» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
402 / 787
»»

tony1 ::

"Težka bo, tony1! Najbrž sicer sedaj velja kakšna izjema oz. bo možno dobiti dovoljenja, ker so poplave itaq uničile gnezdišča ptic, metuljev, drstišča rib itd. Sicer pa je Slovenija naravni rezervat! Kar ni pod Naturo 2000 je pa zaščiteno po ZON. Kdo si je to izmislil, jah, ekologi in EU birokracija..."

Pejmo na Mars. Pa tudi tam ne bo večno trajalo :P

aviator ::

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/...

Tale graf med vrstcami jasno pokaze, da se letno po naravni poti sprosti cca 5500 stanovanj, se dodatnih 5500 dvoclanskih gospodinjstev postanejo 1 clanska.

https://www.stat.si/obcine/sl/Theme/Ind...

Vecina stanovanj ima 3+ sobe kar 62 odstokov, 25 jih ima 2 sobe.

Samski ljudje zvecine 2,3 sobnih stanovanj ne najemajo ali zgolj skupinsko.

Malidelničar ::

Fantje, mentaliteta se končno premika:

https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...

Zahvala temu subu, da sem namesto v (dodatno) stanovanje vlozil v delnice in sklade

Moje tradicionalno razmisljanje me je pred par leti vodilo v to, da je nepremicnina edini cilj in nalozba za prihodnost. Po nakljucju sem izvedel za S&P 500 in kako prihaja do donosov. Iskreno se mi je to zdelo na zacetku kot neka bajka, ker mi ni bilo jasno( se zdaj mi ni) zakaj nihce iz moje okolice ne investira v sklade. Kasneje sem sicer presel na vwce(70% portfolia) in par individualnih delnic, ki imajo za sabo stabilno zgodovino. Hvala predvsem komentarjem, ki so bili zgrozeni nad to idejo, da bi bila ta ideja pametna (torej da bi se kupilo dodatno stanovanje pred vlaganjem v vwce recimo), ker mi je to dalo resnicno vedeti, da nekaj ne stima v mojem razmisljanju. Seveda sedaj, ko imam to za sabo vem da je lahko biti pameten ampak res sem zelo vesel, da sem se še pravocasno "izvlekel". Sicer nocem biti hudoben ampak sem takrat gledal ( skorajda kupil) tudi eno hiso na sedaj popljavljenem obmocju. Sicer nisem siguren, ce je bila na tej hisi neka skoda ampak sem dodatno olajsan, da imam likvidnost v skladih in delnicah.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Utk ::

Kar naj. Več takih, cenejše bo dodatno stanovanje zame.

Pat_MaGroin ::

Jaz bi rekel, da je cas za shorte :).

All in v indekse na ATH, dejmo BTC ignorirat na - 50% popusta. :)

Zgodovina sprememb…

matic492 ::

Vse lepo in prav ampak ni direktne primerjave:
- nepremičnina ni pasivna naložba, včasih je par mesecev, ampak velikokrat ni. Recimo 2 dni nazaj sem celo soboto rihtal majhne stvari v stanovanju, ker sta se mi 2 sobe zamenjale z novimi Erasmus študenti.
- kredit ti da 5 to 1 leverage (ali še večji leverage če imaš več nepremičnin za založit), profit je 100% tvoj profit
- najemnina

Vsak se pač odloči za sebe. Za mene je nepremičnina ločen biznis in najemniki so pač moje stranke, za njih pa "skrbim" tako, kot bi hotel da drugi skrbijo za moje stanovanje, če bi bil jaz najemnik. Zato sem pa verjetno na nuli, bi moral bit večji prasec :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

- kredit ti da 5 to 1 leverage (ali še večji leverage če imaš več nepremičnin za založit), profit je 100% tvoj profit

Ja, to ljudje pozabljajo. Tudi če doplačaš 100 ali 200 evrov k najemnini, da odplačuješ stanovanje, to je drobiž. Čez 10, 15, 20 let boš imel stanovanje vredno 100, 150 jurjev. S 100 evri v sp500 pač ne.

