Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
codeMonkey ::
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Justthink ::
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...
Citiram:
"Predvsem pa dejstvu, da si večji del populacije oziroma tisti, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, tržnega nakupa stanovanja oziroma stanovanjske hiše sploh ne more več privoščiti."
Torej nepremičnine so očitno postale sredstvo za parkiranje keša boomerčkov in generacije X, v škodo mladih, ki si zaradi tega ne more privoščit niti strehe nad glavo. Ne pravijo zastonj da na mladih svet stoji, bolj kot jih boste zatirali na začetku njihove življenjske poti, slabše bo stanje v celotni družbi in bolj gnila bo prihodnost celotne države (bolj gnile bodo tudi pokojnine teh ta istih odiralskih boomerčkov, ki so napol zatonj dobili stanovanje po jazbinšku).
Kako lahko nekaj tako osnovnega kot je streha nad glavo postane orodje za manipulacijo in še dodatno bogatenje že tako bogatih posameznikov? Kdo to dopušča in zakaj se nič ne zgodi da se to reši?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Bellator ()
Pridi. Če obvladaš ti brez težav zrihtam delo. Lahko delaš celo preko mene, ampak vi tem primeru bom vzel provizijo.
Lahko pa sam v iskalnik vpišeš delo električarja.
Ampak boš moral premakniti svojo rit. Glede na to, da si ne lastiš stanovanja niti ne bi smelo biti tako težko.
Mogoče boš lahko že po prvem letu ubodel kaj v Radgoni/Radencih/Apače.
A bi res rad, da ti na avstrijskih portalih poiščem službo električarja/pomočnika za 3000 bruto ali več?
Sem že delal take projekte, koliko plačaš na uro? Če delam preko tebe (torej ti rihtaš stranke), koliko provizije bi vzel?
Da so obrtniki zlatarji vsi vemo. Moj point je bil drugje. Moj point je bil da si nekdo (KDORKOLI) z faksom (bilokaterim!) ne more privoščit dostojenega življenja in lastne nepremičnine, to je dejsto, ki velja za 99 % mladih.
Pridi. Če obvladaš ti brez težav zrihtam delo. Lahko delaš celo preko mene, ampak vi tem primeru bom vzel provizijo.
Lahko pa sam v iskalnik vpišeš delo električarja.
Ampak boš moral premakniti svojo rit. Glede na to, da si ne lastiš stanovanja niti ne bi smelo biti tako težko.
Mogoče boš lahko že po prvem letu ubodel kaj v Radgoni/Radencih/Apače.
A bi res rad, da ti na avstrijskih portalih poiščem službo električarja/pomočnika za 3000 bruto ali več?
3000 BRUTO je precej borna plača za tako delo, to je dobrih jurja pa pol neto. Če je pa 3000 EUR neto je pa že za silo. In znam najti tudi sam. Pa ni bil to point. Kaj je bil point sem pa že zgoraj napisal.
Zgodovina sprememb…
luli ::
Prijava
Rekli ste:
Približno koliko delovnih ur je potrebnih za gradnjo 100m2 stanovanja in koliko za gradnjo hiše enake kvadrature? Koliko pa približno znaša cena materiala za ti dve gradnji in koliko približno pride cena papirologije in koliko parcela, če privzamemo, da sta gradnji v Ljubljani.
ChatGPT je rekel:
ChatGPT
Za gradnjo stanovanja in hiše enake kvadrature (100 m?) v Ljubljani se časovni in finančni okvirji precej razlikujejo glede na vrsto gradnje, kompleksnost, vrsto materialov, podjetje, ki izvaja gradnjo, in specifične zahteve. Kljub temu pa lahko podam okvirne podatke:
Časovni okvir:
Gradnja stanovanja (100 m?):
Za gradnjo stanovanja v večstanovanjskem objektu (tipična gradnja v Ljubljani) bi bilo treba predvideti od 6 do 12 mesecev, odvisno od gradbišča, faze priprave in zapletenosti. Ta čas vključuje pripravo terena, gradbene in zaključne dela.
V primeru montažnih ali prefabriciranih stanovanj je gradnja lahko hitrejša.
Gradnja hiše (100 m?):
Za gradnjo individualne hiše je potrebno običajno med 12 in 18 meseci, vendar je to lahko tudi dlje, odvisno od zahtevnosti projekta, vremenskih pogojev in pridobivanja dovoljenj.
V povprečju bi za gradnjo 100 m? stanovanja potrebovali manj časa kot za gradnjo hiše, saj so gradbeni postopki v večstanovanjskih objektih običajno standardizirani in hitrejši.
Potrebne delovne ure:
Stanovanje (100 m?): Pri gradnji stanovanja v večstanovanjskem objektu lahko računamo na približno 4.000 do 6.000 delovnih ur, odvisno od tipa in kompleksnosti projekta.
Hiša (100 m?): Za gradnjo samostojne hiše bo potrebnega več dela, z več rokodelskimi in tehničnimi specialnostmi, zato lahko računamo na približno 6.000 do 10.000 delovnih ur.
Cena materiala:
Stanovanje (100 m?):
Cena materialov za stanovanje se giblje med 600 in 1.000 EUR/m?, kar pomeni, da bi stroški materialov za gradnjo 100 m? stanovanja znašali od 60.000 EUR do 100.000 EUR.
