» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
185 / 793
»»

matic492 ::

Upoštevajo vse, še posebej če prideš z dovolj velikim pologom. Meni je naredila kopijo overjenih najemnih pogodb.

Je pa vse to individualno...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

kriptobog ::

Gregor P je izjavil:

Kolikor mi je znano, so banke zelo konservativne glede tega, hipoteka je res zavarovanje (ni pa njihova osnovna dejavnost preprodaja nepremičnin), samo dajo ti pa kredit, če imaš uradno redna tekoča sredstva na računu - in najemnin na črno vsekakor ne upoštevajo; kakor ti nič ne pomaga projektno delo, pogodbe za določen čas, nek sp/firma, ki ima komaj dobička (zaradi davčne utaje, ki jo v resnici izvajaš in prikrivaš dobiček) ipd.

Jaz sem govoril o oddajanju po propisu in tam to pac upostevajo ;)

Gregor P ::

Ne, pa nisi;)

kriptobog je izjavil:

Tudi v praksi. In ne samo v LJ in na obali. Brat je v Kranju, placuje 750e najemnine Imas tri taka stanovanja in je dovolj. Ce imas normalne najemnike nimas problemov, ce so dolgorocni najemniki je tezav se manj.
3x750 ti je 2250. Placas stroske in davek in ti ostane celo kak e vec, kot tebi od tvoje super duper place. Ce oddajas na crno pa pac vse

... in mi smo v debati imeli ta ta velik znesek oddajanja na črno, bezposelno osebo, ki bo šla po kredit ... in ga pač ne bo dobila.

... in če pa je (breposlen) najemodajalec pošten in plačuje vse prispevke, davke, redno obnavlja nepremičnine itd., pa je še vedno vprašanje, koliko kreditno sposben je zares? Sploh, če ima še družino.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Invictus ::

Gregor P je izjavil:

Kolikor mi je znano, so banke zelo konservativne glede tega, hipoteka je res zavarovanje (ni pa njihova osnovna dejavnost preprodaja nepremičnin), samo dajo ti pa kredit, če imaš uradno redna tekoča sredstva na računu - in najemnin na črno vsekakor ne upoštevajo; kakor ti nič ne pomaga projektno delo, pogodbe za določen čas, nek sp/firma, ki ima komaj dobička (zaradi davčne utaje, ki jo v resnici izvajaš in prikrivaš dobiček) ipd.

Ti si enih 10 let za časom. Danes upoštevajo vse...

Samo pravega kreditnega svetovalca moraš dobiti in mu malo razložiti situacijo.

Včasih so banke gledale višino socialnih prospevkov za s.p., ker nihče ni pogruntal kako normiranec funkcionira. Pa so ti na 100k letnega dohodka dali 20k kredita na 10 let. Se je zgodilo meni. Sem jim rekel naj malo preverijo moje dohodke in me obvestijo. Čez 1 dan dobim SMS z opravičilom in novo vrednostjo kredita (400k na 10 let).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

trancer01 ::

Zakaj bi sploh rabila kredit, če dobi čez 2 tisočaka neobdavčenega denarja vsak mesec? Da stanovanje enkrat na 30 let obnoviš za nadaljnjo oddajo, pa tudi ne rabiš milijon evrov. Stanovanje na 20 let delno obnoviš, na 40 let pa generalno, da ohranja vrednost.

Ti moraš imeti res zelo specifičen primer, ali pa cel kup zavarovanja do visokih obresti, da so šli v to.

V resnici pa večina ljudi tako na lepe oči kredita ne bo dobila.

Gregor P je izjavil:

V resnici pa večina ljudi tako na lepe oči kredita ne bo dobila.

Kot sem že parkrat razlagal v tej in drugih temah, danes banka ve kaj je normiranc in kako SPji delujejo in upoštevajo vsem, ne samo njemu. Meni so tudi. Imaš prilagojene obrazce, kjer napišeš znesek prispevkov in vse obrazložiš.