LapD ::

Ne moreš primerjati nakup stanovanja in dajanja po 100€ na mesec v ETF. Za realno primerjavo rukni v ETF znesek, ki ga rabiš za nakup stanovanja, pa izračunaj koliko boš imel čez 15 let. Verjetno si boš lahko kupil takrat kar dve stanovanji :)
web&motion designer

LapD je izjavil:

Ne moreš primerjati nakup stanovanja in dajanja po 100EUR na mesec v ETF. Za realno primerjavo rukni v ETF znesek, ki ga rabiš za nakup stanovanja, pa izračunaj koliko boš imel čez 15 let. Verjetno si boš lahko kupil takrat kar dve stanovanji :)

Ne vem kaj ti pri leverage-u ni jasno. Če imaš 20k, kupiš stanovanje za 100k, ker ti 80k da banka. Najemnina krije obrok kredita oz. večino. Tvoj vložek je 20k. Če daš 20k v ETF-e imaš rast ETF na 20k, če imaš pa stanovanje je pa rast vrednosti na 100k + odplačevanje glavnice vsak mesec.

Če imaš pa 100k za vržt v ETF, pa lahko kupiš nepremičnino za 500k... no v glavnem vidiš kam gre to (upam da lol)

10% na 20k na 10 let = 52k oz. 32k profita
3% od 100k na 10 let = 134k oz 34k profita + odplačal si (del) kredit(a) in imel dohodke iz najemnine (ter tudi stroške, da ne bomo biased)

Zgodovina sprememb…

S tem da ko imaš enkrat eno stanovanje odplačano, ne rabiš niti tistih začetnih 20k. In jih lahko vržeš magari v ETF. Edina omejitev je tvoja kreditna sposobnost.

LapD je izjavil:

Ne moreš primerjati nakup stanovanja in dajanja po 100€ na mesec v ETF. Za realno primerjavo rukni v ETF znesek, ki ga rabiš za nakup stanovanja, pa izračunaj koliko boš imel čez 15 let. Verjetno si boš lahko kupil takrat kar dve stanovanji :)

Jaz lahko kupim stanovanje z vložkom 2 do 3 jurje. Strošek cenitve, odobritve kredita, notarja, itd. Pa tistih 100, 200 evrov na mesec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

c3p0 ::

Senior Dev je izjavil:

Povprečna plača v Sloveniji je 2300€, v IT sektorju 3000€. To je lep denar in s tem se lahko že lepo zapufaš do konc lajfa za hišo na ključ ter dva huda avtomobila. Je pa res da je potem potrebno živeti malce bolj skromno življenje, ker si nekaj stotakov stran od praga revščine. S pridnim delom je mogoče vse.

Ljubljančan od rojstva, pa želi na vsak način flat v LJ. In dobi neko blokovsko garsonjero, za denar, kjer bi ven iz LJ kotline dobil več kot OK hišo. No, prioritete...

PrihajaNodi je izjavil:

Pol pa uleti Mato z nasvetom da se kupi nepremicnino na ptuju, kjer se bo medicinska sestra lahko furala gor in dol v Ljubljano, da se ji ja nebo dalo nic delat, ker s to mizerijo ki jo dobi si kaj blizje ne more nic kupit. Zadnji naj ugasne luc

A samo v UKC LJ rabijo sestre? Sem mislil, da je splošno pomanjkanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

PrihajaNodi ::

A samo v UKC LJ rabijo sestre? Sem mislil, da je splošno pomanjkanje.

