» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
709 / 738
»»

Mato989 ::

LeQuack je izjavil:

Ampak tudi če bo nek mladi človek rekel, da ne bo čakal in bo kupil. Če se bo zaposlil v Sloveniji in kupil tu nepremičnino, bo naredil zelo slabo finančno odločitev. Eno najslabših možno. Bolje mu je iti v New York in tam kupiti, ker je ceneje.

"Ste vedeli, da morate v Ljubljani nameniti precej več letnih neto plač za nakup stanovanja kot denimo v New Yorku, Dubaju, Singapurju, Amsterdamu in podobno"
https://www.finance.si/primerjava-s-pla...

"V Ljubljani potrebujete za nakup 60 kvadratnih metrov stanovanja približno toliko povprečnih plač kot v Londonu, to je 12 letnih neto plač ali štiri več kot v New Yorku."
https://www.finance.si/cene-stanovanj-v...

Vprasanje je zakaj ne grejo ampak tu jamrajo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

codeMonkey ::

Koliko je to letnih plac v New Yorku, ce bi zraven stel se enako socialno varnost (zdravstvo, dopusti, solstvo, ...)?

Zgodovina sprememb…

kamiKaZaA ::

LeQuack je izjavil:

Ampak tudi če bo nek mladi človek rekel, da ne bo čakal in bo kupil. Če se bo zaposlil v Sloveniji in kupil tu nepremičnino, bo naredil zelo slabo finančno odločitev. Eno najslabših možno. Bolje mu je iti v New York in tam kupiti, ker je ceneje.

Ti to resno? Predpostavimo, da služi 50.000 usd letno (bruto) in si kupi stavavanje za 500k. Potem pa plačuje letno 5000 usd nepremičninskega davka (1% vrednosti nepremičnine) oz. 10% bruto plače gre po novem za ta davek. Je še vedno New York cenejši od LJ? >:D

Torrent ::

kamiKaZaA je izjavil:

Na Portugalskem, ki velja za eno najrevnejših gospodarstev v Zahodni Evropi, so cene stanovanj zgolj med letoma 2020 in 2021 narasle za +157%, najemnine pa so med letoma 2015 in 2021 zrasle za +112%, Euronews povzema podatke evropskega statističnega urada Eurostat. Povprečna mesečna neto plača je bila leta 2022 1250 evrov, pri čemer je več kot polovica zaposlenih prejemala manj kot 1000 evrov neto. Lani je bila medtem povprečna najemnina za enosobno stanovanje v Lizboni okoli 1350 evrov.
https://www.rtvslo.si/svet/evropa/na-ti...

Torej tudi na Portugalskem so podobne težave kot v Sloveniji. Premalo se gradi. Cene gredo gor, hkrati tudi najemnine, kar pomeni, da na dolgi rok si moreš kupiti nepremičnino s fiksno obrestno mero (danes in ne čakati še 5+ let da mogoče dočakaš -20% padec), ker če tega ne storiš boš v 50.-60. letih najemna plačal skozi najemnine nekje za 3-5 nepremičnin kot, če bi pred 50. leti kupil nepremičnino in odplačeval kredit s fiksno obrestno mero. Enim še kar ni jasno, da je slabo vsak dan odlašati nakup in se tolažiti (lažno prepričevati), da bo nepremičninski davek ali huda recesija (katera sploh ni nujno, da bo res huda) zbila cene za vsaj -20%.

Ta tema je od leta 2019 in od leta 2019 se čaka padec, zgodilo pa se je da so cene in najmenine šle gor za +100%.

Narobe, v Lizboni je stanje še slabše kot v LJ. Torej je treba kupit danes, da ne boš plačeval najemnine 50 let? Zakaj pa ne naslednje leto? Bereš se kot pospeševalec prodaje, ker je ta rekordno nizko. Od 2019 pa cene res niso šle gor za 100%. Ne nabijaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Tine93 ::

Kako je najboljše speljati sledečo situacijo? V mestu A imaš stanovanje 1 za 100 enot, v katerem sicer tudi živiš (tu vidim največji problem) . V mestu B želiš kupiti stanovanje 2 za 200 enot. Prvih sto enot bi pokril s prodajo stanovanja 1,drugih 100 enot pa s kombinacijo lastnih sredstev in kredita.