Hiša (100 m?):
Cena materialov za samostojno hišo je običajno nekoliko višja, saj vključuje večje zahteve glede izolacije, gradnje temeljev, strehe, okenskih in vratnih sistemov. Stroški materialov za hišo lahko znašajo med 800 in 1.200 EUR/m?, kar pomeni, da bi cena materialov za gradnjo hiše 100 m? znašala od 80.000 EUR do 120.000 EUR.
Cena papirologije:
Papirologija (gradbena dovoljenja, projektna dokumentacija, pristojbine): Ta strošek je lahko zelo različen, odvisno od zahtevnosti projekta in potrebnih dovoljenj. Na splošno lahko stroški za gradbena dovoljenja, projektno dokumentacijo, geodetske storitve in pristojbine znašajo od 5.000 EUR do 15.000 EUR za stanovanje ali hišo.
Cena parcele:
Parcela v Ljubljani: Cena zemljišča v Ljubljani se lahko zelo razlikuje glede na lokacijo, dostopnost in območje. Cene so lahko od 300 EUR/m? do 1.500 EUR/m? ali več, odvisno od tega, ali gre za urbano ali bolj obrobno območje. Za 100 m? parcele bi stroški znašali od 30.000 EUR do 150.000 EUR, vendar lahko v urbanih delih Ljubljana cena doseže še višje vrednosti, zlasti za komercialne in razvite lokacije.
Povzetek:
Gradnja stanovanja (100 m?):
Čas: 6-12 mesecev
Delovne ure: 4.000-6.000 ur
Materiali: 60.000 EUR do 100.000 EUR
Papirologija: 5.000 EUR do 15.000 EUR
Parcela: 30.000 EUR do 150.000 EUR (odvisno od lokacije)
Gradnja hiše (100 m?):
Čas: 12-18 mesecev
Delovne ure: 6.000-10.000 ur
Materiali: 80.000 EUR do 120.000 EUR
Papirologija: 5.000 EUR do 15.000 EUR
Parcela: 30.000 EUR do 150.000 EUR (odvisno od lokacije)
Te številke so okvirne, saj se lahko stroški in časovni okviri razlikujejo glede na specifične dejavnike in obseg projekta.
Če pošljete sporočilo ChatGPT-ju, se strinjate z našimi pogoji in ste prebrali našo politiko zasebnosti.
Ne delite občutljivih informacij. Klepete včasih pregledujemo zaradi varnosti in za preprečevanje zlorab. Več o tem
ChatGPT se lahko moti. Preverjajte pomembne informacije.
?
codeMonkey je izjavil:
Kot da smo mi imeli takoj po studiju za lasten flet pa za avto, dopuste, in ne vem kaj se vse. Imam 15 let delovne dobe, in ce to razdelim po 3x po 5 let, je pravzaprav neverjetno koliko se je vsakic spremenilo na pet let zaposlitve. Pa se tudi spomnim kako sem se dolgo spraseval ce in kdaj bom lahko prisel do nepremicnine. Pac pojma nimas kaj bo cez 20 let, to je dolga doba. Je pa res, da studij ni nobena garancija. Pac ce mislis iti stemat, si se zafrknil, ker je bilo skoda casa. Meni je bilo neprestavljivo, da bom enkrat pocel to kar pocnem danes, sem pa moral pac migati in ne cakat, da pride samo.
Kot da smo mi imeli takoj po studiju za lasten flet pa za avto, dopuste, in ne vem kaj se vse.
1. Od mladih se "zahteva" da 20 let ne grejo na noben dopust, životarijo in jejo pomije in si ne privoščijo čisto nič, zato da bodo v zameno za to po 20 letih imeli MORDA 5 % za polog za nepremično, kar jim nič ne pomaga, ker minimum je 20 %.
2. Okolje postaja čedalje bolj zahtevno. Če je bilo včasih normalno da tip pri 30 letih še ni imel svoje lastne nepremičnine, avta in vsega ostalega, danes ženske to od moških zahtevajo. Razmere so se pač spremenile skozi generacije, probaj razumet.
3. Tvoja zgodba se bere precej optimistično in upadnja vlivajoče, morda pa se zgodi kak čudež in bo 99 % mlade populacije prišlo na zeleno vejo. No, taki čudeži se v realnosti dogajajo samo v pravljicah, to bo morda mogoče za par procentov mladih. Kaj pa ostali?
Zgodovina sprememb…
Glede na to, da delaš za 1400neto dam 100€ več. Pa poln regres. Aja pa pošilja te bom vsak dan v AT.
Ne. Za tako delo boš kar lepo plačal tolk kot je v industriji standard, morda ti dam 10 do 20 % popusta (marže).
Zgodovina sprememb…
No glede na odnos boš še kar lep čas užival s cimri.
Moj odnos je fer in ni hlavčevski, tak kot si ga morda vajen. Ne boš me izkoriščal za drobiž. Ne bom si šel lomit hrbta in uničevat svojega lastnega zdravja za 5x manjšo ceno kot je na trgu. Čemu bi? To da nekdo zrihta stranke je seveda nekaj vredno, ampak ni pa vredno 80 % celotnega dela. 10 % je reasonable, 20 % je nekje na meji, za več si stranke raje rihtam sam.
