» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
123 / 617
»»

mat xxl ::

Ja saj je enako v Celovškem getu, oziroma Celovški dvori.......................

jabe ::

bi se lahko reklo potem, da sem odraščala v enem takem "getu". To je bila Planina svojčas v Kranju. Danes je bolj kot ne zgolj spalno naselje.

Niti nisem govorila o celem naselju, nekaj stanovanj na blok. Investitor prodaja in izračuna, koliko jih po kateri ceni, da pride na istem ven. To bi itak šlo na način, tok pa tok stanovanj gre v to, pa je olajšava taka pa taka. Investitor se odloči, a gre v to ali ne. Brez skrbi bo zelo natančno preračunal. Kaka malo manj premožna familija ne niža cen ostalim stanovanjem toliko, da bi bilo moteče. Dejstvo je, da to še vedno ne bo namenjeno socialnim problemom, ampak enemu paru s povprečno plačo, ki mogoče že ima kakega otroka. Saj ni vse samo 0 ali pa 1. Ne bo stanovanje 200kEUR, ampak bo 150kEUR recimo... Govorimo o dosegljivosti stanovanj glede na povprečno plačo, ne da se jih zdaj tala okoli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: jabe ()

profii ::

Torej predlagaš, da ti imaš in daš 200k za stanovanje, tvoj sosed je pa nekdo, ki mal fuša na črno in dobi isti flat za 150k?
Drug dan se ti pa pripelje z novim BMWjem pa se ti še malo nasmeji. Pa še za vrtec bo dal 100EUR manj na mesec, ker pač "nima".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: profii ()

Lonsarg ::

Neprofitna so zgolj krpanje sistema v zadnjih vzdihljajih, pa še to na zelo nefer način, ker nekdo profitira par 100EUR na mesec zaradi tega, drugi pa 0EUR.

Veliko boljša zadeva kot neprofitna stanovanja je isto količino denarja direkt dati ljudem. Prodajmo VSA neprofitna stanovanja in iz tega denarja povišajmo otroške olajšave in podobne zadeve.

Kar se pa tiče stanovanj pa lahko občine če hočejo ta trenutek na dražbi prodajo parcel za igradnjo 50 tisoč stanovanj. Pod ceno v zameno za krajši rok kdaj mora investitor zadevo izpeljat (ali pa parcelo izgubi). Ker očitno občine tega nočejo(interes imajo služit z omejeno dobrino), bi bilo treba zakon sprejet, ki bi občine v tako potezo prisili. V bistvu bi moral zakon prisilit tudi zasebne lastnike parcel v "zgradi ali prodaj", če se občina odloči, da se bo tam gradilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

jabe ::

Če bom reševala svoj prvi bivanjski problem, potem bo tudi zame 150k€. Če ne, sem pa ono prvo nepremičnino dobila toliko ceneje, sigurno prodala s profitom in plačala zdaj 200k€. Se rešuje prvi bivanjski problem ali kaj zdaj? a ni problem, da mladi ne morejo na svoje? Nič drugega ni važno. Tako kot sedaj ni, če ga na trgu kupiš za polnih 200k€.

blink ::

profii je izjavil:

Ravno te neprofitne in podobne večajo nestabilnost v določenem okolju. Poglej kaj se je zgodilo z osnovnimi šolami npr. na Vrhovcih. Odkar so tam neprofitnenži je to postalo en geto. Sprehodi se enkrat skozi naselje neprofitnih stanovanj in vrjetno boš spremenila mnenje, da je to rešitev.


Kateri del na Brdu pa so neprofitna stanovanja, ker so tri soseske naredili?
Jugozahodno - rjavi bloki obloženi z nekimi lesnimi dodatki
Severozahodno - sivi bloki z zelenimi zavesami pri Eurospinu
Vzhodno - zeleni bloki za Hoferjem

profii ::

jabe je izjavil:

Če bom reševala svoj prvi bivanjski problem, potem bo tudi zame 150k€. Če ne, sem pa ono prvo nepremičnino dobila toliko ceneje, sigurno prodala s profitom in plačala zdaj 200k€. Se rešuje prvi bivanjski problem ali kaj zdaj? a ni problem, da mladi ne morejo na svoje? Nič drugega ni važno. Tako kot sedaj ni, če ga na trgu kupiš za polnih 200k€.