Prosim za čim več idej. Hvala.

ZveeZ ::

Tine93 je izjavil:

Kako je najboljše speljati sledečo situacijo? V mestu A imaš stanovanje 1 za 100 enot, v katerem sicer tudi živiš (tu vidim največji problem) . V mestu B želiš kupiti stanovanje 2 za 200 enot. Prvih sto enot bi pokril s prodajo stanovanja 1,drugih 100 enot pa s kombinacijo lastnih sredstev in kredita.

Koliko placas?;)

kamiKaZaA je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Ti to resno? Predpostavimo, da služi 50.000 usd letno (bruto) in si kupi stavavanje za 500k. Potem pa plačuje letno 5000 usd nepremičninskega davka (1% vrednosti nepremičnine) oz. 10% bruto plače gre po novem za ta davek. Je še vedno New York cenejši od LJ? >:D

Za nakup ja. Drugač pa v mestu NY je povprečna bruto plača 100k usd letno.

Mato989 je izjavil:

A nisi ti ful proti ekonomskim migrantom? Aja, ne takrat, ko pošiljaš svoje sodržavljane drugam?

Lahko bi ti odgovarjali, zakaj ne grejo, ampak idiotu itak ne moreš nič razložit. Celo mislim, da smo to že večkrat neuspešno počeli. Drugač pa nekateri tud grejo. Logično, da taki ne bodo več jamrali glede cen pri nas.

Zgodovina sprememb…

A nisi ti ful proti ekonomskim migrantom? Aja, ne takrat, ko pošiljaš svoje sodržavljane drugam?

Jaz sem proti ekonomskim migrantom BREZ PAPIRJEV... in proti migrantom (ekonomskim) ki pridejo delat za minimalca...

Nikakor pa nisem proti temu dap ridejo ekonomski migranti katere resnično rabimo... in ki so dobro plačani (povprečna plača)

Mato989 je izjavil:

Jaz sem proti ekonomskim migrantom BREZ PAPIRJEV... in proti migrantom (ekonomskim) ki pridejo delat za minimalca...

Nikakor pa nisem proti temu dap ridejo ekonomski migranti katere resnično rabimo... in ki so dobro plačani (povprečna plača)

Ti niti sam ne veš proti čemu si, glavno da bo tvoje stanovanje vredno vsaj 1,5k na m2. :))

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Drugač pa v mestu NY je povprečna bruto plača 100k usd letno.

Od kdaj je 100k bruto povprečna plača? Ti res ne znaš preveriti informacij na spletu?

Average Salary in New York - $51,979

The median salary in New York, NY is $73,950, with 80% of salaries falling between $34,451 and $169,650. Salaries in New York, NY are generally above the national average.

Torrent je izjavil:

Od 2019 pa cene res niso šle gor za 100%. Ne nabijaj.

Malo sem res pretiraval, pisal sem pa za Maribor in ne Ljubljano. Novogradnje so šle v MB (odvisno od lokacije) od +60% (Novi vrtovi) do +70% gor, rabljena stanovanja pa nekje +80%, določeni predeli tudi več od tega.

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Od kdaj je 100k bruto povprečna plača? Ti res ne znaš preveriti informacij na spletu?

The median salary in New York, NY is $73,950, with 80% of salaries falling between $34,451 and $169,650. Salaries in New York, NY are generally above the national average.

Torrent je izjavil:

Malo sem res pretiraval, pisal sem pa za Maribor in ne Ljubljano. Novogradnje so šle v MB (odvisno od lokacije) od +60% (Novi vrtovi) do +70% gor, rabljena stanovanja pa nekje +80%, določeni predeli tudi več od tega.