Zgodovina sprememb…
Tole poglej: How Much Money Should A Guy Make Per Year, dostikrat se zahtevajo milijoni zaslužka na leto, ponavadi več sto tisoč na leto, včasih pa če imaš "srečo" pa samo 100.000 dolarjev na leto. Crazy world we live in. V Ameriki samo 0,17 % ljudi zasluži preko milijona dolarjev na leto! Nad 300.000 dolarjev kot je nekak mediana odgovorov tega in še mnogih drugih videov samo 1,1 % ljudi.
No glede na odnos boš še kar lep čas užival s cimri.
Moj odnos je fer in ni hlavčevski, tak kot si ga morda vajen. Ne boš me izkoriščal za drobiž. Ne bom si šel lomit hrbta in uničevat svojega lastnega zdravja za 5x manjšo ceno kot je na trgu. Čemu bi? To da nekdo zrihta stranke je seveda nekaj vredno, ampak ni pa vredno 80 % celotnega dela. 10 % je reasonable, 20 % je nekje na meji, za več si stranke raje rihtam sam.
1,1 % moških zasluži nad 300.000 dolarjev na leto, pa še to v veliki večini so ti moški ki zaslužijo toliko stari nad 50 let. Takih moških v teh letih ki zasluži toliko je pod 0,1 %. Kaj pa ostalih 99,9 % moških? Sej zato je pa statistično že 60 % moških od 18 do 30 let samskih. In študije napovedujejo da bo 45 % vseh žensk vseživljenjsko samskim do leta 2030. By choice. Kot pravim: crazy world we live in..
45% of Women Estimated to be Single and Childless by 2030
https://medium.com/the-savanna-post/45-...
codeMonkey je izjavil:
V cem je problem glede zensk? Ce je ta posnetek referenca za dansasnje stanje pac glej da ima skejt pri sebi
Problem glede žensk? Pri veliki večini nerealna pričakovanja (seveda se najdejo tudi svetle izjeme). Tip pri 30 letih pač ne more imet 3 milijone zaslužka na leto. Vsaj 99,99 % takih tipov ne. Sej to ni samo ta posnetek, poglej bilokater posnetek kjer ženske sprašujejo koliko mora tip zaslužit. Ampak dobro, itak malo pretiravajo. Pa vendar, moja poanta je bila da se glede na nekoč (pri starejših generacijah, tudi tvoji) generalno gledano niso zaostrile samo razmere na stanovanjakem in delovnem trgu, ampak tudi na dating marketu. Vedno bolj odtujeni smo si. Krivec: socialni mediji.
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
Kripto mesi ::
codeMonkey je izjavil:
To so otroc na posnetku. Nobena od teh se ni samostojna in jih niti ne mores jemati resno. Lenih descov in zensk je bilo pa tudi pred druzbenimi omrezji dovolj. Grem pa staviti, da tudi danes, ce se pripravis za daljse triatlone (npr. :)), nimas nekih tezav, tako kot je bilo za casa moje generacije.
Mislim otroc. To so ženske stare tam 22 do 23 let, niso lih otroc da bi reku. Je pa res da jo ne moreš jemati resno.
Mladi se v povprečju odselijo od doma šele pri 29,4 leta (ženska cca 2 leti prej, moški cca 2 leti kasneje, pri 31 tih). Razlog: katastrofalne razmere na stanovanjskem trgu!
https://www.metropolitan.si/novice/razi...
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Eno vprašanje tule za vse zbrane: ravnokar končujem faks za elektrotehniko in se spogledujem z možnostjo selitve na svoje. Kje hudiča naj danes mladi dobimo 20 % celotne vrednosti nepremičnine za polog? Plača je 1400 EUR (izjemno nadpovprečno v tej stroki za začetnika).
Nega gnila bajta stane 200 jurjev, 20 % tega je 40.000 EUR. Mesečno dajem 900 EUR za najemnino in stroške, pa še to sem kao ugodno dobil, ponavadi so cene še bolj inkasantske. 300 EUR na mesec stane vožnja avta in to precej gnil avto (bencin, servisi, gume, zavarovanje, registracija, skratka vse). To je skupaj že 1200 EUR. 150 EUR na mesec gre za hrano, to je skupaj že 1350 EUR. Potem pa telefon in kaka poceni obleka sem ter tja, morda kakšna kava (izjemno redko) in je to že cela plača. Kje je fucking dopust? Kje so kake superge ko se znucajo? Kje je telefon ko se (bog ne daj),ampak enkrat se pokvari? Kaj ko se pokvari laptop?
Ko sem jaz končeval faks in začel delat, sem dobil seveda manj, ker je bilo to dobrih 15 let nazaj, ampak živel sem v eni sobi za 150 evrov s stroški (in cimrom), ne v stanovanju za 900.
Za 5 dni morja je bilo 200 evrov preko glave dovolj. Šotor, trgovina, zvečer za kako pivo v diskaču smo pa že spravli skup.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
codeMonkey je izjavil:
To so otroc na posnetku. Nobena od teh se ni samostojna in jih niti ne mores jemati resno. Lenih descov in zensk je bilo pa tudi pred druzbenimi omrezji dovolj. Grem pa staviti, da tudi danes, ce se pripravis za daljse triatlone (npr. :)), nimas nekih tezav, tako kot je bilo za casa moje generacije.