Kako pa bi postavila "fer" pogoje za vse?
Tistim ki je očka dal 150k in brez kredita kupijo to. Čez leto ali 2 prodajo, in (z današnjim tempom) bi bilo to 250k. Potem pa še očka da parcelo, pa so prišli do "zastonj bajte". A taki si nebi mogli privoščiti 50k kredita in plačat polno ceno?
Kaj pa tisti, ki prepišejo stanovanje na brata/sestro, se prijavijo na razpis in dobiljo svoje prvo stanovanje z lepim popustom?
Kaj pa tisti, ki glumijo socialce, delajo na črno? Na koncu dobi popust pri stanovanju, poceni vrtec in še socialno pomoč za počez.
Poglej si spisek prejemnikov neprofitnih stanovanj in ti bo jasno, da je veliko izigravanja tu.

jabe ::

fer je reševanje prvega bivanjskega lastniškega problema. si že lastnik ali kdaj bil nepreminčnine? da/ne? drugo ni važno, ne ugotavlja se premoženja. Povsem enako, ko vse ostalo na trgu. Če prodaš za 250kEUR, je to 100kEUR profita - obdavčenih. Moram pa kupiti nekaj nekje drugje, ker pod most ne grem, in to za polno ceno - ne rešujem namreč več prvega bivanjskega problema. enako velja za tisti, ki prepišejo stanovanje na nekoga drugega - so že bili torej lastniki enkrat, ne gre... Če očka plača, pa kaj, pa naj. otrok enkrat zmanjka. komu bo pa še dal? Važno, da je stanovanje cenejše tudi za koga drugega, ki do njega drugače ne bi mogel. Kdor dela na črno, je to problem FURSa in tistih, ki za to vedo in ne prijavijo. Kaj ima to veze z nepremičnino? Ta problem se rešuje drugje in drugače.

na neprofitna stanovanja se prijavljajo socialci, za prvo reševanje bivanjskega problema za 150kEUR pa niti ne. Kdor rešuje ta problem, bo rabil kredo. Krede za tistega, ki dela na črno, ni. Tak bo tudi upravičen do socialnih stanovanj in ne bo plačeval 150kEUR, za koga klinca, če ga praktično dobi. Ja, v mojem prvem postu je bil termin "neprofiten", kar takoj asociacije potegne na socialna. Katera beseda ne bi zmotila?

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: jabe ()

profii ::

Tvoj predlog ni slab v osnovi. Slabo je vse okoli, od ljudi, ki na veliko to izkoriščajo, do neplačanih davkov tistih, ki delajo na črno in do fikusov v javni upravi.
Če bi se to rešilo, vrjemi, da tudi tvoj predlog nebi bil potreben, ker bi službo boomerjev dobili dejansko tisti ki si jo zaslužijo, in ne tisti ki so že eno stanovanje dobili šenkano ker so pač bili takrat živi.
Poglej plače najbolje plačanih policistov, z lahkoto zgradiš naselje blokov, samo z mesečnimi korona dodatki, vsak mesec novega.

jabe ::

Oki...

1) najdejo se tisti, ki izkoriščajo. Ampak na ta račun, imajo možnost priti do stanovanja tudi tisti, ki drugače bi težko ali ne bi mogli... Ali je bolje onemogočiti tistim parim, ki zaobidejo ali je bolje vsem preprečiti, zato da ne bo kdo izigraval. VEDNO nekdo uspe obrniti sistem v svoj prid. Več je izjem, več je pogojev, lažje je... Torej, kaj je manjše zlo?

2) meni je prav žal, frisn s šole in izkušen pred penzijo marsikdaj ni enakovredno. Sem na tem, da nekaj na svoje začnem. Zaposliti moram nekoga... In ti povem, da je moja prva izbira ena ženska 2 leti pred penzijo, ki ji bom, če sem prav seznanjena, morala odpravnino dat, ko bo šla. Ampak ženska ve, za kaj gre. Mi bo pomagala zadevo pokonci postavit in si jo bo zasluzila. Imam na voljo tudi, ne bom rekla da ne, pridne in zagnane mlade punce, brez hvatanja krivin, ampak žal tudi brez vedenja in znanja, ki ga zdajle rabim in ki pride s kilometrino. Enih zadev se ne da preskočiti...

3) operativa v JS je podplacana. S temi dodatki mogoče pride na zaslužen nivo... Ne mi ven vleči top 5 v vsaki panogi, ker to tudi ni reala za vse ostale, ki res gagajo. In tudi, konec koncev, top 5 nekako ima top5 plačo. Ni treba nič razpredati, jaz sem imela pač to srečo da lahko delam, kar delam izven JS v gospodarstvu, ki me plača nekajkratnik bolje. Tok so plače v JS v kurcu... Fikusi v JU pa ne zaslužijo povprečne plače... Dejansko in na plačilni listi. Niso neki faktor...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: jabe ()

profii ::

1) Problem teh ni to da pridejo lažje taki do stanovanja, ki hvatajo krivine ampak to, da pridejo do stanovanja samo taki, ki hvatajo krivine. Nimaš za burek proti njim, če res nisi mama samohranilka na minimalcu. Prvo bi se morala ta anomalija odpravit.

