Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi

CiClon ::
Itak, pa medicinske sestre tudi, če zdej niso menjal najemniškega fleta z lastniškim ali lastniškega z bajto ga ne bodo nikol.
Vsi bonusi so šli v kreditno sposobnost, 400k+ novga kredita je diplomirana medicinska sestra vzela brez večjih težav, kar je pa dovolj za bajtico. Ali pa vsaj audija če res ni bilo nič prihrankov od prej.
Zdej se pa izsiljuje, da bodo lahko še odplačali.
Aha, na bankah so pa idioti, ane. Izredni dodatki zaradi pandemije in na podlagi tega 400k+ kredita 😂😂
In seveda VSI poznamo sestro od prijatelja od soseda, ki je kupila celo ulico pa je na minimalcu, samo z dodatki!!!!

karafeka ::
A normativci z več kot 100k€ letnih prihodkov pa niso kupovali nepremičnin??
Glede na to koliko vprašanj je bilo v zadnjih letih na slo-techu o tem kaj nardit ko so presegli mejo (pa so bili ti, ki so spraševali, samo pljunek v morje verjetno med vsemi), se sploh ni za čudit da so šle cene vsega toliko gor. So kupovali bajte verjetno tudi v tujini, ne samo v Sloveniji.
Zaposleni so dali skoraj pol v obliki prispevkov in dohodnine državi, normiji pa večino za sebe obdržali.
Glede na to koliko vprašanj je bilo v zadnjih letih na slo-techu o tem kaj nardit ko so presegli mejo (pa so bili ti, ki so spraševali, samo pljunek v morje verjetno med vsemi), se sploh ni za čudit da so šle cene vsega toliko gor. So kupovali bajte verjetno tudi v tujini, ne samo v Sloveniji.
Zaposleni so dali skoraj pol v obliki prispevkov in dohodnine državi, normiji pa večino za sebe obdržali.

ChuckNorris ::
@karafeka
hitro pozabiš, da normiranec ki zasluži 100k na letu v svoje znanje vloži 20 let svojega časa, in v prvi polovici istega obdobja vloži v to več časa kot 3/4 vseh ki sedijo na zazihranih stolčkih po raznih UE, občinah, ipd.
Tako da ja, dajmo njim vzet, pa razdelit med večjo volilno bazo. Prav zanimivo mi je spremljati na kakšni intelektualni ravni smo kot družba, zdaj pa predlagam da narediš še kakšen hiter zaključkek, nato pa namesto na javni forum doma ob kosilu za mizo strni še kakšen zaključek tvojega ranga. Po zapisanem sodeč sklepam da ste zaposleni v JU, ura je pa že 14:55 tako da ste najbrž že zbrani doma.
hitro pozabiš, da normiranec ki zasluži 100k na letu v svoje znanje vloži 20 let svojega časa, in v prvi polovici istega obdobja vloži v to več časa kot 3/4 vseh ki sedijo na zazihranih stolčkih po raznih UE, občinah, ipd.
Tako da ja, dajmo njim vzet, pa razdelit med večjo volilno bazo. Prav zanimivo mi je spremljati na kakšni intelektualni ravni smo kot družba, zdaj pa predlagam da narediš še kakšen hiter zaključkek, nato pa namesto na javni forum doma ob kosilu za mizo strni še kakšen zaključek tvojega ranga. Po zapisanem sodeč sklepam da ste zaposleni v JU, ura je pa že 14:55 tako da ste najbrž že zbrani doma.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ChuckNorris ()

matobeli ::
Aha, na bankah so pa idioti, ane.
Majo pravila ki jih upoštevajo, če je not pisalo da se upoštevajo regresi in dodatki se pač upoštevajo.
Nimam pa pravilnika v roki da bi lahko potrdil karkoli. Ampak, očitno se je dalo, ker z osnovno plačo si ne morš privoščit niti dvosobnega.
Sploh pa ni samo zdravstveni kader kriv, nasploh je bilo velik keša, eni so bli privat, eni so mel kripto, treji so nujno rabli nepremičnino, četrti mofo...
Nikol bi samo ena zadeva, mal preceč kompleksno je vse skupaj.