Mislim otroc. To so ženske stare tam 22 do 23 let, niso lih otroc da bi reku. Je pa res da jo ne moreš jemati resno.
Mladi se v povprečju odselijo od doma šele pri 29,4 leta (ženska cca 2 leti prej, moški cca 2 leti kasneje, pri 31 tih). Razlog: katastrofalne razmere na stanovanjskem trgu!
https://www.metropolitan.si/novice/razi...
Tudi skoraj vsi mladi ki še živijo pri starših pravijo da bi šli živet na svoje, če bi le finančne razmere dopuščale. Vir: raziskava Mladine o stanovanjski problematiki mladih. Torej na kratko: mladi, tisti za katere to pač velja, doma živijo samo zato ker nimajo druge izbire.
Zgodovina sprememb…
V drzavah kjer je lastnistvo visje, mladi dlje ostajajo doma. Sam si pa omenjal prej nakup za mlade. Slovenija je ocitno nekje vmes, zdaj se pa odloci kaj zelis. Mlajse prej "na svoje", kar pomeni poneostavitev oddajanja za SLO, ali se visja stopnja lastnistva, da pademo med drzave kot so Albanija, Romunija, Slovaska, Srbija, Hrvaska, kjer ljdudje gredo na svoje pri starostih nad 30. In tega pac tu v tej temi enim ne mores dopovedat. Oboje ne bo slo. Predlagan davek pa je napacna smer za najmlajse. V bistvu nagrajuje milenijce se najbolj nekako, ce na hitro pomislim - starejsi jim bodo prepisovali nepremicnine, tudi najbolj verjetni kandidati za nakup so trenutno, najmlajsi pa ostajajo brez najemniskih stanovanj.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Ampak ravno to je zanimivo za to temo. Tam kjer je manj lastnistva in vec najemnja, gredo mladi prej na svoje. Lepo poglej tvoje podatke s tem: https://www.statista.com/statistics/246...
V drzavah kjer je lastnistvo visje, mladi dlje ostajajo doma. Sam si pa omenjal prej nakup za mlade. Slovenija je ocitno nekje vmes, zdaj se pa odloci kaj zelis. Mlajse prej "na svoje", kar pomeni poneostavitev oddajanja za SLO, ali se visja stopnja lastnistva, da pademo med drzave kot so Albanija, Romunija, Slovaska, Srbija, Hrvaska, kjer ljdudje gredo na svoje pri starostih nad 30. In tega pac tu v tej temi enim ne mores dopovedat. Oboje ne bo slo.
To si potegnil neko naključno vzporednico. Razlog zakaj se v nekaterih državah mladi prej odselijo od doma so večje plače glede na najemnine. Enkrat sem govoril z enim Norvežanom. Pravi da povprečen norvežan da samo okrog 10 % plače za najemnino v glavnem mestu. Pri nas je to bolj 80 % plače.. Pol pa hrana, pa obleka pa vse ostalo in ostane ti nula ali celo minus.
codeMonkey je izjavil:
Ampak ravno to je zanimivo za to temo. Tam kjer je manj lastnistva in vec najemnja, gredo mladi prej na svoje. Lepo poglej tvoje podatke s tem: https://www.statista.com/statistics/246...
V drzavah kjer je lastnistvo visje, mladi dlje ostajajo doma. Sam si pa omenjal prej nakup za mlade. Slovenija je ocitno nekje vmes, zdaj se pa odloci kaj zelis. Mlajse prej "na svoje", kar pomeni poneostavitev oddajanja za SLO, ali se visja stopnja lastnistva, da pademo med drzave kot so Albanija, Romunija, Slovaska, Srbija, Hrvaska, kjer ljdudje gredo na svoje pri starostih nad 30. In tega pac tu v tej temi enim ne mores dopovedat. Oboje ne bo slo. Predlagan davek pa je napacna smer za najmlajse. V bistvu nagrajuje milenijce se najbolj nekako, ce na hitro pomislim - starejsi jim bodo prepisovali nepremicnine, tudi najbolj verjetni kandidati za nakup so trenutno, najmlajsi pa ostajajo brez najemniskih stanovanj.
Ni problem lastništvo kot tako. Problem je da si je nekdo kupil stanovanje samo zato da je vanj "parkiral svoj keš", stanovanja ne uporablja, ga ne oddaja. To je velik problem. Torej stanovanja so postala sredstvo za še večje bogatenje že tako bogatih ljudi, v škodo mladih, ki zaradi tega nimajo izpolnjene niti tako osnovne temeljne človeške potrebe kot je streha nad glavo.
Zgodovina sprememb…
Glede parkiranja kesa smo ze ugotovili, da ni nobene resne analize. Zaupamo nekim casopisom s pomankljivimi pristopi in podatki.
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
To si potegnil neko naključno vzporednico. Razlog zakaj se v nekaterih državah mladi prej odselijo od doma so večje plače glede na najemnine. Enkrat sem govoril z enim Norvežanom. Pravi da povprečen norvežan da samo okrog 10 % plače za najemnino v glavnem mestu. Pri nas je to bolj 80 % plače.. Pol pa hrana, pa obleka pa vse ostalo in ostane ti nula ali celo minus.
Dobro te je napizdil. Naiven si kot ... Mimogrede kaj praviš na delo sobarice. Nisi ti za elektrotehniko. Koliko si star?