2) Vem, imaš veliko tudi starejših, ki častno opravljajo vsako delo, do konca. Soditi na vzorcu n=1 je bolj tako tako. Tudi jaz poznam mlade, ki so zvesti svojemu delodajalcu in pošteni. Vedno so izjeme. Nekaterim je vest prirejena, drugim žal ne. Tudi sam bi rekel, da je med starejšimi več poštenih. (Mogoče tudi zato, ker so dobili nepremičnino in se jim ni bilo potrebno za nič borit, kdo bi vedel :) )

3)Operativa je v JS podplačana. Fikusi so preplačani, many times. V JS ne potrebuješ biti v top 5%, samo poznati moraš nekoga in si v top 5%. Tudi nazaduješ težko po plačilni lestvici. Ko je tvoja politična opcija na oblasti si priboriš en dovolj visok in neopazen stolček in si zmagal, do konc lajfa, pa še kak tvoj bližnji. Ob tem ti nihče ne preprečuje imet še kak dodaten popoldanski šiht, poleg vsega tega.
Ja, če si sposobna in v top 5% ti bo bolje v gospodarstvu. Za povprečnega grebatorja so pa JS mokre sanje.

Nazaj k nepremičninam, moj predlog:
-neprofitna naj bodo za res pomoči potrebne in vsako leto se naredi revizija. Tiste, ki več ne ustrezajo se vrže ven.
-obdavčit propadajoče stavbe. Naj se jih uredi in naseli. Ali z oddajanjem, ali z prodajo.
-manj birokracije pri pridobitvi gradbenega.
-(preprečitev veriženja in potapljanja podjetji, urediti plačilno disciplino, tako podizvajalcem, dobaviteljem in delavcem)

mr_chai ::

Vsi ki tukaj omenjate kapitalizem, bi lahko vsaj povedali na kateri kapitalizem mislite, ker namreč ta kapitalizem, ki je danes, je čisto drugačen od tistega pred letom 2008 ali od tistega pred letom 2000 ali od tistega pred letom 90. Misli, da imate vsi neke preproste ideje o tem kaj kapitalizem je. In tisto kar je danes, nima kaj dosti veze s tem kar imate vi v glavah.

Mato989 ::

V osnovi je ta kapitalizem čisto enak kot v vseh obdobjih ki jih omenjaš, ker v vseh obdobjih kapitalizma je osnova kapitalizma hlastanje za nenehni letni rasti
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

johnnyyy ::

PrimoZ_ je izjavil:

Ok, slabi 10 let nazaj recimo 2013.

350k€ je bil takrat konkreten denar za hišo/stanovanje. 3/4 folka ni sanjalo niti o polovici tega.
Recimo da si 85 letnik, zaposlitev 2010, 3 leta varčevanja, potem pa kredit.
100k lastnih sredstev 250k krede je kakih 1400/mesec obrok za 20 let.
Ali pa vsaj 70k lastnih sredstev in 280k krede torej nekje 1600€/mesec za 20 let.

Kakorkoli obračaš so bile te številke nedosegljive za 3/4 populacije. Povprečna neto plača je bila 2013 1000€

Skratka, sit lačnemu ne verjame ;)

Ne vem od kje tebi te cifre, ampak kolega je v teh letih prodajal vrstno hišo v LJ, pa je iztržil celih 200k. V teh letih (2011-2015) je tudi kupil 3 nepremičnine (stanovanja) v LJ, pa za nobeno ni dal več kot 100k. Celovški dvori so se takrat prodajali po 1400€/m². No danes ima v LJ 3 stanovanja, hišo na gorenjskem in apartma na morju.

Pa imam drugega kolega. On je 2013 oz. še danes trdi da so nepremičnine predrage in da več kot 1k€/m² ne bo dal. No še vedno je v najemu in se pizdi kako so nepremičnine predrage da bo moralo priti do zloma itd.

PrimoZ_ ::

johnnyyy je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Ok, slabi 10 let nazaj recimo 2013.

350k€ je bil takrat konkreten denar za hišo/stanovanje. 3/4 folka ni sanjalo niti o polovici tega.
Recimo da si 85 letnik, zaposlitev 2010, 3 leta varčevanja, potem pa kredit.
100k lastnih sredstev 250k krede je kakih 1400/mesec obrok za 20 let.
Ali pa vsaj 70k lastnih sredstev in 280k krede torej nekje 1600€/mesec za 20 let.

Kakorkoli obračaš so bile te številke nedosegljive za 3/4 populacije. Povprečna neto plača je bila 2013 1000€

Skratka, sit lačnemu ne verjame ;)

Ne vem od kje tebi te cifre, ampak kolega je v teh letih prodajal vrstno hišo v LJ, pa je iztržil celih 200k. V teh letih (2011-2015) je tudi kupil 3 nepremičnine (stanovanja) v LJ, pa za nobeno ni dal več kot 100k. Celovški dvori so se takrat prodajali po 1400€/m². No danes ima v LJ 3 stanovanja, hišo na gorenjskem in apartma na morju.

Pa imam drugega kolega. On je 2013 oz. še danes trdi da so nepremičnine predrage in da več kot 1k€/m² ne bo dal. No še vedno je v najemu in se pizdi kako so nepremičnine predrage da bo moralo priti do zloma itd.