Mislim, da je bolj problem v tvoji splošni razgledanosti, kot v mojem iskanju. No, te bomo podučili. Obstaja NY kot zvezna država in NYC, kot glavno mesto v tej zvezni državi. Jaz sem pisal za mesto. Tud v tistih statistikah je bilo zajeto kot mesto, ne kot država.

According to the U.S. Census Bureau’s 2020 American Community Survey 5-Year Estimates, the average individual income in New York City is $107,000.

https://smartasset.com/retirement/avera...

Verjetno je zdaj še višji dohodek, ampak se mi ne da iskat.

Zgodovina sprememb…

Pa sploh ne vem, kaj se tolk zapenjate za ta NYC, ki ima z LJ toliko skupnega, kot jabolko z limono.

Torrent je izjavil:

According to the U.S. Census Bureau’s 2020 American Community Survey 5-Year Estimates, the average individual income in New York City is $107,000.

Se ti zavedaš, da je to plača na "household" oz. gospodinjstvo? Torej to je povprečna plača dveh zaposlenih in ne enega. Imaš pojasnjeno v tvojem linku.

Google translate:
Dohodek gospodinjstva v podatkih popisa prebivalstva v ZDA upošteva dohodek vseh, ki živijo v eni stanovanjski enoti. To vključuje vse od posameznikov, skupin sostanovalcev in družin. Upoštevajte, da ta številka predstavlja bruto znesek pred davki in drugimi odbitki.

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Se ti zavedaš, da je to plača na "household" oz. gospodinjstvo? Torej to je povprečna plača dveh zaposlenih in ne enega. Imaš pojasnjeno v tvojem linku.

Google translate:
Dohodek gospodinjstva v podatkih popisa prebivalstva v ZDA upošteva dohodek vseh, ki živijo v eni stanovanjski enoti. To vključuje vse od posameznikov, skupin sostanovalcev in družin. Upoštevajte, da ta številka predstavlja bruto znesek pred davki in drugimi odbitki.

Še iz drugega vira.
"The average monthly income in New York is $8,268 gross, or $99,221 yearly. After taxes, the average salary in New York comes down to $79,967 yearly or $6,664 monthly. That's because income taxes in NYC are some of the highest, and residents are taxed on state and federal levels."

https://housinganywhere.com/New-York--U...

Zgodovina sprememb…

borut_p ::

Malo poglejte oddaje o new yorku ... zadeva je tako draga, da si ljudje s povprecno placo ne morejo privosciti zivetiv njem

johnnyyy ::

Tine93 je izjavil:

Jaz bi šel na način, da bi kupil 2. stanovanje direktno - s kreditom in lastnimi sredstvi. Potem se seliš in ko si preseljen prodaš 1. nepremičnino. To da najprej prodaš in potem kupiš, mi je preveč stresno ...

Torrent je izjavil:

Še iz drugega vira.
"The average monthly income in New York is $8,268 gross, or $99,221 yearly. After taxes, the average salary in New York comes down to $79,967 yearly or $6,664 monthly. That's because income taxes in NYC are some of the highest, and residents are taxed on state and federal levels."

Drži. Moja napaka. Sem odgovarjal na članek od Financ, kjer so vzeli New York kot zvezno državo (neko vukojebino) in potem primerjali ceno 60m2 v centru Ljubljane, ter napisali, da v New York zapraviš manj plač za stanovanje v vukojebini kot v centru Ljubljane. Kar drži. Če pa bi primejrali center Ljubljane in Manhattan, pa bi z plačmi težje kupil stanovanje v NYC kot pa v LJ.

NYC ima res povprečno plačo 100k in NY kot zvezna država pa 50k. Članek v financah piše za stanovanja v NY (zvezna država in vzeto eno stanovanje v neki vukojebini) in ne NYC zato sem jaz tudi pisal o povprečni plači NY (kot je omenjeno v članku Financ). Tu se sedaj vidi kako zavajajoč je članek v Financah, ker ne piše o stanovanjih v centru NYC za primerjavo pa jemlje center LJ. To dvoje ne gre skupaj in je zavajujoče.

johnnyyy je izjavil:

Tine93 je izjavil:

Jaz bi šel na način, da bi kupil 2. stanovanje direktno - s kreditom in lastnimi sredstvi. Potem se seliš in ko si preseljen prodaš 1. nepremičnino. To da najprej prodaš in potem kupiš, mi je preveč stresno ...