Mato989 ::
Ne, že od prej imamo. Reče se mu davek od premoženja, notri so pa zajete nepremičnine.
Problem ni v tem ker davka ni, ampak ker je tako zelo nizek da je zanemarljiv.
Ampak enim ne znese dojet da ko rečemo "ni davka" ne mislimo da ga dejansko ni, ampak da nima efekta.
Zakaj bi moral met efekt... saj tudi DDV nima efekta pa kaj zdaj? Oziroma nak aj ima DDV efekt razen na višje cene...
Davek od premoženja je itak DAVEK AN DAVEK (kot vsi davki po dohodnini) in je nateg ko ti obdavčijo premoženje za katerega si že plačal DAVEK... ti pač navijaš za to ker si butl ki dela v Nemčiji drugi pa tega nočemo...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

lambda ::

Utk ::

mr_chai ::
Ko prebiram tale forum počasi dobivam neko sovražno nastrojenost proti medicinskim sestram.
Danes ko sem se vozil po Njegoševi, sem ustavil pred zebro in so prečkale v belo oblečene ptičice, namazane pa s čikci v roki, so se neki hihitale druga drugi. V bistvu so iste kot v študentskih letih, sam da zdej ga ne gredo žurat v KMŠ ampak v UKC.
Vam rečem, da mi je noga kar trznila po gas pedalu.
Danes ko sem se vozil po Njegoševi, sem ustavil pred zebro in so prečkale v belo oblečene ptičice, namazane pa s čikci v roki, so se neki hihitale druga drugi. V bistvu so iste kot v študentskih letih, sam da zdej ga ne gredo žurat v KMŠ ampak v UKC.
Vam rečem, da mi je noga kar trznila po gas pedalu.

FireSnack ::
Žal. Pred pol leta si dobil fiksen kredit manj kot 2% obrestno na 25 let. Danes, pol leta kasneje, ti nekatere banke nočejo več dat fiksnega z 2% višjo obrestno kot pred pol leta. Če to ni definicija idiotov, potem ne vem kaj je.
Lažeš. Pod mizo še vedno dobiš 2.5% obrestno mero fix. Bolj je problem da ni kvalitetnih nepremičnin. Če kupiš neko staro luknjo za preveč denarja, je pa to bolj tako kot bi dobil obrestno mero -20% ker taka lunkja bo skoraj zagotovo v naslednjih letih recesije naglo izgubljala vrednost.
Preprodajalec NFT umetnin

lambda ::

Malidelničar ::
Žal. Pred pol leta si dobil fiksen kredit manj kot 2% obrestno na 25 let. Danes, pol leta kasneje, ti nekatere banke nočejo več dat fiksnega z 2% višjo obrestno kot pred pol leta. Če to ni definicija idiotov, potem ne vem kaj je.
Lažeš. Pod mizo še vedno dobiš 2.5% obrestno mero fix. Bolj je problem da ni kvalitetnih nepremičnin. Če kupiš neko staro luknjo za preveč denarja, je pa to bolj tako kot bi dobil obrestno mero -20% ker taka lunkja bo skoraj zagotovo v naslednjih letih recesije naglo izgubljala vrednost.
Hm se pravi si s to tezo zanimivo implicitno priznal, da imajo slovenske nepremičnine en konkreten (morda trenutno še skrit) 'downside' in da gre za obliko nepremičninskega balona v Sloveniji?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Jaz bom kupil, ko rešim to kar imam, da bom dal v najem. Dokler so najemnine tu nekje, ima zame stanovanje ali hiša isto vrednost pred krizo, med krizo in po krizi. Kdor kupuje zato da bo zrastlo samo od sebe, mu pa kar naj pade, čim bolj.