Uporabnica Jabe je sama rekla, da je bil njen budget 350k€.
Se pa strinjam, da je bila to leta 2013 konkretna cifra za hišo/stanovanje in da več kot očitno je to daleč od nekega povprečja, saj za odplačevanje takega kredita v tistem času rabiš par, ki iata vsak vsaj dvojno povprečno plačo.

perci ::

Če hočeš dobro živet in ne imeti celo življenje mlinskega kamna obešenega okoli vratu, potem sta tudi dve dvojni povprečni plači premalo.

johnnyyy ::

PrimoZ_ je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Ok, slabi 10 let nazaj recimo 2013.

350k€ je bil takrat konkreten denar za hišo/stanovanje. 3/4 folka ni sanjalo niti o polovici tega.
Recimo da si 85 letnik, zaposlitev 2010, 3 leta varčevanja, potem pa kredit.
100k lastnih sredstev 250k krede je kakih 1400/mesec obrok za 20 let.
Ali pa vsaj 70k lastnih sredstev in 280k krede torej nekje 1600€/mesec za 20 let.

Kakorkoli obračaš so bile te številke nedosegljive za 3/4 populacije. Povprečna neto plača je bila 2013 1000€

Skratka, sit lačnemu ne verjame ;)

Ne vem od kje tebi te cifre, ampak kolega je v teh letih prodajal vrstno hišo v LJ, pa je iztržil celih 200k. V teh letih (2011-2015) je tudi kupil 3 nepremičnine (stanovanja) v LJ, pa za nobeno ni dal več kot 100k. Celovški dvori so se takrat prodajali po 1400€/m². No danes ima v LJ 3 stanovanja, hišo na gorenjskem in apartma na morju.

Pa imam drugega kolega. On je 2013 oz. še danes trdi da so nepremičnine predrage in da več kot 1k€/m² ne bo dal. No še vedno je v najemu in se pizdi kako so nepremičnine predrage da bo moralo priti do zloma itd.


Uporabnica Jabe je sama rekla, da je bil njen budget 350k€.
Se pa strinjam, da je bila to leta 2013 konkretna cifra za hišo/stanovanje in da več kot očitno je to daleč od nekega povprečja, saj za odplačevanje takega kredita v tistem času rabiš par, ki iata vsak vsaj dvojno povprečno plačo.


Ja to je bilo takrat zelo konkretno. V bistvu lahko še danes za ceno 350k€ kupiš solidno družinsko stanovanje v LJ (sicer ne strogi center, ampak Dravlje, Bežigrad, Črnuče ...).

Shegevara ::

Mato989 je izjavil:


Če ima slovenec denarja za 20 nepremičnin jih bo tudi lahko kupil nekje na Svetu FIX... enako kto z avti, obojno je OMEJENA DOBRINA... tako kot če bi cel svet jutri želel vsak človek 20 avtov mu jih ne bi mogli dostavit, tako je z nepremičninami...


Mato, lol. Prosim še enkrat preberi. To da nekdo vzame 20 nepremičnin zase v tujini na slovensko ponudbo nepremičnin nima vpliva.

Ja, če imaš 20 stanovanj v Nemčiji, je prav, da jih Slovenija ne obdavči dodatno, za to naj Nemčija poskrbi, če mora. Če imaš pa ti 20 stanovanj v Sloveniji pa to poveča pomanjkanje pri nas.

Zakaj sploh to primerjaš?

Invictus ::

Ker mora nekaj iz riti ven potegnit ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mato989 ::

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:


Če ima slovenec denarja za 20 nepremičnin jih bo tudi lahko kupil nekje na Svetu FIX... enako kto z avti, obojno je OMEJENA DOBRINA... tako kot če bi cel svet jutri želel vsak človek 20 avtov mu jih ne bi mogli dostavit, tako je z nepremičninami...


Mato, lol. Prosim še enkrat preberi. To da nekdo vzame 20 nepremičnin zase v tujini na slovensko ponudbo nepremičnin nima vpliva.

Ja, če imaš 20 stanovanj v Nemčiji, je prav, da jih Slovenija ne obdavči dodatno, za to naj Nemčija poskrbi, če mora. Če imaš pa ti 20 stanovanj v Sloveniji pa to poveča pomanjkanje pri nas.

Zakaj sploh to primerjaš?


Seveda ne vpliva, hočem povedat da se take intervencije ne bodo potem nikoli končale, ker vsaka dobrina na Svetu je omejena in prej kot slej bo šla cena gor in si je ŽNJ folka ne bo moglo privoščit, lep primer bo meso, druga hrana, pitna voda, nafta, elektrika. itd... torej če sledimo tej logiki jerneja in drugih bomo vedno več dajali da država določa koliko in kaj lahko imamo in porabimo.

Si ti to želiš? Jaz si ne... ker to je državni fašizem.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matobeli ::

Sam res, dejmo omejit izkopavanje, koriščenje in lastništvo npr. plutonija.