Naj jim placajo. Ko bo medicinska sestra mela med 1500 in 1800 eur place bom verjel da je povprecna placa 1500 eur. To je nujno potreben kader za javno dobro. Do takrat pa nehajmo nabijat o 1500 eur neto povrpecne place.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

user4683 ::

matic492 je izjavil:

LapD je izjavil:

Ne moreš primerjati nakup stanovanja in dajanja po 100EUR na mesec v ETF. Za realno primerjavo rukni v ETF znesek, ki ga rabiš za nakup stanovanja, pa izračunaj koliko boš imel čez 15 let. Verjetno si boš lahko kupil takrat kar dve stanovanji :)

Ne vem kaj ti pri leverage-u ni jasno. Če imaš 20k, kupiš stanovanje za 100k, ker ti 80k da banka. Najemnina krije obrok kredita oz. večino. Tvoj vložek je 20k. Če daš 20k v ETF-e imaš rast ETF na 20k, če imaš pa stanovanje je pa rast vrednosti na 100k + odplačevanje glavnice vsak mesec.

Če imaš pa 100k za vržt v ETF, pa lahko kupiš nepremičnino za 500k... no v glavnem vidiš kam gre to (upam da lol)

3% od 100k na 10 let = 134k oz 34k profita + odplačal si (del) kredit(a) in imel dohodke iz najemnine (ter tudi stroške, da ne bomo biased)

100k stanovanje bos v povprecju oddal za cca 3k neto, torej bos pri 20 letnem kreditu doplacal vsak mesec se 250eur. Torej lahko v SP500 vrzes 20k in vsak mesec se 250eur za naslednjih 20 let. Donos SP500 v je v povprecju recimo 8% (bolj 10% ampak ok), dolgoletna rast vrednosti nepremicnine v Slovenijo po stroskih pa cca 3%.

Po 20 letih imas stanovanje vredno 180k ali pa kupcek delnic vrednih 230k.

Lov na podatke abnormalne rasti vrednosti nepremicnin zadnjih par let in zastonj kreditov, ki bodo na glavo postavili ta izracun, se zacne ZDAJ!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

user4683 je izjavil:

Lov na podatke abnormalne rasti vrednosti nepremicnin zadnjih par let in zastonj kreditov, ki bodo na glavo postavili ta izracun, se zacne ZDAJ!

Hehe, saj 3% je dokaj konzervativna ocena glede na inflacijo.

In pa ja, z 25% davka od najemnin za fizične osebe, je težko kaj naredit.

Zgodovina sprememb…

8% donos SP500 je tudi konzervativen, uraden je na dobrih 10% (skupaj z inflacijo). Je pa 3% dolgoletno uradno slovensko povprecje, torej malo vec kot inflacija. Lahko pa nam poisces druge uradne podatke.

Lahko pretepamo te procente, ampak ce ostanemo v nekih povprecnih okvirih, niso cegli (niti z vzvodom) neka blazna top shit pogruntavscina. Pa se kar nekaj dela zahtevajo.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

Te izračuni prav tako ne upoštevajo stroškov vzdrževanja, prenove, davkov, prav tako je zelo težko imeti v stanovanju 20 let najemnike brez lukenj vmes. Pa tudi je potrebno investirati notri nekaj svojega časa.

SP500 je buy and forget strategija, ki je zgodovinsko gledano bolj donosna od nepremičnine.

Nepremičnine se splačajo le lokalnim veljakom, ki poznajo občinske šerife in ti lahko spremenijo namembnost parcele, tam je pa profit lahko višji :D

Zgodovina sprememb…

Jap, to sem prej napisal, je pač biznis, oddajanje na fizično osebo pa samo če si kaj podedoval, ker 25% je ubijalski davek.

Bolj so problem drage nepremicnine in relativno nizke najemnine.

user4683 je izjavil:

Bolj so problem drage nepremicnine in relativno nizke najemnine.

Se najde, samo to je spet odvisno od situacije, jaz spremljam bolj kot ne štajersko, zdajle je potencialno dober deal tu na voljo:

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Tole se odda za nekje ~800EUR vse 4 sobe, kar je po današnji obrestni meri nekje obrok za 80% oglaševane cene.

Če se kje kaj zgliha oz. oddaš za 900EUR pa še toliko boljše. Seveda spet ne gre na fizično osebo, ker je 25% davka preveč.