Kar gre gor, lahko pade tudi dol.![]()
Eni zagovarjajo tezo,da NE MORE ITI DOL zaradi: 1) pomanjkanja stavbnega fonda, kar generira tako močno silo da trg gre samo gor 2) migrantov v Slovenijo, ki povprašujejo po najemih ali nakupih in zopet potiskajo cene navzgor in pogojno še 3) 'skewed' trga v Sloveniji na katerem ima nerealen vpliv na gibanje cen sentiment na nepremičninskem trgu v LJ, ki potisne cene navzgor tudi na Ptuju, v Ilirski Bistrici, na Koroškem, v Beli Krajini.
Sploh o točkah 1) in 2) boš na tem forumu veliko prebral. In veliko ljudi potem zagovarja takšno investicijsko tezo.

aviator ::
Bistvo nakupa stare hiše je v lokaciji... sploh če je hiša starejša od 1960...
Tudi časovna komponenta ni zanemarljiva. Ne mislim čakati par let, da bo hiša tip top, v vmesnem času pa živeti na gradbišču.
To je zanemarljivo, ne zato ker je par let ampak zato ker vrsto novogradenj folk gradi tudi par let in potem gre not živet in živi na gradbišču... ni kr vsaka novogradnja končana v 1-2 letih po ulitju plošče nekteri gradijo tudi novogradnje 5+ let... poznam primere... tako da ta razlog ni izključno pri nakupih in renovacijah starih bajt.
To so moji razlogi zakaj se ne lotevam obnove, ampak očitno je lažje jamrati kako je mladina lena, ima dve levi roki in še kaj.
Ja, še vedno pa mladina v veliki meri IMA 2 levi roki... moj deda in foter sta znala hobi švasat, popravljat vrsto orodij, itd... jaz pač tega ne znam... sicer jaz znam porihtat PC kar onadva nikoli nista in ne bsta znala ampak s tem pač ne rešiš osnovnega urejanja bajte, za razliko od znanja vodovoda, elektrike itd...
Jst znam svasat, delat z motorko, polagal sem tudi laminat, pa prek studenca montiral okna in zaluzije, pa deda tega ni znal, in se marsikej, vseeno pa parcela v rojstnem kraju ni vec 1 letno placo ampak 5,6 njih.

Gregor P ::
Misliš nakup z ali brez kredita?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

mitoess ::

Splača se, če ne kupiš nekaj precenjenega in če kupiš na kredit.
Za kakšno ceno pa ocenjuješ, da v današnjih časih ni precenjena? In za kakšno obrestno mero?
Jaz bi kupil brez pomisleka, če bi mi najemnina pokrivala obrok in stroške. Recimo stanovanje za 100 jurjev, 30 moraš itak keširat, na 20 let pride cca 400 obrok, moraš dobit 500 najemnine. 400 gre v kredit, 100 za davke. Ja, vsake tolk časa bo treba pljunit par jurjev not za kopalnico, kuhinjo, če nimaš za to na strani, se ne it tega.
Če gre to čez, ni problema. Če ne, iščeš naprej. Tistih 30 jurjev pologa ne bi mešal v to.
Če čez 10 let prodaš za istih 100 jurjev, vrneš 35 posojila, ostane ti 60. Dal si pa 30. Če vrednost še naraste, aleluja.
Zdaj bo nekdo reku, da ti tudi sklad podvoji znesek v 10 letih...ampak jaz ne poznam nobenga, ki mu bi to konstantno uspevalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Alien123 ::

matic492 ::
500€ neto težko, 500 bruto pa brez problema najdeš kje ja.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Kakšno se vam pa zdi razmerje cen novogradnja/rabljeno? Se vam zdi, da so cene rabljenih bolj "napihnjene" kot cene novogradenj?