V resnici imamo samo dve realno omejeni zadevi, ki se dotikata vseh ljudi, m2 na zemlji in nekatere ljudi.

Mato989 ::

matobeli je izjavil:

Sam res, dejmo omejit izkopavanje, koriščenje in lastništvo npr. plutonija.

V resnici imamo samo dve realno omejeni zadevi, ki se dotikata vseh ljudi, m2 na zemlji in nekatere ljudi.


V resnici je vse na zemlji omejeno, ker je ZEMLJA OMEJENA... to kar ti pišeš lahko napišemo da nam v reali pa občutek pravi kot da je omejeno samo m2... kar pa je neresnica... kako kaj z polprevodniki, pa čakanjem na grafične... bi morali v državi to regulirat da ma vsak lahko max 1 grafiko? Ali kar na Svetu, ker tja pripeljejo ideje jerneja o tem da bi država morala regulirat koliko kdo ima stanovanj.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

maticb492 ::

Mato989 je izjavil:



V resnici je vse na zemlji omejeno, ker je ZEMLJA OMEJENA... to kar ti pišeš lahko napišemo da nam v reali pa občutek pravi kot da je omejeno samo m2... kar pa je neresnica... kako kaj z polprevodniki, pa čakanjem na grafične... bi morali v državi to regulirat da ma vsak lahko max 1 grafiko? Ali kar na Svetu, ker tja pripeljejo ideje jerneja o tem da bi država morala regulirat koliko kdo ima stanovanj.


Seveda, DDV na prvo grafiko se zniža na 10%, na 2. - 22% na vsako nadaljno se pa DDV dvigne za 2% :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Shegevara ::

Mato989 je izjavil:



Seveda ne vpliva, hočem povedat da se take intervencije ne bodo potem nikoli končale, ker vsaka dobrina na Svetu je omejena in prej kot slej bo šla cena gor in si je ŽNJ folka ne bo moglo privoščit, lep primer bo meso, druga hrana, pitna voda, nafta, elektrika. itd... torej če sledimo tej logiki jerneja in drugih bomo vedno več dajali da država določa koliko in kaj lahko imamo in porabimo.

Si ti to želiš? Jaz si ne... ker to je državni fašizem.


če te skrbi omejenost dobrin, je potrebno poskrbet zanje. Regulirat trg in skrbet, da najbogatejši nimajo edini vsega mesa, nemotene oskrbe z elektriko, vse pitne vode in vseh najboljših nepremičnin. Lahko pa vse trgu prepustimo.

Kot sem rekel. Dokler trenutna ureditev bremza novogradnje in nepremičninske investicije, je posledično treba poskrbet, da so nepremičnine pri nas v Sloveniji (ne Bangladešu) čimbolj izkoriščene.

Mato989 ::

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:



Seveda ne vpliva, hočem povedat da se take intervencije ne bodo potem nikoli končale, ker vsaka dobrina na Svetu je omejena in prej kot slej bo šla cena gor in si je ŽNJ folka ne bo moglo privoščit, lep primer bo meso, druga hrana, pitna voda, nafta, elektrika. itd... torej če sledimo tej logiki jerneja in drugih bomo vedno več dajali da država določa koliko in kaj lahko imamo in porabimo.

Si ti to želiš? Jaz si ne... ker to je državni fašizem.


če te skrbi omejenost dobrin, je potrebno poskrbet zanje. Regulirat trg in skrbet, da najbogatejši nimajo edini vsega mesa, nemotene oskrbe z elektriko, vse pitne vode in vseh najboljših nepremičnin. Lahko pa vse trgu prepustimo.

Kot sem rekel. Dokler trenutna ureditev bremza novogradnje in nepremičninske investicije, je posledično treba poskrbet, da so nepremičnine pri nas v Sloveniji (ne Bangladešu) čimbolj izkoriščene.


Saj so že izkoriščene vrhunsko... niti 5% praznih nepremičnin ni v Sloveniji...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

PrimoZ_ ::

Surs pravi 20%.
Komu bi bolj verjel :)

maticb492 ::

PrimoZ_ je izjavil:

Surs pravi 20%.
Komu bi bolj verjel :)


Ja moji starši imajo 2 "prazne nepremičnine"... lesene kolibe na vinogradu v Lendavi, za katere so nam hoteli zaračunati davek kot da je to vikendica, pa sploh nima tekoče vode, niti WCja na štrbunk nima več, samo lesena koliba z razbitim oknom in brez ključavnice na vratih. Kvadrat zemlje je pa tam vredne 1-2EUR za vinograd. In takšne zemlje se tam ne moreš znebit, ker je večji strošek z odstranjevanjem grmovja in košnjo trave na letnem nivoju kot je zemlja vredna.