Glede parkiranja kesa smo ze ugotovili, da ni nobene resne analize. Zaupamo nekim casopisom s pomankljivimi pristopi in podatki.
To da nekateri, ki česa drugega ne znajo stanovanja kupujejo kot investicijo ni nobena skrivnost, ampak splošno znan in zelo problematičen pojav. V Ljubljani več kot 11.000 praznih stanovanj, najemnine in prodajne cene pa v nebo
https://necenzurirano.si/clanek/novice/...
Zgodovina sprememb…
To da nekateri, ki česa drugega ne znajo stanovanja kupujejo kot investicijo ni nobena skrivnost, ampak splošno znan in zelo problematičen pojav. V Ljubljani več kot 11.000 praznih stanovanj, najemnine in prodajne cene pa v nebo
Tudi to so te napizdili.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: luli ()
Dobro te je napizdil. Naiven si kot ... Mimogrede kaj praviš na delo sobarice. Nisi ti za elektrotehniko. Koliko si star?
No, dejstvo je da je procent plače, ki gre za najemino (sploh recimo nekoga z faksom elektrotehnike) na Norveškem MNOGO nižji kot v Ljubljani. Naiven pa nisem. Sobarica? Ja lej, če me plačaš 50 € na uro plus z veseljem!
Tudi to so te napizdili.
Niso. Ti podatki so dobljeni s pomočjo elektro podjetja, ki v teh stanovanjih beleži zanemarljive porabe (tako majhne da je nemogoče da nekdo tam trajno živi).
Zgodovina sprememb…
No, dejstvo je da je procent plače, ki gre za najemino (sploh recimo nekoga z faksom elektrotehnike) na Norveškem MNOGO nižji kot v Ljubljani. Naiven pa nisem. Sobarica? Ja lej, če me plačaš 50 € na uro plus z veseljem!
Pa praviš, da nisi naiven?
Zakaj je na Dunaju neprofitno stanovanje v soseskah s šolami, jezeri, bazeni dostopno večini?
https://www.24ur.com/novice/inspektor/k...
Izjemno dober video, res priporočam ogled.
The Non-capitalist Solution to the Housing Crisis
Na Dunaju za 500 EUR na mesec dobiš 50 m2 veliko stanovanje z bazenom in vsem ostalim razkošjem. V Sloveniji je tako stanovanje pride mesečno ranga 1500 EUR plus, kar je 3x dražje. Zdaj pa upoštevajmo še da je v Avstriji povprečna plača 2x večja kot v Sloveniji, torej Avstrijec efektivno plača 6x manj za stanovanje kot Slovenec.
Zakaj je na Dunaju neprofitno stanovanje v soseskah s šolami, jezeri, bazeni dostopno večini?
Je pa pogoj da dobiš to stanovanje ne smeš zaslužit mesečno več kot 4000 EUR NETO. Ampak velika večina tudi v Avstriji ne zasluži toliko.
No, dejstvo je da je procent plače, ki gre za najemino (sploh recimo nekoga z faksom elektrotehnike) na Norveškem MNOGO nižji kot v Ljubljani. Naiven pa nisem. Sobarica? Ja lej, če me plačaš 50 EUR na uro plus z veseljem!
Pa praviš, da nisi naiven?
Nisem naiven. Prav dobro vem da si forumski trol v mamini kleti, ki je prereven in si ne more privoščiti da bi me plačal 50 EUR na uro.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Zagotovo ne zaradi davka na drugo nepremicnino. So razmisljali, pa ni slo skozi.
Se točno ve zakaj. V posnetku zgoraj je opisan tudi Avstrijski model (ki ga je, ob ustrezni politični volji možno implementirat tudi v Sloveniji).
Zgodovina sprememb…
nato pa sel v samostojnost - ni ista stvar.
Ni bila prostovoljna odločitev. Starci imajo neko zastarelo starokopitno miselnost da ko si star nekih 18 do 22 let moraš it od doma, tako kot so oni mogli. To da so razmere na stanovanjskem trgu danes POPOLNOMA drugačne kot so bile takrat nekako ne razumejo.
Sicer pa: a ni en del razloga za nizko rodnost v Sloveniji iskat tudi v dejstvu da so razmere na stanovanjskem trgu, sploh za mlade dobesedno katastrofalne? Mladi se kasneje odseljujejo od doma in kasneje ustvarijo družino in že jo že ustvarijo ima ta družina manj članov kot bi jih mela sicer. Vse se povezuje.
Zgodovina sprememb…
Na Dunaju za 500 € na mesec dobiš 50 m2 veliko stanovanje z bazenom in vsem ostalim razkošjem. V Sloveniji je tako stanovanje pride mesečno ranga 1500 € plus, kar je 3x dražje. Zdaj pa upoštevajmo še da je v Avstriji povprečna plača 2x večja kot v Sloveniji, torej Avstrijec efektivno plača 6x manj za stanovanje kot Slovenec.