Pat_MaGroin je izjavil:
Kkje dobiš flat za 100k, ki nosi 500 na mesec? Kupim 3 takoj.
Izven Lj se dobi. V Lj je to razmerje zelo slabo, zato sploh ne razumem švercarjev, ki tam kupujejo. No, marsikater več ne.

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
itd
Taka stanovanja se za 450-500€ oddajajo
itd
Taka stanovanja se za 450-500€ oddajajo

Ja, to je nekje floor price za 2-sobna. Sobe za študente so od ~200EUR naprej, garsonjere in 1-sobne 300-400EUR 2 sobna pa 400EUR+
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()

toro69 ::
Izbira temeljna plošča ali temelji je stvar projektatanta oz dovoljenja, kolikor se še spomnim ne moreš enega ali drugega izvesti na vsakem terenu. Izvedba temeljne plošče je pa bolj enostavna in hitrejša, tudi bolj poceni, večina tudi že vgradi vse odtoke, tako da je to delo prihranjeno kasneje, pa še izvedba tlaka je cenejša.
Izvedba temelne plošče je možna na vseh ravnih terenih. Cena izvedbe je dražja. Cena projektiranja je cenejša :)
Kakšno se vam pa zdi razmerje cen novogradnja/rabljeno? Se vam zdi, da so cene rabljenih bolj "napihnjene" kot cene novogradenj?
Glede na standard bivanja so rabljene nepremičnine napihnjene od 50-80% realne cene. Kot bi primerjal stoenko in novega golfa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: toro69 ()

Izbira temeljna plošča ali temelji je stvar projektatanta oz dovoljenja, kolikor se še spomnim ne moreš enega ali drugega izvesti na vsakem terenu. Izvedba temeljne plošče je pa bolj enostavna in hitrejša, tudi bolj poceni, večina tudi že vgradi vse odtoke, tako da je to delo prihranjeno kasneje, pa še izvedba tlaka je cenejša.
Izvedba temelne plošče je možna na vseh ravnih terenih. Cena izvedbe je dražja. Cena projektiranja je cenejša :)
Glede na standard bivanja so rabljene nepremičnine napihnjene od 50-80% realne cene. Kot bi primerjal stoenko in novega golfa.
Kaj pa novogradnje?

Boomerang ::

Seveda se splača... boš pač najemnino dvignil.
Najhujši primer je da bo davek tam nekje do 1%, torej jurja ali dva na leto, to je pa dobrega stotaka vsak mesec. Mogoče ne boš prvo leto dvignil najemnine za 100EUR, se bo pa v parih letih vse dvignalo.
Kdor misli, da bo kaj ceneje skozi prišel zaradi nepremičninskega davka se konkretno moti lol.
Kaj misliš, da sem bil zmožen kupit 2 stanovanja, zdaj me bo pa bolelo dodatnih 100EUR na mesec toliko, da bom prodal stanovanje?
PS: Davka na premoženje in NUZS sem že letos plačal okoli 300EUR
Najhujši primer je da bo davek tam nekje do 1%, torej jurja ali dva na leto, to je pa dobrega stotaka vsak mesec. Mogoče ne boš prvo leto dvignil najemnine za 100EUR, se bo pa v parih letih vse dvignalo.
Kdor misli, da bo kaj ceneje skozi prišel zaradi nepremičninskega davka se konkretno moti lol.
Kaj misliš, da sem bil zmožen kupit 2 stanovanja, zdaj me bo pa bolelo dodatnih 100EUR na mesec toliko, da bom prodal stanovanje?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()

xxxul ::
Stanovanjski skla prodaja zazidljivo parcelo v LJ - cena je vsaj na prvi uč presenetljivo ugodna...

x3ca ::
Pri vecjih parcelah je ponavadi cena/m2 nizja kot pri manjsih parcelah. Sicer pa je to drazba, lahko racunas, da bo slo najmanj za 30% gor.

