s t500 je absurd. že t300 ima boljši občutek zarad jermena. če pač nimaš dnarja da si privoščiš neki high end oziroma je to prvi volan je G29 več kot dovolj, če je pa dnar pa valda kupiš nekaj kar je boljše, ne pa da kupiš nekaj slabega samo zato da lahko zmagaš nekoga ki ima dražji volan in se nato okol hvalisiš. zgrešena logika. sam sem tudi v COD-u nabijal folk s stock logitech miško, pa bi vseeno raje imel kako gamersko takrat pa nisem imel denarja.
Ni vse v denarju in opremi, se ne strinjam. Opremo si je treba nabaviti neko normalno za zacetek, da sploh vidis kako dalec prides. 12-14 letni otrok, ki gre prvic igrat, pa verjetno samo arkade in zaletavanje nonstop, je ze za moje pojme G29/920 overkill.
Velikokrat se zgodi, da prevsem folk ki prihaja v to na zacetku, si nabavi "drago" in "dobro" opremo, potem pa se cez eno leto na njem nabira prah, ker niti z srednje dobrimi ne shajajo.
Kdor ne igra za uzitek, ne trenira, ne bo dalec prisel, pa tudi ce ima dnar in nevem kaksno opremo.
V dirkaski sceni je konkurenca huda, ko presezes dolocen nivo. Nekateri so pa prakticno nedosegljivi. Ne bos ti z 3000eur fanatec setupov lovil profi case izpred nekaj let od nekoga, ki je to drkal 24/7 10+ let. Ni sans.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Ijus ::

hehe, ja sej je res.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

m0LN4r ::

Da ne bo na koncu tko, nabavis neki ful dragega, pa bo zadeva cez pol leta stala v kotu in otroci bodo rajsi na telefonu fortnite nabijali.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

mancini ::

Jaz sem kupil g29 in v enem letu ni bil vožen 20ur.
Pred dobrim mesecem sem ga prodal

romex ::

tvoj problem :) jaz ga imam že nekaj let, velikokrat ko pridejo kolegi na obisk je zadeva aktualna.. smeha kolikor hočeš samo vživet se je treba :)

IL_DIAVOLO ::

Igra kdo farming simulator z volanom? Če ja, s katerim?

Hvala

Ijus ::

jst sem danes zagnal grip: combat racing pa zgleda res rabiš al volan al joystick ker tole na tipke je zajeban sto na uro.
to ko prtsneš tipko levo ali denos te full fukne levo ali denso. če bi mel volan ali joystick bi joystick pač nagnil kolikor bi potreboval v levo ali denos in isto pri volanu bi ga zasukal kolikor bi ga rabil. s tipkami je pa prava morija. saj se da samo je težko no.

bom videl ob prvi priliki večjega budgeta si omislim ta logitech g920/g92 volan.
ali pa si prej omislim joystick.

tipke so tko no: šiti kaka.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

Ijus ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Igra kdo farming simulator z volanom? Če ja, s katerim?

Hvala


jst se na ta gear ne spoznam. ampak kakor gledam na geizhals pride dejansko v poštev od logitecha heavy equipment bundle: https://www.logitechg.com/en-us/product...
ti bodo drugi več znali povedat. thrustmaster zgleda da nima opreme za heavy machinery pa farming simulatorje pa to al sem pa jaz falil ko sem prej gledal na uradni strani od thrustmasterja.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

Siddh ::

za tvoj combat racing bi mogoče xbox ali pa playstation stil kontrolerja - gamepad prišel prav:
https://www.mimovrste.com/igralni-plosc...


Ijus ::

ne vem. nekak mi je volan bolj pristen glede tega. bolj korelativen do vožnje avtomobilov pa tega.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

IL_DIAVOLO ::

Ijus je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Igra kdo farming simulator z volanom? Če ja, s katerim?

Hvala


jst se na ta gear ne spoznam. ampak kakor gledam na geizhals pride dejansko v poštev od logitecha heavy equipment bundle: https://www.logitechg.com/en-us/product...
ti bodo drugi več znali povedat. thrustmaster zgleda da nima opreme za heavy machinery pa farming simulatorje pa to al sem pa jaz falil ko sem prej gledal na uradni strani od thrustmasterja.