Recimo, da imam 30 enot lastnih sredstev. Torej bi moral vzeti 170 enot kredita. Mislim, da to ne bi šlo.

Twixz ::

Tine93 je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Tine93 je izjavil:

Recimo, da imam 30 enot lastnih sredstev. Torej bi moral vzeti 170 enot kredita. Mislim, da to ne bi šlo.

Koliko % kredita (obroka) bi ti pa pokrila najemnina v stanovanju v mestu A?

Utk ::

Če je prvo stanovanje odplačano, bi šlo zlahka, če je vsaj večinoma, bi šlo če je kreditna sposobnost.

Utk je izjavil:

Če je prvo stanovanje odplačano, bi šlo zlahka, če je vsaj večinoma, bi šlo če je kreditna sposobnost.

Prvo je odplačano.

Tine93 je izjavil:

Najbolje vprašati na banko oz. preračunati koliko kredita bi moral vzeti in koliko ti zmanjka pri odplačevanju. Ker največji problem je, da imaš mesečno anuiteto npr 1500€, plače pa 1400€ in potem ne dobiš kredita. Precej je odvisno tudi od tvoje starosti, saj če si sorazmerno mlad lahko dobiš do "30 let krede", kjer so mesečni obroki manjši. Pač največje vprašanje je koliko zmanjka oz. o kakšnih zneskih govorimo.

Tine93 je izjavil:

Utk je izjavil:

Prvo je odplačano.

Potem daš oba pod hipoteko, vzameš posojilo za celo stanovanje, prvo oddaš, kar ti pomaga pri obroku, tisto kar imaš prišparano pa obdržiš za vsak slučaj.

Twixz je izjavil:

Tine93 je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Tine93 je izjavil:

Koliko % kredita (obroka) bi ti pa pokrila najemnina v stanovanju v mestu A?

Katero formulo pa naj uporabim za %?
Faktor letne utilizacije x (najemnina - (27,5% davka + rez. sklad + 1/12 zavarovanja + 1/12 NUSZ))?

Utk je izjavil:

Tine93 je izjavil:

Utk je izjavil:

Prvo je odplačano.

Potem daš oba pod hipoteko, vzameš posojilo za celo stanovanje, prvo oddaš, kar ti pomaga pri obroku, tisto kar imaš prišparano pa obdržiš za vsak slučaj.

Če dam prvo pod hipoteko, bom lahko prodal?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tine93 ()

Utk je izjavil:

Ja samo pri tem je potrebno taktizirat. Ker banka ti da več kredita, če oddajaš. Ampak dokaz za to pa je, koliko davka prijaviš. Torej če bi hotel danes/jutri kupiti novo stanovanje, se mu lahko zgodi, da ima prenizko plačo, dokazil o oddajanju pa nima.

Zakaj bi prodal?

johnnyyy je izjavil:

Utk je izjavil:

Ja samo pri tem je potrebno taktizirat. Ker banka ti da več kredita, če oddajaš. Ampak dokaz za to pa je, koliko davka prijaviš. Torej če bi hotel danes/jutri kupiti novo stanovanje, se mu lahko zgodi, da ima prenizko plačo, dokazil o oddajanju pa nima.

Ja, kreditno sposobnost rabi za drugo stanovanje v kompletu, če ne ni šans. Ampak če je nima, potem najbrž itak kupuje predrago. V takem primeru bi bil najbrž dovolj tudi kak porok, če bi rekel, da boš prvo oddajal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Zakaj bi prodal?

Morda ne bi takoj, a se lahko zgodi življenjska situacija (bolezen, izguba službe itd.), da bi moral.

V vsakem primeru je bolje, da imaš eno viška stanovanje in zboliš ali ostaneš brez službe kot da imaš samo stanovanje v katerem živiš.
Lahko prodaš, banki gre ob prodaji tolk kot je hipoteke na njem, ostalo dobiš na račun ti.

