» »

Prodaja zbirke kovancev

Prodaja zbirke kovancev

Dr.S ::

Stric nam je ob smrti zapustil kar obsežno zbirko kovancev. Bil je strasten zbiralec celo svoje življenje.
V zbirki so kovanci iz celega sveta. Nekateri niso več v obtoku, drugi so posebne izdaje še veljavnih valut (2€,3€, 0.50€). Mogočna zapuščina s katero se sedaj spoznavamo tudi mi.
Imamo pa že kup vprašanj:
- Na kaj je treba biti pozoren pri zbiranju kovancev?
- Kje in kdo lahko takšne zbirke in posamične kovance oceni?
- Poznate kakšne dobre internet strani o numizmatiki in prodaji/nakupu?
- Kako poteka prodaja in nakup kovancev (zbirk ali posamičnih kovancev)?
Na bolhi in ebayu je ogromno tega, da se človek kar izgubi v vsem.

Hvala vsem za pomoč.

§|\| /\ |<E ::

Ales ::

Je kar problem lahko to. Mislim, da imate dve poti: lahko nekdo iz družine vloži čas (resno, gre za konkretno naložbo!), da postane vsaj toliko strokovno podkovan, da lahko približno oceni zbirko in vidi, kaj se sploh nadalje splača početi in kaj ne, lahko pa takoj najamete nekoga (oz. se dogovorite za provizijo, kar se mi zdi smiselno), da vam zbirko oceni in/ali posreduje pri prodaji.

Sam bi se odločil za cenitev, pa vsekakor bi pridobil vsaj dve različni izvedenski mnenji ter sproti dokumentiral vsak posamezen kos, pri prodaji pa pazil, da bo cenilec tudi pogodbeno odgovoren za morebitne zmote ali "zmote", če se kasneje izkaže, da ni bil korekten.

#AzZey ::

Glavna stvar na katero moraš biti pozoren je dejanska kvaliteta kovancev. Potem naklada, nekateri so zelo redki, večina jih je pa zelo veliko. Če imaš kakšne naložbene, da so zraven cerfitikati itd.

Kovanci se ocenjujejo po ohranjenosti. Sledijo si oznake od najmanj do najbolj ohranjenega in to so G, VG, F, VF, EF, UNC, BU, PROOF.
Recimo G kvaliteta je da so na kovancu zelo vidne poškodbe, da je skoraj neprepoznaven. PROOF je kvaliteta poliranega kovanca. Direktno pakiran v kapsulo, se pravi, nikoli ni bil v stiku z človeško roko.

Kako zadevo oceniti? Pošlji slike, seznam vseh kovancev večim posamezikom da vidiš pribljižno kje si. Na Facebooku imaš numizmatično skupino, tam je kar nekaj ljudi ki bi ti znalo pomagati.

Kako je najboljše to prodati? Če hočeš čimveč zaslužiti boš moral kos po kosu prodati. Ampak lahko traja dolgo. Odvisno kakšne kovance imaš. Ogromno je nekih "povprečnih" kovancev.

Če ni skrivnost se priporočam za seznam, slike v ZS.

Okapi ::

Grobo oceno lahko zguglaš sam, samo čas si moraš vzeti. Za vsak kovanec iz zbirke pogledaš, kakšne so cene na ebayu. Da boš prav iskal, moraš vedeti leto izdaje, ki je na kovancu. Ohranjenost tudi na grobo oceniš, na osnovi slik z ebaya.

Da ne boš preveč razočaran, je koristno vedeti, kakšen zbiralec je bil pokojni stric. Je kovance kupoval in prodajal, je bil premožen in je v zbirko veliko vlagal, je zbirko kje razstavljal ..., ali pa je samo ljubiteljsko zbiral kovance na potovanjih in od znancev. Dober pokazatelj je tudi, kako so kovanci spravljeni (v kakšnih škatlah, ovitkih ..., so bili v sefu ali v predalu ...?), in koliko numizmatične literature je zraven. Je kakšen del zbirke specializiran, ali je zbiral kar vse povprek.

Dr.S ::

Zbirka kovancev iz celega sveta. Po albumih.
Ima pa tudi zbirko, večjo količino (tudi do 100komadov) kovancev po 1€, 2€ z isto podobo na zadnji strani (Trubar, čebele, križ, 25letnica osamosvojitve,...) in isto letnico. Ali pomeni večja količina enakih, večjo vrednost?
Nekaj jih je tudi po 3€. Kako je s temi, imajo kakšno vrednost?
Razmišljamo, da bi zbirke odnesli oceniti v podjetji Moro v Ljubljano in Nimis v Zagreb. Ima kdo z njimi kakšne izkušnje?
Hvala.

Okapi ::

Včasih so se numizmatiki dobili vsako nedeljo dopoldan na Bravničarji 13 v Ljubljani (v prostorih Šahovske zveze Slovenije). Preveri, če se še vedno. Tam ti bodo bolje svetovali.

Večja količina enakih ne pomeni večje vrednosti (se pravi, 100 enakih ne stane 110x več kot en sam), stric jih je imel toliko, ker jih je verjetno kupil po nominalni vrednosti (2 evra za 2 evra ...) in računal, da jim bo sčasoma zrasla zbirateljska vrednost. Na bolhi recimo nekdo te 2-evrske s čebelami prodaja za 5 evrov.

Ti za 3 evre so tudi zbirateljski - nekateri so še vedno vredni samo 3 evre, nekateri pa nekaj več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

dukedl ::

lp dukedl


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrednost kovancev?

Oddelek: Loža
133292 (1690) Shkorc
»

Prodaja starih kovancev, znamk,...

Oddelek: Loža
85867 (4814) harvey
»

Stari kovanci

Oddelek: Loža
103488 (3145) LordTado
»

Pravni nasvet oz. mnenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6210832 (9149) St235
»

€ - Numizmatika

Oddelek: Loža
256660 (5877) Twixz

Več podobnih tem