Tako da ta statistika ti nič ne pove, ker verjetno nismo edini z takšnim primerom. Bolj zanimivo bi bilo pogledat koliko je praznih nepremičnin reicmo v Ljubljani/Mariboru in v kakšnem stanju so prazne, ker tudi ko sem jaz kupoval stanovanje poleti sem bil na ogledu praznega stanovanja, kjer starejši lastnik ne dela nič v njem, ker je prevelika investicija v prenovo, prodat ga hoče pa za preveč da bi bilo rentabilno kupit in prenovit, tako da tudi tam se ne moreš vselit brez da imaš 20k za prenovo.

Statistika je jeba :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ ::

Jaz vem, da tule okoli mene v radiju 100m je praznih vsaj 5 hiš, ki še niso neke propadjoče starine, pač nekaj iz 70ih in 80ih.
Ampak lastniki jih držijo prazne, ker pač nič ne jedo in mogoče nekoč pridejo prav.

perci ::

In kje je to?

maticb492 ::

Ne vem kje živiš, ampak hiš se po mojih izkušnjah težje znebiš, težje jih oddaš v najem, vzdrževanje in obnove so dražje (ker vse plačaš sam), pa še nočemo vsi živeti v hišah, ker se mi ne da ubadat z vzdrževanjem okolice. Razen če so na obali ali pa v centrih.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

PrimoZ_ ::

Kranj.

Ma niti se ne prodaja, sam drži. Jih je znanec 3 poskušal kupit ampak ni na prodaj. Nisi niti prišli do cene, se ne prodaja in konec.
Največ kar je zvedel je da bajta nič ne jé in da bo že nekomu od domačih prišla prov.

Mato989 ::

PrimoZ_ je izjavil:

Kranj.

Ma niti se ne prodaja, sam drži. Jih je znanec 3 poskušal kupit ampak ni na prodaj. Nisi niti prišli do cene, se ne prodaja in konec.
Največ kar je zvedel je da bajta nič ne jé in da bo že nekomu od domačih prišla prov.


No torej bo nekdo od sorodnikov to dobil ker bo prišal prav... zakaj bi morali pdo ceno prodat tujcu če lahko damo sorodniku... to bi se morali vsi VESELIT da bo nekdo nekaj dobil gratis... ne vi bi radi take zjebali jebeni favšljivci
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

PrimoZ_ ::

To je problem samo zate(in podobne nesposobneže), ki samo na dediščino računate.

Likalnik ::

PrimoZ_ je izjavil:

Kranj.

Ma niti se ne prodaja, sam drži. Jih je znanec 3 poskušal kupit ampak ni na prodaj. Nisi niti prišli do cene, se ne prodaja in konec.
Največ kar je zvedel je da bajta nič ne jé in da bo že nekomu od domačih prišla prov.


sicer je tako, da če je bajta prazna oziroma da nihče notri ne živi potem propada...in če ta lastnik špara za sina, kateri se bo mogoče čez 10 ali pa 15 let notri vselil...dela izgubo.
na koncu se bo sin preselu v drug kraj oziroma sama bajta bo zaradi nevzdrževanja samo še za podret

PrimoZ_ ::

Pusti ti logiko no :)
Šparal bomo pa nej stane kar hoče...

Sicer pa kakor gredo cene nepremičnin bo tistih 700m parcele prav hitro po 300+€/m

Potem ti je pa že vseeno al je kaj gori al ne. Ubistvu če gori stoji 300m stara bajta si še v plusu, ker je komunalni prispevek že plačan. Oz. se nekako zghliha s stroški rušenja.

Mato989 ::

Likalnik je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Kranj.

Ma niti se ne prodaja, sam drži. Jih je znanec 3 poskušal kupit ampak ni na prodaj. Nisi niti prišli do cene, se ne prodaja in konec.
Največ kar je zvedel je da bajta nič ne jé in da bo že nekomu od domačih prišla prov.


sicer je tako, da če je bajta prazna oziroma da nihče notri ne živi potem propada...in če ta lastnik špara za sina, kateri se bo mogoče čez 10 ali pa 15 let notri vselil...dela izgubo.
na koncu se bo sin preselu v drug kraj oziroma sama bajta bo zaradi nevzdrževanja samo še za podret


kako veš pa če bo čez 10 ali 15 let, kaj če bo čez 2 leti recimo? Bajta ziher ne bo d tačas tako hudo propadla...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

nekikr ::

PrimoZ_ je izjavil:

Kranj.

Ma niti se ne prodaja, sam drži. Jih je znanec 3 poskušal kupit ampak ni na prodaj. Nisi niti prišli do cene, se ne prodaja in konec.
Največ kar je zvedel je da bajta nič ne jé in da bo že nekomu od domačih prišla prov.