xxxul ::
meni je cudno da na eni strani hoce Mesecnik pridobit parcele od slabe banke / sdh na stanovanjski sklad, na drugi strani pa prodajajo zazidljive parcele.
izklicna za parcelo v rožni (od slabe banke/sdh) se je še prejšnji teden bila 10mio plus, ampak vidim da so umaknili oglas
izklicna za parcelo v rožni (od slabe banke/sdh) se je še prejšnji teden bila 10mio plus, ampak vidim da so umaknili oglas

Boomerang ::
Še malenkost se cene dvignejo pa bo narod pogruntal, da se je ceneje voziti (četudi to pomeni prevoziti pol Slovenije) kot pa plačevati drage najemnine.
Jaz sem to že pogruntal - odkar smo na hibridnem delavniku, me Ljubljana vidi maximum 2-krat tedensko.
Če moraš za najem kolikor-toliko normalnega stanovanja odšteti jurja, si to lahko privošči tak, ki mu denarja ne manjka - ampak tak si lahko tudi kupi svojo nepremičnino. Razumeš, kaj ti želim povedat?

urli ::
Še malenkost se cene dvignejo pa bo narod pogruntal, da se je ceneje voziti (četudi to pomeni prevoziti pol Slovenije) kot pa plačevati drage najemnine.
Jaz sem to že pogruntal - odkar smo na hibridnem delavniku, me Ljubljana vidi maximum 2-krat tedensko.
Če moraš za najem kolikor-toliko normalnega stanovanja odšteti jurja, si to lahko privošči tak, ki mu denarja ne manjka - ampak tak si lahko tudi kupi svojo nepremičnino. Razumeš, kaj ti želim povedat?
Tudi jaz. Od kar je možnost hibridnega dela, sem se poslovil od najemnine.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()

Sparkxl ::
Ne dolgo nazaj sem se pogovarjal z enim parazitom državnega aparata v lj, fikus po poklicu. Ne boste verjeli, tudi fikusom v lj ni lahko. Ubijalske najemnine, cene novih nepremičnin...tudi s plačo fikusa, ki se uskljajuje letno z inflacijo, je to vseskupaj životarjenje v ljubljanskem brlogu brez perspektive za prihodnost.
Zdaj se ta fikus odloča med 2 opcijama. Selitev na Dunaj, ali pa v MB in na delo v Graz.
Pred kratkim sem tudi videl poročilo avstrisjke gospodarske zbornice za slovenijo, namenjeno avstrijskim investitorjem. Močno so odsvetovali investicije v lj in bližnji okolici zaradi ekstremne prenapihnjenosti cen. Priporočali so lokacije vzdolž avtoceste med lj in A mejo.
Zdaj se ta fikus odloča med 2 opcijama. Selitev na Dunaj, ali pa v MB in na delo v Graz.
Pred kratkim sem tudi videl poročilo avstrisjke gospodarske zbornice za slovenijo, namenjeno avstrijskim investitorjem. Močno so odsvetovali investicije v lj in bližnji okolici zaradi ekstremne prenapihnjenosti cen. Priporočali so lokacije vzdolž avtoceste med lj in A mejo.

Hangman ::
Tudi jaz. Od kar je možnost hibridnega dela, sem se poslovil od najemnine.Pa se potne nam dobro plačajo tako da win-win.
Sam bi izpostavil še eno prednost, ki se nam obeta v letošnjem letu: 6-urni delavnik.
Marsikdo je v Ljubljani tudi zaradi tega, ker mu je v interesu, da čas porabi kje drugje, namesto za volanom. Če bo Mesečnik uspel uvesti 6-urni delavnik, se bo marsikdo pobral iz Ljubljane, ker mu bo kljub vožnji še zmeraj ostalo dovolj prostega časa. Upam si staviti, da bomo v roku 2 let imeli na periferiji precej več prebivalstva, kot ga imamo danes. Povpraševanje po nepremičninah v Ljubljani SE BO zmanjšalo tudi brez nepremičninskega davka. Ali se splača iti v nakup nepremičnine samo za to, da jo boš oddajal? Na dolgi rok sigurno ne.