V tvojem primeru bi bilo na drugem stanovanju 150 hipoteke, na prvem 50, na primer, če prodaš za 100 takoj prvi mesec, 50 gre banki, 50 tebi. Če prodaš potem ko že pol posojila odplačaš, gre banki 25, tebi 75.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

V vsakem primeru je bolje, da imaš eno viška stanovanje in zboliš ali ostaneš brez službe kot da imaš samo stanovanje v katerem živiš.
Lahko prodaš, banki gre ob prodaji tolk kot je hipoteke na njem, ostalo dobiš na račun ti.

V tvojem primeru bi bilo na drugem stanovanju 150 hipoteke, na prvem 50, na primer, če prodaš za 100 takoj prvi mesec, 50 gre banki, 50 tebi. Če prodaš potem ko že pol posojila odplačaš, gre banki 25, tebi 75.

To se da tako razdeliti po stanovanjih? Recimo, da je hipoteke 150 enot. Prvo stanovanje vredno 100 - daš gor 50 hipoteke, drugo stanovanje vredno 200 - daš gor 100 hipoteke.

Utk je izjavil:

Ja, kreditno sposobnost rabi za drugo stanovanje v kompletu, če ne ni šans. Ampak če je nima, potem najbrž itak kupuje predrago. V takem primeru bi bil najbrž dovolj tudi kak porok, če bi rekel, da boš prvo oddajal.

Banke kreditno sposobnost in zavarovanje precej ločijo. Torej če imaš 30% investicije v lastnih sredstvih, je večinoma dovolj za zavarovanje in dodatnih hipotek/porokov itd ne potrebuješ. Pri kreditni sposobnosti pa gledajo predvsem prihodke - plačo in (dolgoročno) oddajanje.

In tukaj lahko ima lahko problem, saj lahko ima anuiteto višjo kot plačo. Zato je prvo vprašanje, o kakšnih absolutnih cifrah se pogovarjamo.

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Še iz drugega vira.

Drži. Moja napaka. Sem odgovarjal na članek od Financ, kjer so vzeli New York kot zvezno državo (neko vukojebino) in potem primerjali ceno 60m2 v centru Ljubljane, ter napisali, da v New York zapraviš manj plač za stanovanje v vukojebini kot v centru Ljubljane. Kar drži. Če pa bi primejrali center Ljubljane in Manhattan, pa bi z plačmi težje kupil stanovanje v NYC kot pa v LJ.

NYC ima res povprečno plačo 100k in NY kot zvezna država pa 50k. Članek v financah piše za stanovanja v NY (zvezna država in vzeto eno stanovanje v neki vukojebini) in ne NYC zato sem jaz tudi pisal o povprečni plači NY (kot je omenjeno v članku Financ). Tu se sedaj vidi kako zavajajoč je članek v Financah, ker ne piše o stanovanjih v centru NYC za primerjavo pa jemlje center LJ. To dvoje ne gre skupaj in je zavajujoče.

O čem še kr bluziš? V Financah je analiza glavnih mest, torej gre za NYC, ne za NY državo.

Torrent je izjavil:

O čem še kr bluziš? V Financah je analiza glavnih mest, torej gre za NYC, ne za NY državo.

Šel sem gledati cene na Manhattan-u in pod 1 milijon ne dobiš nič. V Bronx-u pa mogoče. Ampak to je loakcija, kjer redkokdo želi živeti. Niso pa primerjali Manhattan in center LJ, ampak neko okolico NY in center LJ.

LeQuack ::

Zakaj ne moreš priznat, da imamo drage nepremičnine, med najdražjimi na svetu glede na kupno moč? Kaj boš imel od tega da nasprotuješ številkam?
Quack !

LeQuack je izjavil:

Zakaj ne moreš priznat, da imamo drage nepremičnine, med najdražjimi na svetu glede na kupno moč? Kaj boš imel od tega da nasprotuješ številkam?

