Forum » Programiranje » sql vprašanje
sql vprašanje
chrispy ::
Živjo, sem bolj začetnik v sql, zanima me kako bi se lotil tega problema:
v bazi imam več tabel. v eni tabeli so shranjeni podatki po prodajalcih, v drugi tabeli pa so shranjeni podatki o vseh prodajah ki so jih ti prodajalci opravili. Kako bi spisal sql stavek da bi dobil ven imena vseh prodajalcev ki niso prodali niti enega izdelka
lp
v bazi imam več tabel. v eni tabeli so shranjeni podatki po prodajalcih, v drugi tabeli pa so shranjeni podatki o vseh prodajah ki so jih ti prodajalci opravili. Kako bi spisal sql stavek da bi dobil ven imena vseh prodajalcev ki niso prodali niti enega izdelka
lp
chrispy ::
okej to sem zdaj rešil, kako pa nredim da tem prodajalcem spremenim priimek v male črke?
UPDATE prodajalec set prodajalec.priimekProdajalca = LOWER(prodajalec.priimekprodajalca)
FROM prodajalec left outer join prodaja on(prodajalec.prodajalecID=prodaja.prodajalecID)
Having count(prodaja.voziloID)=0;
nekaj takega vrjetno, samo mi FROM ne dela nekako.
UPDATE prodajalec set prodajalec.priimekProdajalca = LOWER(prodajalec.priimekprodajalca)
FROM prodajalec left outer join prodaja on(prodajalec.prodajalecID=prodaja.prodajalecID)
Having count(prodaja.voziloID)=0;
nekaj takega vrjetno, samo mi FROM ne dela nekako.
prozac ::
Odgovor na prvo vprašanje:
select imeProdajalca from prodajalci
minus
select imeProdajalca from prodaje
update narediš na tistih imenih , ki nimajo vozila oz je vozilo označeno kot 0
update prodajalec p1
set p1.imeprodajalca = lower(p1.imeprodajalca)
where exists(select 1 from (select * from prodaja where voziloID is null or voziloID = 0) p2 where p1.prodajalecID = p2.prodajalecID(+))
--če rabiš še left join pa dodaj še vrstico
or not exists (select 1 from prodaja p2 where p1.prodajalecID = p2.prodajalecID)
select imeProdajalca from prodajalci
minus
select imeProdajalca from prodaje
update narediš na tistih imenih , ki nimajo vozila oz je vozilo označeno kot 0
update prodajalec p1
set p1.imeprodajalca = lower(p1.imeprodajalca)
where exists(select 1 from (select * from prodaja where voziloID is null or voziloID = 0) p2 where p1.prodajalecID = p2.prodajalecID(+))
--če rabiš še left join pa dodaj še vrstico
or not exists (select 1 from prodaja p2 where p1.prodajalecID = p2.prodajalecID)
OracleDev ::
UPDATE prodajalec p1 set p1.priimekProdajalca = LOWER(p1.priimekprodajalca)
where not exists (select 1 from prodaja p2 where p2.prodajalecId = p1.prodajalecId)
where not exists (select 1 from prodaja p2 where p2.prodajalecId = p1.prodajalecId)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | sqlOddelek: Programiranje | 1000 (705) | Miha 333 |
» | SQL vprasanje (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 8331 (5010) | BivšiUser2 |
» | SQL pomočOddelek: Programiranje | 2377 (1791) | miko22 |
» | Normalizirana struktura - queryOddelek: Programiranje | 1715 (1335) | frudi |
» | T-SQL preprost querry pa ne znamOddelek: Programiranje | 1818 (1475) | borchi |