Tudi tukaj so te napizdili. Imam dva bratranca in oba sta dobila neprofitno stanovanje. Oba sta morala ob pridobitvi plačati. En 30, drugi pa okoli 45 jurjev. In oba morata plačevati tudi najemnino. V stanovanju ne smeta dolgoročno gostiti drugih, saj je mlajši dal stanovanje v rabo za pol leta enemu kolegu, sam pa se je odločil, da bo potoval po južni Ameriki. To ga je skoraj stalo stanovanja. Ta je po poklicu sobarica, drug pa je računalnikar (namestite programov in podpora level 1). Oba po plačah praktično nekaj nad njihovo minimalno). Mimogrede noben izmed njiju danes stanovanja več ne bi "dobil", saj imajo tudi Dunajčani svojo listo ičev in xavirijev, ki čakajo na stanovanje. Če pa sanjaš, da bi ti s svojo sposobnostjo na Dunaju prišel do stanovanja pa kar pozabi. Mimogrede ta stanovanja so kar daleč iz Dunaja. Wiener Neustadt ni Dunaj. Gre za 60km in več kot uro oddaljeno mesto. Torej recimo Ljubljana-Prebold po kilometrino in Ljubljana-Maribor po času.
codeMonkey je izjavil:
Zagotovo ne zaradi davka na drugo nepremicnino. So razmisljali, pa ni slo skozi.
Se točno ve zakaj. V posnetku zgoraj je opisan tudi Avstrijski model (ki ga je, ob ustrezni politični volji možno implementirat tudi v Sloveniji).
Ta mesec je sel se en sodelavec na stiridnevni delovnik. Pa ma dva mulca. Ob petkih imam prisotna samo se dva kolega. :) Ampak to so med 30 in 40, mnogi brez avta in v najemu. Noben luksuz, da se razume, to jih ne zanima. Jaz sem tam z nadstandardnim delovnikom z drugega planeta.
Na Dunaju za 500 EUR na mesec dobiš 50 m2 veliko stanovanje z bazenom in vsem ostalim razkošjem. V Sloveniji je tako stanovanje pride mesečno ranga 1500 EUR plus, kar je 3x dražje. Zdaj pa upoštevajmo še da je v Avstriji povprečna plača 2x večja kot v Sloveniji, torej Avstrijec efektivno plača 6x manj za stanovanje kot Slovenec.
Tudi tukaj so te napizdili. Imam dva bratranca in oba sta dobila neprofitno stanovanje. Oba sta morala ob pridobitvi plačati. En 30, drugi pa okoli 45 jurjev. In oba morata plačevati tudi najemnino. V stanovanju ne smeta dolgoročno gostiti drugih, saj je mlajši dal stanovanje v rabo za pol leta enemu kolegu, sam pa se je odločil, da bo potoval po južni Ameriki. To ga je skoraj stalo stanovanja. Ta je po poklicu sobarica, drug pa je računalnikar (namestite programov in podpora level 1). Oba po plačah praktično nekaj nad njihovo minimalno). Mimogrede noben izmed njiju danes stanovanja več ne bi "dobil", saj imajo tudi Dunajčani svojo listo ičev in xavirijev, ki čakajo na stanovanje. Če pa sanjaš, da bi ti s svojo sposobnostjo na Dunaju prišel do stanovanja pa kar pozabi. Mimogrede ta stanovanja so kar daleč iz Dunaja. Wiener Neustadt ni Dunaj. Gre za 60km in več kot uro oddaljeno mesto. Torej recimo Ljubljana-Prebold po kilometrino in Ljubljana-Maribor po času.
Še nekaj je:
-podatki so jasni 60 % dunajčanov živi v subvencioniranih in neprofitnih stanovanjih
- Tudi tisti ki ne, imajo zaradi neprofitnih stanovanj nižjo tržno najemnino, kot bi jo sicer imeli.
-meja za dobit stanovanje je 49.080 evrov neto zaslužka na leto. Kar je preko 4000 EUR neto na mesec.
Zgodovina sprememb…
Nabijaš tako da kar smrdi.
Nabijas ti. To kaj sem napisal je resnica. Ko dobiš stanovanje plačaš kar zajetno vsoto, ki se ti ne obrestno vrne, ko stanovanje zapustiš. In stanovanja niso na Dunaju. Vecina stanovanj je grajena na način javno/zasebnega partnerstva. In ti socialistični teliček misliš, da vlagatelji s strani zasebnikov to delajo neprofitno?
Zgodovina sprememb…
Iz naslova stanovanja ni mogoče razbrati, koliko kdo zasluži Ps: kar sem povedal je resnica. https://nascas.si/clanek/novice/druzba/...
In ti socialistični teliček misliš, da vlagatelji s strani zasebnikov to delajo neprofitno?
Socialistični teliček si ti. Sem kje to reku kar mi očitaš? Ne. Povej mi kje sem rekel da zasebniki ta stanovanja gradijo neprofitno. Torej zakaj lažeš? Je pa dejstvo da je tako stanovanje skupaj z bazenom in vsem ostalim luksuzo za končnega uporabnika 500 EUR, kar je 3 do 4x ceneje kot v Sloveniji, pri 2x večjih Avstrijskih plačah. Torej efektivno 6 do 8x ceneje.
Zgodovina sprememb…
Za prebrat:
Iz naslova stanovanja ni mogoče razbrati, koliko kdo zasluži Ps: kar sem povedal je resnica. https://nascas.si/clanek/novice/druzba/...
Torej našel si rešitev. Zapusti to balkansko greznico in tja, kjer mesto financira socialce. De.
Zgodovina sprememb…
Nabijaš tako da kar smrdi.
