» »

Koncept slovenske osebnosti

Koncept slovenske osebnosti

alexa-lol ::

Hipoteza: Slovenci smo od nekdaj bili hlapci oz. vsaj zadnjih 1000 let. Nikoli nismo vladali večjemu življenskemu prostoru ali imeli kolonij po svetu. Ker ni bilo evolucijskih pritiskov in selekcije so se nekateri nižji vedenjski vzorci ohranili. V tem pogledu smo samo opice, ki igramo harmoniko.

Malo teorije - Freud - psihoanaliza
Če se vrnemo slabih 100 let nazaj, je obstajalo le eno pojmovanje nezavednega -Freudovo. V njem so bivale potlačene nagonske sile, večinoma seksualne narave in infantilne potrebe po njihovi čim hitrejši gratifikaciji. Ta del je človeku prirojen in po Freudu ga imenujemo ono. Drugi del nezavednega, t.i. superego, pa predstavljajo starši in okolje, ki otroka učijo in ga vzgajajo v sprejemljivi etiki obnašanja in miselnih stališč. Ta dva dela sta si seveda pogosto v nasprotju, kar povzroča notranji konflikt, za reševanjele tega pa je odgovoren ego, kot morda še najbolj zavestni del psihe.


vir: http://sl.netlog.com/__admiral_k__/blog...

Menim da 'Slovenec' trpi s težnjami po čim hitrejši gratifikaciji. Zanima ga kaj bo jutri in ne kaj bo čez eno leto.

Direktna manifestacije koncepta čim hitrejše gratifikacije:
(1) Tožarjenje po sodiščih zaradi 50cm zemljišča in zapravljanje nerazumnih vsot za le-to.
(2) Bolestno sklicevanje na zakone kjer vsak vidi le svoje pravice ne pa dolžnosti ter dosledno ignoriranje "nenapisanih" zakonov, ki veljajo v družbi.

Vrhunec
Če povežemo podatke da je 'Slovenec' vedno bil hlapec, torej podanik, oseba nižje na hierarhični lestvici in težnjo po najhitrejši gratifikaciji kot rezultat dobimo narod kjer se posamezniki med seboj prepirajo o stvareh, ki ne vplivajo bistveno ne na dolgoročno dobrobit posameznike in s tem sistema, narod, kjer je osnovno gonilo napredka "ne boš ti mene jebu" oz. "keeping it real". To je popolnoma logičen odziv posameznika, ki je stisnjen v kot in ne nadzoruje svoje usode. Slovenci ne nadzorujemo svoje usode. S tem ko nam pripadniki germanskih narodov posodij kapital postanemo njihove lutke, pa če to kdo želi sprejeti ali ne. Zaradi majhenga števila tudi sicer nimamo nobene suverenosti.

Manifestacija vseh teh vplivov je sledeča: stopnja gospodarske razvitosti kjer zaostajamo za državami z germanskim intelektualnim izročilom. Po gospodarski razvitosti zaostajajo tudi vse države območja balkana, kjer veljajo podobna načela.


Princip "ne boš ti mene jebu"


Princip "keeping it real"


Lp

Alencica ::

Nazadnje smo imeli lep primer v Mariboru. Folk se zbuni, pazite, zaradi radarjev, tj upostevaj pravilo/omejitev mode in ne proti cemu veliko bolj arbitrarnemu/nelegitimnemu npr. ustavni omejitvi referenduma.
Da ne govorim kok se folk buni, ko gre vinjeta za 10 eur gor ali pa ko je govora o alkoholu za volanom ...

O nezgodovinskosti je pa res skoda izgubljat besed. Dokaz je tudi solska indoktrinacija, ko smo neumorno gratificirali upor proti nekaj 1000 nemskim vojakom. Vsak narod v okolici je vsaj enkrat nekam "rush" napravu pa magar ce so kasneje po buci dobil.

In pozor, najvecja uganka!!!! Zanimivo, da je v zgodovinskem kontekstu karkoli razen spodbujanja slovenstva, slovenskosti in ostale nacionalne zavednosti bogokletno, medtem ko isto pocetje v sedanjosti oznacimo za "ksenofobijo, neonacizem, pretirano domoljubje" in podobno. In ta kos izjemno sibke narodne zavednosti je del ponesrecene manifestacije tega mozaika.

Jasno, o vzrokih lahko zgolj spekuliramo, a vendar bi jaz vecino tega pripisala totalitarni drzavi po 2. sv. vojni, kjer so zavoljo eksperimenta cez noc rusili tisocletne stare druzbene institute civilizacije.

St235 ::

K temu je treba dodat še neizmerno mero fovšije, ker je bolj pomebno, da sosed nima kot, da imata oba.

Jasno, o vzrokih lahko zgolj spekuliramo, a vendar bi jaz vecino tega pripisala totalitarni drzavi po 2. sv. vojni, kjer so zavoljo eksperimenta cez noc rusili tisocletne stare druzbene institute civilizacije.

Brez kakšne razlage je tole približno enako verjetno, kot to da je naše ravnanje posledica genske manipulacije vesolcev. Obnašanje naroda ni nekaj kar je staro 50 let ampak gredo stvari precej precej nazaj in spodbujanja slovenstva, slovenskosti in ostale nacionalne zavednosti je bilo vedno konfliktno v času, ko se je dogajalo in opevano 200 let kasneje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Kdor ne skače ni Sloven'c" - izvor (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5111916 (9538) jest10
»

Zanimiv blog - must read - kakšno je vaše mnenje?

Oddelek: Problemi človeštva
142678 (1931) gendale
»

Zgodovina slovencev

Oddelek: Problemi človeštva
363357 (1655) T-h-o-r

Več podobnih tem