Ne nakladaj. Jaz imam tudi znance, ki so _vstavi_poljubno_. Če bi res hotel kupiti, potem bi prišli skupaj s ceno. Res je, da nepremičnina nič ne jé, ampak denar pa večini diši, tudi zavedajo se, da prazna propada in bo sčasoma samo še za podret. Če je hotel kupiti po smešni ceni le zato, ker so prazne, potem je sam kriv (sicer najbrž ne bi kar treh kupoval). Če jih hranijo za sinove v smislu, da bodo takrat za podret in bodo imeli zemljo na kateri bodo lahko gradili se je pa včasih temu reklo odgovorno ravnanje, recimo. Ali pa skrb za naraščaj, kar pozna večina živalskega sveta, samo mi bi to obdavčili in, če se le da, prepovedali. Matova dediščina vam blazno smrdi, ampak dejstvo pa je, da so starši, stari starši, dajali na kup, da bo on nekaj dobil. Če bo vsaj malo pameten bo to prenesel na svoje otroke. In to je povsem pravilno.
Tiste, ki se pa resnično ne prodajajo in čakajo na sinove in hčere pa tudi sicer niso problematične. Reševale bodo stanovanjski problem tistih ljudi. Nobenega razloga ni, da bi jih prisilili v prodajo, ker potem samo preneseš problem naprej, rešiš ga pa seveda ne, ker je to težje kot nabiti davke v imenu nižanja cen.

PrimoZ_ ::

Ni kupoval treh, šel je poskusit k trem.
Za dva ne vem kako se je pogovarjal, za enega pa sem bil zraven in točno vem kako je šlo.

Ni naprodaj. To je to.
Bo za domače, jaz denarja ne rabim.

Mato989 ::

PrimoZ_ je izjavil:

Ni kupoval treh, šel je poskusit k trem.
Za dva ne vem kako se je pogovarjal, za enega pa sem bil zraven in točno vem kako je šlo.

Ni naprodaj. To je to.
Bo za domače, jaz denarja ne rabim.


Torej rešuje stanovanjski problem neke osebe... to je bistvo vsega ali?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

PrimoZ_ ::

Tistih 10 let ko vmes stoji prazno ga zagotovo ne.
Kasneje pa ga bo mogoče ali pa tudi ne.

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

V Sloveniji imamo notorično težavo ki se vleče že 30 let o tem da imamo vse lestvice prenizko, torej, prehitro bi obdavčili kvazi luksuz
Ravno nasprotno, davek na premoženje je pri nas absurdno prenizek če ga primerjamo z ostalimi razvitimi državami. So pa kakšni drugi davki višji kot drugje, in to ravno zato, ker na ta način ostali davkoplačevalci subvencionirajo lastnike, ki plačujejo premalo.

jabe je izjavil:

še več, opozarjam, da predlagane rešitve, kot je neko obdavčevanje niso OK, ker bo razkorak še večji. To zraste lahko na zelniku samo tistemu, ki pojma nima o teh stvareh.
Davek je najhitrejša, najbolj ekonomična in najbolj smiselna rešitev, da se zmanjša količina praznih nepremičnin, da se poveča količina zasedenih nepremičnin in da cene nepremičnin padejo. Kdor tega ne razume, o teh stvareh nima pojma.

če dobra volja ostaja tako v času kot prilagodljivosti, potem je najhitrejša pot nekaj v tej smeri. sama sem služila denar in tudi kar dober, še pred zaposlitvijo, delala pa vse sorte nepovezanih reči.
Nikakor, to je najpočasnejša in najbolj nesmiselna pot, ki ne reši ničesar. Še več, bolj kot bodo ljudje delali in več kot bodo zaslužili, manj dostopne jim bodo nepremičnine.

Drugo pa... država lahko ciljano pomaga samo z neprofitnimi stanovanji, ki jih podeljuje mladih družinam, ki rešujejo prvi bivanjski problem.
Neumnost. Taka stanovanja sicer rešijo probleme tistim, ki jih uspejo dobiti. Oni, ki so pa ravno za en evro (ali eno točko) izven kriterijev, ali pa morda niso družina in ne izpolnjujejo pogojev, pa se morajo potem znajti na trgu in plačevati mnogo več. Ravno neumnosti, kot je tvoj predlog, povzročajo, da se ustvarjajo še dodatne razlike med ljudmi, ker eni dobijo vse, drugi pa nič.

Mato989 je izjavil:

kako kaj z polprevodniki, pa čakanjem na grafične... bi morali v državi to regulirat da ma vsak lahko max 1 grafiko? Ali kar na Svetu, ker tja pripeljejo ideje jerneja o tem da bi država morala regulirat koliko kdo ima stanovanj.

Zanimivo je, da je v času pomanjkanja gaming grafičnih kartic bil nakup marsikje omejen na 1 kos za vsakega kupca, kljub temu, da ni bilo kakega posega države in da gaming grafične kartice pač niso nekaj življenjsko pomembnega.
Ekonomsko nepismeni kot si ti sicer ne razumete, da jaz nikakor ne bi reguliral, koliko stanovanj lahko kdo ima. Zaradi mene jih lahko nekdo ima tudi tisoč, samo poštene davke bi moral za to plačevati, ker zdaj jih pač ne.