Nimamo. NYC je dražji od Ljubljane, če se primerja center z centrom. Če pa primerjaš najmanj zaželjen del NYC z centrom LJ, potem je pa center LJ dražji po številu letnih plač.

Drugače pa sploh nimamo tako drage nepremičnine v Sloveniji, če se primerjamo z drugimi zahodnimi državami (Nemčija, Francija, VB, Amerika, Kanada...). Še poceni so. No, razen Ljubljane, tam so pa res drage, ampak to zaradi abnormalne centralizacije. Tu pa je država sama kriva, kaj pa je tiščala (selila) skoraj čisto vse službe v LJ. In drage nepremičnine v LJ so sedaj posledica teh dejanj. Naj bodo, mene ne moti. V Mariboru so sedaj nepremičnine še bolj dostopne kot pred korono. Sicer so res cene šle gor, a plače tudi. Včasih je bila plača v LJ dvakratnik MB (delavska klasa), danes je v LJ plača višja še samo za kakšnih +30%. Torej plače so se v MB zelo lepo popravile in s tem so postale tudi nepremičnine bolj dostopne.

codeMonkey ::

Ampak da prides do Ljubljane po standardu moras odsteti se nekih 6-12 k$ za zdravstveno zavarovanje na leto pa vprasanje koliko ostanes dolzan za student loan ipd. Ne mores tega tako primerjati no.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Ampak da prides do Ljubljane po standardu moras odsteti se nekih 6-12 k$ za zdravstveno zavarovanje na leto pa vprasanje koliko ostanes dolzan za student loan ipd. Ne mores tega tako primerjati no.

Absoultno. Oni novinar je res primerjal hruške z jabolkami. Kuj nekaj...

mm&r ::

Affordability index, ki ga na spodnjem grafu prikazujejo je še bolj v prid USA, ne vem kaj sploh jamrajo čez lužo :)

Price to Income Ratio ima recimo United States 4.2, medtem Slovenija pa 12.1

https://worldpopulationreview.com/count...

Pri takih cenah stanovanj so najemnine trenutno "zastonj". Američani bi v tem primeru pač najemali. Mi hočemo na vsak način kupit. Jaz bi tudi kupil, če bi le lahko, namesto najema, ampak jebiga, potem so cene take kot so.

borut_p ::

Kot vedno prickanje preko podatkov neke prirejene statistike.
V ameriki v mestih ljudje z normalnimi placami pdrakticno ne morejo vec preziveti, zato je ogromno selitev. Ker pa je naivnezev tudi veliko, praznih stanovanj NY skoraj nima. Posledicno se drazji.
In to primerjat z LJ je kar nenavadno.
Posrednih stroskov seveda nihce ne omenja, kupis in si car ... davki, vzdrzevanje, redne poloznice ... to kar malo pozabite?

jernejl ::

kamiKaZaA je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Nimamo. NYC je dražji od Ljubljane, če se primerja center z centrom. Če pa primerjaš najmanj zaželjen del NYC z centrom LJ, potem je pa center LJ dražji po številu letnih plač.
V povprečju je razmerje med plačo in ceno nepremičnine v NYC pač ugodnejše kot v LJ. Lahko pa seveda izvajaš telovadbo: z ustrezno izbiro določene nepremičnine v LJ in določene nepremičnine v NYC je lahko za nek primer tudi obratno. Ampak s tem samo odkrivaš toplo vodo. NYC je velikansko mesto, neprimerljivo z LJ, in tam živi na eni strani ogromno klošarjev, na drugi pa ogromno najpremožnejših ljudi na svetu. Popolnoma logično je, da če primerjaš najdražji del NYC (kjer prebivajo multimilijonarji in milijarderji) z najdražjim delom LJ ter to primerjaš s povprečno plačo, bo NYC pač "manj ugoden".