Ostalo je pa itak vse samo teoriziranje, ker močno dvomim da obstaja nekdo ki oddaja 3 stanovanja na črno. Če že potem se muti z zneski, kjer piše na pogodbi 200EUR, zraven pa zahteva še 200EUR gotovine. Sploh pa nekdo, ki ima 3 stanovanja ne bo brezposeln, razen če jih je podedoval.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Saj to ni na lepe oči! Izpod katere skale si pa ti prilezel, Gregor_P?

trancer01 je izjavil:

Zakaj bi sploh rabila kredit, če dobi čez 2 tisočaka neobdavčenega denarja vsak mesec? Da stanovanje enkrat na 30 let obnoviš za nadaljnjo oddajo, pa tudi ne rabiš milijon evrov. Stanovanje na 20 let delno obnoviš, na 40 let pa generalno, da ohranja vrednost.
... odvisno od stanovanja oz. objekta, ampak običajno je obraba najemniških stanovanj večja, pa tudi obnove so kar drage; tako da moraš kar pridno varčevati vsak mesec.

trancer01 je izjavil:

Saj to ni na lepe oči! Izpod katere skale si pa ti prilezel, Gregor_P?

Ne vem no, naj še ostali povedo, kako lahko so dobili kredite s svojimi sp-ji? Moraš prikazati res konkreten uraden dobiček, da to igra kakšno vlogo ... a kljub temu se sedaj ne pogovarjamo o podjetnikih in njihovih kreditnih izzivih, temveč o brezposelnih posameznikih, ki oddajajo več stanovanj.

Zgodovina sprememb…

Ja, recimo 100-150 EUR/mesec/stanovanje je dovolj za luksuzno generalno obnovo na vsakih 30 let. Jasno je, da ne moreš zapraviti vsega do zadnjega evra, če oddajaš stanovanje.

Gregor P je izjavil:

Ne vem no, naj še ostali povedo, kako lahko so dobili kredite s svojimi sp-ji? Moraš prikazati res konkreten uraden dobiček, da to igra kakšno vlogo ... a kljub temu se sedaj ne pogovarjamo o podjetnikih in njihovih kreditnih izzivih, temveč o brezposelnih posameznikih, ki oddajajo več stanovanj.

To je nemogoča izjava, ker bi ga FURS hitro zahaklal. Če ti misliš da dobiš socialno podporo ali kaj takega, med tem ko si lastiš 3 stanovanja, se močno motiš.

trancer01 je izjavil:

Ja, recimo 100-150 EUR/mesec/stanovanje je dovolj za luksuzno generalno obnovo na vsakih 30 let. Jasno je, da ne moreš zapraviti vsega do zadnjega evra, če oddajaš stanovanje.

... to poleg vsega ostalega, kar si moraš še zagotoviti sam za normalno življenje do varne starosti.

Gregor P je izjavil:

Ne, pa nisi;)

kriptobog je izjavil:

Tudi v praksi. In ne samo v LJ in na obali. Brat je v Kranju, placuje 750e najemnine Imas tri taka stanovanja in je dovolj. Ce imas normalne najemnike nimas problemov, ce so dolgorocni najemniki je tezav se manj.
3x750 ti je 2250. Placas stroske in davek in ti ostane celo kak e vec, kot tebi od tvoje super duper place. Ce oddajas na crno pa pac vse

... in mi smo v debati imeli ta ta velik znesek oddajanja na črno, bezposelno osebo, ki bo šla po kredit ... in ga pač ne bo dobila.

... in če pa je (breposlen) najemodajalec pošten in plačuje vse prispevke, davke, redno obnavlja nepremičnine itd., pa je še vedno vprašanje, koliko kreditno sposben je zares? Sploh, če ima še družino.