Nabijas ti. To kaj sem napisal je resnica. Ko dobiš stanovanje plačaš kar zajetno vsoto, ki se ti ne obrestno vrne, ko stanovanje zapustiš. In stanovanja niso na Dunaju. Vecina stanovanj je grajena na način javno/zasebnega partnerstva. In ti socialistični teliček misliš, da vlagatelji s strani zasebnikov to delajo neprofitno?
Ce pa slucajno prevzames stanovanje od nekoga, pa pricakujejo da bos za nekaj deset tisoc EUR odkupil njegovo znucano pohistvo
Za prebrat:
Torej našel si rešitev. Zapusti to balkansko greznico in tja, kjer mesto financira socialce. De.
Še enkrat: ti misliš da je 60 % vse populacije Dunajčanov socialcev? Če to misliš, moraš bit orenk vsekan. Dobesedno "vosu". Velika večina tistih ki biva v neprofitnih stanovanjih na dunaju NI socialcev. Logično, ker v njih biva kar 60 % celotne populacije, socialcev pa je vsega skup nekaj procentov. Kot drugo pa: tudi tistih preostalih 40 % populacije, ki stanovanje najema po TRŽNIH cenah ima te trže cene NIŽJE kot bi bile če teh neprofitnih stanovanj ne bi bilo, to je dejstvo. Torej profitirajo vsi, tako tisti ki neprofitno stanovanje dobijo (60 % celotne populacije), kot tudi tisti ki ga ne dobijo (40 % populacije).
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
Ampak nisem govoril o tem. Govoril sem o tem da če dobiš XXXXX neprofitnih stanovanj na trg to pač poveča ponudbo, pri istem povpraševanju to pač zniža ceno vseh stanovanj na trgu, tudi tistih popolnoma tržnih.
CodeMonkey: si pogledal? Kak komentar na video?
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
Ne da se mi, grem spat.
Poglej sam od 5:06 do 6:48, to je res samo dobra minutka, že tam je zajeto eno glavnih bistev. Sicer pa lepo da se strinjava:)
Zgodovina sprememb…
johnnyyy ::
Eno vprašanje tule za vse zbrane: ravnokar končujem faks za elektrotehniko in se spogledujem z možnostjo selitve na svoje. Kje hudiča naj danes mladi dobimo 20 % celotne vrednosti nepremičnine za polog? Plača je 1400 EUR (izjemno nadpovprečno v tej stroki za začetnika).
Ko sem bil v tvojih letih ni bilo nič boljše. Sam sem reševal zadevo tako, da sem kot študent delal preko študentskega servisa. Ko sem bil absolvent sem vlekel še študentski status (fiktivni vpisi) samo zaradi službe, da sem si pridobil izkušnje ker je bila gospodarska kriza in si zaposlitev težko dobil. Večinoma sem delal 2 službi - 3 dni eno, 2 dni drugo, s prvimi prišel z zadnjimi odšel (10-12h dnevno) - plačan sem bil na uro. Stanovanje sem vedno najemal s cimri in večino časa študija sem imel v sobi še enga cimra, v 2 sobnem stanovanju pa smo bili 4je. Avta nisem imel in ko sem šel domov, sem klical par kolegov če gredo - da sem šel (proti plačilu z njimi). Kolegom ki so imeli avte, si moral že v sredo sporočiti če v petek greš zraven, ker v četrtek so bila vsa mesta po navadi že zasedena. Kasneje sem ugotovil, da nekateri sokrajani delajo v LJ in se vsakodnevno vozijo, pa sem se potem z njimi vozil. Nekega dopusta tekom študija nisem imel, razen to da sem šel k staršem domov in sem tam izležaval. Zraven sem naštudiral od popustov v trgovinah do cenejših ponudnikov (elektrika/plin itd) da smo menjali.
Tako mi je malce več ostalo.
Večina mladih pa kot bi bilo bukovih še na volitve ne gre, raje prepusti odločevanje boomerjem in generaciji X, katera si v večini lastni nepremičnino in ji ustreza da so nepremičine čim dražje (seveda, ker ne vidijo dlje od svojega nosu: bolj kot boste mlade zatirali na začetku življenjske poti, manj bo za vaše pokojnine, to je dejstvo).
Z volitvami mladi ne boste rešili kaj veliko, ker nimate predstavnikov.
Mato989 ::
Nega gnila bajta stane 200 jurjev, 20 % tega je 40.000 EUR. Mesečno dajem 900 EUR za najemnino in stroške, pa še to sem kao ugodno dobil, ponavadi so cene še bolj inkasantske. 300 EUR na mesec stane vožnja avta in to precej gnil avto (bencin, servisi, gume, zavarovanje, registracija, skratka vse). To je skupaj že 1200 EUR. 150 EUR na mesec gre za hrano, to je skupaj že 1350 EUR. Potem pa telefon in kaka poceni obleka sem ter tja, morda kakšna kava (izjemno redko) in je to že cela plača. Kje je fucking dopust? Kje so kake superge ko se znucajo? Kje je telefon ko se (bog ne daj),ampak enkrat se pokvari? Kaj ko se pokvari laptop?
Kdaj bom prišparal teh 20 % za polog za nepremičnino, če pa lahko dajem na stran točno 0 EUR na mesec? Še več, niti toliko ne moram dejat na stran, v realnosti celo zmanjka, kar se sicer začasno financira iz nekaj malega prihrankov med študijem, ampak to dolgoročno ne bo šlo.