Torej plače so se v MB zelo lepo popravile in s tem so postale tudi nepremičnine bolj dostopne.
Cene nepremičnin so se popravile še bolj kot plače. Če to pomeni, da so nepremičnine bolj dostopne, pa nisem čisto prepričan.

codeMonkey je izjavil:

Ja, kolk šele tam prišparaš pri DDV, da prideš do LJ po standardu...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

zodiak ::

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

"Ste vedeli, da morate v Ljubljani nameniti precej več letnih neto plač za nakup stanovanja kot denimo v New Yorku, Dubaju, Singapurju, Amsterdamu in podobno"

"V Ljubljani potrebujete za nakup 60 kvadratnih metrov stanovanja približno toliko povprečnih plač kot v Londonu, to je 12 letnih neto plač ali štiri več kot v New Yorku."

Zakaj pa ti ne greš? Pa tle jamraš??? Verjetno iz istih objektivnih razlogov....

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Še iz drugega vira.

Nam to ne pomaga kaj veliko kakšne so cene v Big Apple... :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zodiak ()

zodiak je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Zakaj pa ti ne greš? Pa tle jamraš??? Verjetno iz istih objektivnih razlogov....

Jaz ne jamram da je predrago in da nimam stanovanja... Če si ga ne bi mogel kupit pa bi zagotovo ali menjal šiht ali pa odšel v tujino... adapt pač...

Mato989 je izjavil:

zodiak je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Jaz ne jamram da je predrago in da nimam stanovanja... Če si ga ne bi mogel kupit pa bi zagotovo ali menjal šiht ali pa odšel v tujino... adapt pač...

A misliš, da se v tujini cedita med in mleko? V Avstriji npr. Trenutno je kriza povsod po Evropi... Ti lahko povem iz prve roke. V Nemčiji so zelo zategnili pas... Sej vidiš po novicah vsak dan.

A misliš, da se v tujini cedita med in mleko? V Avstriji npr. Trenutno je kriza povsod po Evropi... Ti lahko povem iz prve roke. V Nemčiji so zelo zategnili pas... Sej vidiš po novicah vsak dan.

Jaz to vse vem, ampak usajaš se na napačnega... drugi tu pravijo kako je v tujini dosti lažje kupit nepremičnino kot v SLOVENIJI jaz pa trdim da to ni res, da je problem v tem da je folk razvajen in enači LJ z okolico kot SLOVENIJA...

zodiak je izjavil:

A misliš, da se v tujini cedita med in mleko?

Eni pravijo, da je v NYC lažje kupiti nepremičnino kot v LJ (daš manj povprečnih neto plač za 60m2). Ne upoštevajo pa, da v Sloveniji ko dobiš neto plačo si zavarovan in imaš vplačano penzijo, medtem, ko je kvazi-polpismen-novinar Financ to prikladno izpustil in kar celo neto plačo (brez da si zavarovan in brez vplačila v pokojninski steber) vrgel v stanovanje na obrobju NYC in to primerjal s centrom LJ. Sedaj pa polpismene papige ponavljajo, da je NYC cenejši za nakup od LJ. Kar seveda ne drži. In to se pogovarjamo o NYC, kateri je znan kot 2. najdražje mesto na svetu takoj za Tokyjem.

jernejl je izjavil:

Torej plače so se v MB zelo lepo popravile in s tem so postale tudi nepremičnine bolj dostopne.
Cene nepremičnin so se popravile še bolj kot plače. Če to pomeni, da so nepremičnine bolj dostopne, pa nisem čisto prepričan.

Seveda lažje kupiš, če dobiš izplačilo vsaj 1200-1250€ (v kredit pa se ti tudi šteje regres, kateri je neprimerno višji kot pred leti in ti predstavlja kot da prejemaš 13. plačo in ena podjetja še imajo božičnico) kot pa pred parimi leti, ko je bilo izplačilo delavskega razreda v MB med 800-850€. Takrat, če dva nista bila skupaj sta težko kaj kupila, danes pa v MB lahko en sam kupi manjše stanovanje.

V starih dobrih časih, leta 2007 recimo, je bila minimalna plača 400 evrov. Kaj je tistemu pomagalo, da je dobil stanovanje za 50 jurjev, če je imel pa 14. nulo na računu (pa še to samo če je zelo šparal, drugače je bil minus)? Če ti danes od minimalne plače ne ostane vsaj 200 evrov, če že ne odplačuješ kredita za stanovanje, potem pač nekaj narobe delaš in si si sam kriv.