Se enkrat preberi in poboldaj se stavek o prispevkih in koliko ostane. Ne boldati samo kar tebi pase.

matic492 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

To je nemogoča izjava, ker bi ga FURS hitro zahaklal. Če ti misliš da dobiš socialno podporo ali kaj takega, med tem ko si lastiš 3 stanovanja, se močno motiš.
... o kakšni socialni podpori ti sedaj?!?8-O

Pač karkoli v zvezi z brezposelnostjo... in potem te hitro vprašajo od kod ti denar za preživetje, če si brezposln?

To fantaziranje da se oddaja na črno je bedarija. Mogoče par postelj južnjakom za stotaka po komadu, ne pa 3 stanovanja.

Najboljše je itak biti brez lastnine in redno zaposlen pri enem delodajalcu do penzije.>:D

trancer01 je izjavil:

Najboljše je itak biti brez lastnine in redno zaposlen pri enem delodajalcu do penzije.>:D

you will own nothing and you'll be happy. In nekateri se navijate za to :))

Jaz nič ne navijam za to.:))

Pennywis3 ::

trancer01 je izjavil:

Točno tako.
Hiše, stanovanja, avte itd. imaš pa na starše/babice pisane, jebat ga, treba se znajdit :))

Malidelničar ::

matic492 je izjavil:

Pač karkoli v zvezi z brezposelnostjo... in potem te hitro vprašajo od kod ti denar za preživetje, če si brezposln?

To fantaziranje da se oddaja na črno je bedarija. Mogoče par postelj južnjakom za stotaka po komadu, ne pa 3 stanovanja.

Po mojem se danes te zadeve bistveno težje skriva. Če pa oddajaš flet in istočano koristiš socialno potem te pa hitro navzkrižno pregledajo preko baz podatkov. Ljudje preveč mislijo, da rast nepremičnin v SLO izvira iz nekih "mučk". V resnici je bil boom posledica več faktorjev: gospodarski boom pred korono, kripto boom, povišani prihodki v delu JU (corona stimmies), inflacijski strahovi in umik v nepremičnine.
V bistvu pa sedaj od teh faktorjev ostaja samo še zadnji (ki pa ima lahko tudi učinke v obratno smer). LP
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Rast cen nepremičnin je odvisna predvsem od količine denarja.

Zasluženega ali preko kreditov. In želje po lastni nepremičnini.

Nekaj je dodalo še plačevanje hranjenja denarja pri vlogah nad 100k, ampak tega je malo...

Pozabil si na pomemben dejavnik: količino nepremičnin na trgu!

Telbanc ::

Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

... je bilo že prilepljeno tu ...

urli ::

Telbanc je izjavil:

https://www.delo.si/gospodarstvo/novice...

Skrajni čas, da se stanje malo umiri. Cca. 2 leti nazaj si dobil v mojem kraju flate (60m2) po tam okol 1200€/m2. Danes težko kdo računa manj kot 2000€/m2. Wtf?! Res, da je zelo slaba ponudba. Ene 5 primernih, max. in potem se enmu, dvema sprdne dati visoko ceno in ostalih par tem sledi. In folk je očitno kupoval po tej ceni zaradi ugodnih kreditov. Upam, da bo temu kmalu konec in da cene padejo. A ni tisti, ki oddaja Pivčevi, dal leta 2017 ali celo 2018 v Ljubljani za cca. 60m2 NOVOGRADNJE, NOVOGRADNJE 80.000€?! Realna cena takrat naj bi bila 120.000€. Par let kasneje stane takšen flat koliko, 250.000€, 300.000€? Ne me j..., cene so čisto znorele. Skrajni čas, da se tole konča.

Eh. Saj poznamo resitev za visoke cene. Ko bodo cene previsoke za rajo, bo ta nehala kupovati. Ko se ne bo nic prodalo, bodo cene padle. Dokler se pa najde folk, ki se kupi, bodo pa pac take cene. Dodatno je nakupe vzpodbudilo poceni kreditiranje, ki pa je se vedno precej ugodno in imamo manjko stanovanj. Kakih hudih padcev ne pricakujte. Nekaj malega ko bo kriza, ampak ne prav veliko. Potem pa dalje, vedno drazje.

thramos ::

perci je izjavil:

Jst sicer ničesar ne pričakujem, me pa vseeno zanima, zakaj ste tako prepričani, da ne more iti 50% dol?