Zelja je g29 + upravljalni pult. Samo je drago ko pes :)

Bo treba pogledat 2nd hand.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Katera igrica bi bila najbolj realna kar se prometa tiče.
Sam sem našel tole https://citycardriving.com/ ampak me zanima še kako je s tem recimo v GTA 5 ali čim podobnim?

Cantstandya ::

Kako je pa Thrustmaster TMX v primerjavi z Logitech G920? Je le malo ceneje. Na Amazonu je 163 evrov. https://amzn.to/3aE6kX3

Se ne morem odločiti ali dati za G920 60 evrov več.

m0LN4r ::

Ni primerjave, to je kot nekoc od logitecha G25 al kaj je ze bil z enim motorjem plastik fantastik. Za zacetnika ni svoj, po mojem je to isto kot T150
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

fr4nc ::

Pozdravljeni,

vem, da tema ni najbolj primerna/ustrezna, a s mi zdi, da mi bi do od vas znal pomagat.
Ker je karantena in je že malo dolg čas...sem si ubavil NFS Heat (Origin) in Dirt Showdown (Steam) ter rabljen Logitech G25.
Dirt dela tako kot treba, pri NFS Heat-u pa me volan heca...95% dela tako, kot treba...5% pa me heca (sam od sebe zavija v do konca v levo ali desno in se "utrdi" in v tistem trenutku je zelo težko zavijat v obratno stran od katere želi da bi šel). To se dogaja čist naključno in ne najdem vzroka zakaj je temu tako. Hvala za vsako pomoč ali kakršenkoli nasvet.
PS: V igri pod "Controls" piše "Plugged steering wheel is not supported".

Lep pozdrav
"Rad pomagam, če je le možno" by Fr4nc; blog(2): http://cpuwars.wordpress.com/
"I just love to share the truth!!" by Fr4nc; http://intelvsamd.wordpress.com/

m0LN4r ::

Ja to se spomnim, to je pri tem volanu blo na vsake tolko normalno.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Machete ::

Jaz imam Logitech GT in če se mu zmeša včasih, pomaga edino driverje še enkrat naložit.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

fr4nc ::

m0LN4r je izjavil:

Ja to se spomnim, to je pri tem volanu blo na vsake tolko normalno.

Pismo...samo v Dirtu pa mi ne dela tega..to mi je čudno :8)

Machete je izjavil:

Jaz imam Logitech GT in če se mu zmeša včasih, pomaga edino driverje še enkrat naložit.

OK. Probam. Hvala :)
"Rad pomagam, če je le možno" by Fr4nc; blog(2): http://cpuwars.wordpress.com/
"I just love to share the truth!!" by Fr4nc; http://intelvsamd.wordpress.com/

Heroman ::

Pred nekaj dnevi sem kupil volan Logitech G29 in me zanima,če je normalno da tako ropota med vožnjo. Super volan je,ampak če imam vklopljen force feedback je hrupen ko hudič:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Heroman ()

DamijanD ::

Brez FFBja volan itak nima smisla :-)
Drugače pa ja je normalno, ker je G29 gear driven volan in slišiš zobnike. (Belt driven ali pa DD teh težav nimata)

m0LN4r ::

Malo poglej na racedepartment za kak .ini config, da ti spike sfiltrira. FFB clip al kva je ze
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

DamijanD ::

Heroman a hrupen je stalno? Moj je samo čez kakšne grobe robnike ali pa ko imam flatspotane gume - enkrat sem na tekmi šel v boxe zaradi hrupa (nisem hotel koga zbudit), ne pa zato, ker se ni dalo več vozit :-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Forza Motorsport 6 (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
629854 (932) Nesta
»

PC Volan in avtomobilska igra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Konzole
10813527 (4367) phnj90
»

Forza Horizon 3 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Igre
11014269 (2743) Horas
»

Kateri volan (plus pledala in menjalnik)?

Oddelek: Kaj kupiti
152336 (1323) borutz
»

volan za PC

Oddelek: Kaj kupiti
233039 (2686) Buggy

Več podobnih tem