dexterboy ::
KJE za vraga si pa ti našel ŠEST URNI DELOVNIK?
Si se včeraj rodil? Veš, kaj nas čaka na gospodarskem področju? Si vsaj malo pogledal MAKRO ekonomske napovedi za letos?
Đizs, folk, pa kva vi to pohate? Ker to bi tudi jazst...
Si se včeraj rodil? Veš, kaj nas čaka na gospodarskem področju? Si vsaj malo pogledal MAKRO ekonomske napovedi za letos?
Đizs, folk, pa kva vi to pohate? Ker to bi tudi jazst...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

enemon ::
Ne dolgo nazaj sem se pogovarjal z enim parazitom državnega aparata v lj, fikus po poklicu. Ne boste verjeli, tudi fikusom v lj ni lahko. Ubijalske najemnine, cene novih nepremičnin...tudi s plačo fikusa, ki se uskljajuje letno z inflacijo, je to vseskupaj životarjenje v ljubljanskem brlogu brez perspektive za prihodnost.
Avstrijci bodo zaposlili slovenski fikus? Jim gre res tako zelo za nohte?

gansta ::
Lažeš. Pod mizo še vedno dobiš 2.5% obrestno mero fix. Bolj je problem da ni kvalitetnih nepremičnin.
Ja in potem svizec zavije čokolado..

Hm veliko je torej prepričanja o downside-u tukaj.
Sam problem je edino, to ker mladi bi radi masovne flete v LJ. To pa potiska trg navzgor.
Po drugi strani pa e na periferiji lahko v naslednjih 5-10 letih sprosti ogromno hiš, ko se poslovi dobršen del starejše generacije (ki v hišah živijo sami). Potem imaš pa naval na periferijo, pa se cene spet zglihajo še tam :)
Sam problem je edino, to ker mladi bi radi masovne flete v LJ. To pa potiska trg navzgor.
Po drugi strani pa e na periferiji lahko v naslednjih 5-10 letih sprosti ogromno hiš, ko se poslovi dobršen del starejše generacije (ki v hišah živijo sami). Potem imaš pa naval na periferijo, pa se cene spet zglihajo še tam :)

Mato989 ::
Fora je v tem da vsak ki zmore 1k za najemnino ni nujno da zmore tudi nakup nepremicnine jutri
Tezava je namrec 20 postov pologa vecina folka pac danes nima na trrju 30 do 40k sploh ce zivijo v najemu
Tezava je namrec 20 postov pologa vecina folka pac danes nima na trrju 30 do 40k sploh ce zivijo v najemu
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!

Če zmore 1k za najemnino, bi morali dat še vsaj jurja na stran. Če ne, živijo v predragem stanovanju.

johnnyyy ::
Fora je v tem da vsak ki zmore 1k za najemnino ni nujno da zmore tudi nakup nepremicnine jutri
Ko cene stanovanj konkretno padejo, ne padejo zaradi lepšega ampak predvsem zaradi ohlajevanja gospodarstva in manjše likvidnosti na trgu. Tako da pri nizkih cenah nepremičnin ni vprašanje toliko njihova cena, ampak bolj tvoj finančni položaj. Torej fantje če stanovanja padejo za 50% imate dovolj prišparano, da lahko neprmičnino skeširate? Ste pripravljeni vzeti 5+% OM za kredit? Imate dovolj stabilno službo, da ne ostanete brez službe? Če tega nimate, lahko o poceni nepremičninah samo sanjate, saj če bi prišlo do resne krize, kjer bi nepremičnine padle za 50% bi večina od nas imela druge probleme, kot pa nakup nepremičnine.

Bolj cene padejo, širši krog teh je, ki bi (tudi) kupili. Tako da za 50% težko padejo. Morda kakšna stanovanja, ki zdaj stanejo 3 mio, pustimo to.