Ker (skoraj) še nikoli ni šlo?

Nazadnje je bila, po nekaj letih dokaj nore rasti ter zelo visokega razmerja cen nepremičnin ter cene kapitala in višine plač, potrebna ornk ekonomska kriza in dolgih 7 let da so zdrsele za 30 %.

Danes so razmere sicer čisto drugačne, ampak bi se verjetno moralo zgoditi nekaj res izjemnega, da bi prišlo do hitrega 50 % padca.

matobeli ::

kriza+davek+manjša obremenitev plač+novi oppnji

Pa se bo mrbit kej zgodlo.
Ampak vse to zgor bi se moralo itak zgodit že zdavnaj, tako da je bolj kot ne sam vprašanje časa.

aviator ::

Boomerji se bodo zaceli stegovati, odhajati v drage domove ostarelih. To bo najbolj vplivalo.

Trenutno se pac gredo aging in place, zabijajo podedovano za obnove in kopicijo stanovanja za oddajo, trosijo kot nori, za razliko od svojih starsev pri tej starosti.
Mladina se slepa po mansardah, ampak ce imajo po 2 otroka max, gre eden v mansardo k enim eden pa ostane doma.

Starejse med njimi pa ze pocasi voha Matilda.

Krasno bajtico poznam. Ata se ziv, 95 let, zadnji vrtljaji, sine zapit, sladkorna 67 let, prej ali slej bo kak infarkt, hcerka se je odselila v tujino.

Cemu bi prisla zivet nazaj, kjer nima nic? Bajta gre po vsej logiki v prodajo, oddajo.

Par z otrokom gejem, ki zivi v Londonu, 75+, starega je korona obdelala, zena psihicni bolnik... V roku 5 let v prodajo, ko stari skripne oziroma opesa do te mere, da dajo njo v dom. Da sem malo ne po regelcih, z svojim zivljenjem, raje zivim v Londonu kot na slovenskem podezelju/predmestju.

Samec, zdomec zenske ni nasel, 70+...,bliznjih sorodnikov ni, neka sestra sicer zivi na Stajerskem... Bajta gre v prodajo, malo je delec, da bi oddal ampak ajde, ce se najde kdo za najem.

Teh his, ki jih bo en kup na trgu bodisi najemu ali v prodajo bo malo morje.

Teh primerov je nebroj.

Mladih pa enostavno ni. Da si nebi expresno zaradi printanja navozili gore priseljencev, ki zivijo v najemu v vsaki luknji bi vse skupej ze davno krahiralo.

Kaj bodo ob zmanjsani gospodarski aktivnosti poceli? Nic, skliznili v Bosno zivet v svoje bajte doli, vecina pa itak pikira na sever, kjer bodo sluzbe prej kot pri nas.

Se huje bo pa v roku 10 let.

V 90 smo imeli stopnjo rodnosti 1.2 na zensko. Kaj zaboga bo tako mala generacija pokupila, ce je generacija starsev 2x vecja? Za prvi sus je 1 megabajta zadost.

Prav vsak dan se drzava ne bo pufala za 15 posto BDP na leto. In to v krasnih casih rasti.

Penzijo, penzijo hocemo penzijo.

Trenutno bolj razmisljamo o skillsetu, ki ga rabim, saj se konkurenca mnozicno upokojuje.

Boomerji so trendseterji, in ekonomija sledi njim. Ce se oni scitijo pred inflacijo z cegli, potem se kupuje cegle. Ce oni prodajajo... Potem bo padalo in ko dobi inercijo...

Sicer pa, poglejte Nemcijo in ZDA.