In še to: danes je za 20 % za polog treba zbrat 40.000 EUR, kar je za 99 % mladih misija nemogoče (brez pomoči staršev in sorodnikov). Po 20 letih ko bi človek mogoče po kakem čudežu uspel našparat teh 40kEUR, to ne bo več zadosti za 20 % polog, ampak bo mogoče samo 5 % pologa (cena nepremičnin bo šla gor v teh 20 letih).
Sepravi človek bo 20 let šparal na nož in živel na nitki, zato da bo imel po 20 letih MORDA 5 % pologa za kredit za nepremičnino, kar ne bo zadosti, ker 20 % je minimalni polog. Pa nej še kdo reče da ni vse v kurcu kar se prihodnosti za mlade tiče..
Večina mladih pa kot bi bilo bukovih še na volitve ne gre, raje prepusti odločevanje boomerjem in generaciji X, katera si v večini lastni nepremičnino in ji ustreza da so nepremičine čim dražje (seveda, ker ne vidijo dlje od svojega nosu: bolj kot boste mlade zatirali na začetku življenjske poti, manj bo za vaše pokojnine, to je dejstvo).
Boljše vprašanje je, zakaj meniš da bi si pri koncu faksa, moral kupit BAJTO? Pač si najameš sobico, delaš na izboljšanju plače in varčuješ investiraš max kar lahko... Ja vidiš ti si želiš kupit za 200k nepremičnino jaz sem si kupil nepremičnino za 73k... in 20% od 73k je neprimerno lažje prihranit kajne?
Problem je mentaliteta... ti meniš da končaš nek faks, si star 23/24 let max, in da bi kar čez 6 mesecev kupil bajto veliko 150-200m2... in ker to ne moreš, je kriv sistem ne tvoje želje in pričakovanja in plača...
Druga stvar pa je, da pač nimaš sreče če ne moreš ene 2 leti še bivat pri starših (ne da je nujno) in da hkrati ne moreš niti dobit od starih 10k "posojila" vnaprej... to pa je druga debata ja.
Tretje vprašanje pa je, zakaj ne greš delat v tujino kot gastarbajter, dobiš takoj plačo ene 2k+ če si res elektrotehniko končal faks... naučijo te pa lahko PLC programirat in bo plača hitro 3k... (1 leto in pol max)
Glede na to da je streho nad glavo treba smatrat za osnovno človekovo pravico, ne pa luksuz (sej nismo klošarji da bomo živeli na ulici), je omejevanje cen najemnin navzgor tudi del rešitve, s tem ni popolnoma nič narobe. Še več: če je omenitev navzgor dobro postavljena je to zelo smiselno za dobro stanje v družbi (zadovoljno, srečno in produktivno družbo).
Ampak nisem govoril o tem. Govoril sem o tem da če dobiš XXXXX neprofitnih stanovanj na trg to pač poveča ponudbo, pri istem povpraševanju to pač zniža ceno vseh stanovanj na trgu, tudi tistih popolnoma tržnih.
CodeMonkey: si pogledal? Kak komentar na video?
Bajta pri 24tih letih +/- je pač luksuz... in ti ko razlagaš v prvem postu, sanjaš o luksuzu... (večina folka si NIKOLI pri 24tih +/- ni kupila bajte...)
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Mato989 ::
Spoštovani, obdavčitev premoženja nikjer ne pomeni velikega davčnega vira: na vrhu lestvice je Izrael z 12,3 % premoženjskih davkov v celotnem davčnem izplenu, na spodnji strani Estonija z 0,5 %. V Sloveniji je ta delež 1,6 %. V Avstriji, s katero se običajno najraje (upravičeno!) primerjamo, je ta delež 1,4 %. Iz teh številk je očitno, da premoženjske davke v Sloveniji že imamo in da je njihova višina že zdaj višja kot v sosednji Avstriji. Toliko za prvo primerjavo, kako izgledajo dejanske številke.
nekaj v vednost. Torej poberemo več davka na premoženje kot Avstrija...
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kanban ::
Spoštovani, obdavčitev premoženja nikjer ne pomeni velikega davčnega vira: na vrhu lestvice je Izrael z 12,3 % premoženjskih davkov v celotnem davčnem izplenu, na spodnji strani Estonija z 0,5 %. V Sloveniji je ta delež 1,6 %. V Avstriji, s katero se običajno najraje (upravičeno!) primerjamo, je ta delež 1,4 %. Iz teh številk je očitno, da premoženjske davke v Sloveniji že imamo in da je njihova višina že zdaj višja kot v sosednji Avstriji. Toliko za prvo primerjavo, kako izgledajo dejanske številke.
nekaj v vednost. Torej poberemo več davka na premoženje kot Avstrija...
Če premoženjske davke ločiš na "recurrent" (recimo NUSZ, obstoječi premoženjski in ta naš novi predlog) in "transaction" (davek na promet nepremičnin, davek na kapitalski dobiček etc) je jasno, da že če bi samo NUSZ in obstoječi premoženjski davek dvignili za x2, bi pri "recurrent tax" prišli nad OECD povprečje. Avstrija tega recurrent davka pobere cca 3x manj kot mi (gledano v deležu od vseh pobranih davkov).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()