Imaš pa tudi takšne absurde:
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Prodajajo 58m^2 za 126900 oz ~2100EUR po kvadratu, imajo pa pogoj:
Pogoj prodajalca je, da ostane v stanovanju v najemu cca 5 let (najemnina 400EUR/mesec + vsi obratovalni stroški, tudi mesečni obrok za toplotno črpalko).

Torej cenijo svoje "stanovanje" na 26 let amortizacije pred davki + brez stroškov.... Moraš biti malo poseben investitor da greš v to.

Zgodovina sprememb…

LapD ::

matic492 je izjavil:

LapD je izjavil:

Razumem tvoj point, ampak zapisal si en kup vprašljivih predpostavk. Kakorkoli obračamo, donos na nek World ETF ali S&P500 je za povprečnega Janeza zgodovinsko gledano višji kot na nepremičnine. Je pa pri nepremičninah ogromno faktorjev, ki ti v nekih (srečnih ali spretnih) situacijah seveda lahko prinesejo izjemne donose.
web&motion designer

Faktorjev je seveda na obeh koncih več - predvsem vprašanje koliko ljudi lahko dolgoročno drži SP500 preko vseh padcev in redno investira & nič ne proda naprimer.

In če hočeš imeti buy & forget je SP500 oz. karkoli podobnega seveda boljše.

PS: SP500 spada v tole?

https://www.racunovodja.com/clanki.asp?...

Davek po ZDDOIFI se izračuna in plača po stopnji:

40 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta pred potekom dvanajstih mesecev imetništva oziroma dvanajstih mesecev od sklenitve posla;
20 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dvanajstih mesecih imetništva oziroma po dvanajstih mesecih od sklenitve posla ter pred dopolnjenih petih letih imetništva izvedenega finančnega instrumenta oziroma pred dopolnjenih petih letih od sklenitve posla;
15 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dopolnjenih petih letih imetništva izvedenega finančnega instrumenta oziroma po dopolnjenih petih letih od sklenitve posla;
10 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dopolnjenih desetih letih imetništva izvedenega finančnega instrumenta oziroma po dopolnjenih desetih letih od sklenitve posla;
5 %, če je dobiček dosežen z odsvojitvijo izvedenega finančnega instrumenta po dopolnjenih petnajstih letih imetništva izvedenega finančnega instrumenta oziroma po dopolnjenih petnajstih letih od sklenitve posla.

Davek po ZDDOIFI se ne plača in ne napoveduje od dobička, doseženega pri

Torej držat moraš vsaj nekje 10 let + če vplačuješ vsak mesec se to šteje za vsako vplačilo posebej verjetno?

EDIT:

Primer 3:
Terminska pogodba – E-Mini S&P 500

Zavezanec kupi E-Mini S&P 500 pri ceni 1400. Vrednost točke pri pogodbi je 50 USD. Kritje pri nakupu E-Mini S&P 500 je 5.000 USD.

Vrednost pogodbe je velikost pogodbe x cena = 50 USD x indeks (cena E-Mini S&P 500) = 50 USD x 1400 = 70.000 USD. Vrednost pozicije, ki jo ima zavezanec = 5.000 USD.

Čez nekaj dni cena E-Mini S&P 500 naraste. Zavezanec zapre pozicijo, tj. proda E-Mini S&P 500 po 1420. Velikost pogodbe = 50 USD x indeks = 50 USD x 1420 = 71.000 USD. Vrednost pozicije, ki jo ima zavezanec = 6.000 USD.
.....
Davčna osnova:

Pri ugotavljanju davčne osnove se upošteva vrednost TP (tj. pogodbena vrednost).

Davčna osnova = (vrednost TP ob zaprtju pogodbe minus 1 % od vrednosti) minus (vrednost TP ob nakupu plus 1 % od vrednosti) = (54.198,47 EUR – 541,98 EUR) – (53.891,75 EUR + 538,92 EUR) = – 774,18 EUR)

Davčna osnova = izguba v znesku 774,18 EUR.

Zgodovina sprememb…

Ne. To zgoraj govori o izvedenih financnih instrumentih. Ko nekdo tukaj omeni SP500 v 99% misli ETF ("navadna delnica"), ki sledi temu skladu. Obravnava se enako kot ostale delnice, pa tudi kot nepremicnine - z davkom na kapitalski dobicek.