Ampak to kar ti omenjaš noben noče. Ponavadi so take hiše, ki niso bile obnovljene in imajo še vso staro napeljavo, ker starim ljudem ni v interesu se jebat z prenovami. Še posebej če so hiše v vukojebinah.

Tako kot smo gor debatirali, ja določene stvari znajo it -50%, samo to zato ker jih noben noče, ni pa realno pričakovat da bo stanovanje v LJ šlo toliko dol, ker tudi če "boomerji pomrejo" in se deduje, ljudje vejo kolko so tam stvari vredne.

Utk ::

Take hiše ne bojo šle 50 dol, ker že zdaj niso kaj dost vredne. Parcela je pa vredna tolk kot je vredna, spet odvisno kje. Ljudje so tudi lani, predlani, pred 5 in 10 leti umirali. Ne bojo šele letos začeli.

Te bajte niso samo v vukojebinah kot prvo, zame 25 km iz Lj ni vukojebina, ce pa ze o vukojebinah... Tam se bodo spraznile cele vasi, kjer se se niso.

Ene hise so tudi zelo lepo obnovljene, zamenjas strom, vodovod, seveda pa to niso novogradnje.

Ceprav, ko sem pri nekem gospodu rihtal nekaj, si je cel kup ljudi, ki se gre cvetje v jeseni postavilo svoje naselje.
70,75, celo 80 let po videzu stari skrinjci. Ko mi je slike situacije posiljal sem mislil, da gre za naselje his za mlade druzine, ampak ne, gnezdijo sami 65+.

Sosed moje stranke je komaj krevsal po dvoriscu, bajta pa se nima niti zakljucene fasade, velik vikend,hisa novogradnja, zelo zanimivo za nekoga, ki dela v Novem mestu.
Ideja je, da bodo otroci hodil ata gledat, kako se razvija na 2 dni, obrezuje trto in govori ze 100x slisane anekdoto.

Dovolj sem bil po terenu, da poznam situacijo. Malo glejte Ambiente, bolj ko ne sami penzionisti.

Sigurno pa je, da vecji kompromis, ki ga delas zaradi lokacije bo, vecja bo razlika.

Po celem svetu se je to zgodilo in se dogaja, v Sloveniji bo pa drugace xd.

To ni generacija pomankanja, kot se zelijo prikazati, oni obnavlajo, do bridkega konca, ce je treba z zadnjimi vzdihljaji.
Medgeneracijska solidarnost, merkanje otrok, to ni zanje. Oni imajo predpenzijski terenec.

Tudi stroje kupujejo nove, same firme, bolj kot to, da rabijo je pomembno, da imajo.

Jst uhka kupim, jst to mam poglej kva sm kupo.

Ko zaskripa zdravje... O tem nihce ne razmislja. Nasrali se bodo k otrokom, ali pa prodali in sli v dom.

In spomini, se zivijo...

Mato989 ::

aviator večinsko imaš prav, ampak "problem" tega kar govoriš je, da to bo čez 7,8,9 do 20 let se začelo dogajat... če si pa danes star 28 let pa želiš pač it živet na svoje pa ti nič ne pomaga če bodo cene bajt oz. ponudba visoka čez 15 let kajne? =)

Celo sumim da zato bremzajo gradbena dovoljenja, ker se na uradu tega dejstva zavedajo in vejo da bo čez 20 let ko pomre veliko generacije 1935-1955 presežek ponudbe nepremičnin... in nočejo zdaj v teh letih še več dovoljenj dajat za zidanje.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

V naši ulici je kar nekaj boomerjev že pomrlo. Bi skoraj rekel, da več kot pol. Zarad tega se ni niti ena hiša prodala, v njih pa živi več ljudi kot kadarkoli prej. Ker je dobra lokacija. Če je dobra lokacija, se bo hitro našel nekdo, ki bo šel tam. Če ni, pa tudi nikomur nič ne pomaga.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

V naši ulici je kar nekaj boomerjev že pomrlo. Bi skoraj rekel, da več kot pol. Zarad tega se ni niti ena hiša prodala, v njih pa živi več ljudi kot kadarkoli prej. Ker je dobra lokacija. Če je dobra lokacija, se bo hitro našel nekdo, ki bo šel tam. Če ni, pa tudi nikomur nič ne pomaga.