Zgodovina sprememb…

kamiKaZaA je izjavil:

zodiak je izjavil:

A misliš, da se v tujini cedita med in mleko?

Eni pravijo, da je v NYC lažje kupiti nepremičnino kot v LJ (daš manj povprečnih neto plač za 60m2). Ne upoštevajo pa, da v Sloveniji ko dobiš neto plačo si zavarovan in imaš vplačano penzijo, medtem, ko je kvazi-polpismen-novinar Financ to prikladno izpustil in kar celo neto plačo (brez da si zavarovan in brez vplačila v pokojninski steber) vrgel v stanovanje na obrobju NYC in to primerjal s centrom LJ. Sedaj pa polpismene papige ponavljajo, da je NYC cenejši za nakup od LJ. Kar seveda ne drži. In to se pogovarjamo o NYC, kateri je znan kot 2. najdražje mesto na svetu takoj za Tokyjem.

jernejl je izjavil:

Seveda lažje kupiš, če dobiš izplačilo vsaj 1200-1250€ (v kredit pa se ti tudi šteje regres, kateri je neprimerno višji kot pred leti in ti predstavlja kot da prejemaš 13. plačo in ena podjetja še imajo božičnico) kot pa pred parimi leti, ko je bilo izplačilo delavskega razreda v MB med 800-850€. Takrat, če dva nista bila skupaj sta težko kaj kupila, danes pa v MB lahko en sam kupi manjše stanovanje.

Pri nas je bila lani božičnica ena lepa podolgovata okrašena kartonska škatla v njej pa šunka sir in pršut haha. Pustimo se presenetiti kaj bo letos.. Je pa bilo zelo okusno moram priznati. Tako dobro jem bolj poredko.

Mato989 je izjavil:

Jaz to vse vem, ampak usajaš se na napačnega... drugi tu pravijo kako je v tujini dosti lažje kupit nepremičnino kot v SLOVENIJI jaz pa trdim da to ni res, da je problem v tem da je folk razvajen in enači LJ z okolico kot SLOVENIJA...

Ni nič napačnega tle. Od nekdaj sem sovraži bogataše oz. Ljudi, ki imajo . Se imajo za kaj več. Ptujski magnat. Res pa je , da tudi sam korakam v to smer...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zodiak ()

Pat_MaGroin ::

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Torrent je izjavil:

Moja sorodnica zivi v NYC. Stara 27 let, placa 140k letno, njen tip star 30, placa 180k letno. Najemnina za 3-sobno stanovanje v nobel predelu Brooklyna 5k usd. Sta pa pred nakupom flata, cca 4mio.

Za manj kot 100k v NYC nimas kej delat.

Sodelavec zivi v Ohio in so flati cenejsi kot v MB :).

Pat_MaGroin je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Torrent je izjavil:

Moja sorodnica zivi v NYC. Stara 27 let, placa 140k letno, njen tip star 30, placa 180k letno. Najemnina za 3-sobno stanovanje v nobel predelu Brooklyna 5k usd. Sta pa pred nakupom flata, cca 4mio.

Za manj kot 100k v NYC nimas kej delat.

Sodelavec zivi v Ohio in so flati cenejsi kot v MB :).

Sej to je praktično enako kot pri nas. Razmerje plača - cena stanovanja. Lol . Isto je ko tle. Kdo bi si mislil...

zavajon ::

Utk je izjavil:

Če ti danes od minimalne plače ne ostane vsaj 200 evrov, če že ne odplačuješ kredita za stanovanje, potem pač nekaj narobe delaš in si si sam kriv.

Na srečo nisem imel nikoli v življenju minimalne plače, morda zato ne morem razumeti, kako bi lahko nekomu od minimalne plače ostalo 200€.
vsekakor bi prej rekel, da je nekaj narobe s takim, ki mu to uspe, ne pa s tem, ki mu ne.
««
709 / 738
»»