100k stanovanje bos v povprecju oddal za cca 3k neto, torej bos pri 20 letnem kreditu doplacal vsak mesec se 250eur. Torej lahko v SP500 vrzes 20k in vsak mesec se 250eur za naslednjih 20 let. Donos SP500 v je v povprecju recimo 8% (bolj 10% ampak ok), dolgoletna rast vrednosti nepremicnine v Slovenijo po stroskih pa cca 3%.

In teh 250 jurjev boš imel kje, na degiru, revoltu, neki ameriški firmi? Jaz ne bom, thank u very much...
Če vpleteš še koga, si pa hitro bistveno nižje od tistih 10%.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

In teh 250 jurjev boš imel kje, na degiru, revoltu, neki ameriški firmi? Jaz ne bom, thank u very much...
Če vpleteš še koga, si pa hitro bistveno nižje od tistih 10%.

:))

To ti vse pove o finančni izobrazbi povprečnega Slovenca.

Tako tveganje se omeji tako, da vložek razpršiš med 2 ali 3 brokerje.

Mnogo prej se bo podrl en NLB (vedno glasni predsednik uprave bo seveda spizdil na Novo zelandijo/v Rusijo - odvisno od smeri vetra) kot pa en Degiro.

Lahko pa vlagamo v Slo sklade dod. pok. zav., kjer ti za dober dan UKRADEJO 3% vstopnih stroškov. Nein, danke.

Pravi se je oglasil.

To ti vse pove o finančni izobrazbi povprečnega Slovenca.

Tako tveganje se omeji tako, da vložek razpršiš med 2 ali 3 brokerje.

Omeji ali še poveča?

Mnogo prej se bo podrl en NLB (vedno glasni predsednik uprave bo seveda spizdil na Novo zelandijo/v Rusijo - odvisno od smeri vetra) kot pa en Degiro.

Sej na nlb tudi ne bi imel tolk, to je še bolj ziher.

Lahko pa vlagamo v Slo sklade dod. pok. zav., kjer ti za dober dan UKRADEJO 3% vstopnih stroškov. Nein, danke.

Ja, ker avstrijski so pa kaj drugačni.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Pravi se je oglasil.

Ti ne vidiš preko ceglov in jih nenehno propagiraš kot najboljšo naložbo, čeprav je statistično gledano slabše od preprostih ETFjev.

Jebi ga, cegle težko spraviš iz slovenske mentalitete, eni ste res trmasti :))

Mentalna akrobatika okoli teh procentkov nepremičnin, da opravičite lastne naložbe, je težko priznat, da boste imeli manj od tega?

Zgodovina sprememb…

"Omeji ali še poveča?"

Zdaj se pa zafrkavaš. To je oštarija, tle smo resni ljudje!

Utk je izjavil:

Imas vso pravico, da si nezaupljiv do dolocenih stvari in favoriziras neke druge. Kar pa ne vpliva prav dosti na izracun. Vsaj jaz ne vidim, da bi nam postregel s cim oprijemljivim.

" Ja, ker avstrijski so pa kaj drugačni."

Ne, to pomeni, da so vsaki skladi naložba s predragimi stroški in prav bi bilo, da takim prašičem nehamo nositi denar. Oni ti ta denar poberejo, pa če ti nato naredijo minus ali plus. Valjda si gledal Volka z WSja?

Celo NLBjev delniški trgovalni račun me (skupaj s stroški Slo KDD)ja stane leto borih 0,27%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

user4683 je izjavil:

Utk je izjavil:

Imas vso pravico, da si nezaupljiv do dolocenih stvari in favoriziras neke druge. Kar pa ne vpliva prav dosti na izracun. Vsaj jaz ne vidim, da bi nam postregel s cim oprijemljivim.

Pozabljaš eno spremenljivko
Stock market crash @ Wikipedia
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Niti ne, je ze vracunana v procente.