Je pač taka specialna lokacija ali tako potomstvo...

Zagotovo pa je dejstvo da čez cca 20 let bo v SLO manj ljudi oz bodo pač pomrli tisti ki so bili številčnejši, kar pomeni da bi se znalo zgodit da bo več nepremičnin že zaradi tega razloga na trgu...

Ampak saj če realno pogledamo na nepremicnine.net je na voljo kar nekaj nepremicnin...

matic492 je izjavil:

Ampak to kar ti omenjaš noben noče. Ponavadi so take hiše, ki niso bile obnovljene in imajo še vso staro napeljavo, ker starim ljudem ni v interesu se jebat z prenovami. Še posebej če so hiše v vukojebinah.

Tako kot smo gor debatirali, ja določene stvari znajo it -50%, samo to zato ker jih noben noče, ni pa realno pričakovat da bo stanovanje v LJ šlo toliko dol, ker tudi če "boomerji pomrejo" in se deduje, ljudje vejo kolko so tam stvari vredne.

Vedo koliko so bile, ko so boomerji se ziveli,in jih niso rabli prodat, in zanje so vredne... Ampak, ce cene padajo,kupcev kvantitativno ni, nepremicnina pa propada... Pustimo LJ, tukaj velja fiksno prepricanje, da si zelimo vsi ziveti v LJ, dejstvo pa je, da vecina rine tja, ker se edino tu, da dobiti za najem kaj.Pa dokler si mlad in razmisljas samo o fukcanju.
V prihodnost bodo v mestih ziveli le uvozeni penzijski suznji.

Ribnica, Sodrazica, Cerknica, Logatec,vse to je meni zanimivo. Polno bumerbajt.

Bo, ampak kje? Po Sloveniji je veliko majhnih krajev, Ljubljančani bi rekli fukojebin, ampak vseeno je razlika ali živiš v kraju, ki ima 3000,5000,10000 ljudi ali pa v vasi 8 km izven, v kateri je 20 hiš. Kaj ti pomaga tistih 20 praznih hiš? V bližnjem večjem kraju pa 20 novih hiš enostavno nimaš kje postavit, niti nima vseh tistih 20 toliko denarja, niti jih 20 zlepa ne bo na prodaj.

Mato989 je izjavil:

aviator večinsko imaš prav, ampak "problem" tega kar govoriš je, da to bo čez 7,8,9 do 20 let se začelo dogajat... če si pa danes star 28 let pa želiš pač it živet na svoje pa ti nič ne pomaga če bodo cene bajt oz. ponudba visoka čez 15 let kajne? =)

Celo sumim da zato bremzajo gradbena dovoljenja, ker se na uradu tega dejstva zavedajo in vejo da bo čez 20 let ko pomre veliko generacije 1935-1955 presežek ponudbe nepremičnin... in nočejo zdaj v teh letih še več dovoljenj dajat za zidanje.

Dj povej kdo bremza gradbena dovoljenja no. ce oddas popolno vlogo ti ne bo nihce bremzal. Ce ne oddas popolne vloge pa sam bremzas.

Ribnica, Sodrazica, Cerknica, Logatec,vse to je meni zanimivo. Polno bumerbajt.

Ja ja, seveda, ampak poglej si koliko vasi imajo še ti kraji naokoli. Vasi se bojo spraznile, ne pa ti kraji.

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Dj povej kdo bremza gradbena dovoljenja no. ce oddas popolno vlogo ti ne bo nihce bremzal. Ce ne oddas popolne vloge pa sam bremzas.

Bremzajo ti gradbeno dovoljenje preko spremembe namembnosti zemljišč... Če imam jaz travnik in ga hočem spremenit da postavim gor bajto mi to država birokratsko bremza...pa lahko imam perfektno popolno vlogo za gradbeno kajne?