Kebo ::

Tole hišo v Cerknici si že 3 generacije podajajo ampak bog ne daj, da bi jo prodali, denarja za zrihtat/podret pa tudi nimajo. Na isti ulici je tudi ta podrtija v lasti učiteljice, ki jo uporablja za parkirišče ko gre na šiht in je 50m od šole. Takim ljudem je treba dat nepremičnine na dražbo pa naj nekdo nekaj naredi iz njih, ne pa da to desetletja propada.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kebo ()

jabe ::

radi firbca - a ta bajta gre tistih v tistih 20% praznih nepremičnin?

matobeli ::

PrimoZ_ je izjavil:

Kranj.


Lahko potrdim, ker pač kupujem.

Da ne omenjam leglo enosobnih stanovanj (nek do 35m2), pa so ena prazna že leta in se ne prodajajo, kljub temu da so ravno taka stanovanja idealna za prvo osamosvojitev mladih.

Vse to so na dobrih ali vsaj pol dobrih lokacijah.

Par se jih je celo znašlo na spletu v luči visokih cen, ampak pol ko prišteješ ceno obnove fleta in kar bo treba v 10letih vložit v fasado in streho, si hit na 200k za 60m2, pa vse morš še nardit.

jabe je izjavil:

radi firbca - a ta bajta gre tistih v tistih 20% praznih nepremičnin?


Kaj pa je narobe z njo? Podreš in v istih gabaritih nardiš novo, še gradbenga ne rabiš met, če dost hit vse spedenaš. Velikost je idealna za ene 4 člansko familijo.

Lokacija pa tud ne zgleda napačna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

nekikr ::

Ne rabiš gradbenega če jo podreš? Say whaaat? Gradbenega ne rabiš, če prepleskaš dnevno sobo. Če izvajaš poseg, potem gre za rekonstrukcijo za katero potrebuješ gradbeno dovoljenje. Če podreš pa sploh.
Aja, gradbeno dovoljenje za rušitev tudi potrebuješ. Ampak tega najbrž še niste vzeli.

Taka podrtija seveda pade v kvoto 20%, zato je pa 20% in ne realnih 5% (pri katerih se večina oddaja na črno, ker so davki previsoki in zakoni pisani na kožo neplačnikom).

Mato989 ::

Zanimivo je, da je v času pomanjkanja gaming grafičnih kartic bil nakup marsikje omejen na 1 kos za vsakega kupca, kljub temu, da ni bilo kakega posega države in da gaming grafične kartice pač niso nekaj življenjsko pomembnega.


Ja, ampak če si jih pa imel 40 ti pa niso davka gor vsekali na LASTNIŠTVO grafične kartice kajne?

Saj mene in nikogar ne moti če pri novogradnjah omejimo na 1 nakup po osebi nepremičnine =)


Ekonomsko nepismeni kot si ti sicer ne razumete, da jaz nikakor ne bi reguliral, koliko stanovanj lahko kdo ima. Zaradi mene jih lahko nekdo ima tudi tisoč, samo poštene davke bi moral za to plačevati, ker zdaj jih pač ne.


Seveda ne bi... samo ti bi ODLOČAL kaj je "pošteni" in kaj "nepošteni" davek tako kot nihče nas ne sili v cepljenje samo tja pa tja ne smemo, je pa prostovoljno, samo omejen si če se ne cepiš in več časa porabiš... vedno enaki izgovori...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jabe ::

matobeli je izjavil:


jabe je izjavil:

radi firbca - a ta bajta gre tistih v tistih 20% praznih nepremičnin?


Kaj pa je narobe z njo? Podreš in v istih gabaritih nardiš novo, še gradbenga ne rabiš met, če dost hit vse spedenaš. Velikost je idealna za ene 4 člansko familijo.

Lokacija pa tud ne zgleda napačna.


Če je za podret, ni za živeti. Tle se govori, da je 20% nepremičnin praznih. Če je nekaj samo za podreti, potem je to enako praznim gradbenih parcelam. Če pa to štejemo zraven, jih je pa res lahko potem 20% "praznih".

Ti je pa že en povedal pred mano - za rušitev kar lepo rabiš papirje. Pa sama rušitev tudi ni poceni Kaj šele za kaj drucga gor narediti, če boš sploh lahko. Eni so se kar v nadomestnih gradnjh. Če si zadost hiter, je rekel... Za kaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: jabe ()

l0g1t3ch ::

Obdavčit dedovanje, do 100k frej davka kot nek bonus za najrevnejše, potem pa progresivno obdavčenje od tam naprej.

Meritocracy @ Wikipedia

spegli ::

FED in ECB lol.

l0g1t3ch ::

In zakonodaja, ki dela kupckanje ceglov preveč ugodno.
Ce imajo ljudje preveč denarja naj kupujejo zlato, diamante, delnice, kripto...
««
123 / 617
»»