Kje? Tole je prenapihnjeno pa vsi to vemo
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

V tistih 10% in v dejstvo, da govorimo o obdobju dolgem vsaj 20 let. Prenapihnjene so pa tudi nepremicnine, tako da lahko ta faktor skoraj crtamo v tej primerjavi.

U glavnem smo ugotovili, da v življenju služit kaj denarja ne gre brez rizika :))

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

V tistih 10% in v dejstvo, da govorimo o obdobju dolgem vsaj 20 let. Prenapihnjene so pa tudi nepremicnine, tako da lahko ta faktor skoraj crtamo v tej primerjavi.

Ne. Delnice so kupuje ob padcih ne pa pri teh krivuljah gor.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Sedaj pa se enkrat preberi napisano, izracun in poizkusi slediti.

Zgodovina sprememb…

kgtjera ::

Jebeš delnice, kredita za delnice vam ne bo odpisal nihče. Kredit za hišo je pa praktično druga zgodba... No risk, pomaga država! Pride Anita in apelira na banke. Greš v osebni stečaj. Skratka, mamo to! In ker je danes dan solidarnosti, vam predlagam, da še naprej gradite hiše na plazovitem pobočju ali tik ob strugah rek in potokov. >:D

PrihajaNodi je izjavil:

user4683 je izjavil:

To se sliši kot nek kripto bro advice :)) Lump sum v kateremkoli 20-letnem obdobju je zgodovinsko najbolj učinkovit.

Sicer pa če bi vedel kdaj bodo padci… bi bil brez problema milijonar, verjetno tudi milijarder. Mi zaupaš kako veš, da kupuješ ob padcih?

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

user4683 je izjavil:

8% donos SP500 je tudi konzervativen, uraden je na dobrih 10% (skupaj z inflacijo). Je pa 3% dolgoletno uradno slovensko povprecje, torej malo vec kot inflacija. Lahko pa nam poisces druge uradne podatke.

Lahko pretepamo te procente, ampak ce ostanemo v nekih povprecnih okvirih, niso cegli (niti z vzvodom) neka blazna top shit pogruntavscina. Pa se kar nekaj dela zahtevajo.

Zanimivo je to da poznan vec bogatasev z kar nekaj stanovanji nobenga pa ne poznam ki zivi od donosa sp500

To nekaj pove po moje
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

velikBrokoli je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

user4683 je izjavil:

To se sliši kot nek kripto bro advice :)) Lump sum v kateremkoli 20-letnem obdobju je zgodovinsko najbolj učinkovit.

Sicer pa če bi vedel kdaj bodo padci… bi bil brez problema milijonar, verjetno tudi milijarder. Mi zaupaš kako veš, da kupuješ ob padcih?

V kripto, DCA. Ob flash crashih. Za delniceje je jeba ker mas obdavceno. Ja, sj vem bo sedaj argument da pri najemu isto…Najemniki so tolk obupani da mors res najdt taprave tepce al pa si sam tepec da te prjavjo
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Zanimivo je to da poznan vec bogatasev z kar nekaj stanovanji nobenga pa ne poznam ki zivi od donosa sp500

To nekaj pove po moje

Kaj točno to pove? Da je finančna izobraženost Slovencev dosti slaba? Al pa da poznaš samo take? :))

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

To nekaj pove po moje

Ce mas 20 jurjev cakas priloznost pa hop v kriptol, ce mas pa 50 pa mogoce kreda in stanovanje. Volatilnost je pri delnicah prenizka za nizke zneske. Mogoce ce trgujes?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

user4683 je izjavil:

V kripto, DCA. Ob flash crashih. Za delniceje je jeba ker mas obdavceno. Ja, sj vem bo sedaj argument da pri najemu isto…Najemniki so tolk obupani da mors res najdt taprave tepce al pa si sam tepec da te prjavjo

Tudi kripto je načeloma obdavčen, če dovolj trejdaš.