Mato989 je izjavil:

To sem tudi slišal sedaj že parkrat, da danes ljudje čakajo po 9 mesecev in več na gradbeno dovoljenje (za popolne vloge; ne za neke posebnosti!). To je nesprejemljivo! ;(

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Bremzajo ti gradbeno dovoljenje preko spremembe namembnosti zemljišč... Če imam jaz travnik in ga hočem spremenit da postavim gor bajto mi to država birokratsko bremza...pa lahko imam perfektno popolno vlogo za gradbeno kajne?

Ah zabiti mato. Ti ne locis postopkov, pojma nimas. Ce imas ti travnik, niti ne mores oddati vloge za gradbeno dovoljenje. Torej ti ne bremzajo gradbenega dovoljenja. pri spremembi namembnosti je pa ponavadi vzrok, da ne gre, razna nesoglasja in ker pricakujete, da vse placa obcina. Pri nas smo se 15 let jajcali za oppn, ker samo en lastnik vmes ni zelel dati soglasja. Ko je umrl in je njegov sin dal soglasje so se stvari odvile hitro. V enem letu smo imeli sprejet oppn in zgrajeno infrastrukturo. Smo pa sami placali izgradnjo infrastrukture. Ce bi cakali, da bo obcina placala bi se zdaj imeli samo travnik.

Gregor P je izjavil:

Mato989 je izjavil:

To sem tudi slišal sedaj že parkrat, da danes ljudje čakajo po 9 mesecev in več na gradbeno dovoljenje (za popolne vloge; ne za neke posebnosti!). To je nesprejemljivo! ;(

Odvisno od obcine. Zakonski rok je 60 dni od oddaje popolne vloge, povprecna cakalna doba je pa nekje do 6 mesecev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

'aviator' - napisal si malo 'juicy' ampak mislim, da imaš vseeno prav. Sam imam iste osebne izkušnje, zadeva glede boomerjev drži.
Ostali ste tudi dali zanimivo tezo (na katero še nisem pomisli), da bo prišlo do velikega crasha oz. nepremičninske stagnacije z zamikom, čez še enih max. 15 let. Poglejte kaj se dogaja s cenami nepremičnin na ostarelem Japonskem.
Sam vseeno vidim na dolgi rok veliko priložnosti v vukojebinah in na podeželju, vseeno se bo zgradila še 3. os, regionalne ceste se izboljšujejo, internetna povezaav tudi, to odpira kar nekaj zanimivih opcij. Ljubljana bo počasi po vabljivosti že na vrhu (ni še), Osrednjeslovenska sicer še ima močan 'pull' faktor (naseljem v Osrednjeslovenski dam ji še max. 10 let cenovne rasti). Mladi se tudi hočejo reconnectati z podeželjem, naravo, mislim, da bo to obrnilo trende. Po mojem se bo splačalo kupovat parcele po podeželju za kakšne dobre 'deale'. Sam na žalost nisem v tej finančni poziciji.
Lep dan

Jaz pa mislim, da nima prav. Če bi on gledal neke vasi, neke Žibrše nad Logatecem npr., bi se morda še strinjal z njim, da lahko pride do tega. V Logatcu recimo pa ni šans. Je preveč zaledja še okoli, ki bo vskočilo v Logatec ob prvi priliki.
Ampak bo šel nekdo živet v Žibrše, ker je tam bajta 30 jurjev cenejša kot v Logatcu?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk - Žibrše LJ je 40 min z avtom. Če upoštevamo opcijo, da se bo Logatec še naprej razvijal s svojimi industrijskimi conami (kar nekaj firm se seli tja), bo to zanimiva lokacija. Idrijski industrijski bazen je takisto blizu. Pa ceste se kar rihta zadnjih 10 let, bistveno boljše je - in še boljše bo. Tisti konci so luštni, veliko sonca, še nekaj zemlje dobiš zraven. Mogoče bo pa marsikomu zanimivo. Nisi dal ravno dobrega primera ;)8-) Žibrše in podobni kraji bi lahko zmanjšali pritisk na cene v Logatcu in centralizacijo v le enem kraju.

