» »

stroboskop

stroboskop

jjohny ::

Zanima me kaj je to stroboskop in kako deluje-enostavno plis.

lp, jani:D 8-O

l-note ::

Stroboskop je ena luč, ki izmenično utripa. Takšne luči ponavad uporablajo u kakšnih diskačih in podobno.
Delueje pa tako, da ima neko vezje, ki žarnici v nekem tempu stalno prekinja in dovaja el. tok. Hitrost oz. tempo utripanja luči se da ponavadi tudi nastavljati.

Bo vredu?:)

Jony ::

Deluje podobno kot fotografska bliskavica in je skoraj identičen nekaterim lučem za prometno sgnalizacijo (ponavadi jih vidimo na avtocestah, ko več rumenih luči utripa zaporedno in daje videz, kot da bi svetloba potovala).Ima posebno žarnico, ki deluje na visokih napetosti (nekaj KV), zato za delovanje potrebuje posebno krmilno vezje, ki dvigne napetost in opravlja proženje žarnice. Vezje tudi omogoča, da določimo kolikokrat na sekundo se bo žarnica prižgala. Ker ima žarnica lastnost, da v delčku sekunde zagori z maksimalnu svetilnostjo in na to v hipu ugasne (navadna žarnica za to potrebuje nekaj časa), dobimo utis, da se gibajoč predmet ali oseba premika korakoma, čeprav se ta premika zvezno. Manjši strobaskop se da dobiti v Conradu, ki pa je dokaj primitiven, zato se rado zgodi, da začne "trokirat" (ne vžge vskič) in totalno zamori zabavo. No upam da ti nisem preveč zatežil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jony ()

MadMax ::

Najbolj enostavno: utripajoča luč, ponavadi zelo kratkih, a intenzivnih bliskov.

Včasih smo to delali z navadnimi žarnicami, vendar so "prepočasne" ("vztrajnost" ogrevanja in hlajenja nitke-posebej izrazito pri žarnicah večje moči).

Pravi stroboskop pa je narejen s xenon lampo.
Najboljša primerjava je fotografski fleš (ki ima prav tako xenon žarnico), le da so pri stroboskopu bliski krajši, časovni interval pa poljuben (oziroma pogojen z močjo bliska, da se žarnica ne pregreje).
Sicer pa: saj si že bil v kaki diskoteki, a ne?

Drug, zadnje čase bolj pogost primer uporabe pa so xenon luči v avtih in projektorjih, le da se tu bliski ponavljajo tako pogosto, da prekinitev sploh ne opazimo.

Samo delovanje xenon žarnice pa je podobno neonski žarnici, le da je blisk neposredna posledica razelektritve, in ne posredno (fluorescenčni sloj v neonki, ki reagira z UV svetlobo razelektritve, da navzven sveti vidno svetlobo).

Bo dovolj?

Eh, so me že prehiteli...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

cekr ::

Stroboskop se uporablja za določanje vrtljajev nekega motorja oz. kolesa, v glavnem za določanje nekih ponovljivih dejanj v enakih presledkih.
Stroboskopski efekt je zelo viden pri monitorjih, TV-jih. Recimo ko vidiš na tv, kako se kolesa od avtomobila vrtijo v drugo smer.

kako se meri vrtljaje? Enostavno snov utripajoče svetlobe, ki jo oddaja stroboskop usmeriš v nek vrteči del, ki si mu prej na enem koncu narisal piko(črtico). Na stroboskopu potem nastavljaš utripanje žarnice in ko se čtrtica vizuelno ustavi, pomeni, da si ugotovil s koliko obrati deluje nek motor ali pa se ponavlja nek dogodek v nekem določenem intervalu.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

jjohny ::

Hvala vsem za opis stroboskopa.
Sedaj me pa še zanima efekt stroboskopa. Kolikor sem razumel zamrzne sliko nekih ponavljajočih se dogodkov, če je frekvenca utripanja enaka kot frek. dogodka. A to drži??

lp

R-S-LoVe ::

efekt stroboskopa si boš najlažje predstavljal tako:
Vzameš en FG (funkcijski generator), stroboskopsko žarnico, ventilator. Na ventilatorju, prelepi eno perjanico z belo nalepko. Priklopi vent na napajanje.Žarnco na FG, pa spreminji frekvenco na FG, ko boš dosegel, da tista bela nalepka na ventilatorju navidezno stoji, si ugotovil frekvenco vrtenja!8-)
Simpl ane?!:D
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!

mazy ::

js sm biu na koncertu siddharte v brežicah pa so tam mel take velke kište kao reflektorje in so utripal s tako belo svetlobo nekajkrat na sekundo in je biu full dobr filing koda si full pijan pa ti že vse kr utripa. no mislim da je to stroboskop biu. je res?

pa vidu sm pr ic-elektroniki da se da kupt stroboskop (lučj in vezje) za tam okol 5k. bi bl oto ok?

mare_ ::

ja, mazy, tisto je bil stroboskop:)
sem bil tud v brežicah:)

mazy ::

ql klori, ka si mogoče z brežic?

no em tisti stroboskopi so mogl bit jaki u pizdo materno, tak ene 2 sta bla al pa kak več pa so celo dvorano osvetleval v temi. dvorana pa je pokrito igrišče za rokomet (t.j. 40-50 dolžine)
js bi pa stroboskop rad dau v rač. v kišto (pride chieftek tavelki kmal) in pol da bi mi recimo pa taktu muske al pa kr tak no reason od 1ga utripa pa do 10 na sekundo delal. ker bi se javu pa naredo al pa kje bi kupo?

mare_ ::

ne, nisem iz brežic, sem iz novega mesta, pa me ni bilo doma, ko je bil koncert pri nas in nas je par šlo v brežice:)

sicer pa je tole že rahlo off-topic:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare_ ()

Red_Mamba ::

sej ste že tko vse povedali, jst bom samo en podatek porpavil:
napajajo se žarnice z 200V-500V, impluz za vžig žarnice je pa od 3kV pa do 15kV, odvisno od moči žarnice.
Stroboskop je zelo uporabna stvar za gledanje hitro se ponavljajočih dogotkov. Z stroboskopom ti nastavijo recimo vžig na avtomobilu, za ogleda kavitacije ladisjkih vijakov ....

Tisti ki imate super svetle LED diode ji priključite na kakšen frekvenčni izvor ki mu lahko spreminjate frekvenco, potem pa posvetite z tako utripajočo ledico na kakšen ventilator v vašem računalniku. Če boste ujeli frekvenco ventilaroja bo ventilator za vaše oči obstal :D Ni pene vrti se še vedno samo vi ga vidite vedno na enem mestu zato obstane :D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

mazy ::

kulk je pa input voltage (V)na teh stroboskopih in kulk to požere (W) ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mazy ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kje najti Luč ki utripa (pogosto v disku)...

Oddelek: Loža
91781 (1581) ;-)
»

Se en stroboskop

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
231789 (1487) Mr. Wally DJ
»

Stroboskop -> mocnejsi stroboskop (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
596607 (5650) DimmniBurek
»

STROBOSKOP-nacrt(vezje)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
82923 (2700) Red_Mamba
»

stroboskopska zarnica - kje kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
111378 (1230) boštjan

Več podobnih tem