Kripto je za fun money, jaz mojih življenskih prihrankov tja ne bi dajal, je preveč tveganja imo. Ni pa bad, če 10% denarja rukneš v neke degen coine ali pa depositneš collateral v kakšne tvegane visok APY.. :))

velikBrokoli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

To nekaj pove po moje

Kaj točno to pove? Da je finančna izobraženost Slovencev dosti slaba? Al pa da poznaš samo take? :))

Ja ne, pove da je slovenc bolj ziheras in ne zaupa delnicam. Pa ja ne mislis da ce bos fuknu 20 k v delnice da bos pa obogatel? Mogoce penny stocks?

Tudi kripto je načeloma obdavčen, če dovolj trejdaš.

Govorimo o long term investicijah. Bos z 20k v delnicah lahko kupu po 10 letih stanovanje. S kriptom mogoce, drlnicam absolutno ne pa dajes lahko se nevem kake izracune.

Vsakomur svoje. Js ne bi dal zivljenskih prihrankov v sp500 pac pa v cegle.

Mam pa obcutek da mas ti 500 k vedno na lagarju k jih not meces, ja to je pa druga zgodba.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Če že imamo debato, potem seveda diversify, nikjer ne piše, da je treba vse dat samo v eno stvar.

Tu je seveda ogromno faktorjev, kakšen tip človeka si, višina dohodkov, starost/partner/otroci itd.

Jaz recimo zaenkrat nimam nič v delnicah/ETFih in podobno, samo kripto in nepremičnine, ker sem še take starosti da lahko preden pridem do penzije bankrotiram (verjetno parkrat :D) in zgradim vse iz nule. Pa tudi kreditno sposoben bom še 30+ let, tako da se mi zdi to smiselno. Nekdo v drugačni situaciji pri drugačni starosti pač ne more razmišljat isto, to je jasno.

Govora je blo ce ma nekdo 20-50 k pa povprecno placo, recimo.
Kolk pa mas nepremicnin?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

tony1 je izjavil:

"Omeji ali še poveča?"

Zdaj se pa zafrkavaš. To je oštarija, tle smo resni ljudje!

Če imaš na treh mestih, je šansa da eno od teh propade, samo večja. Ja, imaš "garantirano", ampak tega v resnici ne veš dokler ne propade.

To nekaj pove po moje

Točno tako. Nepremičnine pomenijo več dela, ni dvoma, ampak s tem delom dosežeš tudi to, da lahko "premagaš" trg, tiste povprečne 3 procente letno ali kolk so že naračunali. Mene ti procenti niti malo ne ganejo. Realnost je taka, da sem imel neko hišo, za katero so mi ponujali 50 jurjev, ja podrtija v vukojebini, vložil sem 20 jurjev in nekaj dela, zdaj čez par let jo lahko prodam za 150, ali pa oddajam za kakih 500. Je pač še zmeraj v vukojebini. Lahko je dam pod hipoteko in kupim 2 stanovanja za nič vložka, razen par 100 evrov mesečno, za razliko do kredita. Koliko je tu procentov? 3, 5, 10, 15? Nimam pojma. Dont know dont care.

PrihajaNodi je izjavil:

Kolk pa mas nepremicnin?

2 stanovanja, 1 se oddaja. Kripto sem prodal 2021, od takrat DCA.

Drugače sem idiot, in se tega zavedam. Lani sem si kupil nov(ejši) avto, in zdeval v njega že toliko, da bi lahko zdaj imel že 3 stanovanja namesto tega.

Koliko je tu procentov? 3, 5, 10, 15? Nimam pojma. Dont know dont care.

Mogoce prodas vse skup gres all in v sp500 pa leverage x100

matic492 je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Kolk pa mas nepremicnin?

2 stanovanja, 1 se oddaja. Kripto sem prodal 2021, od takrat DCA.

Drugače sem idiot, in se tega zavedam. Lani sem si kupil nov(ejši) avto, in zdeval v njega že toliko, da bi lahko zdaj imel že 3 stanovanja namesto tega.

Cestitke
Sam jebo te pleh...:) js mam dacio pa se mi jebe za pleh...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

««
402 / 787
»»