Zgodovina sprememb…

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ah zabiti mato. Ti ne locis postopkov, pojma nimas. Ce imas ti travnik, niti ne mores oddati vloge za gradbeno dovoljenje. Torej ti ne bremzajo gradbenega dovoljenja. pri spremembi namembnosti je pa ponavadi vzrok, da ne gre, razna nesoglasja in ker pricakujete, da vse placa obcina. Pri nas smo se 15 let jajcali za oppn, ker samo en lastnik vmes ni zelel dati soglasja. Ko je umrl in je njegov sin dal soglasje so se stvari odvile hitro. V enem letu smo imeli sprejet oppn in zgrajeno infrastrukturo. Smo pa sami placali izgradnjo infrastrukture. Ce bi cakali, da bo obcina placala bi se zdaj imeli samo travnik.

Gregor P je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Odvisno od obcine. Zakonski rok je 60 dni od oddaje popolne vloge, povprecna cakalna doba je pa nekje do 6 mesecev.

Občine sprejemajo OPPN načeloma na 5 let... vsaj pri nas je tako, tak da to da ste vi imeli oppn v 1 letu je izjema prej kot pravilo, ste ravno ugodno naleteli...

ubermensch ::

Meni se zdi odlična lokacija spodnje Savinjska dolina - Vransko, Šempter, Prebold, Braslovče, Polzela, Žalec. Odlična lokacija v skoraj središču Slovenije, dobra AC povezava do LJ, CE, MB. S tretjo osjo še proti Koroški. Veliko delovnih mest, lepa narava.

OneYellow ::

Izgleda ne ločite. Namembnost zemljišča se določi v OPN (ali kakor morda drugače vsaka občina poimenuje svoj prostorski akt). Podrobnejši pogoji rabe že zazidljivega zemljišča pa se potem določi z OPPN (ali drugače poimenovanim prostorskim izvedbenim aktom), ki pa je praviloma strošek investitorja. Poleg tega OPPN ni predviden za vsa območja. Če imas torej stavbno zemljišče opredeljeno v OPN, si že zmagal, je OPPN samo še vprašanje časa in denarja, ampak zidal boš. Če ti pa občina reče noup v OPN, se lahko pa na glavo postaviš pa ne boš zidal ampak kvečjemu še naprej kosil travnik.

Malidelničar je izjavil:

Utk - Žibrše LJ je 40 min z avtom. Če upoštevamo opcijo, da se bo Logatec še naprej razvijal s svojimi industrijskimi conami (kar nekaj firm se seli tja), bo to zanimiva lokacija. Idrijski industrijski bazen je takisto blizu. Pa ceste se kar rihta zadnjih 10 let, bistveno boljše je - in še boljše bo. Tisti konci so luštni, veliko sonca, še nekaj zemlje dobiš zraven. Mogoče bo pa marsikomu zanimivo. Nisi dal ravno dobrega primera ;)8-) Žibrše in podobni kraji bi lahko zmanjšali pritisk na cene v Logatcu in centralizacijo v le enem kraju.

Primer je čisto dober. Dokler imaš Žibrše, se ne bo Logatec cenil. Če se bi, bi se najprej iz tam preselili dol.

ubermensch je izjavil:

Meni se zdi odlična lokacija spodnje Savinjska dolina - Vransko, Šempter, Prebold, Braslovče, Polzela, Žalec. Odlična lokacija v skoraj središču Slovenije, dobra AC povezava do LJ, CE, MB. S tretjo osjo še proti Koroški. Veliko delovnih mest, lepa narava.

Ni več poceni... Pa zahojeno do konca... Celjska kotlina je nekaj posebnega...

««
185 / 793
»»